Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)
před 1 hodinou, Radovanek napsal:

A že jsi se nepochlubil a nepřispěl trochou do mlýna. 😀 Nic se samozřejmě samovolně nerozjelo. Jen nějaký trouba vystavovatel  předtím nechal auto zapnuté, zřejmě když návštěvníkům něco předváděl, co nejde při vypnutém vidět. To je první verze. Druhá, že byl s odemykací kartou příliš blízko auta, tudíž bylo aktivováno.Řidič z řad návštěvníků pak usedl, zmáčkl brzdový pedál a zařadil D. A bylo vymalováno. Jak to popisoval Hrubiš netuším, a zda byl na místě samém, já to mám rovnou od těch nešťastníků prodejců a vystavovatelů, co pánovi nakupujícímu zrušili již zakoupené auto. Ono už bylo prodané a pán souhlasil, aby ho tam vystavili na 3 dny. Jinak Hrubiš vyrostl a stále dělá videa se spalováky, takže podle Tvé logiky by mělo být i na všem spalovacím jen 10% pravdy. Což asi nebude. 

Určitě jsem tu o tom psal hned ten pátek co se to stalo a bylo na to i dost reagujících. Že čteš jenom co se Ti hodí a šmakuje není můj problém 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Novinky k případné výměně trakční baterie u trojčat Mitsubishi iMiev / Peugeot Ion / Citroen C-Zero k 03.04.2024.

Baterie na konci února, 28.02.2024, po 3 měsících od objednání, dorazily kolem Afriky z Číny do ČR. Kvůli muslimákům, co střílejí na obchodní lodě v Adenském zálivu. Jinak by tu byly na konci prosince 2023.

Od března 2024 probíhá v Brně jejich kontrola. Tj. nabíjení (případně i vybíjení a znovu nabíjení). Článků je 80 ks, mají 100A, nabíječkou 10A trvá jejich nabití s průběžným měřením 10 hodin = 800 h = skoro 34 dní. Za předpokladu, že vše běží OK a přesně trefíte okamžik, kdy se článek nabil a může se dát nabíjet další.

Současně bylo zjištěno, že článkům se musí mírně upravit dno, pro vložení do bateriového lože. A také vyrobit na konektory nástavce, články mají jiné konektory než původní BMS. Předpokladem je, že se to povede v průběhu dubna 2024. Také se vybere materiál mezi články, protože jsou o cca 5 mm menší.

V květnu 2024 by mohla proběhnout kompletace do bateriového lože. Máme 2 osoby s příslušnou vyhláškou. Při manipulaci s články o napětí skoro 400V hrozí úraz elektrickým proudem, i smrt. Současně zničení článku, případně více článků, pokud už byly propojeny do série.

Máme osobu znalou CAN a programování, pokud bude potřeba změnit něco v SW vozu. Nebo bude stačit ponechat to času a učení, kdy bude jednotce vozidla „hloupé“ vyjíždět se do mínusu. Podle zkušeností s výměnou celé baterie z havarovaných trojčat se postupně počítadlo předpokládaného dojezdu po pár vybitích a nabitích posunovalo a zobrazovalo předpokládaný dojezd podle skutečných ujetých kilometrů od nabití do vybití vozidla.

Pokud nebude při ježděných testech a měření problém (město, meziměsto, dálnice, ponechání nabitého auta a úbytek při stání atp.) - ale bude to léto, takže budeme testovat jen vysoké okolní teploty – začneme Vás oslovovat, zda do toho chcete jít.

V podstatě bez záruky a na amatérské bázi. Občanská výpomoc. Podle zkušeností kluků s upgrade baterií BMW i3 a jejich podnikatelského modelu to možná bude i s nějakou formou záruky a hlavičkou. To musíme zjistit od nich. Možný je model s.r.o. s lidmi, co na tom teď dělají, a běžné podnikání. I model pobočného spolku s vedlejší hospodářskou činností. Cílem je dělat to co nejjednodušeji, nejlevněji, ale nepůjde to zadarmo.

Bavíme se o nákupu v zahraničí v poměrně velkém objemu financí i počtu baterií. Nyní je přihlášeno 17 vozidel, což by při ceně baterií 77.000,- Kč v listopadu 2023 znamenalo objednat jednorázově kontejner za min. 1,3 milionu Kč s 1.360 články. Plus skladovací prostory, prostory pro nabíjení a měření a montážní prostory pro výměnu ve vozidle s automobilovým zvedákem na 1,5 tuny (auto má 1.185 kg) a paletovým vozíkem pro manipulaci s bateriovým setem, kdy původní má vážit min. 230 kg.

Představa je nyní zakoupit bouračku trojčete a na ní si vyzkoušet postupy demontáže / montáže a metodiku. Máme ji sehnánu, probíhá nákup a převoz do Ostravy.

Pokud vše bude OK a ověříme funkčnost výměny na bouračce plus na funkčním autě jednoho z organizátorů, nabídneme to všem na klíč.

S tím budeme muset vyřešit i otázku, co s původními 80 články. Když bateriové lože s kabeláží a BMS by se měly znovu použít v autě. Jak je překontrolovat, proměřit a co a jak z nich sestavit. Asi nebude dobré nechávat to na majiteli vozidla (už máme několik zkušeností, že mu to pak bez užitku leží v dílně/garáži), když bude možné replikovat nějaké řešení (statické úložiště k domácímu OZE, statické úložiště k nabíjecímu přístřešku, malé sety po pár článcích pro skútry a motorky atp.) a prodat ho k dalšímu používání, druhému životu.

Shrnuto chce to trpělivost. Bohužel.

433946202_1437170513855621_1815015480368854711_n.jpg

434415708_1437170520522287_4624523991755598887_n.jpg

434468252_1437170517188954_8951878466408561307_n.jpg

Odesláno
před 2 hodinami, Radovanek napsal:

Vidím, že neznalost zarytého petrolheada, co i na záchod jezdí spalovákem, nezná mezí. Takže do Ženevy i Paříže pohodlně vlakem s pár přestupy za 15,5 hodiny. Ano, do obou měst za stejnou dobu, přestožeta Paříž je o pár desítek kilometrů dále. Ale z Ostravy mi tam jede EC 109 Sobieski na Wien Hbf, odtud IC 460 Schönbrunn do Stuttgart Hbf a pak už perlou evropské železnice TGV 9578 na Paris Est. Do Ženevy jsou jak silnice, tak železnice klikatější. Autem do Ženevy nejrychlejší čas čistě jízda 1.334 km bez zastávek 12 hodin přes Německo, 13 a více přes Rakousko. Takže s čurpauzami a jídlem to vyjde nastejno a komfort vlak versus auto je jasně ve prospěch vlaku. Počínaje tím že neřídím a nic neřeším (zácpy, hranice, dálniční známky, tankování, jídlo, parkování na místě....). Holt jsem z nádražácké rodiny, děda, strejda i bratranec dělali na dráze. Takže dnes je v plánu i železniční výstava, přesun elektromobilem. ModelFest 2024 je už za námi A už se těším na každoroční Rail Business Days 2024 11.-13. června OSTRAVA | TROJHALÍ  KAROLINA. Je to sice co se týče výstavy venkovní chudší, než to bývalo na nákladovém nádraží Ostrava-Přívoz, ale v důstojnějším prostředí, než je železniční vlečka a skladové haly. 

USA pak nejbližší letiště. Tam kupodivu autem taky nedojedeš. 

mě baví jak hned každého obviňuješ. Doufám ,že tvé invektivy moderátoři vidí až se zase bude řešit kdo je na koho hnusnej.
Já tvrdím ,že normální člověk by tam jel autem...já teda ano.

Služebně jezdívám často do Švýcarska. Konkrétně do Langnau im Emmentall což je v dojezdovce z Bernu celkem pohodlně.
A jednou jeden z našich hlavounů vymyslel ,že tam poletíme letadlem a pak vlaky.
Vlaky ve Švýcarsku se mi moc líbí ,ale nápad to byl hloupej.

A to stejné si myslím o tvých nápadech a řešeních. A teď je to 1:1 😂

Odesláno

A další co by rád zaváděl cenzuru jemu nepohodlných názorů. Ach jo. Už přijmi fakt, že elektromobilita je technologická změna. A že jí prostě neujdeš. Stejně jako jsi neušel přechod osobáků na naftu, LPG, CNG....... Petrolhead už dávno není nadávka, ale označení člověka s neměnnými názory a jedinou, spalovací, pravdou. 

Odesláno (upraveno)

No hele, máš tu tlačítko nahlásit. Já sem příliš nelezu protože jinak bych ho musel asi zahlušit. Takže pokud maš pocit že se tu děje něco co by nemělo tak to hlas, děkujeme.

A jinak, upozorněn byl už několikrát, nepochopil co je vicenásobná citace atd, já ho to učit nebudu.

A to tvý "doprdele fakt" jsi si mohl nechat pro sebe.

před 16 minutami, Radovanek napsal:

A další co by rád zaváděl cenzuru jemu nepohodlných názorů. Ach jo. Už přijmi fakt, že elektromobilita je technologická změna. A že jí prostě neujdeš. Stejně jako jsi neušel přechod osobáků na naftu, LPG, CNG....... Petrolhead už dávno není nadávka, ale označení člověka s neměnnými názory a jedinou, spalovací, pravdou. 

Jestli si myslíš že moderace tvých postů je procházka ružovým sadem a řadíš tuto činnost na uroveň cenzury tak sem radši nic nepiš.
Několikrát jsem tě žádal aby jsi dodržoval pravidla, kašleš na to!!

Začni používat vicenásobnou citaci, tlačítko upravit a přemýšlej nad jakýmkoliv urážlivým slovem jestli ho sem vůbec napíšeš.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno
před 2 hodinami, Medvěd napsal:

Určitě jsem tu o tom psal hned ten pátek co se to stalo a bylo na to i dost reagujících. Že čteš jenom co se Ti hodí a šmakuje není můj problém 

Ono kdyby jsi to napsal do tohodle vlákna, tak by si to asi přečetl. Ne všichni čtou všechno. ;)

Odesláno

Psal jsem o tom do vlákna, které mi přišlo v danou chvíli nejpříhodnější a ne, opravdu kvůli jednomu exotovi nebudu psát totéž na dvacet míst (to bych dostal za uši od těch, co si jich možná treba i vážím a to holt nechci).

Kolik Ti mistr guru platí za advokacii?

Odesláno

Vúbec nic mi nikdo neplatí (krom zaměstnavatele). Jen prostě nechápu tvé soustavné očividné napadání už i kvůli tomu, že si někdo nepřečetl tvoji story. Toť vše.

P.S. v žádný sektě nejsu. ;) A jen se tomu směju. :D Hezkej zbytek neděle. :papa

Odesláno (upraveno)

To bych musel chtít pátrat v historií mých mnoha set příspěvků a za to mi teda zrovna ON opravdu nestojí.

Nicméně nic Ti nebrání mě zastoupit 

Odesláno (upraveno)

Tak s tvým svolením, stačilo použít na vyhledávání tvůj nick a zhruba datum kdy jsi to psal a voala. 😉 Nemáš zač.

Upraveno uživatelem Dave_k
Odesláno (upraveno)
před 26 minutami, Dave_k napsal:

😉 Nemáš zač.

Nemám

Něco bych dodal ...

Ale radši ne, ještě bys měl pocit, že Tě napadám 😀😀🤪

P. S.

Já si ani to datum nepamatuju 

Odesláno
před 7 hodinami, Radovanek napsal:

Už přijmi fakt, že elektromobilita je technologická změna. A že jí prostě neujdeš. Stejně jako jsi neušel přechod osobáků na naftu, LPG, CNG......

Kvůli tomu, že něčemu neujdu ještě nemusím nadšeně hýkat, jako ty.... :roll  A že určité procento spalováků jezdí na "plyny" tomu říkáš přechod :myslim

Odesláno (upraveno)

...mno, s Enyaqem jezdím "normálně" abych nezdržoval. Infotainment má na prd, ergonomicky a zpracováním interiéru je to lepší standard, sedadla jsou na Schade dost dobrá, na zadokolku ma dost neutrální jízdní vlastnosti - ani na mokru neletí hned po tečně ven ze zatáčky, díky váze se mají pneumatiky tendenci "žvýkat" a sjíždí se vnitřní i vnější okraje víc než středy (zánovní auto, geometrie je ok). No a průměrná spotřeba přes 24 kWh/100 km. V zimě - OL ráno 80% baterka -> Brno po dálnici v provozu -> celý den stání venku bez možnosti nabíjet a po příjezdu zpět do OL, baterka cca 13 - 15% (v autě klima na 20 C + vyhrívaní sedačky a volantu na 1 stupeň).  Teď jak se oteplilo, je to se spotřebou lepší - ale jen o fous - okolo 21-22 kWh/100 km, baterka po návratu cca 20%. S ropákem OL-Brno otočím i v zimě na jednu nádrž 4x, včetně Webasta a "trenýrkové" teploty uvnitř...

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno

No, tak si 5 let počkají na novou rozvodnu, no. Zatím si dají na balkon panely, do špajzu baterku a na zimu přikoupí pár vlněných přikrývek :roker

V Německu je mnohem zajímavější např. SuedLink apod., díky všeobecnému NIMBY odporu proti jakýmkoliv stavbám (známe i u nás) je nereálné stavět nová nadzemní páteřní vedení, takže nakonec půjdou stejnosměrné (!) kabely (!) na 525kV pod zem. Ještě tak před 20 lety skoro nepředstavitelná technologie... 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...