Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

My aktuálně v ASEP řešíme fakticky co dále, protože budoucnost mobility, z hlediska evropského průmyslu, je v řiti. To, co evropské automobilky v evropských rukou na poli elektromobility dělají je málo a pozdě, je neefektivní a drahé. Z pohledu ČR velký průšvih, protože přes 90% našich aut ze všech automobilek včetně autobusů a nákladních aut vyvážíme. A ten trh pro spalovací dinosaury prostě mizí. Ale alespoň nějaké elektroauta děláme. Hůře jsou na tom už jen Japonci s blouzněním o vodíku. Doporučuji "k tanci a poslechu" rozhovor Tesláčka s Electordadem, tedy Ondry Bačiny a Jana Staňka. Evropa jde do p.dele.

Odesláno

A jen tak pro Vaši informaci, odkud také čerpáme, bavíme se i s lidmi u zdroje, kteří třeba žijí druhou dekádu v Číně, která vyrábí více elektroaut, než zbytek světa dohromady. A tady máme informace třeba od jednoho Slováky, který se tam oženil. Tady je jedno z posledních, strašidelných videí. Čína vyhrává, jejich auta jsou DOBRÁ a LEVNÁ! Přežijí naše automobilky?

A ona ta Čína v EU skutečně klepe na dveře a ne jen tak ledasčím. Nio přiváží do EU luxusní EV, naopak MG konkuruje Stelantisu, tedy středním elektroautům Peugeot, Citroen, Opel..... 

Odesláno

No a samozřejmě ty elektroauta nikdo nechce, že? Naopak, co se vyrobí, to se prodá. Tady se na Americkým trhu teda hodně utrhla z řetězu. Jinými slovy prvních 13 automobilek prodalo za první půlrok 2023 v USA 525.818 elektroaut. V zemi s cca 332 miliony obyvatel. A zatímco 12 automobilek mělo podíl na prodejích v jednotkách procent a prodeje v nízkých desítkách tisíc kusů, Tesla měla podíl na prodejích rovnou 60% a prodej v nízkých stovkách tisíc kusů. Přeloženo každý druhý prodaný elektromobil byla Tesla. Shrnuto nebýt Tesly, nebyla by tu dodnes žádná elektromobilita.

367424783_24253859080868080_33183453187912488_n.jpg

Odesláno (upraveno)

@Radovanek

Dej sem registrace v ČR,svět je nám víš kde, normálního člověka u nás nezajímá,mají jinou kupní sílu atd.

Už jsem to psal několikrát,ano jako druhé do baráku ,velikost Fabie,cena do cca 500000 za nové s plnou zárukou.

Jináč si myslím,že Jičín zase tak malý není,ale u nabíječky jediné co tu je, je  tam sem tam něco sporadicky.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno

Jé srovnávání měst, to mě baví :mrk

Frýdlant v Čechách cca 8000 obyvatel a doslova NULA nabíjecich stanic (3 čerpací). Nějaké nabíječky jsou v Liberci, ale to už je trochu větší město. Pobavila mě nabíjecí stanice v Hejnicích, když jí chceš použít, tak musíš vstoupit do kláštera (na recepci :aut). Asi musíš být věřící a nevím kolik let tam strávit, ale kvůli nabití baterie to podstupovat nehodlám 🤣

Odesláno

stejně vám smutňánek rozstřelí😂
Plzeň je jich tu celkem dost. Nějakých 10-15?
Dokonce tu máme u supercharge nebo jak se to jmenuje. Ale tam jsem snad nikdy nikoho moc nepotkal. Občas někdo u Globusu a pak před areálem Škody. 
No a pak u nás ve firmě tak 15-20 služebáků leasingových a dva etrony s našim logem. Občas si musíme brát služebáky i z půjčoven. Takže pentrace tak max 10% a s etrony fakt na elektrárny nejezdíme....dělám ve firmě co má co do činění s elektrárnama.

Jo jinak když jsem byl na dovolené v Chorvatsku tak jsem najel nějakých 3000 km. Ano potkal jsem asi více etronů než loni. Převážně Tesly ,ale to může být tím že ne vždy poznám etron na první pohled.
Ano v podstatě na každé pumpě nabíječka. Na druhou stranu penetrace pumpami ani na dálnici není tak častá jako v ČR.
Že by nabíječky byly okupovány bych teda neřekl....
Ale to hlavní...cesta tam jsem vyrážel natankován a v podstatě jsem na první ubytování po zhruba 12 hodinách dorazil bez nutnosti tankovat.
Stejná situace při cestě zpět...tankoval jsem až v ČR

Odesláno

beru zpět...tam nějakých 8 s přestávkama na jídlo. Zpátky to asi 11 s přestávkama a McDonaldem v Chamu 🙂 Taky byly dvě zdržení skrz nehody. Nehoním to jedu na pohodu. Přeci jen 1.6 HDi a pět lidí na palubě.

Odesláno
před 18 hodinami, Radovanek napsal:

No a samozřejmě ty elektroauta nikdo nechce, že? Naopak, co se vyrobí, to se prodá. Tady se na Americkým trhu teda hodně utrhla z řetězu. Jinými slovy prvních 13 automobilek prodalo za první půlrok 2023 v USA 525.818 elektroaut. V zemi s cca 332 miliony obyvatel. A zatímco 12 automobilek mělo podíl na prodejích v jednotkách procent a prodeje v nízkých desítkách tisíc kusů, Tesla měla podíl na prodejích rovnou 60% a prodej v nízkých stovkách tisíc kusů. Přeloženo každý druhý prodaný elektromobil byla Tesla. Shrnuto nebýt Tesly, nebyla by tu dodnes žádná elektromobilita.

Čili je to zhruba na počet obyvatelů takový prodej, jako kdyby se u nás za ten půlrok prodalo cca 16.000. U nás se podle toho, co jsem našel, prodalo za Q1 nějakých 1338 EV, takže cca pětina toho, co v USA. Holt je vidět především rozdíl v kupní síle, že? 

Každopádně v USA je registrováno přes 220M aut, takže 1M prodaných ročně by znamenalo přechod na čistě EV za hezkých 220 let 🤪 jasně že od určité penetrace se ta křivka zlomí a jde to podstatně rychleji, ale s těmito prodeji v řádu ani ne jednoho procenta z celkově registrovaných zas o tolik dál než my nejsou.    

Odesláno
před 22 hodinami, Milan+ napsal:

@Radovanek

Dej sem registrace v ČR,svět je nám víš kde, normálního člověka u nás nezajímá,mají jinou kupní sílu atd.

Už jsem to psal několikrát,ano jako druhé do baráku ,velikost Fabie,cena do cca 500000 za nové s plnou zárukou.

Jináč si myslím,že Jičín zase tak malý není,ale u nabíječky jediné co tu je, je  tam sem tam něco sporadicky.

Aktuálně prý 18.000 plně elektrických EV v ČR.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...