BubakGS Odesláno 18. únor 2024 Odesláno 18. únor 2024 ..no.. lokace suboptimalni, ale ta strecha jak delana na FVE. Citovat
pavelu96 Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 Jak to v budoucnu bude s bateriemi? https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-necekany-uspech-baterie-ktera-by-mohla-byt-stejne-dobra-jako-benzin-246918 Citovat
Akoc Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 Určite pôjde vývoj zvyšovania energetickej hustoty batérií rýchlo dopredu. Tak ako sa vo veľmi krátkom období prekotne zvýšila rýchlosť procesorov, kapacity pamätí, rozlíšenia snímacích čipov fotoaparátov, rýchlosť a objem prenosu dát, atď. Pre mňa, skôr narodeného, je vedecko-technický pokrok, ktorý sa udial za obdobie ľudského života, až v oblasti sci-fi. Ľudia, ktorí len pred 50 rokmi odišli z tohto sveta, by boli z mnohých dnešných technických vymožeností ohúrení pravdepodobne tak ako Tarzan, keď sa dostal z pralesa do vtedajšieho civilizovaného sveta. Péťa, Dave_k a Charlie 1 ohodnotil 3 Citovat
Charlie 1 Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 V 16. 2. 2024 at 16:05, Péťa napsal: Ne všechny domy jsou vhodné k tomu, aby na jejich střechy šla namontovat FVE, která bude mít takový výkon. Kam podle Tebe mám ještě dát panely (ten domek se 14 panely)? https://mapy.cz/letecka?l=0&x=16.1854976&y=50.5086003&z=20 Něco jiného by bylo, kdybych dnes stavěl nový dům. Jedna z podmínek by byla i sřecha optimalizovaná pro FVE. @sitler DĚKUJI panely můžou být všude, zde místní chlapík který se do toho poradně opřel… tu zášť bych vůči FVE neviděl , vždyť kdo má dům si ji muže pořídit vždyť to stoji prd…. co je dnes 260tisic? nebo muže platit drahy energie (i když teď už to padá pod úroveň před válkou ) to si kazdej musí rozhodnout sám… Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 (upraveno) To je ta chalupa dole na konci Hořiček? V ty vedlejší ulici. Tu jsem hlídal s výjezdovkou, majitel byl takovej podivín trochu, tak ted se ukázal v pravym světle Upraveno 3. březen 2024 uživatelem Radek Hurvajz Péťa ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 Jako ano, solary muze mit klidne kazdy. Ale za svoje , ne z nejakejch dotaci. Dotace na smysluplne solary maximalne pro instituce jako skoly a podobne, ktere jsou prispevkove/neziskove miroska a Fruktis ohodnotil 2 Citovat
Hafity Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 (upraveno) před 1 hodinou, Radek Hurvajz napsal: takovej podivín trochu Řekl bych, že víc, než trochu.... Upraveno 3. březen 2024 uživatelem Hafity Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
Charlie 1 Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 před 1 hodinou, Radek Hurvajz napsal: To je ta chalupa dole na konci Hořiček? V ty vedlejší ulici. Tu jsem hlídal s výjezdovkou, majitel byl takovej podivín trochu, tak ted se ukázal v pravym světle ano mas pravdu Citovat
Akoc Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 Podľa mapy je ten urastený strom presne na juh od domu. Obzvlášť, keď je olistený, musí jeho tieň znížiť výkon tejto FVE o pár kW. Ale je tam nainštalovaných toľko panelov, že to asi nie je podstatné. Citovat
Milan+ Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 před 4 hodinami, Radek Hurvajz napsal: To je ta chalupa dole na konci Hořiček? V ty vedlejší ulici. Tu jsem hlídal s výjezdovkou, majitel byl takovej podivín trochu, tak ted se ukázal v pravym světle Proč podivín,pokud jede za své,tak palec,tohle nikdo nezadotuje,je na samotě a má stopro samostačnost,podle těch střech aut mu tam taky žádný vraky nestojí. Takže asi ví co dělá a žádný blb to nebude. Jediné co by to chtělo to dotáhnout aby to vypadalo. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 Mluvil jsem s ním v době kdy tam tohle nebylo, přišel mi jako podivín už tenkrát. Je to chalupa, byla na rekreaci, nevim jak je to dnes, ale zasypat to panelama ze všech stran mi přijde minimálně trochu podivínské, i když to samozřejmě ekonomický přínos má, to nepopírám,, ale asi by stačilo to dát na tu střechu. Citovat
Dave_k Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 před 4 hodinami, sitler napsal: Jako ano, solary muze mit klidne kazdy. Ale za svoje , ne z nejakejch dotaci. Dotace na smysluplne solary maximalne pro instituce jako skoly a podobne, ktere jsou prispevkove/neziskove Kolega z práce si dával předloni soláry. S dotacema. A když se ptal za kolik by to pořídil, kdyby neměl z nějakýho důvodu na ty dotace nárok, tak mu bylo řečenom, že za skoro stejný prachy co dal ze svýho. Tedy bez dotací. Takže je asi jasný kam většina těch dotací (na cokoli) mizí. miroska a Charlie 1 ohodnotil 2 Citovat
Milan+ Odesláno 3. březen 2024 Odesláno 3. březen 2024 Na to se snad ani nemusel ptát, stačí sednout a počítat. Já tu mám nabídku od známého s baterií a komplet servisem ,zatím se pod to nikdo nedostal a to jsem ještě k tomu schopen další práce připravit ,jako průrazy, lišty,atd. Citovat
Radovanek Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 Je to bohužel tak, že dotace to vše prodražují. Přitom stačí nedělat kolem toho dotační *neumím psát slušně*ky se spoustou byrokradů a nabalených úřadů a zákonů, ale třeba jako v Norsku s elektromobily odpustit DPH a hned je skoro třetina ceny dole. Nebo začít konečně jako celá civilizovaná Evropa počítat spotřebu komplexně, ne po fázích, což je největší čezká zlodějna, produkující další zlodějny. Tedy montáže asymetrických dražších a k poruše náchylnějších střídačů, navíc vyráběných v malém množství, takže na okraji zájmu. Až po prasárny, jak to řešit, tedy nasazení tří 1F střídačů Victron namísto jedné krabice. Aktuální zprávy z Ostravy-Plesné - nová 3F 11,55 kWp FVE střecha východ - západ je po měsíčním zkušebním provozu po montáži optimizerů konečně funkční. Se starou 1F 3,6 kWp FVE na jižní střeše dávají přes den nyní stabilně podle počasí výkon 1-5 kW, Včera za sluníčka vyrobily 23 kWh velká a 7 kWh malá. Byla 1 myčka, 1 nabité auto do plna, běžný provoz domácnosti a baterka vydržela zásobovat dům až do dnešního rána, kdy před začátkem výroby skončila na 36%. Je poledne, nabilo se jedno auto, jinak běžná spotřeba domácnosti, a už jedeme přetoky do veřejné sítě, protože baterka 21 kWh je na 98%. Dnes vyrobeno na velké dopoledne už 17 kWh, na malé 5 kWh. Obrázky jsou z velké FVE, dává 4,5 kW, malá dává nyní tak +-2 kW. Systém je navržen tak, aby od rána plynule zásoboval s přebytky dům až do večera, baterka bez problémů utáhla noc a 1-2 z našich EV (podle úrovně vybití), s přebytky se obchoduje pře Eelectree, mám nachystanou přípravu na ukládání přebytků do bojleru. Od poloviny února bych s tím dokázal částečně topit a tím nahradit plyn. To je připraveno jako další krok na podzim po otestování. Co je velice příjemné, je po dojezdu domů auto prostě jen píchnout na kabel a automat se už o vše postará. Jezdím na slunce. Sestava nové velké je 21 panelů á 550Wp, 12 východ, 9 západ, optimizery TIGO, střídač a baterie jsou fakticky rebrandované Deye (Somi je firma, co to montuje), 1 wallbox SOMI v garáži, druhý venku na parkovišti (oba 400V 32A 22 kW, ale díky vstupnímu jističi 3x25A nastaveny na 16A 11 kW), výstup z každé fáze zvlášť s jističem na zásuvku 230V 16A pro napojení bojleru/bojlerů. Zabralo to tedy dost místa. RichVa a BubakGS ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 Už nějakou dobu přemítám, zda na barákové schůzi, až bude, nadhodit FVE na střechu. A to hlavně kvůli teplé vodě mimo topnou sezónu. Barák má vlastní plynovou kotelnu a mě může (pocitově) trefit, když v parném létě ještě běží plynový kotel, aby ohřál vodu... Akorát mám obavu, aby po mě na to konto nechtěli, abych tam dělal předsedu to by mi za to teda nestálo... Jinak plochá střecha s hranou na JVJ, šířka asi 16m, a je to pro 18 bytů, to by na tu vodu celkem mohlo vyjít. Ještě otravovali s centrální klimatizací, hlavně z té jižní strany maj trochu peklíčko, ale to už si myslím bude mimo možnosti - nicméně někdo to nadhodit, určitě bych to chtěl jako kombinaci či dokonce náhradu, pouštět klimatizaci a do toho ohřívat vodu plynem by mi už přišlo jako vyslovené zvěrstvo. Citovat
petrinza Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 Tady u Prahy se teprve před chvílí zvedla mlha, moje FVE od rána vyrobila 6,2 kWh, aktuálně panely dávají 4,2 kW a dobíjejí baterky. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
BubakGS Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 Konečně příspěvek od @Radovanek, co má informační hodnotu... Radek Hurvajz, ozzy56, radim.1008 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Radovanek Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 před 3 hodinami, oddie napsal: Už nějakou dobu přemítám, zda na barákové schůzi, až bude, nadhodit FVE na střechu. A to hlavně kvůli teplé vodě mimo topnou sezónu. Barák má vlastní plynovou kotelnu a mě může (pocitově) trefit, když v parném létě ještě běží plynový kotel, aby ohřál vodu... Akorát mám obavu, aby po mě na to konto nechtěli, abych tam dělal předsedu to by mi za to teda nestálo... Jinak plochá střecha s hranou na JVJ, šířka asi 16m, a je to pro 18 bytů, to by na tu vodu celkem mohlo vyjít. Ještě otravovali s centrální klimatizací, hlavně z té jižní strany maj trochu peklíčko, ale to už si myslím bude mimo možnosti - nicméně někdo to nadhodit, určitě bych to chtěl jako kombinaci či dokonce náhradu, pouštět klimatizaci a do toho ohřívat vodu plynem by mi už přišlo jako vyslovené zvěrstvo. Minimálně si nechej schválit jednání za tímto účelem, oslovil bych EKIS, tam je poradenství zdarma, a nechal spočítat dům. Pokud ohřev vody, tak ten je na vodu celoročně, i přes zimu v -5°C, ale při slunci přes den, mi to dělá na panelech +30 C, takže vodu ze studny +8°C předehřeje na +25°C a zbytek do +45°C dohřeje (jen ve vrchní 50 L části 250 L bojleru) plyn. Od jara do podzimu je obvykle kolem 14 h už na bojleru +80°C a pojistný ventil to vypíná. Pokud pak dorážíme domů a myjeme něco nebo se sprchujeme, tak se to s odběrem průběžně spouští vždy, když voda na vstupu do bojleru je o 10°C studenější než soláry na střeše. EKIS by měl zvážit, zda nebude vhodnější střechu a boky domu v pásech bez oken osadit fotovoltaikou, která kromě teplé vody zajistí i minimální zásobování domu, klidně se zakázanými přetoky do veřejné sítě. Pak už je třeba jen mít místo na bojlery, nejlépe nahoře, ale máte tam vodu pod tlakem, tak klidně sklep nebo kočárkárna atp. Pokud byste šlo do FVE a máte parkovací místa na svém pozemku nebo přímo u stěny domu, současně bych namontoval na stěnu wallboxy (dražší řešení, ale silnější nabíjení) nebo jen obyčejné zásuvky na spouštění a placení přes QR kód. Tihle hoši opravdu dělají levně a ve filozofii elektromobility využít běžná řešení, zde je nabíjení pro 3 elektromobily 2x3,6 kw a 1x11 kw Jinak bych ještě šel v paneláku do splachování odpadní vodou, to má smysl pro úsporu na vodném a stočném, nejvíce odejde na splachování. To má smysl, stejná pitná voda se použije podruhé jako užitková na spláchnutí. Vodu z bytu z vany/sprcháče a z umyvadla posílají stupačkou novu odpadní trubkou do sklepa (aby se nemísila s vodu z dřezu, kde je obvykle olej a další), tam se přečistí a novou vodovodní trubku jde k WC (nejde do nich pitná vůbec). Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 Barák je v bloku, tzn. využitelná pouze střecha v šířce těch asi 16m. Takže reálně tak 5kWp, když se dá jedna řada, 10kWp kdyby byly dvě. Už jsem letmo na nějaký výpočet koukl, nedalo mi to, a na 18 bytů je to dost málo... ale jako příhřev by to stačit mohlo, otázka je ekonomika. Bojler je ve sklepě v kotelně u kotlů. Jakékoliv nové stoupačky znamenají totální rekonstrukci, do toho nikdo nepůjde, když to není třeba, co znamená výměna stoupaček v činžáku jsem si už jednou vyzkoušel, dokonce z pozice toho statutára, takže celkem tuším, co by to obnášelo. Tady není šachta jako v paneláku - a ostatně i tam to bývá boj, když je lidi maj vyzděné a musí se bourat. Citovat
ozzy56 Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 vůbec nechápu, že se nepřekopávají všechny obytné domy na tu šedou vodu--myslím s podporou státu, něco jako okna, zateplení..., úspory jsou fakt velké, pokud se teda nesplachuje jako u některých penzistů ráno a večer... na chatě mám splachování dešťovkou , zakopaný sud 2 kubíky a splachuju celou sezonu, i když sousedi musejí už do lesa, bo nemají vodu ve studni (jsme na kopci, vody je málo) Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.