Medvěd Odesláno 6. prosinec 2023 Odesláno 6. prosinec 2023 Tak třeba místní "elektrofanatik" nám tu ještě nedávno krmil oči tvrzením, že stávající rozvody elektřtiny s nabíjením elektromobilů nebudou mít žádný problém, že jdou to jenom výmysly odpůrců elektrodebility. Radovanek, dýzl a BubakGS ohodnotil 2 1 Citovat
Dave_k Odesláno 6. prosinec 2023 Odesláno 6. prosinec 2023 No u němců, jak bylo uvedeno v článku, je hlavně problém ten jejich bezhlavej greendeal. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 6. prosinec 2023 Odesláno 6. prosinec 2023 Rozvody s tim problem nemaj, ale nemci jaksi nemaj dost elektriky. Tuplem tim, jak si odstavili jaderky s ramci zeleneho fanatismu a predposranosti. Dave_k a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 6. prosinec 2023 Odesláno 6. prosinec 2023 Rozvody s tím nemají problém jen do té míry, že každá rozvodná větev má nějaké jištění a součet hodnot domácích jističů tuto hodnotu překračuje mnohonásobně, protože se počítá s tím, že nikdy nenastane situace, kdy by odebírali všichni najednou maximální možný (rezervovaný) příkon. Jenže přesně tohle elektromobily dost zásadně mění, takže je třeba hlídat celkové zatížení a v případě potřeby je příslušným způsobem omezovat. Platí to jak pro to, co je (bude) instalováno v domácnostech, tak pro nabíječky na ulici třeba v dříve zmiňovaných lampách, kde jich je v řadě třeba 10 za sebou. V zásadě to ale není kdovíjaký problém, ono to nabíjení má dost nerovnoměrný průběh, takže stačí ořezat špičky, když to náhodou připojí všichni najednou. HonzaZ, Pe.Tr, BubakGS a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Dave_k Odesláno 6. prosinec 2023 Odesláno 6. prosinec 2023 před 13 hodinami, pavelu96 napsal: https://elektrickevozy.cz/clanky/tato-tesla-ma-jiz-19-milionu-km-majitel-menil-13x-elektromotor-5x-baterii https://www.autoforum.cz/zajimavosti/majitel-rekordne-ojete-tesly-pokoril-metu-1-9-milionu-km-potreboval-k-tomu-ale-13-motoru-4-baterie/ Jak se dají napsat články na stejné téma, když jste pro a proti Jak bylo psáno v diskusi pod jedním z těch článků, tak několik výměn proběhlo ještě v rámci 8leté záruky (km bez limitu) na účet Tesly a pak jde baterka opravit (repasovat) za rozumnej peníz. https://www.novinky.cz/clanek/auto-porouchana-baterie-elektromobilu-nemusi-znamenat-drahou-vymenu-40372053. Takže to není takový jak to na autofóru prezentují. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 6. prosinec 2023 Odesláno 6. prosinec 2023 Že výměny proběhly bezplatně v rámci 8-leté záruky je sice hezké, ale průměrná výdrž elektromotoru 150tis km mi teda přijde naprosto tristní. To je furt, jak je to konstrukčně jednodušší, spolehlivější, míň věcí co se mohou rozbít, a pak to vydrží s bídou jak motor u stodvacítky. Tohle bude fakt super si koupit jako ojetinu, fakt že jo. U mého auta je na údajně děsně složitém motoru náročném na údržbu najeto 350tis a měnily se tam 2x rozvody, 1x čidlo na railu, podložky pod vstřiky (opruz, ale pár kč) a několik hadic. Samotný motory končej z vraků ve sběru, protože se nesypou a nikdo je nechce. Tak když je to moje tak děsně složitý a rizikový, očekával bych od toho jednoduššího spolehlivějšího elektro, že o něm aspoň ten milión vůbec neuslyším, a ne že ho budu muset celý měnit častěji než tady měním samotnej rozvodovej řemen v ceně tří stovek a dvou hodin práce. Medvěd, dýzl, Radovanek a 3 další ohodnotil 5 1 Citovat
oddie Odesláno 10. prosinec 2023 Odesláno 10. prosinec 2023 Tak abych nekřivdil, Ion za 100.000,- se nakonec v inzerci skutečně objevil: https://auto.bazos.cz/inzerat/177989143/peugeot-ion-112013-elektromobil.php Pro mě teda s křížkem po funuse, už ho nepotřebuju, kdyby tam byl před 2 měsíci, už bych ho asi měl doma Takhle jen jako hračku už se mi do něj ani za těch 100 jít nechce... Nicméně, majitel uvádí, že to v létě ukazuje dojezd 95km. Tzn. baterka bude někde tak na 2/3 kapacity max? Rozumně použitelný dojezd bude tak 70km? To už je pro mě na hraně, co bych zkousl, resp. 70km je ještě celkem v pohodě, ale když bude dále klesat... Na fórech se dají najít různé kutilské výměny či dokonce repase jednotlivých článků, do toho jít nechci, leda kdyby nebylo zbytí, různé podomácké měření pak bývá relevantní spíš pro použití těch článků u FVE než v autě. Když to všechno sečtu, s uvažovaným nájezdem 3-5tis ročně by mohly být celkové náklady zhruba někde kolem 10Kč/km, podle toho, jak dlouho by to bylo ještě schopné rozumně jezdit. Docela drahá sranda. Péťa ohodnotil 1 Citovat
elton Odesláno 14. prosinec 2023 Odesláno 14. prosinec 2023 (upraveno) Skvělý rozhovor Upraveno 15. prosinec 2023 uživatelem elton dokončení rozhovoru Radovanek ohodnotil 1 Citovat
dracekvo Odesláno 14. prosinec 2023 Odesláno 14. prosinec 2023 oddie: při nájezdu 3-5 tis ročně nemá cenu přemýšlet nad čímkoliv jiným, než nad benzínem bez přímého vstřikování. elton ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 14. prosinec 2023 Odesláno 14. prosinec 2023 Nájezd 3-5tis ročně je to, co by zhruba najelo to elektro MÍSTO velkého auta, s kterým se to jezdí teď - tzn. nějaké popojížďky po okolí, když není třeba vézt nic velkého. Takže to není v rovině uvažování, co koupit, žádné další kupovat nepotřebuju a už vůbec ne kvůli úspoře, je to víceméně "nice to have". Ale i to má samozřejmě nějaký svůj limit. V zásadě by mi ani nevadilo TCO 10Kč/km, spíš mi ten Ion přijde už jako příliš velká hra na Černého Petra. Ale tvarově se mi prostě líbí, proto jsem ho zmiňoval. Citovat
ozzy56 Odesláno 14. prosinec 2023 Odesláno 14. prosinec 2023 mám v hlavě nedávný článek kde psali, že 80% prodejů nových aut v česku jde za firmama, jen 20% kupují normal pípl a to ještě většina kupujících je ve věku 55plus , takže mladí na nové nemají..., naproti tomu je naprostá většina prodaných ojetých aut v ceně do 200 tisíc korun, pořád jsme v česku , už teď z důvodů nízkých prodejů el. aut někteří výrobci omezují nebo přímo zastavují výrobu, vzpomněl jsem si na třeba VW, takže abych se konečně vymáčkl: kdo bude kupovat ty miliony elaut v budoucnu ? mně teda vychází, že tady musí rapidně vzrůst platová relace a tím i životní úroveň ta poslední věta je dobrá chu*ovina, že ?? upozorním, že jinak elautům fandím JendaB a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 14. prosinec 2023 Odesláno 14. prosinec 2023 ad ceny: kdyz si uvedomim, kam vylezly ceny "normalnich" aut, tak ony ty ele vlastne kolikrat tak drahy nejsou. Je to ted napaleny oboje nahoru (inimalne v segmentu, kde koukam ja) Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Milan+ Odesláno 14. prosinec 2023 Odesláno 14. prosinec 2023 (upraveno) před 5 hodinami, oddie napsal: Nájezd 3-5tis ročně je to, co by zhruba najelo to elektro MÍSTO velkého auta, s kterým se to jezdí teď - tzn. nějaké popojížďky po okolí, když není třeba vézt nic velkého. Takže to není v rovině uvažování, co koupit, žádné další kupovat nepotřebuju a už vůbec ne kvůli úspoře, je to víceméně "nice to have". Ale i to má samozřejmě nějaký svůj limit. V zásadě by mi ani nevadilo TCO 10Kč/km, spíš mi ten Ion přijde už jako příliš velká hra na Černého Petra. Ale tvarově se mi prostě líbí, proto jsem ho zmiňoval. Teď nevadí 10/km,před pár lety jsi tu stále počítal náklady. Hm... Jako za mě i snad jo ,budu na jaře dělat střechu,cenu na solár tu už mám taky,možná to ještě půjde dolů,tak proč ne,když by bylo velikosti Fabie za půl míče. Nové a záruky. Upraveno 14. prosinec 2023 uživatelem Milan+ elton a ozzy56 ohodnotil 2 Citovat
dracekvo Odesláno 15. prosinec 2023 Odesláno 15. prosinec 2023 (upraveno) oddie: No Iona mám. Jako je to fajn auto. Na to jak je malé, tak se do něj vejde neskutečné množství věcí. Hlavně díky vyšší střeše. Odstěhoval jsem s tím komplet byt, kromě těch největších věcí, co se vezli na vozejku. Tak jsem měl před lety nutkání must to have. V současné době jsem už pod 5 kč/km. Daroval jsem ho otci na to jeho popojíždění po okolí. Každý den 500m do obchodu a tak. Na to je to zcela ideální auto. Nevadí mu studené starty a topí to hned. Nejlepší vlastnost co to auto má je, že po člověku nic nechce a jen jezdí. Žádné výměny oleje a tak dál. Ale většinu km jsem najezdil v době, kdy mě noční proud stál 2kč. Od té doby stojí elektrika 2x víc a paliva jako benzín jsou téměř na stejné úrovni jak předtím. Takže návratnost takového auta se prodloužila na dvojnásobek co dříve. Ale jak je to staré (rv.2012), tak už začínají problémy. Samozřejmě baterie už není co bývala. Sehnat nový článek pro výměnu těch nejslabších není možné, protože je nikdo nevyrábí. Nechat vyměnit komplet baterii nějakou dílnou stojí 2x více jak je samotná hodnota auta. A otázka je, jak dlouho ty aftermarket baterie vydrží. On tam při rekuperaci a rychlonabíjení dokáže pustit až 125A. No a pak jsou tu běžné věci. U mě by to už asi sneslo nové přední tlumiče. Ale aftermarket neexistuje a orig stojí asi 14 tis kč jeden. A tak dále. Toho auta je relativně málo a nikomu se na to nechce vyrábět díly. Sehnal jsem levně použité baterky. Takže poskládám nejlepší kombinaci článků a pustím ho tak za 2 roky do světa, dokud to má ještě nějakou hodnotu. Milan+: dle mě by ty auta měli být levnější jak spalovací. Protože jejich užitná hodnota je vždy menší. Třeba takové Citigo IV bych si dokázal představit jako druhé auto do rodiny. Ale nové by muselo stát 250 tis max. Škodovka ho myslím prodávala za 500 tis a ještě říkala, že na každém prodělává. Upraveno 15. prosinec 2023 uživatelem dracekvo dýzl ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 15. prosinec 2023 Odesláno 15. prosinec 2023 (upraveno) před 20 hodinami, sitler napsal: ad ceny: kdyz si uvedomim, kam vylezly ceny "normalnich" aut, tak ony ty ele vlastne kolikrat tak drahy nejsou. Je to ted napaleny oboje nahoru (inimalne v segmentu, kde koukam ja) kdyby tak rychle ,,vylezly'' i platy tak bys měl pravdu, jenže za relativně krátkou dobu vyskočily neúměrně ceny všeho ostatního, takže nákup nového auta, (nejen auta) se převážné většině obyvatel zase vzdálil, resp. je neuskutečnitelný z finančních důvodů, takže kdo bude za pár let (doslova) kupovat ta nová elauta je pro mě záhadou, navíc rapidním prodejům ojetých elaut nevěřím--zánovního elauta se nikdo nebude zbavovat, protože hodně ztratí, a starou ludru nikdo nekoupí z důvodu drahé baterie Upraveno 15. prosinec 2023 uživatelem ozzy56 Citovat
sitler Odesláno 15. prosinec 2023 Odesláno 15. prosinec 2023 @ozzy56 ja sjem nechtel rict, ze auta nejsou drahy, ale ze ele auta nejsou az tak drahy v kontextu toho, kam vylezly ceny spalovaku. Ze jsou drahy obecne, to je fakt. Ale kdyz je porovnam s cenama spalovaku, tak to neni kolikrat az o tolik. Ale diky tomu, ze spalovaky taky strasne vystrelily cenama. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 15. prosinec 2023 Odesláno 15. prosinec 2023 ano, úmyslně vystřelily--aby se ceny elaut nezdály tak vysoké..., ale jak je vidno, moc to nepomáhá Citovat
sitler Odesláno 15. prosinec 2023 Odesláno 15. prosinec 2023 Zajimave pocteni, dle meho https://www.autickar.cz/clanek/toyota-mirai-stisnena-budoucnost Radovanek ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 16. prosinec 2023 Odesláno 16. prosinec 2023 no nevím, v elektru shoříš, ve vodíku vybuchneš Citovat
sitler Odesláno 16. prosinec 2023 Odesláno 16. prosinec 2023 (upraveno) Me spis dostala ta realita ohledne spotreby a ceny, tzn. ze krom toho, ze neni kde tankovat, tak s tim jezdis jak s osmivalcem - cenove tak za 13-17l benzinu. To je uplne sileny za vsechny nevyhody, ktery to nese. Upraveno 16. prosinec 2023 uživatelem sitler Radovanek a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.