pavelu96 Odesláno 20. červenec 2021 Odesláno 20. červenec 2021 před 2 hodinami, Medvěd napsal: Daleko víc než elektrárna je v současné době v hledáčku přilehlý důl který prý bere vodu ze studní Čechům v příhraničí. Jen pro ilustraci fotka z několik let starých Google map. Ten důl v levo od silnice má větší rozlohu než celý Liberec a ten na pravo je ještě větší... S tou chybějící vodou to není "prý", ale je to reálný fakt podložený několika studiemi. Citovat
Medvěd Odesláno 20. červenec 2021 Odesláno 20. červenec 2021 Ale to já, Pavle, přece nerozporuju. Naopak bych taky nebyl rád, kdybych musel být vystaven podobné zvůli Citovat
BubakGS Odesláno 20. červenec 2021 Odesláno 20. červenec 2021 @Medvěd no, s vetsinou co tam Dan Priban rikal, souhlasim vice-mene taky. Jenze nevidim optimisticky tu analogii s pomalym vymizenim 2taktu. Pod vedenim Brusele porucime vetru, desti, fyzikalnim zakonum i vesmiru a budeme do par let uhlikove neutralni a zeleni z rozkazu i kdyby nas to melo vsechny zabit... .... nebo dovest do novejch gugalu... Orwellovo 1984, Demolition Man a dalsi dila fakt nebyly mysleny jako navody.... Citovat
Radovanek Odesláno 20. červenec 2021 Odesláno 20. červenec 2021 Něco k provozu našich elektromobilů, je to veřejně dostupné, normálně to rozdáváme a aktualizujeme: Malý městský elektromobil PEUGEOT ION, přes 7 let provozu (4/2014 - 6/2021), má 96.000 km. Elektromobil se musí zažít, alespoň týden s ním jezdit. Tichá plynulá jízda bez vibrací a zápachu je prostě k nezaplacení. Pořizovací cena nový v dubnu 2014 za 439 tis. Kč (s DPH) s rozšířenou 5letou zárukou na všechno. Včetně baterie, že její kapacita neklesne pod 80%. Neklesla. Plná výbava v ceně - automatická 1stupňová převodovka (reduktor), elektronická klimatizace, 6x airbag, ABS, brzdový asistent EVO, stabilizace podvozku ESP, protiprokluzový systém kol ASR, posilovač řízení, ALU kola, palubní počítač, nastavitelný volant, deaktivace airbagu spolujezdce, elektricky ovládaná okna všech dveří s možností blokace od řidiče, elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná zpětná zrcátka, centrální zamykání s dálkovým ovladačem, imobilizér, výškově nastavitelné a vyhřívané sedadlo řidiče, autorádio s CD přehrávačem, USB vstupem a zabudovaným Bluetooth handsfree, dělená zadní sedadla 50/50, nezávisle polohovatelná opěradla, sklopná do rovné plochy se zavazadlovým prostorem, přední mlhová světla, automatické rozsvěcování potkávacích světel, automatické denní LED světla, zadní světla LED, bezpečnostní úchyty dětské sedačky ISOFIX. Provoz elektromobilu je oproti spalovacím autům finančně nenáročný. Cena garančních prohlídek ve značkovém servise Peugeot Auto Tichý. 1.rok 2.049,- Kč včetně výměny pylového filtru ventilace kabiny vozu. 2.rok totéž + výměna brzdové kapaliny 4.123,- Kč. Třetí opět filtr a olej reduktoru elektromotoru 1 L, komplet za 3.476,- Kč. Čtyřletá jako dvouletá 4.623,- Kč (filtr a brzdovka), 5.rok jako 1.rok 2.849,- Kč, 6.rok filtr, výměna brzdové kapaliny, STK 7.145,- Kč, 7.rok opět filtr a olej reduktoru 1 L, komplet za 3.804,- Kč. Povinné ručení jako nejmenší spalovací motor 1.129,- Kč ročně. Za více než 7 let jsme najeli elektromobilem 96 tis. km. Náklady na elektřinu = palivo vozu = nabíjení, nám řeknou, za kolik se jezdí s elektromobilem: - paušální platba za přístupový čip ČEZ (odebraná elektřina se neplatí) 182,- Kč měsíčně x 36 = 6.552,- Kč. Když 3x zdražili, nevyplatilo se, čip jsme ve 12/2016 vrátili, 0,- Kč - předplacený čip ČEZ od 5/2021 200,- Kč měsíčně, 36 kWh v ceně = 400,- Kč k 6/2021 - platba za přístupovou kartu PRE roční od 2016 = 145,20 Kč/rok, za kartu Wien energies, EON, ZSE, NewMotion = 0,- Kč, za PIN GreenWay a nabíjení na rychlodobíjecích stojanech celé Slovensko = 0,- Kč, za přístupovou kartu SAZE VŠB-TUO a nabíjení na pomalém stojanu = 0,- Kč, nabíjení na dalších stojanech v ČR, Rakousku a Slovensku bez karet a plateb = 0,- Kč, na hotelech a penzionech z běžných zásuvek 230V 16A v ceně ubytování = 0,- Kč, v obchodních centrech z běžných zásuvek 230V 16A v ceně parkovného = 0,-Kč, občas u známých z běžných zásuvek 230V 16A zdarma, protože si v rámci návštěvy chtějí auto vyzkoušet, tak ho pak před cestou zpět většinou i nabíjíme = 0,-Kč, doma za plnou denní sazbu 5,- Kč / 1 kWh nevyužíváme = 0,- Kč - nabíjení doma (hlavně víkendové) přes den z naší fotovoltaické elektrárny = 0,7 Kč/1 kWh - nabíjení doma za noční tarif D27d Elektromobilita (denně 22-06 hodin) 2,50 Kč / 1 kWh je bonus z vlastnictví elektroauta. Za prázdnou 16 kW baterku zaplatíme 16 x 2,50 = 40,- Kč na 80-110 km dojezdu Faktury za elektřinu v domě jsou díky nočnímu proudu stejné nebo nižší, než byly v roce 2013 bez nabíjení elektromobilu! Nabíjení je tak fakticky zdarma = 0,- Kč. Jak nabíjíme? Dojedeme domů, mrkneme na údaj o dojezdu. Pokud je malý, zapojíme dobíjecí kabel do auta. Visí na zdi garáže v běžné domácí zásuvce 230V 16A, v níž máme obyčejné spínací hodiny. To je vše. S nočním proudem se auto samo začne nabíjet. Ráno kabel vytáhneme ze zásuvky a jede se. Kdybychom 96 tisíc km ujeli naším bývalým benzínovým Citroenem Berlingo s průměrnou spotřebou 8 L/100 km, tak při ceně 1 litru +-30,- Kč by jen palivo stálo 230.400,- Kč! My jsme ale zaplatili jen +-10.000,- Kč, 23x méně…… V květnu 2016 jsme si proto koupili další Peugeot Ion. Manželce. 3 roky jetý, 14 tis. km za 280 tis. Kč (včetně sady zimních pneu a nezávislého topení Webasto). V červnu 2021 má najeto dalších 47 tis. km (61 tis. km celkem). Úspora jen na palivu je 112.800,- Kč. Celkem za obě auta úspora 343.200,- Kč jen na palivu. Už jezdíme pouze elektricky….. Citovat
Radovanek Odesláno 20. červenec 2021 Odesláno 20. červenec 2021 Budu rád, když věnujete 30 minut svého dlouhého života (ve srovnání s pár generacemi před námi) a poslechnete si Jana Staňka z Brna z loňské konference Malá elektromobilita. Zkuste se zaposlouchat a zapřemýšlet o tom, co říká. Děkuji. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 20. červenec 2021 Odesláno 20. červenec 2021 před 12 minutami, Radovanek napsal: Něco k provozu našich elektromobilů, je to veřejně dostupné, normálně to rozdáváme a aktualizujeme: Provoz elektromobilu je oproti spalovacím autům finančně nenáročný. Cena garančních prohlídek ve značkovém servise Peugeot Auto Tichý. 1.rok 2.049,- Kč včetně výměny pylového filtru ventilace kabiny vozu. 2.rok totéž + výměna brzdové kapaliny 4.123,- Kč. Třetí opět filtr a olej reduktoru elektromotoru 1 L, komplet za 3.476,- Kč. Čtyřletá jako dvouletá 4.623,- Kč (filtr a brzdovka), 5.rok jako 1.rok 2.849,- Kč, 6.rok filtr, výměna brzdové kapaliny, STK 7.145,- Kč, 7.rok opět filtr a olej reduktoru 1 L, komplet za 3.804,- Kč. Povinné ručení jako nejmenší spalovací motor 1.129,- Kč ročně. Za více než 7 let jsme najeli elektromobilem 96 tis. km. Náklady na elektřinu = palivo vozu = nabíjení, nám řeknou, za kolik se jezdí s elektromobilem:- Já jsem se zapřísahal že do tohoto vlákna už přispívat nebudu ale musím. Protože tenhle tvůj elaborát jak je provoz levný totiž postrádá jeden hodně důležitý aspekt. A to cenu pneumatik a netvrď tady že za tebou deklarovaných 96 000 km nebylo nutné auto přezouvat. Za 7 let a 96 000 km u běžného auta musíš vyměnit minimálně dva sady pneumatik. U elektro auta které je oproti vozidlu stejné velikosti o dost těžší to šacuju na minimálně tři sady. Takže buď tak hodný a uveď všechny náklady a ne jen ty podle tebe zajímavé. radim.1008 a Djzaza ohodnotil 2 Citovat
Návštěvník Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 @Radovanektvé mínusy na tvém fanatismu nic nezmění...měj hezký den Citovat
Rikic339 Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 Přesuňte to už do Cirkusu proboha, nic jiného tohle vláknu už dlooouho není Pořád to samé dokola.. Ale abych taky trochu napsal něco k tématu. Zvykl jsem si čím dál častěji používat elektrické VW eUP od GreenGo na cesty do centra a musím uznat že mě to fakt baví. Je to vlastně jak elektrická motokára, jen to má výbavu a větší pohodlí Ale jsem přesvědčen že mě to baví protože neřeším dobíjení. Vím že už jsem to tu kdysi psal, ale mít prostě garáž se zásuvkou, kde bych to mohl vždycky přes noc hodit nabít, tak bych si opravdu dokázal představit to mít jako auto na ježdění po městě. Mě by dojezd cca 100km po Praze bohatě stačil. Větší auto na benzín/naftu je ale pořád nutnost samozřejmě. Ale to je jen taková úvaha kdyby člověk nemusel řešit prachy Pořizovací ceny elektrik jsou stále nesmysl BubakGS, Medvěd a Hafity ohodnotil 3 Citovat
BubakGS Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 (upraveno) Uz jsem chtel zacit jasat... ...ale pak jsem si to precetl poradne. Upraveno 21. červenec 2021 uživatelem Péťa Upraven odkaz, aby v něm nebyly reklamy Citovat
Návštěvník Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 Malý háček, není jídlo. Tak ten konec je Top Citovat
petrinza Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 před 9 hodinami, Radovanek napsal: V květnu 2016 jsme si proto koupili další Peugeot Ion. Manželce. 3 roky jetý, 14 tis. km za 280 tis. Kč (včetně sady zimních pneu a nezávislého topení Webasto). V červnu 2021 má najeto dalších 47 tis. km (61 tis. km celkem). Úspora jen na palivu je 112.800,- Kč. To je ten podstatný údaj. Odpovídá ročnímu nájezdu cca 9250 km, průměrně denně nějakých 38 km. To je 19 km do práce a 19 km z práce. Na elektřinu ideální - na to není potřeba ani denně dobíjet a umím si představit, že bych do práce elektromobilem jezdil. Zkoušel jsem si ho, je to tiché, zrychlení úžasné. Ale pak to hodím do kalkulačky. Jednorázová investice do auta 280 tis. Když budu jezdit na benzín a na tyhle krátké vzdálenosti raději počítat spotřebu 9l/100km a cenu benzínu 35,-Kč/l, pak za 5 let na palivu utratím cca 146 tis. Investice do auta se spalovacím motorem, které vydrží 5 let a 46 tis. km, bude do 100 tis. Kč. Takže jednorázová investice do 100 tis. a pak 146 tis. rozpuštěno do menších pravidelných dávek. Nejdříve v sedmém roce se dostanu na stejné náklady, jako kdybych si pořídil elektromobil. Samozřejmě jde o zjednodušený výpočet bez nákladů na servis. Pokud bych na začátku investoval do 3 roky starého elektromobilu, v jakém stavu by byla baterie ve vlastně desátém roce provozu ? Jasně, za 100 tis. Kč nepořídím 3 roky staré auto se spalovacím motorem, ale na ježdění do práce to stačit bude. Na ježdění do práce je tedy elektřina fajn, ale zatím drahý luxus. Podobně jsem kdysi přemýšlel nad fotovoltaikou s battery packem. Na první pohled se to zdálo fantastické - jednorázově zaplatím hromadu peněz, ale od té doby dál budu nezávislý a přijde čas, kdy se mi náklady vrátí a budu už jen v plusu. Jenže.. Od sítě se úplně odstřihnout nemůžu, takže bych dál platil ty stálé náklady za jistič atp.. Tím se mi ten den, kdy se mi náklady vrátí, výrazně oddálí a ve spojení s battery packem to +- vycházelo, že ve chvíli, kdy se mi investice vrátí, budu muset koupit nové baterie. *nohafuc*, Hafity, BubakGS a 1 další ohodnotil 4 Citovat
BubakGS Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 (upraveno) ...muj rocni najezd je nasobne vyssi s tim, ze cesta pro me rozhodne neni cil. Ted s covidem uz nemusim nikam furt jezdit jak uplnej magor jako driv, kdy jsem delal rocne cca 50 - 70.000 km autama a bambilion letadlama .... ale furt mam tydny kdy proste potrebuju nekolik set km za den sfouknout pokud mozno co nejrychleji (v mezich moznosti a zakonu). Tohle mi zadny EV zatim neumozni... ... a mit nekolik ruznych aut na velmi specificke ucely (jak set golfovejch holi) fakt nepotrebuju a ani nechci.... Upraveno 21. červenec 2021 uživatelem BubakGS Medvěd a Hafity ohodnotil 2 Citovat
petrinza Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 BubakGS - máš recht, něco takového kalkulovat má smysl jen v případě, kdy je prostě další auto nezbytné - potřebujete jezdit z domova do práce autem každý samostatně a to další auto by bylo využité jen k té cestě do práce. A pak to vyjde takhle. Přemýšlet o elektromobilu jako o hlavním autě mě ještě ani nenapadlo, při našem cestování už jsem se ocitl i v končinách, kdy i mezi pumpami na benzín a naftu byly stovky kilometrů. Medvěd ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 Tak pro me je elektro taky zatim uplne k nicemu. Jen cesta do prace a z prace mam dohromady cca 200km a doma u bytovky nabijet nemuzu a v praci na parkingu nabijecky taky nejsou a ani se neplanuji. A ze bych chtel cestou z/do prace ztracet dalsi cas dobijenim auta, to fakt ne. Takhle jedou tydne natankuju za par minut plnou, elektrem by to bylo kolik? 3x tydne minimalne 30 minut "nekde cestou"? Protoze tydenni najezd mam okolo 800km? Jako nepopiram, ze na nejaky use case elektro funguje. ALe ta snaha natlacit to za asistence uzitecnych blbu uplne vsude je strasna. BubakGS, Vena garážmistr, Hafity a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Agrafik Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 před 16 hodinami, Radovanek napsal: 96 tisíc km ujeli naším .... My jsme ale zaplatili jen +-10.000,- Kč Dobře. A kolik by to bylo ,kdyby jsi tankoval doma ze zásuvky? Díky. Citovat
Pe.Tr Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 mne mmj zaujala porizovaci cena noveho IONu , protoze si moc dobre pamatuji kdyz prisel na trh tak ta cena rozhodne nebyla pod 700tisic. Citovat
Pe.Tr Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 tak jsem to dohledal , 888000,- s dph . p.s. to je hrozny , zadas do googlu Peugeot Ion a prvnich 10 tisic odkazu je na články Radovanka Péťa, Vena garážmistr, Medvěd a 1 další ohodnotil 4 Citovat
BubakGS Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 ...tak pokud je jeden z mála a navíc má rovnou dva.. Citovat
Milan+ Odesláno 21. červenec 2021 Odesláno 21. červenec 2021 (upraveno) před 10 minutami, Pe.Tr napsal: tak jsem to dohledal , 888000,- s dph . p.s. to je hrozny , zadas do googlu Peugeot Ion a prvnich 10 tisic odkazu je na články Radovanka Asi nemá co dělat. Upraveno 21. červenec 2021 uživatelem Milan+ Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.