Radek Hurvajz Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 Divný. U nebržděných přívěsů do 750 kg je povinné pouze, pokud má přívěs brzdy. Citovat
ozzy56 Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 já kdysi kupoval vozík a bylo tam lanko, stejně jako na tažném oko na zapojení lanka, pak asi někdo chytrý rozhodl, že je to zbytečné..., pak se několik vozíků odpojilo a musí to být prý zase -- je přece jasné, že lanko nebo řetízek pomůže udržet směr jízdy vozíku do zastavení..., a od toho je STK, aby lanko i řetízek měly rozměry odpovídající účelu , tohle je vůbec divné, jiné chujoviny v dopravě zavede EU velice rychle Pepito a zbynek..s ohodnotil 2 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 Kdysi to bylo povinný, potom to u nebrždených zrušili a nevim nic o tom že by to bylo opět povinný, je to jen DOPORUČENO Pepito, Péťa, Medvěd a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Medvěd Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 Souhlas, taky mě včera překvapilo, když v TV prodejce přívěsů mluvil o tom, že povinný lanko je až u bržděných vleků přes 750 kg, kde lanko aktivuje ruční brzdu. Ale zase když si vybavím to 3 mm lanko, kterým bývaly vleky vybavený, tak moc nevěřím tomu, že by neruplo a dokázalo ten odpojený několikametrákový vlek udržet u auta Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 To lanko rupnout musí, ma jen zabrzdit brzdy na vleku a pak se urvat aby vozejk nelítal za autem ale zustal stát. Marně ale hledám nějakou vyhlášku která by toto řešila, všude jen diskuze že to povinný u nebržděných není. Pepito ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 (upraveno) Já ale mluvím (pardon píšu) o lanku u vleku NEBRŽDĚNÉHO, na jakém jsme třeba vozili lodě za osobními auty. Ten za autobus byl taky nebržděnej (prázdnej vážil tuším 8 metráků, plnej lodí určitě hodně přes tunu) a ten byl jištěnej dvěma řetězama jako od bejka. Oj se dávala do čuby, koule by to nedala a vlastně RTO i ŠL/ŠD měli čuby přímo z výroby. Horší to bylo pak u Karos řady LC 7xx, tam se musely čuby dodělávat a měly pod busem nějakej pomocnej rám od předního nárazníku, páč by prej samonosná kastle vzadu ten velkej vodáckej vlek neunesla. Upraveno 11. červen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
sitler Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 3mm lanko ma pevnost na nejakych 450kg v tahu, takze mensi vozik vpohode, plne nalozeny - pravdepodobne ho da taky, pokud nepujde vyslovene trhem. Citovat
Medvěd Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 (upraveno) Sitler - O. K., čísly se nechám přesvědčit (ale pocitově teda furt nic moc ) P. S. Něco takovýho jsme tahali za 1203kou. Ta nejprve k naší hrůze ani nemohla mít kouli ofiko zspsanou, ale nakonec se to za komára nějak povedlo. Kára taky byla samo-domo, určitě ne takhle lehká a hezká Upraveno 11. červen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 Nakonec asi by bylo lepší kdyby ten vozík skákal na těch lankách za autem než aby vlítnul neřízený třeba na zastávku plnou lidí. Ale je fakt že dnešní tažné zařízení úplně běžně oka na řetízek nemají, že by se to muselo dávat přímo na kouli Citovat
Hafity Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 před 2 hodinami, Radek Hurvajz napsal: Divný. U nebržděných přívěsů do 750 kg je povinné pouze, pokud má přívěs brzdy. No divný to tedy je.... Četl jsem to několikrát, ale furt mi není jasný jak může mít nebržděný přívěs brzdy.... Citovat
sitler Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 @Medvěd https://www.techlan.cz/jednopramenne-ocelove-lano-1x19 , tady je takovy obycejny lanko, v tahu ma pro 3mm 8.3KN, coz da pres 800kg dokonce , na trh to bude mene, protoze tam jsou nejaky koeficienty apod, ale i obyc 3mm lanko dost pravdepodobne ten vozik u koule udrzi. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 (upraveno) před 33 minutami, Hafity napsal: No divný to tedy je.... Četl jsem to několikrát, ale furt mi není jasný jak může mít nebržděný přívěs brzdy.... No já to zkopíroval, a nevšiml jsem si že je tam taková krpa, zřejmě tam mělo být napsáno pouze u přívěsů do 750..... Teď na to taky čumím že je to nějaké divné Upraveno 11. červen 2025 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
Hafity Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 Chybička se vloudila.... To se občas prostě stane každýmu jednomu.... Citovat
Dave_k Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 No co občas někteří na tý silnici dokážou, tak tohle je ještě na pohodu. Citovat
RichVa Odesláno 11. červen 2025 Odesláno 11. červen 2025 na nebržděný vlek do 750kg patří tohle https://www.auto-doplnky.com/pojistne-lanko-na-privesny-vozik-wiola-8w0323 průměr 4 mm. Mělo by udržet vozík po odpojení a autem. Naopak na bržděné se dávají lanka průměru 3 mm https://www.auto-doplnky.com/pojistne-lanko-na-privesny-vozik-multipa-3000-kg-mul46023h - mají zatahat za brzdu a pak prasknout (ani ne tak lanko jako většinou karabinka) ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 12. červen 2025 Odesláno 12. červen 2025 před 7 hodinami, Hafity napsal: Chybička se vloudila.... To se občas prostě stane každýmu jednomu.... Takže se mám začít bát každýho jednoho auta s károu? Přece zacvaknout žehličku a zkontrolovat, že západka skutečně zapadla a vlek řádně drží nemůže bejt až takovej problém Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 12. červen 2025 Odesláno 12. červen 2025 před 8 hodinami, Hafity napsal: No divný to tedy je.... Četl jsem to několikrát, ale furt mi není jasný jak může mít nebržděný přívěs brzdy.... my meli delany vozik do "750" a meli jsme tam najezdovku udelanou a jak na STK prudily ze neni funkcni a ze mame vetsi korbu nez zapsanou my meli kormu bezi blatniky a kdyz bylo potreba vymenila se za vetsi pres blatniky Citovat
Vena garážmistr Odesláno 12. červen 2025 Odesláno 12. červen 2025 Hlavně když pojedete s velkým(bržděným) vlekem do Německa tak si přehoďte to lanko s karabinkou tak jako se to dělá tady. První četník a že s vlekem je to téměř jistota že vás slový a máte to minimálně za 100€ protože to lanko musí být připnuté tou karabinou k nosné části "tahače" ne secvaknuté do smyčky a přehozené přes " krk " koule v Německu totiž počítají že pokud dojde k destrukci TZ tak se utrhne ta část s koulí od vozu tudíž by se lanko nikde nezaseklo a nezabrzdilo by to. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. červen 2025 Odesláno 12. červen 2025 (upraveno) před 10 hodinami, Radek Hurvajz napsal: Nakonec asi by bylo lepší kdyby ten vozík skákal na těch lankách za autem než aby vlítnul neřízený třeba na zastávku plnou lidí. Ale je fakt že dnešní tažné zařízení úplně běžně oka na řetízek nemají, že by se to muselo dávat přímo na kouli o to mi od začátku šlo--je přece lepší aby skákal za mnou, než aby vletěl na zastávku , proto nechápu, které hovado mohlo povolit , že od určité doby ty nejrozšířenější vozíky pojistné lanko nemusí mít jinak tihle dva kámoši to taky zabili https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-ridic-u-brna-nadychal-ctyri-promile-pak-se-nechal-svezt-kamaradem-ten-nadychal-ctyri-a-pul-40525227#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Upraveno 12. červen 2025 uživatelem pavelu96 Nepiš další příspěvky po sobě - použij "Upravit" Medvěd ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 12. červen 2025 Odesláno 12. červen 2025 K tomu alkoholu Cca na přelomu milenia jsem brigádně po nocích jezdil u DRINK SOS a tam se odehrála přihoda, kdy si člověk z hospody zavolal odvoz, řidič z DRINKu přijel a při převozu klientského auta ho zastavila PČR. V rámci kontroly mu dala fouknout a on nadýchal něco přes promili. Klient se samozřejmě oprávněně rozčílil, požádal cajty o to, zda by si taky mojl fouknout a měl hrubě pod promili, tedy byl střízlivější než objednaný odvoz. Naštěstí druhý kolega v doprovodné Pandě byl ready a tak mohl klienta i s autem už zdarma odvézt a ten přistiženej samozřejmě dojezdil Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.