Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Táta mě naučil držet se jednoho moudra - najít si takovou práci, která bude člověka bavit tak, že si jí klidně splete s koníčkem.

Jemu se to dařilo skoro celý život, já až na cca pětileté období před nástupem do současné pozice můžu říct totéž - proto pokud mi to doktoři a zdraví dovolí budu klidně vrtět volantem i v důchodu, páč doma bych stejně nevydržel.

Odesláno
Před hodinou, Charlie 1 napsal:

to moc koníčku nemáš? kdyz budeš chodit v důchodu do práce….to bych trávil čas jiným způsobem 😂

Základním mým koníčkem je cestování a to provozuju i v práci. Řízení je pro mě relax, co mě dobíjí - a když mi za to i platí, tak proč se toho luxusu zbytečně vzdávat?

Odesláno

No jako chápu že někdo má třeba problém vydržet doma s bábou tak radši dělá i v důchodu taky dokážu pochopit že spousta chlapů se rozhodne třeba dva roky před důchodem si pořídit  třeba první úplně funglový auto na který si kus půjčí s tím že bude dělat rok nebo rok a kousek a že když mu půjde důchod i plat tak že to auto doplatí rychlej. Nebo dokážu pochopit že třeba jde 4-8 šichet za měsíc tak aby si vydělal nějakou kačku na cigára nebo na pivko s kamarádama a nemusel o každou korunu říkat bábě. A že to má takové jakože pomalé odcházení protože se třeba bojí co by najednou dělal s takovou spoustou volnýho času. 

Ale co nedokážu pochopit když má odježděno xxx roků je třeba 7-8 rok v důchodu a rozčiluje se že už mu nechtěj prodloužit smlouvu a že už mu nechtěj dát ani brigádnickou protože doteď dělal přece naplno. No a pak takovejhle starej pes udělá takovou kardinální chybu že se tomu člověk musí i smát jako udělat to někdo kdo jezdí rok dva tak si člověk řekne mladej blbej plnej ideálů. 

Jeden takovej kolega přesně jak popisuju výše  minulí týden odpolední šichta už byla tma něco kolem 20 hodiny protože už jezdilo méně vozů a někde na trati mu nastoupil cestující s bicyklem kolega se ho správně s odkazem na smluvní přepravní podmínky snažil vykázal pumpičkář prohlásil že prší a je zima a že v busu je málo lidí takže jede ať se to šoférovy líbí nebo ne. Kolega tedy správně vyhodnotil situaci že nemá cenu to hrotit a jel po dojezdu na konečnou pumpičkář vystoupil opřel vehikl o lampu a zakleknul k prostředním kolům busu s čímsi v ruce asi chtěl utrhnout ventilek či co kolega si toho všimnul a vyběhl z vozu ven čímž udělal osudovou chybu a na toho pumpičkáře zahulákal a rozběhnul se k němu co to jako dělá a že bude volat četníky a frajer se mu vysmál tak se sebral a šel zpátky do vozu no a jak se k pumpičkáři otočil zády tak ten ho zezadu narazil na bok vozu  výsledek 4 přeražený žebra a snad přeraženej rypák.  A měl to zapotřebí v nějakejch 70 nebo ještě víc letech se takhle nechat zmrzačit?   A samozřejmě že na pracovní úraz to neuhraje protože se to stalo mimo bus.  Ráno to rozebírali na výpravně a  já říkám no a co vy jste úplně blbý nebo natvrdllý? Však co nám cpou do hlavy každý školení řidičů za žádných okolností pokud hrozí konflikt nevylezat z kabiny a zustat sedět na kozlíku. Protože tam je tvoje pracoviště na ulici už ne tudíž pokud dostaneš na budku za volantem je to jiný než když dostaneš na budku vedle autobusu. 

Odesláno (upraveno)

Soused jezdil denně do práce asi do 85, že prej by doma s bábou nevydržel. No bába byla/je fakt děsná, to měl pravdu. Chudák chlap už nežije. Divil jsem se mu, že se radši nerozved 🙃

Jo a každej večer vytáh sedmičku červeného, asi se s bábou jinak ani ten večer nedal přežít 🤣

Upraveno uživatelem oddie
Odesláno

debatu ohledně práce v penzi z mé strany ukončím tím, že mi je samozřejmě jedno, co kdo dělá v důchodu :), nerozlišuju ani zda dělal rukama nebo hlavou, ale odpočinout si od celoživotní práci by měl každý..., mám takovou tezi, že penzista vlastně bere práci těm mladším a je v podstatě nenažraný jako ti umělci, co zpívají a hrají i v 95 letech😯 (přitom žehrající na svůj nízký důchod), nechajíc se dotlačit na podium na vozíku..., umění odejít je zapomenuto :roll, je mi líto chudáků s různýma výmluvama, že pracují kvůli báby, kvůli toho nebo onoho..., přitom riskující, že pojedou z rachoty rovnou do pece..., oni prostě nemají náplň co budou v penzi dělat, nenašli si za celý život koníčka(y), kterému se budou věnovat a těšit na něj, asi i neradi cestují (stačí po republice,nemusejí to být Maledivy)..., a přitom i nudit se je někdy super 😉 

Odesláno

Pro někoho je koníček ta práce sama. Což bych neřekl, že jsou úplně chudáci, spíš by se jim to dalo (v dobrém) závidět. Tu míru si samozřejmě musí najít každý sám, ale mám kolem sebe x lidí, pro který je naopak sen, že pojedou z rachoty rovnou do pece - jako fakt, doslova. Moje bývalka, třeba. Jo, jsou to lidi, kteří nestojí u pásu... Je mezi nimi třeba majitel softwarové firmy o cca 50 zaměstnancích, co by ji mohl prodat za řádově stovky milionů. Nechce, ta firma je prostě jeho život. Ne všichni chtějí makat úplně naplno, řada z nich to postupně předává, ale nechávají si nějaký svůj kousek, aby zůstali v kontaktu. Chodí do práce třeba 2 dny v týdnu, a tak... Za mě, důchod + dva dny v týdnu do práce ideál, do takového bych šel ihned :D ale smůla, do důchodu daleko, tak to aspoň stříhám tak, abych dělal jen 4 dny v týdnu.

Odesláno (upraveno)
před 14 hodinami, ozzy56 napsal:

ale kdybych měl tu moc, ostatním bych práci v důchodu ZAKAZAL ;)

👍👍👍 Já bych k tomu ještě přidal - buď jedno nebo druhé. Buď důchod nebo práce, ale ne oboje naráz!!

Upraveno uživatelem dýzl
opravy chyb
Odesláno

@Péťa no, já též žasnu, asi jsem zanechal dobrý dojem....zkušenosti mám coby dobrák...nicméně mě svět hasiču vzdycky bavil a bavit asi bude...podle mě tomu bylo i prizbusobeno vyberko, že vybírají člověka z venku...přeci jen do mě dosti tepali...od techniky, přes otázky k výjezdu, slepá mapa, pak tam zákeřně pustil nahrávku že zásahu a když to skončilo tak začal mluvit o něčem jiném, aby se za deset minut zeptal co v ní bylo...to mě ale se třema dětma nemůže rozhodit...ty se dohadují jeden přes druhého...😁 A trvalo přes hodinu...teda trvalo...uteklo to neskutečně rychle...

@tomm176 Středočeský, ale jeste musím splnit kdejakou prohlídku 😁

Odesláno

No co já vím tak operačního šli dělat kluci(chlapy) který měli něco odmakáno na " hadici "a už to nemohli z nějakýho většinou zdravotního důvodu dělat ale bylo škoda je pustit do civilu protože tam byli ty zkušenosti jenže dříve byli okresní operační střediska a tam se hodně počítalo i s určitou místní znalostí toho rajonu od dob kdy se přešlo na KOPIS tak už tam není ta místní znalost rajonu tak důležitá protože co si budem Stč KOPIS sedí na Kladně stejně tak jako vedení Středočeských hasičů a operují i u nás což když to vezmu pro blbý je jeden a půl kraje protože Praha se po hasičsku bere jako samostatný kraj. A dnes to bude asi o dost jiné než dříve kdy hasiči jezdily k ohni ještě v půllitrech na nohách na krku silonovou kravatu a na sobě nějaký lepší montérky a přes to v zimě vaťák. Dneska se stejně všechno řídí přes počítače apod. takže je potřeba aby ten člověk odolával stresu byl velkej kamarád s počítačem a měl alespoň základní představu co je CAS, AZ, RZA. TA , DA, VA, NKA apod.  navíc dneska jsou na většinu složitých budov zpracované karty které má VZ k dispozici buď fyzicky jako kartu v autě nebo elektronicky v zásahovém tabletu.  Takže ne že by to nebyla náročná a odpovědná práce ale je to jiné než třeba 10-15 roků zpátky. Navíc @Fruktis není hasičsky panic takže to mu asi hodně pomohlo.  Jedna známá se ucházela o pozici technik linky 112 a tam byl zase kladen důraz na jazykovou vybavenost tuším že i říkala že část toho pohovoru se vedla cizojazyčně a aby ji vůbec pozvali tak dokládala nějaký ty certifikáty o zkouškách z cizích jazyků  a vím že říkala že jí nahrálo že krom AJ, FJ má ještě nějakou nižší zkoušku ze Španělštiny  ale ve finále to vzdala kvůli penězům  protože ji v nějaký mezinárodní firmě nabídli o pár set korun víc ale za jednosměnný provoz.

No a ještě  k tomu pracování v důchodu můj děda říkával není důležitý kolik důchodu beru ale jak dlouho ho budu brát. A myslím si že to bylo velký moudro.  Za mě si nedovedu představit že třeba bych se důchodu i dožil a že najednou bych měl jako den ze dne skončit takže jako rozumím tomu že dneska pokud to zdraví dovoluje tak spousta lidí přechází do důchodu třeba rok s tím že postupně mění poměr pracovních vs. volných dní  na druhou stranu obdivuju i chlapy který už kolik let před důchodem vyhlašujou 16.10 2022 jdu do důchodu a pak už mě tu nikdo neuvidí a opravdu toho 15 udělaj poslední šichtu 16 udělaj administrativu a 17 jsou důchodci na plnej úvazek a nic je z jejich rozhodnutí nezvyklá. 

Odesláno

@Vena garážmistr já to prostě jen zkusil, nečekal jsem vůbec že by mě pozvali natož že bych uspěl. Ale bylo to tam vypsany tak proč ne:)

Dobraky jsem zmínil skoro na konci..prý jsem tím měl začít 😁

A i já jsem si prošel části pohovoru na 112 v aj plus testy.

Já jsem tak nakonec byl nečekaně překvapený dvakrát.

AD peníze...no není to nejhorší, je to státní talíř,takže tabulky, tím že nemám praxi mě to celkem shazuje dolů, ale tak ne vše se dělá pro prachy. A jak říkával děda, prachy budou,my nebudem.

Odesláno

@Fruktis

Nevím kolik je Ti let,ale když jsem to viděl u přítele mé mladší dcerky,tak už jsou oba rádi ,že tam není,byl tam po vejšce , asi rok či dva, žije tím,taky je u dobráků, víceméně celá rodina,ale tyhle služby,no žádná hitparáda . Dcerka pak byla stále doma.  Teď se věnuje rodinné firmě a spokojenost na všech stranách,pokud tam jdeš kvůli vysluze,tak potěš koště.

Tohle je pro někoho ,kdo má děti už zabezpečené a nebo bezdětné manželství,tak to vidím já.

Odesláno

@Fruktisza zkoušku člověk nic nedá. Výhoda je, že na kopis se nastupuje na vyšší hodnost, ale zase bez příplatků za riziko. Já se po delší době také rozhodl jít do státní služby, šel jsem cestou mokrého hasiče 😁. Je pravda, že tuhle práci člověk pro peníze dělat nemůže. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...