Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Potřebuji poradit.

Uvažuji o koupi domu a mám cca dvě třetiny a jedna třetina mi chybí. Uvažuji tedy o půjčce, hypotéce nebo úvěru, nevím jestli je to to samé, nebo se to nějak rozlišuje, snad mi poradíte. Jde mi o to, že je mnoho bank, kteří nabízejí hypotéky a nevím jak se v tom zorientovat. Prý některé banky dávají úvěr jen když u nich máte účet. Já mám účet u ING, tam mám ty dvě třetiny peněz, pak FIO a mBank, kterou moc nevyužívám je tam nula kč. Dala by mi hypotéku např. KB, od které jsem asi před 5ti lety odešel nebo jiná banka? Ohledně tohoto budu potřebovat poradit od nějakého odborníka, ale obávám se že takový odborníky poradí to, z čeho mají větší provizi oni. Pak mi jde o to, že mám družstevní byt ale asi jej jen taky rychle neprodám. Kdyby ano, pak bych měl i tu poslední třetinu peněz. Tak jsem myslel, že bych si vzal hypotéku, ta by asi byla rychlejší a pak byt prodal a složil na hypotéku všechny peníze. Nevím jestli to takhle jde. Snad se v mém dotazu zorientujete. Kdyby mi někdo poradil byl bych rád.

Jinak stavebko jsem měl u KB ale skončila asi před 6ti lety, ted nic nemám.

[upravil dne 6.7.2012 19:48 od Francouz_407]

Odesláno

Asi tady budou větší odborníci takže jen pár bodů: u některých bank mít účet musíš, u jiných ne, ale založení nneí problém, samozřejmě, že to měsíčně něco \"žere\". Peníze složit jdou, ale zjisti si konkrétní podmínky, Někde je to za poplatek, někde zdarma, ale jen ke dni uplynutí fixace, jinde úplně bez poplatku... ale podmínky se můžou poměrně zásadně lišit.

Nijak bych se tím netrápil, dal si dohromady podstatné věci - tedy částku, dobu trvání, možnosti předčasného splacení, pojištění ... a s tímhle zadáním si oběhnul banky a požádal o nabídku.

Odesláno

Řekl bych, že je to takhle. Hypotéka = hypoteční úvěr = půjčka. Některé banky opravdu podmiňují hypotéku tím, že zároveň budeš mít u nich běžný účet ze kterého si oni inkasem strhávají splátky. Jestli nechceš běhat po bankách tak můžeš využít nějakého finančního poradce, nebude tě to stát nic, pouze schůzku s ním. Nebo si to opravdu oběhat sám a nechat si v několika bankách udělat nabídku na hypotéku, když máš potom v ruce pár nabídek tak můžeš zkusit i smlouvat :)

Odesláno

Pokud včetně prodeje bytu máš na koupi domu, tak o hypotéce neuvažuj.

Koupě domu a prodej bytu se dá načasovat tak, aby to klaplo.

Rozviň své úvahy tímto směrem (bydlet cca měsíc u rodičů, nebo smlouvu o budoucí smlouvě, anebo jiné překlenutí).

Anebo zda by ti to rodiče pomohli překlenout finančně.

[upravil dne 6.7.2012 21:26 od P607Olda]

Odesláno

a jak to jinak vyřešit, když ten člověk co to prodává déle nepočká a hlavně když přijde někdo rychlejší tak mu dá přednost, než prodám byt, u nás ve vchodě se stejný byt prodává a již měsíc a nic (teda my máme lepší :)

Odesláno

Osobně bych šel do stavebního spoření, můžeš ho uzavřít, \"nasypat\" do něj peníze a vzít si úvěr. Ten můžeš kdykoli bez sankcí splatit (což u hypotéky bývá složitější).

Odesláno

Koblihu, myslis ze doba je zla, takze prodavajici rad pocka, az se nekdo v tehle dobe zbavi bytu? :D

Res to na dobu nez prodas hypotekou nebo stavebnim sporenim. Zejmena pokud na to mas prijem. Uroky jsou nizko...

Co se tyka odhadce, pozor na to ze banky maji radeji odhady od svych znalcu...

Odesláno

jj třeba Česká spořitelna vyžadovala pouze svého odhadce (aspoň vloni to tak bylo). Jinak si najeď na sreality.cz najdi nějaký dům a na konci stránky máš několik možnosti si vypočítat přibližné splátky a úroky některých institucí.

Ještě jsem našel v oblíbených http://finparada.cz/Pujcky_Hypoteky.aspx

[upravil dne 7/7/12 11:28 od Laďa]

Odesláno
Osobně bych šel do stavebního spoření, můžeš ho uzavřít, \"nasypat\" do něj peníze a vzít si úvěr. Ten můžeš kdykoli bez sankcí splatit (což u hypotéky bývá složitější).

Osobně bych to řešil taky takto. Např Liška. Založit spoření složit tam těch 75% a vzít si překlanovací úvěr (na něj stačí složit či naspořiti 50%). Splátky jsou pak variabilní - ypočtená povinná a pak můžeš poslat kolik chceš navíc.

Nemusíš shánět znalecký posudek resp. úřední odhad a další doklady, které banky obvykle při HÚ požadují.

Vyběhání HÚ mě před 16 lety travlo skoro 3 měsíce a za všechny odhady a výpisy z KÚ atd. jsem dal skoro desítku. Musel jsem uzavřít pojistku nemovitosti a to u pojišťovnu kterou si banka určila a další radosti jako zástavní právo a pod. Ale to bylo pře 16 lety kdy hypotéku poskutoval jen jeden peněžní ústav a nebylo s čím porovnávat či odejít jinam.

Jestli máš zájem o podrobnější info tak dej echo na SZ.

[upravil dne 7/7/12 13:06 od FrantaCV]

Odesláno

Přes to stavebko to asi vyjde nejlépe.

Založit smlouvu na to kolik budeš potřebovat na úvěr, pak si vzít úvěr na danou nemovitost a nasypat tam minimálně 40% úvěru, aby jsi se vyhnul překlenováku (největší zlodějina u stavebka). Když píšeš, že 2/3 máš tak to nebude problém. No a až prodáš byt tak buďto doplatíš úvěr, nebo si ho necháš a peníze nasypeš do baráku.

Nebo pokud půjde ten družstevní byt pronajmout (ne vždy to jde) tak neprodávat a z pronájmu splácet stavebko.

Tak bych to řešil asi já.

Odesláno

A mám chodit po různých stavebkách různých bank, nebo je to vše stejné? Měl jsem v minulosti modrou pyramidu. Můžete mi říci co je ještě ten překlenovák? A když tam tedy ty peníze nasypu, a koupě by náhodou nevyšla, jdou pak ty peníze vybrat?

Potřeboval bych půjčit tak 700-800tis.Kč.

[upravil dne 7.7.2012 19:53 od Francouz_407]

Odesláno

My jsme řešili byt přes stavební spoření s co nejnižší nastavenou splátkou a stejně tak posíláme víc.

Překlenovací období je doba, kdy platíš úrok z celé částky.

Příklad uděláš si stavebko na 2 miliony. A musíš naspořit 1mil, kdy se to překlene a budeš platit úrok z toho zbytku, ale než naspoříš ten první milion tak úroky pořád platíš z těch 2 milionů

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...