Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Mám takový dotaz:

Autům moc nerozumím a motor jsem nikdy do motoru nedoléval, většinou ho nechám vyměnit po 10kkm. Nedávno se mi při jízdě rozsvítila kontrolka tlaku oleje - asi na 1 sekundu - pak zase zhasla a už se to neopakovalo. Taky vždy když nastartuju, tak olej dal svítí asi 2-3 sekundy. V manualu jsem se dočetl, ze prý by to mělo žrát 0.5l oleje na 1000km, ale když jsem se podíval na tu měrku z motoru, byl olej úplně na horní hranici. Od poslední výměny uběhlo 5000km.

Je normální, aby žádný olej neubyl nebo to funguje úplně jinak a já svou nevědomostí postupně likviduju motor ?

Odesláno

Takze nechaj motor v klude tak 10min alebo najlepsie ked k nemu rano prides tak v tedy vytiahni merku oleja, utri ju a opat zasun a vytiahni a tak skontroluj hladinu oleja. ak mas od pol hore tak je to v poriadku a ak mas od pol dole po spodnu risku tak je to tak isto v poriadku ale dolej 2dl :).

Odesláno

Ale musíš přitom stát na rovině, ne v kopci :D. Olej by měl být lehce nad spodní rysku, rozhodně né na horní.:(

Odesláno
Napsán autorem MilaS

Ale musíš přitom stát na rovině, ne v kopci :D. Olej by měl být lehce nad spodní rysku, rozhodně né na horní.:(

MilaS A TO JAKO PROČ????????

Měl jsem už několik aut a vždycky jsem při výměně oleje nalil olej PRÁVĚ až po horní rysku a nikdy jsem tím motoru neublížil - naopak, každý motor logicky nějakej ten olej spápne, a tak jsem vždy vydržel od výměny k výměně bez dolívání oleje. Tahle Tvoje rada mi silně připomíná jednoho pána (souseda z baráku), od něhož jsem si byl nucen vypůjčit jeho Š120, po vyjetí z Prahy na mě začla kontrolka oleje vysílat morseovku, tak jsem zastavil u pumpy a \"dolil\" 2l oleje - když jsem mu při vracení auta sdělil, že mi nepřijde rozumné jezdit bez oleje a že tedy 2l oleje jsem dolil, tak na mě začal běsnit, proč to dolejvám, že teď ten motor bude mít moc velkej odpor a tudíž i větší spotřebu - od Tý doby sice pána i zdravím, ale jinak si o něm myslím svoje (docela by mu asi slušel delší pobyt v Bohnickém blázinci).

MůŽEŠ MI, PROSÍM TĚ, NĚJAK RELEVANTNĚ VYSVĚTLIT, CO JE ŠPATNÉHO NA DOLITÍ OLEJE K HORNÍ RYSCE NA MĚRCE?????

A JEŠTĚ SE ZKUS ZAMYSLET, ZA JAKÝM ASI ÚČELEM TAM TY DVĚ RYSKY JSOU?

Podle mě je to asi kvůli tomu, že spodní ryska (minimum) označuje právě minimální stav oleje, který je třeba k důkladnému mazání všech částí motoru a horní ryska označuje maximální hladinu oleje, která je ještě v motoru bezpečná (tzn. že neodejdou gufera a těsnění velkým tlakem oleje). Stejně ale většina motorů funguje tak, že opokud je v motoru oleje moc, tak se prostě různými přepady vycáká.

Odesláno
Napsán autorem Medvěd

Stejně ale většina motorů funguje tak, že opokud je v motoru oleje moc, tak se prostě různými přepady vycáká.

Měl jsem GII 1.3MPi a jednou se mi při výměně oleje podařilo ho trochu přelít (ne o moc) a motor byl tak šikovnej, že si opravdu tu trochu, co byla nad max. rysku, sám někudy vytlačil a dál už pak nikudy neutíkal a celých 10kkm se hladina držela těsně pod max. ryskou.

Odesláno

říká se že by měl olej být mezi těma ryskama (v polovině), pokud je to ale lehce pod maximum, němělo by to vadit

nad max. to prej není dobrý, důvod přesně neznám ale říká se to....

Odesláno
Napsán autorem Medvěd

Napsán autorem MilaS

Měl jsem už několik aut a vždycky jsem při výměně oleje nalil olej PRÁVĚ až po horní rysku a nikdy jsem tím motoru neublížil - naopak, každý motor logicky nějakej ten olej spápne, a tak jsem vždy vydržel od výměny k výměně bez dolívání oleje. Tahle Tvoje rada mi silně připomíná jednoho pána (souseda z baráku), od něhož jsem si byl nucen vypůjčit jeho Š120, po vyjetí z Prahy na mě začla kontrolka oleje vysílat morseovku, tak jsem zastavil u pumpy a \"dolil\" 2l oleje - když jsem mu při vracení auta sdělil, že mi nepřijde rozumné jezdit bez oleje a že tedy 2l oleje jsem dolil, tak na mě začal běsnit, proč to dolejvám, že teď ten motor bude mít moc velkej odpor a tudíž i větší spotřebu - od Tý doby sice pána i zdravím, ale jinak si o něm myslím svoje (docela by mu asi slušel delší pobyt v Bohnickém blázinci).

MůŽEŠ MI, PROSÍM TĚ, NĚJAK RELEVANTNĚ VYSVĚTLIT, CO JE ŠPATNÉHO NA DOLITÍ OLEJE K HORNÍ RYSCE NA MĚRCE?????

Podle mě je to asi kvůli tomu, že spodní ryska (minimum) označuje právě minimální stav oleje, který je třeba k důkladnému mazání všech částí motoru a horní ryska označuje maximální hladinu oleje, která je ještě v motoru bezpečná (tzn. že neodejdou gufera a těsnění velkým tlakem oleje). Stejně ale většina motorů funguje tak, že opokud je v motoru oleje moc, tak se prostě různými přepady vycáká.

To mi připomnělo kolegu co nehodlal

ustoupit od doměnky, že když se zapnou světla, tak se dramaticky zvedá spotřeba.

Jasně, že každá spotřeba energie něco sežere a alternáto musí víc makat. Nicméně jsem někde viděl tabulku kolik to sežere ) nevim s jakym motorem, ale byla to suma sumárum asi 5ti koruna na 100km. Jenom si pamatuju, že to byl článek pro pitomce co nechtěj v zimě přes den svítit.

Takže :D:D:D

Odesláno
Napsán autorem -=Michal=-

Nejdřív musím napsat, že svítím celoročně a kdybych já měl vliv na tvorbu Zákona o provozu na pozemních komunikacích, tak bych zakázal zadní mlhovky a nařídil celoroční svícení.

Ale když se nad tím zamyslíš \"globálně\" :D tak světla opravdu spotřebují nějakou energii. Na výrobu té energie je potřeba ještě více energie (to díky účinnosti) a při množství kilometrů, které najezdí všechny automobily po silnicích (třeba jen v ČR) to je neuvěřitelné množství ropy, které se tak vysvítí. A při současných zásobách... :(:(

Ale to nic nemění na tom, že svítit by se mělo i v létě :D:papa

Odesláno

2 Medvěd:

no, já mám na to svůj názor, kterej nikomu nevnucuju, a? si každej lije co chce, do čeho chce, a kolik chce, já jsem se jen snažil pomoct svojí zkušeností člověkovi, o kterým jsem si myslel, ýe je na tom stejně jako já a s něčím si neví rady.

Když chceš slyšet vysvětlení (nevím jestli je relevantní nebo irelevantní - tato frazeologie mi připomíná naše slavný zákonodárce) - já mluvím zase ze svý zkušenosti a taky ze zkušeností mejch kamarádů - vysvětlení je pro mě jednoduchý a taky logický a podepřený praktickejma zkušenostma: když naliješ olej těsně nad dolní rysku, je to dostačující, aby se stačil rozstřikovat do prostoru motoru a mazat to, co má. O ňákým tlaku, kterej by motor zničil, nebo velkým odporu, a tím velký spotřebě nemůže bejt žádná řeč. Když dáš do motoru po horní rysku, dochází k rozstřikování oleje v daleko větší míře, olej je samozřejmě ve větší míře protlačovanej skrz pístní kroužky do spalovacího prostoru, motor může víc klouřit, ale hlavně (a opět říkám, že je to můj názor podepřenej zkušenostma) může bejt spotřeba oleje proto větší. Když si teda budu hlídat olej nad spodní ryskou, budu mít (já ve svým motoru ve svým autě) menší spotřebu oleje, než když ho naleju po horní rysku a 15 tis.km se na něj nekouknu. To je moje vysvětlení té jedné blbé krátké větičky, kterou jsem napsal jako příspěvek do diskuse a upřímně musím říct, že mě to už teď docela se*e, že sem se zapojil.

Včera v servisu na jarní prohlídce mi napsali, že mám málo oleje. Tak jsem si to schválně změřil na měrce na motoru (i když mám budík s ukazatelem) a oleje je nad spodní rysku, budík správně ukazuje, motor maže, oleje neubývá, auto jede. Já jsem spokojenej. HOWG. Tímto pro mě tato diskuse končí.

Odesláno
Napsán autorem Peta

Napsán autorem -=Michal=-

Nejdřív musím napsat, že svítím celoročně a kdybych já měl vliv na tvorbu Zákona o provozu na pozemních komunikacích, tak bych zakázal zadní mlhovky a nařídil celoroční svícení.

Ale když se nad tím zamyslíš \"globálně\" :D tak světla opravdu spotřebují nějakou energii. Na výrobu té energie je potřeba ještě více energie (to díky účinnosti) a při množství kilometrů, které najezdí všechny automobily po silnicích (třeba jen v ČR) to je neuvěřitelné množství ropy, které se tak vysvítí. A při současných zásobách... :(:(

Ale to nic nemění na tom, že svítit by se mělo i v létě :D:papa

Proto jezdim na LPG ;) jsem taky pro celorocni sviceni, nejvice me dokazou vytocit setrilkove jezdici s \"parkovackama\" s myslenkou v hlave to jsem ten zakon pekne ochcal :mad:

Odesláno

Souhlasim s MilaSem,

jsem zastancem radeji nizsi hladiny oleje nez vyssi. Navic mam HDi, kteremu neni potreba prakticky olej dolevat, pokud se zrovna nehoni 170 po dalnici, takze kolik oleje tam naleju pri vymene, takovou hladinu tam po 20 tisicich najdu.

Navic, cim mene oleje tam je, tim mene ho to zere. Lze to vysvetlovat fyzikou, ale nebudeme se do toho poustet :-) Spodni ryska se jmenuje minimum a pri kontrole nesmi byt hladina pod ni. Samozrejme konstrukteri motoru tam maji urcitou rezervu, mj. i na toleranci delky merky oleje, ale tu bych radeji nevyuzival. Takze vse co je nad minimem (a zaroven pod MAX.), je OK, ale nebudu vas presvedcovat, abyste menili sve nazory.

Kaja

je od toho, ze rika, je-li hladina nad ni,

Odesláno

já když sem volal do Peugeotu, jestli mám dolejt olej, když mi počítač ukazuje že mám tak 50%, tak mi bylo řečeno, že je to skoro ideální stav a že to dolejt nemám...tohle sem slyšel i z jiného zdroje

Odesláno

Tak taky přidám trošku do mlýna: Měl jsem naf?áka UNO (lehce nad 100 tkm mu umřel motor - už malý tlaky ve válcích, sotva to chytlo a to ještě muselo být hodně teplo, už se to nevyplatilo opravovat. No a u tohohle auta když se dal olej cen?ák POD horní rysku, za měsíc tam bylo oleje cen?ák NAD horní rysku. Muselo se to pravidelně odsávat. To ještě nikomu Pažout neudělal, co? :D

Odesláno
Napsán autorem Garfield

Tak taky přidám trošku do mlýna: Měl jsem naf?áka UNO (lehce nad 100 tkm mu umřel motor - už malý tlaky ve válcích, sotva to chytlo a to ještě muselo být hodně teplo, už se to nevyplatilo opravovat. No a u tohohle auta když se dal olej cen?ák POD horní rysku, za měsíc tam bylo oleje cen?ák NAD horní rysku. Muselo se to pravidelně odsávat. To ještě nikomu Pažout neudělal, co? :D

To je dobry, takže se ti michal olej s naftou a olej tak pribejval ? :-)))))

Odesláno

Hele presne takhle se mi chovala skodovenka kdyz ji profucelo tesneni pod hlavou a zacala prosakovat voda do oleje ...

tak se mrkni jakou ma olej barvu a jestli nahodou nemas olej v chladici kapaline.

Jinak co se tyka hladiny ... hlavne kdyz je mezi ryskama ... a urcite to neskodi kdyz je na horni hranici.

EDIT:

Jo a ted mam v aute 15w40 mineralek obycejnej od Totalu a ani rano v -15 mi neblikla kontrolka tlaku oleje ... sice po nastartovani sel pomaleji nahoru nez ted (mam kontrolku tlaku oleje) ale ani na chvilku to nebliklo ... takze hustotou oleje si myslim to neni.

[Editován dne 22/3/05 Petano]

Odesláno
Napsán autorem Medvěd

Napsán autorem MilaS

Když auto stojí na rovině vypnu motor a počkám až to steče, nesmí být olej nad horní rysku. (Proto jsou tam ostatně dvě a člověk nečeká, až mu olej začne téct vrchem z motoru.)

Při výměně se leje olej lehce nad horní, protože neco vezme motor a něco filtr, takže po nastartování se hladina srovná mezi rysky. Přelitím oleje se motor zničí.

Když je oleje podle měrky dostatek a bliká mazání, je to buď čidlo, špatné čerpadlo, nebo ucpaný filtr.

Odesláno
Napsán autorem Fusion

taky se dá zjistit kolik je plnící množství oleje u každýho auta. Já mám 5.5l

Taky se řídím tím, co je napsáno a ne tím, co mi kdo řekne, protože co člověk, to názor. (Zrovna třeba ten golf měl náplň 4l a to bylo hned pod značkou max.)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...