Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

jak tak sleduju poslední roky výpočty důchodů je to fakt smutné čtení-- i kdyby člověk bral průměrný plat od 18 let (velmi malá skupina), tak nemá na to, aby si vzal hypo na byt , oženil se a relativně slušně žil, vůbec se nedivím mladým, že jsou na mamahotelu co nejdéle a nechtějí děcka, brát celý prac. život 47 tisíc a pak dostat 24 tisíc důchod je na mašlu :myslim, samozřejmě beru v potaz nynější stav..., že ten ofiko průměr bere jen třetina lidí je ještě větší hrůza, jak to dělají ti, co berou 26 hrubého si vůbec neumím představit ;)

https://www.finance.cz/553254-beru-prumernou-mzdu-kdy-budu-mit-prumerny-duchod-2025/ 

Odesláno (upraveno)

To je tim, ze cely ten prubezny system je naprosto neudrzitelny nesmysl. Akorat se do toho kazdej boji sahnout. Je naprosto nezbytne a nutne prejit na to, ze si kazdy spori/investuje na svuj duchod. Musi tam byt osobni odpovednost, jinak jen nejaka minimalni castka a fertig. Jinak je to neudrzitelne.

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno

z čeho chceš šetřit na důchod, když bereš cca 35-40 čistého (a to je slušný plat) a začínáš s manželkou, děckem, platíš byt-hypo, pojistky, auto, chtěl by ses jednou ročně podívat na moře... 😂, jak to uděláš s platem 30 hrubého, co bere další třetina ??  skončíš s hnědočechama na chodbě UP...

Odesláno

@ozzy56 Já jsem nikdy na výplatu 47 000 neměl. Nejvíc co si pamatuji tak 32 000 čistého a to jen díky tomu že jsem měl služby a byl i o víkendu na telefonu. A o důchodu 24 000 měsíčně si můžu jen nechat zdát protože výpočet mám nějakých 21 300 a to chci jít o rok dřív do důchodu takže to budou ještě krátit. A to jsem celý život poctivě pracoval rukama a zbytečně neutrácel za cigarety, alkohol a podobně.. :roll:papa

Odesláno (upraveno)

@ozzy56 podivej se na vyplatni pasku, kolik dela socialni co platis plus co plati zamestnavatel. Naprosta vetsina jde do duchodu...  Pokud by ti i 75% zustalo na sve vlastni sporeni, je to furt dost. Je potreba to kopletne cele predelat. Lidi pracujici v soukrome sfere tohle proste neutahnou. Nikdy to neuzivi.

Prumerny duchod stoji kazdeho jednoho pracujiciho pres 8000 mesicne - a to jen v pripade, kdy by 100% slo naprimo, bez jakekoliv administrativy. A to se do tech pracujicich pocitaji i statni, kteri stoji dalsi penize z dani. Kdyz tech 6-8000 kazdy pracujici bude moci odlozit na svuj duchod, tak si ho bohate zajisti. Pokud si ho prozere, jeho problem, nedostane prakticky nic.

Upraveno uživatelem sitler
Odesláno

mno, napíšu asi tolik--a nikdy bych si nemyslel, že to napíšu !!--jsem rád, že jsme začínali za jiných podmínek..., a to jsem tu rudou pakáž nenáviděl, třeba moře jsem viděl až po převratě, bo nebylo v zájmu republiky abych ho viděl... 🙈, jsem opravdu rád, že je dneska tahle doba, ale být dneska mladým bych nechtěl ani náhodou :bojim

jako penzista si ale nemůžu stěžovat, a taky nestěžuju 🤠

Odesláno

@Milan+ zdravotni neni prubezny system. Je to klasicke pojisteni, byt statni (navi c s moynostma se pripojistit komercne dle libosti). Socialni neni pojisteni, je to dan, je to prubezny system, kdy z aktualniho vyberu platis ostatnim.

Zatimco ve zdravotnim typicky odvadis vice, nez z nej cerpas a statisticky to vychazi, u socialniho to neplati - cerpa se daleko vic, nez kolik se tam odvadi. Neni to udrzitelne. Proste neni.  Uz pres 20 let je nutna kompletni reforma, ale zatim jsme porad v prdeli a jedeme proti zdi. Za 20 let na duchody uz nebude. Narazi to nakladove do zdi a bud se budou prozirat dalsi a dalsi penize, nebo se s tim neco udela.

Odesláno

no, připojistit komerčně se hezky čte, ale musíš na to mít..., ono mít náklady na život srovnatelné s Německem (nahrubo) a brát TŘETINOVY plat se musí někde projevit..., teda sorry--ten třetinový plat má jen třetina čehůňů 😂

já si naopak myslím, že v posledních letech narůstá raketovým tempem skupina občanů, co žije na úkor těch, co chodí denně do roboty, nebudu jmenovat jednotlivé skupiny--je jich každý den plná televize 😉, prostě od narození do hrobu furt na krku státu 👍

Odesláno

jasně, to beru, ale republika plná manažerů a inženýrů ekonomie nám bude na houno, už dneska sehnat řemeslníka je big problem, přece není normální chodit každý den do rachoty a vydělat si tolik, že musíš jít na pracák žádat o podporu ?? 

Odesláno

Sikovny remeslnik ma vic penez, nez manazer. Ale musi neco umet a nebyt lempl. Mam spoluzaky (tzn ted jim neni ani 40), praci pravidelne odmitaji, maji plno... a ziji si bez problemu.

Jestli se dneska remeslnik neuzivi, je to linej lempl nebo zlodej.

Odesláno
před 5 minutami, sitler napsal:

Sikovny remeslnik ma vic penez, nez manazer. Ale musi neco umet a nebyt lempl. Mam spoluzaky (tzn ted jim neni ani 40), praci pravidelne odmitaji, maji plno... a ziji si bez problemu.

Jestli se dneska remeslnik neuzivi, je to linej lempl nebo zlodej.

Jen tak pro zajímavost, co zhruba myslíš manažerem a kolik máš představu, že takový bere?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...