Péťa Odesláno 26. září 2025 Odesláno 26. září 2025 Pro informaci: V Česku dostanete rok podpory pro Windows 10 navíc, a nemusíte pro to vůbec nic dělat.pdf Citovat
sitler Odesláno 26. září 2025 Odesláno 26. září 2025 no jo.. EU chrani od pokroku a rozvoje smerem dopredu. nucene udrzovat support na 10 let stary OS, ktery ma svuj lifecycle davno za ebou a ma vedle sebe sveho nastupce... Pagvelius ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 26. září 2025 Autor Odesláno 26. září 2025 (upraveno) Trochu bych to viděl jako ochrana před zbytečným vyhazováním kancelářských počítačů, které jsou v pohodě na práci, ale nesplňují HW parametry na Win11. Jen u nás ve firmě jich jsou vyšší stovky. A Microsoft by stejně updaty vydával ještě další 3 roky, i bez zásahu EU, jen by si za to nechal platit. Upraveno 26. září 2025 uživatelem Péťa Dave_k a Radek Hurvajz ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 26. září 2025 Odesláno 26. září 2025 Co presne se za ten rok vyresi? Samy se za ten rok neobnovi a podpora 11 se taky nesnizi. Za rok bude uplne stejny brekot jako ted. Vynuceni bezplatnych aktualizaci po zivotnosti je strasnej nesmysl a socik. Termin byl danej dlouho, dlouho dopredu. Firma si muze updaty po zivotnosti zaplatit a dostavat je pak dal. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 26. září 2025 Odesláno 26. září 2025 (upraveno) Upřímně ukončení podpory kvůli HW je za mě blbost... Mám v dílně starý HP, 2x xeon 2690 V4, 128GB ram, intel arc GPU a přes 30TB disků, jako domácí média server, ovládám tím 3d tiskárny, modeluji na něm, a funguje i jako topení v zimě. A jen kvůli tomu že někdo řekl, tak skončím u W10, protože moje deska neumí TPM 2 a protože microsoft řekl, že už xeony podporovat nebude. Upraveno 26. září 2025 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
sitler Odesláno 26. září 2025 Odesláno 26. září 2025 Nejde do nekonecna podporovat stare architektury. Je to neudrzitelne z hlediska kodu. Tohle potvrdi kazdy vyvojar . Nekde se ta cara musi udelat. Xeony jsou aktualne pres 10 let stare, architektonicky jeste daleko starsi. Kod, ktery bude podporovat nove stejne jako stare platformy nikdy nebude dobre fungovat nikde, protoze se bude muset delat hromada ustupku ve vecech, co stara platforma proste neumi resit. Uplne stejny to bylo Win Xp -> Win 10... Citovat
oddie Odesláno 26. září 2025 Odesláno 26. září 2025 Tak super, nemusím přeinstalovat notebook, a za rok si řeknu o nový Péťa ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 26. září 2025 Autor Odesláno 26. září 2025 @oddie, bohužel to neplatí pro firmy Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 14. říjen 2025 Odesláno 14. říjen 2025 No, takže je to podmíněno používání účtu Microsoft. Vždycky jsem se tomu bránil, a teď nevím jestli je to problém nebo není. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. říjen 2025 Odesláno 15. říjen 2025 (upraveno) Tady máš odpověď Jakmile se zaregistrujete do programu ESU, můžete licenci ESU používat až na 10 zařízeních. Každý další počítač s Windows 10, který chcete zaregistrovat do programu ESU, musí splňovat požadavky na způsobilost. Pokud chcete zaregistrovat jiný počítač, přejděte do Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Windows Update. Vyberte možnost Zaregistrovat, poté podle pokynů přidejte zařízení do programu ESU. https://www.microsoft.com/cs-CZ/windows/extended-security-updates Upraveno 15. říjen 2025 uživatelem Radek Hurvajz Péťa a Hafity ohodnotil 2 Citovat
MJSytic Odesláno 19. říjen 2025 Odesláno 19. říjen 2025 Včera jsem to zkoušel aktivovat na jednom starším PC s W10 Home. Ve Win update to hlásí, že podpora pro tuto verzi skončila. Možnost přímo vstoupit do ESU tam nikde není. Pokud jdu přes info odkaz na web, který tam je, tak se k aktivaci proklikám, nicméně ta skončí probliknutím šedivého okna a nic dalšího se nestane. Tak uvidíme za pár dní, jestli se něco nezmění Citovat
ozzy56 Odesláno 19. říjen 2025 Odesláno 19. říjen 2025 mám 5 let starý NTB HP s W10 , tak musím říct klukovi, ať to překope na W11, snad to půjde Citovat
MJSytic Odesláno 19. říjen 2025 Odesláno 19. říjen 2025 Půjde. Ofiko to jde na PC od 2018 a neofiko i na mnohem starší. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 19. říjen 2025 Autor Odesláno 19. říjen 2025 Nemyslím, že to jde definovat rokem výroby notebooku. Nejvíc záleží, zda má TPM čip. A pak jsou ještě další podmínky. Neoficiální instalace je pochopitelně možná téměř na cokoli, ale té se já osobně vyhýbám, je to jen cesta do pekel. Nikdy nevíš, co si Microsofti vymyslí a kdy co přestane fungovat. Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
MJSytic Odesláno 19. říjen 2025 Odesláno 19. říjen 2025 Myslel jsem to tak, že HW od roku 2018 (hlavně modely CPU) jsou podporované. Drtivá většina MB z té doby čip TPM 2.0 má, ale v té době nebýval v defaultu zapnutý, tak se musí jen v Biosu aktivovat. Instalace na starší HW je samozřejmě bez nějaké záruky, ale v podstatě by to mělo vždy v pořádku fungovat minimálně 2 roky, což je doba platnosti podpory každé verze W11. Proto je lepší tam poslat rovnou 25H2, které končí podpora až v říjnu 2027 (resp 28 v Enterprise verzi). Citovat
Péťa Odesláno 19. říjen 2025 Autor Odesláno 19. říjen 2025 A já bych zase raději doporučil nechat W10 a zapnout aktualizace. Věřím, že budou chodit 3 roky. Na starém HW poběží svižněji než W11. Pochopitelně na nový HW jen W11 (pokud Windows, ale to je jiná debata, do které se pouštět nechci, protože mám zkušenosti jen s Windows). Citovat
MJSytic Odesláno 19. říjen 2025 Odesláno 19. říjen 2025 Samozřejmě, pokud netoužím po W11, tak nechat W10 tak dlouho, jak to jen půjde. Tak jsem zkusil aktivaci ESU W10 oficiální cestou na NTB, na kterém W11 jdou standardně nainstalovat, a tady mi zmíněné šedivé okno prošlo až k zadaní MS účtu a potvrzení aktivace. Po kontrole v registrech se ESU tváří takhle. Co mám info, aktivní hodnota by měla mít 1. Takže odhaduju, že tahla "EU" podpora bude mít jiné hodnoty v registrech, než ta standardní placená Citovat
ozzy56 Odesláno 19. říjen 2025 Odesláno 19. říjen 2025 chlapi--vůbec tomu nerozumím, ale kluk je ajťák, tak to bude znát , mám NTB jen na prohlížení, vůbec nevím co to W11 je a jestli to potřebuju, v nejhorším koupím nový NTB (teda on ho vybere a koupí a instaluje), já su jen uživatel Citovat
MJSytic Odesláno 13. listopad 2025 Odesláno 13. listopad 2025 Tak po měsíci čekání to vypadá OK. I bez účtu Péťa a MotoMoto ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.