Tomáš406206 Odesláno 2. prosinec 2024 Odesláno 2. prosinec 2024 Dobrý den přeji všem Chtěl bych rád vědět Váš názor na moje utrpení a popřípadě vaše rady. Jsem vlastníkem vozu Peugeot 406 sedan, r.v. 1999 (první po face) s motorem 1.8 16v 81KW LFY. Auto jsem kupoval jako své první, a celkově nemám mu co vytknout, až na tento pro mě nepochopitelný problém. Jakožto to student (vyučený strojní mechanik - dodělávám nástavbu), který nemá velké peníz, jsem se rozhodl, že jednoduché opravy si dokážu udělat sám. To jsem ovšem nevěděl jak moc mi ušetřené peníze způsobí tolik frustrace. Vše to začalo prasklým a zrezlým výfukem. Auto rok vesele jezdilo, ovšem nadešel čas kdy po xx letech odešel kat (rozpadl se, doslova kusy se ulomily). Objednal jsem nový, společně s tlumiči výfuku a veškerým příslušenstvím. Katalyzátor na obrázku byl stejný jako origo, ale nakonec mi poslali trochu jiný díl, který ovšem všude píší že má pasovat přímo na můj automobil. Přírubu jsem musel lehce upravit, aby pasovala a aby to vše sedělo, ale nakonec se povedlo, auto bylo tišší a byl jsem spokojen, dokud jsem neujel 100km a ejhle, Check Engine Light. Ze začátku jsem jí neřešil, protože již dříve se rozsvítila ale automechanik tenkrát nenašel žádný kod a po vymazání se již neobjevila. Tak jsem vypojil baterii, zapojil, vymazal a neřešil, ale poté zase. Došlo to do bodu, kdy jsem zajel ke kamarádovy, který má diagnostiku a ten mi našel kod 0422 main catalyst system efficiency below threshold. Proč? celý výfuk je nový, krom lambda sond. Po měsíci a něco jsem našetřil na dvě nové sondy. Vyměnil, vše přetěsnil montážní pastou. Auto jakoby ožilo, ale kontrolka stále svítí. Další měsíc a pořídil jsem si tu nejjednodušší diagnostiku jen abych nemusel vypojovat baterii neustále. Hledal jsem další příčiny. Auto má kolísavý volnoběh, před koupí evidentně stálo delší dobu, ale po výměně sondy se to zlepšilo. Občas mi přijde, že na volnoběh vynechá, motor se zachvěje, klesnou otáčky, stoupnou otáčky atd. Tak špinavé vstřiky a palivový filtr. Ten jsem měnil dva dny zpět a vytekl černý benzín. Ovšem kolísání a "vynechávání" stále je (kdyžtak natočím video pokud to půjde). Je tu možnost, že právě toto může za kontrolku? Z mého pochopení to funguje tak, že přední a zadní sonda porovnává údaje, pokud je zádní podobná nebo má výchylky tak hodí CEL (Check Engine Light). V plánu mám aditiva na čištění vstřiků, které dám do benzínu aby jsem pročistil systém a rozhodl se vyřešit volnoběh. Auto jinak jede dobře, za plynem táhne, není problém jakmile se dá do pohybu, ale vyřadím otáčky klesnou, odskočí od 500 na 1000 a pak se srovnají na 800, až po nějaké době. Spíš mi vadí ta kontrolka, protože to auto je tak krásně elegantní, a ta kontrolka to kazí víceméně žádný problém to nezpůsobuje, až na to že mi to ničí mojí mentální pohodu. CEL se rozsvítí zatím pouze za jízdy, ještě za zastavení se mi nerozsvítila. Za jízdy nevynechává a motor jde perfektně. jen volnoběh je problémový ale ne tak že by auto chcípalo, občas horší start ale vždy nastartuje do pár sekund. Jo a svíčky jsem měnil také. Takže svíčky, kat, tlumiče výfuku, lambda sondy, palivový filtr, vzduchový filtr vše co mohu udělat bez zvedáku na rampách jsem udělal. Jak říkám po výměně lambd se volnoběh zklidnil, ale furt to není ono. A ten výfuk. Už jsem zoufalý protože nemohu najít odpověď jak to opravit/vyřešit. Máte nějaké rady? kromě té že je to 25 let staré auto buď rád že jede Předem děkuji všem za odpovědi Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 2. prosinec 2024 Odesláno 2. prosinec 2024 (upraveno) U LFY dost často kolisaní volnoběhu zpusoboval krokový motorek volnoběhu, možná by chtěl vyměnit nebo aspoň pro začatek vyčistit, a pak vyčistit i klapku, ale u ni pozor na senzor. Svíčky jsi dal jaký? Ja měl s NGK problemy s nepravidelným chodem a občasným vynecháním, osvědčili se mi Bosch, někde tu najdeš i přesné označení Upraveno 2. prosinec 2024 uživatelem Radek Hurvajz dýzl ohodnotil 1 Citovat
Tomáš406206 Odesláno 8. prosinec 2024 Autor Odesláno 8. prosinec 2024 (upraveno) V 2. 12. 2024 at 19:52, oddie napsal: A ten nový katalyzátor je co zač? Zdravím, Katalyzátor je od firmy JMJ, bylo napsáno že je to pro Peugeot 406 1.8i 16V, 1761ccm 81KW 110HP, 11/1995-10/2000, motor LFY (XU7JP4). Posílám odkaz https://originalnioleje.cz/peugeot-406-1.8i-16v-montazni-katalyzator-vyfuku-290091-2 Myslíte, že jsem koupil špatný? Upraveno 8. prosinec 2024 uživatelem Péťa Upraven odkaz, aby v něm nebyly reklamy Citovat
Tomáš406206 Odesláno 8. prosinec 2024 Autor Odesláno 8. prosinec 2024 V 2. 12. 2024 at 19:53, Radek Hurvajz napsal: U LFY dost často kolisaní volnoběhu zpusoboval krokový motorek volnoběhu, možná by chtěl vyměnit nebo aspoň pro začatek vyčistit, a pak vyčistit i klapku, ale u ni pozor na senzor. Svíčky jsi dal jaký? Ja měl s NGK problemy s nepravidelným chodem a občasným vynecháním, osvědčili se mi Bosch, někde tu najdeš i přesné označení Zdravím, Ano svíčky NGK, zkusím v budoucnost ten Bosch, ono s 200k km to mělo ještě původní svíčky Peugeot, NGK mi přišlo jako taková záruka spolehlivosti, nutno říct ale, problém byl jak s původními tak s novými svíčkami, s novými se zlepšili jízdní vlastnosti ale na volnoběh jsem rozdíl nepoznal. Největší zlepšení nastalo po výměně přední lambdy. Ten krokový motorek bych zkusit mohl, jen mám obavy ze všech hadiček okolo, abych řekl pravdu vůbec nevím ani jak je rozdělat, protože mají takové kovové pásky u kterých není za co vzít. Jinak děkuji za radu o Vánočním volnu se zkusím do toho pustit a dám vědět zda to pomohlo. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 (upraveno) Ono celkově zkušenosti s druhovýrobním katem jsou takové rozpoluplné. Znám lidi, kterým to funguje (např můj kolega s C2 VTS 1.4i má neorigo), znám takové, kterým to nefunguje (kamarád s alhambrou 1.9tdi). V podstatě tu chybu může způsobit více věcí (předpokládám vyčteno origo diagnostikou). Opravdu problém s katem, problém s lambdama, netěsnost výfuku, problém s palivem (chudá/bohatá směs), vynechávání zapalování. Ten volnoběh by mohla dělat ta klapka. Osobně bych rozebral, vyčistil, (ideální je vymontovat i tu samotnou kulatou klapku s osičky a vyčistit i pod ní), přes diag nastavil základní hodnoty a pozoroval. Zkontroluj i odtrh svíček, kolikrát dorazí nový a každá je jinak. Mně třeba na RFN funguje pořádně 0.85, přitom je doporučených 0.9. Upraveno 8. prosinec 2024 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 (upraveno) před 20 minutami, VojtouNerCZ napsal: Ten volnoběh by mohla dělat ta klapka. Tady je klapka mechanická ovládaná lankem. Na volnoběh je tam tam krokovej motorek. S jeho vymontováním není žádný problem, žadny hadice se odpojovat nemusí, jen filtrbox a pak už je tam přístup. Upraveno 8. prosinec 2024 uživatelem Radek Hurvajz VojtouNerCZ ohodnotil 1 Citovat
PaKr Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 (upraveno) JMJ jsou Poláci. Z několika stran jsem slyšel, že je to v podstatě jenom atrapa, tak nevím. Když jsem řešil kat pro svoji 406 (2.0 RFV, ale ještě E2 ), tak jsem koupil bosal, sondu asi Bosch ( to už nevím), svíčky taky Bosch a emise jak u nového auta, až se technik divil EDIT : bosal mají v Kelly, tak možná bych to zkusil vyměnit Upraveno 8. prosinec 2024 uživatelem PaKr Citovat
Ice-man Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 Ahoj. Přesně tohle auto jsem měl taky s 1.8 16v 81KW LFY, facelift, nové budíky, ale "tenké" páčky. A měl stejný problém s volnoběhem. Pokud jsem pustil plyn a vyřadil tak otáčky spadly asi na 500, pak zase vyskočily atd. Později začal motor chcípat. Jak říkají kluci, mohl za to krokový motůrek co reguluje volnoběh, průtok kolem zavřené mechanické škrtící klapky. Zkoušel jsem ho několikrát čistit, ale bylo to jen na chvíli, pomohla až výměna za nový. Ten motůrek je v tělese škrtící klapky a pokud si dobře pamatuji tak někdo psal, že se nesmí vymontovaný zapojovat na konektor, jinak se rozpadne. Kdybys měl nutkání ho venku vyzkoušet. Péťa ohodnotil 1 Citovat
Tomáš406206 Odesláno 8. prosinec 2024 Autor Odesláno 8. prosinec 2024 před 2 hodinami, PaKr napsal: JMJ jsou Poláci. Z několika stran jsem slyšel, že je to v podstatě jenom atrapa, tak nevím. Když jsem řešil kat pro svoji 406 (2.0 RFV, ale ještě E2 ), tak jsem koupil bosal, sondu asi Bosch ( to už nevím), svíčky taky Bosch a emise jak u nového auta, až se technik divil EDIT : bosal mají v Kelly, tak možná bych to zkusil vyměnit Asi mi nic jiného nezbyde Ono to všechno už mělo svůj život za sebou, tak jsem se snažil ušetřit co to šlo, ve finále to stejně vyšlo na 8000. Ještě na stránce, kde jsem objednával byl na fotce skoro stejný jak origo, tak jsem si myslel že pošlou stejný díl jako na foto. Když přišel tak jsem to bral, že to bude fungovat, auto bylo potřeba. No příště to radši objednám jinde třeba v tom Kelly, ale to musím nejprve našetřit původně tam byl takový placatý no ale ten byl v takovém stavu že se mi rozpadl v ruce. Je taky pravda že měl o pár kilo víc než ten nový, jen by člověk čekal, že když zaplatí skoro 4000 za něco tak to bude fungovat :/ Citovat
Péťa Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 před 1 minutou, Tomáš406206 napsal: třeba v tom Kelly Nedá mi to, musím napsat Když se staneš řádným členem klubu (prvních 12 měsíců tuším 500,- Kč a pak každý rok 400,-), budeš mít mnoho výhod na klubu. Nejen zjišťování OEM kódů náhradních dílů a servisní historie vozu, ale také výrazné slevy na AutoKelly. Čelem se staneš nákupem na e-shopu pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Tomáš406206 Odesláno 8. prosinec 2024 Autor Odesláno 8. prosinec 2024 před 9 minutami, Ice-man napsal: Ahoj. Přesně tohle auto jsem měl taky s 1.8 16v 81KW LFY, facelift, nové budíky, ale "tenké" páčky. A měl stejný problém s volnoběhem. Pokud jsem pustil plyn a vyřadil tak otáčky spadly asi na 500, pak zase vyskočily atd. Později začal motor chcípat. Jak říkají kluci, mohl za to krokový motůrek co reguluje volnoběh, průtok kolem zavřené mechanické škrtící klapky. Zkoušel jsem ho několikrát čistit, ale bylo to jen na chvíli, pomohla až výměna za nový. Ten motůrek je v tělese škrtící klapky a pokud si dobře pamatuji tak někdo psal, že se nesmí vymontovaný zapojovat na konektor, jinak se rozpadne. Kdybys měl nutkání ho venku vyzkoušet. Dobrá, tak ho zkusím vyměnit až budu mít víc dní volna Ve finále to vypadá nějak takto, když se nešáhá na plyn tak se pohne ručička jen lehce, ale když se přidá a spadnou otáčky tak to kolikrát jde pod 500, jednou i na mě píplo auto jako kdyby chcíplo a vzápětí naskočilo. Nejvíc se to děje když jedu ke křižovatce třeba 2,5k otáček pak začnu brzdit vyřadím a ručička lítá jak pomatená. Na videu to nevypadá tak hrozně ale za jízdy jsem to točit nechtěl VID_20241208_135429.mp4 VID_20241208_135508.mp4 Citovat
Ice-man Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 (upraveno) Jo tohle to přesně dělalo i mě. Přesně případ s bržděním do křižovatky. Později to začalo i chcípat. Byl to ten krokový motůrek. "Na videu to nevypadá tak hrozně" - klasika, když se někdo dívá tak seká latinu. A k Auto Kelly, ty jsou pro běžného smrtelníka předražené a to i se slevou pro klub, já léta objednávám díly od Badisáka. https://www.autorozvody.cz/cs Upraveno 8. prosinec 2024 uživatelem Ice-man Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 před 53 minutami, Tomáš406206 napsal: jen by člověk čekal, že když zaplatí skoro 4000 za něco tak to bude fungovat Z toho ai nic nedělej, dal jsem 8k za poloosy a daly rok XD Díly jdou kvalitou dolů. Už mám vyzkoušený co od koho funguje a toho se držím. Např klouby a čepy jsou slušný Meyle HD (musí být HD), ložiska SKF, rozvody INA, horní uložení a klouby GSP... Díly beru na autodilos. Citovat
PaKr Odesláno 8. prosinec 2024 Odesláno 8. prosinec 2024 @Tomáš406206 no zaplatil jsi školné nic ve zlém, to se občas podaří každému Před hodinou, Ice-man napsal: Auto Kelly, ty jsou pro běžného smrtelníka předražené a to i se slevou pro klub, @Ice-man z velké části souhlasím, já tam taky chodím jen " v případě nouze ". Já beru u Milníčka ( https://www.autodily-milnicek.cz/cs ), ceny jsou poněkud jiné a mám to blízko, ale zrovna ten kaťák aktuálně nemá k dispozici. Ale zrovna těch 6 a půl v Kelly mi nepřipadá tak moc. Jinde to asi moc levnější nebude. Citovat
Tomáš406206 Odesláno 18. prosinec 2024 Autor Odesláno 18. prosinec 2024 (upraveno) Tak nějakým zázrakem se katalyzátor opravil. Když jsem jel ze školy, tak doma na mě dali úžasnou novinu, že tátova 206 vaří (nedávno praskl chladič a přestal fungovat ventilátor a klima, ventilátor a chladič opravený ale aby ušetřili peníze bez nové klimy. Tak jsme objednali termostat a ten se vymění doma), chtěli jet na vánoční nákupy do Hradce cca (60km cesta). Než jsme vyjeli tak jsem si kontrolku vymazal abych na ní nemusel koukat No a od té doby se neobjevila. Za ten den najeto cca 120km a dnes ráno dalších 30km do školy a stále nic. Nerozumím tomu jak, ale možná budu mít klid od toho aspoň na chvíli. A žárovka kontrolky funguje takže snad to vydrží. Jinak ten krokový motorek jsem objednal, tak přes svátky se do toho pustím a uvidím jestli bude vše vyřešeno:) Upraveno 19. prosinec 2024 uživatelem Péťa Necituj předchozí příspěvek Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.