oddie Odesláno 17. březen 2024 Odesláno 17. březen 2024 V roce 1997 jsem měl Fiat 128 coupé, už tehdy jsem kazil průměr Medvěd, OK406 a Péťa ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 17. březen 2024 Odesláno 17. březen 2024 já měl Fiata 128 coupé už někdy 1983 ?? nabořil to šéf Fiatu v Ostravě, tak jsme to zas složili -- je zajímavé, že tehdy i při objemu 1100 ccm to bylo dělo , kromě F 132 jsme měli asi všechny fiaty (začalo to 850 Berlina, pak 850 special, 850 coupé, 127, 127C, 128A, 131 mirafiori), mám i fotky, ale exhibovat nebudu BubakGS, Medvěd a OK406 ohodnotil 3 Citovat
oddie Odesláno 17. březen 2024 Odesláno 17. březen 2024 Já to tehdy koupil jako shnilotinu, strašný nerozum byla to vlastně má první velká oprava auta, pod vedením kamaráda klempíře... Byl jsem tehdy na VŠ, hluboko do kapsy, ale aspoň času dost, měl jsem ho pak asi dva roky, pak se náhodou zadařil polovrak 205D a přestup byl zpečetěn Nedávno jsem koukal do registru, ta 128 už bohužel nežije, škoda jí. Citovat
ozzy56 Odesláno 17. březen 2024 Odesláno 17. březen 2024 (upraveno) u nás tata mechanik, brácha mechanik, já klempíř, švagr lakýrník a sousedka pracovala v servisu Fiat Ostrava , takže super konstelace ohledně náhr. dílů a všeho, v té době totiž byly v Česku myslím jen 4 servisy fiat--Praha, Č.Budějky, Brno, Ostrava , v nejhorším jsem jezdil do Žiliny..., žádné bazary, Avízo, internet edit: na tatu sem zapomněl Upraveno 18. březen 2024 uživatelem ozzy56 Péťa a Medvěd ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 17. březen 2024 Odesláno 17. březen 2024 (upraveno) Já měl v roce 88 Volhu M 21 z roku 1960, pak v roce 90 Renault 8 z roku 1963, pak až v roce 1992 Š 105 L z roku 1977. Pak bylo dlouhý období se služebními auty s povoleným osobním užíváním (TAZ 1500 1993 - 94, pak MAZDA E 2200 1994 - 99). Kolem roku 96 na krátkou dobu (několik měsíců než jsem pochopil, že je to v dané chvíli zbytečnost) Opel Omega 2,4i automat z roku 88. Pak byla éra mé vlastní firmy a tam jsem měl nejdříve v roce 99 VW T4 2,4D z roku 96, pak jsem v roce 2001 koupil T4 2,5 TDI z roku 99. Po seznámení s Helou jsem v létě 03 koupil prvního Pažouta, P 309 TD (původně jsme chtěli naftovýho Golfa, ale byly to samý hrůzy a tak byl Pažout). Po ukončení podnikání a prodeji T4 v roce 2005 jsem koupil tady na klubu 405 TD Break, taky z roku 92 (taky jsem chtěl původně Passata TDI, ale 405 na klubu byla za půlku a to rozhodlo). Nějak kolem přelomu roku 05/06 šla do světa 309 a po té, co jsem se dozvěděl, že se čeká vstup juniora na svět jsme na jaře 2006 koupili 406ku z roku 99 a následně šla pryč i 405ka. Někdy kolem jara 2012 jsme koupili 306ku z roku 02 a v létě 18 současnou Galaxy z roku 06. Nikdy jsem - krom služebních aut {TAZ i MAZDA byly funglovky, pak i Ducato 2,8 JTD, na VŠCHT Transit, Superb, Doblo i Octavie) - neměl nová auta a na rovinu po nich po zkušenostech s novými firemními auty ani netoužím Upraveno 17. březen 2024 uživatelem Medvěd Citovat
dýzl Odesláno 17. březen 2024 Odesláno 17. březen 2024 Jj v roce 1997 jsme měl asi nejstarší auto-rv 1972 a byl to "staříček" Fiat Polski 125p 1300, Nejmladšímu bylo při pořízení 13 roků a asi půl roku od koupě přišlo díky DN omlazení o šest roků -do komplet auta bez motoru a převodovky šel tento celek z bouraného- byl to Seat Ibiza 1,7D. Medvěd ohodnotil 1 Citovat
dracekvo Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 V 15. 3. 2024 at 20:54, oddie napsal: Tak to by bylo ideální elektro Na průběh elektra žádný automat nemá, dual motor Tesla spráská prakticky všechno a co do spotřeby se furt dá koupit ojetá s doživotním dobíjením na SC zdarma Elektro mám. Je to super do té doby, než to ohlodá zub času. Pak kvůli tomu, že je toho málo, stojí všechny díly co se opotřebovávají nehorázné peníze. Tlumiče, uložení, ložiska. To vše na spalováky stojí pár korun. Na elektro 3x-5x víc. Tesla je krám, na které kromě toho rozjezdu není nic zajímavého a za vším ostatním není možné tahat vleky. A stojí to nehorázné peníze. Zkusil jsem a už to víckrát nechci. V 15. 3. 2024 at 18:32, Milan+ napsal: Se potřebuješ na silnici předvádět? Proč předvádět? Úplně stačí když ti nějakej jouda při předjíždění začne přidávat. Kdybych se chtěl předvádět, tak si na to koupím úplně jiný auto ... Citovat
oddie Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 Ty máš toho Iona? Kolik stojí ty tlumiče, uložení, ložiska atd., ať to nemusím hledat? Citovat
petrinza Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 Když se podívám na ten přehled průměrného stáří aut mezi lety 1995 - 2003, tak když si to přepočtu na rok výroby, šlo v r.1995 o průměrný rok výroby 1981 a v roce 2003 o r.v. 1990. V r. 1992 jsem prodával svojí Š105 z roku 1980, protože už byla zralá na generálku - děravé prahy, postupující koroze. Tehdejší auta byla po 10 letech dost za zenitem. První pozinkovou karoserii jsem měl na Tempře SW z r.1991, koupil jsem jí v roce 1998, prodal v roce 2005 jako 14ti letou v podstatně lepším stavu, než byla ta 105 po 12 letech. Tím chci říct, že ač jsme ta svá auta v těch dobách měli rádi, tak 14ti leté auto v roce 1995 nebo ještě i 2003 bylo podstatně kvalitativně horší a nebezpečnější než 16ti leté auto v roce 2023.. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
dracekvo Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 @oddie Hele už se nepamatuju přesně. Tuším že orig. peugeot 12 tis oba. Orig. mitsubishi o půlku levnější. Ostatní už jsem se nenamáhal hledat. Auto prodám. Místo toho jsem pořídil berlingo. Citovat
Hafity Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 před 5 hodinami, dracekvo napsal: Elektro mám. Je to super do té doby, než to ohlodá zub času. Pak kvůli tomu, že je toho málo, stojí všechny díly co se opotřebovávají nehorázné peníze. Tlumiče, uložení, ložiska. To vše na spalováky stojí pár korun. Na elektro 3x-5x víc. Tesla je krám, na které kromě toho rozjezdu není nic zajímavého a za vším ostatním není možné tahat vleky. A stojí to nehorázné peníze. Zkusil jsem a už to víckrát nechci. Co na to @Radovanek OK406 ohodnotil 1 Citovat
Guest Scratch Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 (upraveno) tak ja mam obe auta a motorku s objemem 2 hysterickych fobii z roku 2011, takze jim bude letos shodne 13 let Dodzik resi doufam problemy s elektrobuznama na dlouhou dobu, ten je 2016 tusim... takze 8 letka Upraveno 19. březen 2024 uživatelem Scratch Citovat
oddie Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 před 4 hodinami, dracekvo napsal: @oddie Hele už se nepamatuju přesně. Tuším že orig. peugeot 12 tis oba. Orig. mitsubishi o půlku levnější. Ostatní už jsem se nenamáhal hledat. Auto prodám. Místo toho jsem pořídil berlingo. No, na letmý náhled to tak asi bude - 1ks... https://www.der-ersatzteile-profi.de/artikel/stossdaempfer-a1133596 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 18. březen 2024 Odesláno 18. březen 2024 před 4 hodinami, Hafity napsal: Co na to @Radovanek Ten neřekne nic páč on má nové elektrovozy a tohle nemusí řešit. Anebo mu to zasponzoruje někdo pro koho udělá přednášku o výhodách. Citovat
dracekvo Odesláno 19. březen 2024 Odesláno 19. březen 2024 (upraveno) No, nový, nebo zánovní elektromobil je fakt super. Já ho kupoval jako 6 letý. Teď má 12 let. Za tu dobu jednou olej a jednou nabíječku za 2500,- z číny. Kromě toho servis 0,- Kč. Jinak člověk furt jezdí a nic to po něm nechce. Akorát to koupit jako ojetinu +10let bude totální zabiják peněženek. 60 tis za komplet GO motoru proti tomu bude sranda. Protože pak víte, že máte zase na dlouho klid. Kdežto tady se budete bát, co zase odejde. Ono tam toho moc není, ale jakákoliv závada na pohonu je ranec peněz, když se vám povede sehnat někoho, kdo to bude ochotný servisovat. Nehledě na postupnou degradaci baterie. Kdyby bylo auto třeba Peugeto e208 do 500,- tis, tak si ho klidně za 400,- jako 2 letou ojetinu koupím. To auto se za svůj život zaplatí. Ale za 800,- nemá žádný smysl, nehledě na to, že takový peníze do auta fakt nedám. Kdybych bral životnost 15 let, tak to je 4500,- měsičně jen za to, že to auto mám. To s P208 budu jezdit levněji a když se o něj budu starat, tak s ním můžu jezdit klidně přes 20 let. Upraveno 19. březen 2024 uživatelem dracekvo BubakGS, Medvěd a miroska ohodnotil 3 Citovat
oddie Odesláno 19. březen 2024 Odesláno 19. březen 2024 (upraveno) Tak třeba CityGo svého času pod 500tis bylo, jasně, kdeže loňské sněhy jsou, ale tehdy to byl dobrý kup. Ale Dacie nebo Číňani se pod těch 500 časem dostanou, toho bych se nebál, nehledě na to, že 500 před 4-5 lety je tak 700 dneska, ne-li ještě víc, nevím teď z hlavy, kolik je kumulovaná inflace za poslední 4 roky a hledat se mi to nechce. Ale jasně že smysl to má především pro někoho, kdo jezdí prakticky denně a kratší trasy, ne jako já víkendovej jezdec na dlouhý výlety a většinou s kolama, dětma atd. Nicméně i přesto jsem tehdy to CityGo chvilku zvažoval. Ion mě teda už definitivně pustil po těch tlumičích to je fakt poslední hřebíček, dojezd prd, reduktor průserovej a ještě k tomu jeden tlumič stojí víc než na dvoutunový MPVčko všechny čtyři, mazec. Tyhle nejstarší auta jako Ion apod. holt skončej u kutilů, kterým je to jedno - ale co už, kdysi se takhle kutily normální auta, díly tehdy nebyly nebo když už, tak příšerně drahé, stačí vzpomenou začátky Peugeot-clubu před 22(?) lety, takže je to vlastně jen takové deja-vu edit překlepy... a když už do toho příspěvku ještě vrtám, tak kdyby měla 807 elektromotor, klidně i třeba "jenom" 80kW, a 100kWh baterku, a nestála s tím milion nebo ještě víc, bral bych ji mnohem radši než toho diesela, zfleku. Upraveno 19. březen 2024 uživatelem oddie Citovat
dracekvo Odesláno 20. březen 2024 Odesláno 20. březen 2024 (upraveno) Citigo je k ničemu. Baterka co se pomalu dobíjí. když je zima, tak se to dobíjí ještě pomaleji. Nemá to tepelné čerpadlo, takže v zimě znatelně klesá dojezd. A navíc je to malej hajzl. To ION je proti tomu malá dodávka. Navíc v té době stálo nové benzínové citigo méně jak půlku. Skoro nic nežere a dojedu s ním klidně do chorvatska, když budu masochista. Stačí si jen spočítat kolik km budu muset najezdit, aby se mi vůbec vrátil rozdíl v kupní ceně. Prostě nesmysl platit 500 tis. za tak malou krabičku. Upraveno 20. březen 2024 uživatelem dracekvo Citovat
P607Olda Odesláno 20. březen 2024 Odesláno 20. březen 2024 (upraveno) Je to o tom, že se v CZ umíme starat o auta, a že koupě nového (mně) připadá jako vyhazování peněz. V podobné souvislosti dám úvahu: často píšou, že na německé STK nejvíce vyhazují auta značky XY, a nejmíň YZ. Podle mne to není jen kvalitou/nekvalitou aut, ale spíše tím, jak kdo nechá zkontrolovat auto před STK, případně zda ho svěřuje servisu na projití STK. Tzn, že to spíše závisí na postoji majtele (pečlivý/nezajímá) a na jeho majetnosti (zaplatí/nezaplatí servisu navíc). A podle mne to tedy nesouvisí přímo s technickou kvalitou aut. Pro ilustraci dám hádanku: pán má před domem zastávky jedné linky tramvaje na oba směry A a B, tramvaje jezdí v každém směru pravidelně po 10 minutách. Pán náhodně vychází z domu a sedne na tramvaj, která přijede dříve. Výsledkem je, že většinou jede na směr A. Proč? Upraveno 20. březen 2024 uživatelem P607Olda Citovat
ozzy56 Odesláno 20. březen 2024 Odesláno 20. březen 2024 (upraveno) jako u všeho je to otázka peněz, možná jste si to nevšimli, ale ani západoevropané na tom nejsou tak dobře, jako byli--museli si utáhnout opasky jako my, proto jsou i tam na vlně značky jako Dacia atd., jinak technický stav VŽDY záleží na majiteli, buď auto udržuje sám, nebo zaplatí jiného servismana, tyhle statistiky jsou něco jako tohle: která barva auta je nejoblíbenější? blbeček novinář napíše: bílá , protože si našel statistiku na netu..., ale že je bílá barva zpravidla u všech značek aut základní barvou--tedy BEZ DOPLATKU, to jaksi jelito novinář nepobral... edit: hádanka--já jezdím převážně směr A, protože u nás směr B je hned konečná a točna Upraveno 20. březen 2024 uživatelem ozzy56 miroska a Pagvelius ohodnotil 2 Citovat
P607Olda Odesláno 20. březen 2024 Odesláno 20. březen 2024 Vyluštění hádanky: Jízdní řád je stanoven tak, že jede A, za minutu B a až za 9 minut zase A. Pro mne je to krásný příklad, jak nějaký (statistický) výsledek může být způsoben příčinou jinou, než se na první pohled zdá. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.