Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahoj! Po delším řešení jestli jetá 5008 nebo nová 308 sw máme asi rozhodnuto... Víte prosím někdo, jaký je cca rozdíl v servisních nákladech na 10 let a 200k km pro 1.2 benzín a 1.5 naftu? Rozdíl v pořizovací ceně je +70 nafta. Proti benzínu hraje spotřeba, která udělá 2l rozdíl což je nějakých 140k kč. Zbývá tedy 70 tisíc na servis - sedí to, za tu dobu? Nebo filtr pevných a podobný blbosti budou u nafty stát víc...?

Díky!

Upraveno uživatelem lps
Odesláno (upraveno)

ještě bych přidal do úvahy mimořádně špatnou pověst jak 1,2 benzín, tak 1,5 naftu. Zatím je s tím tolik problémů, že bych si to nikdy nekoupil. Měla by se objevit nová 1,2 s rozvody řetězem, ale to bude tak min další 4 roky trvat, než bude trochu info jak se to povedlo.

O těch problémech je tu na fóru napsáno dost

Samozřejmě, kdo chce auto na max. 3 roky a do 70000km, tak tam je to jedno. Teda snad

Upraveno uživatelem martinecondrej
Odesláno

Z doslechu bych si nedělal iluze, že první verze rozvodů z řetězem bude zcela bez problému. Vím jaké problémy s tím mají ostatní automobilky.
Za mě je teda lepší řemen, kterej je prostě dělanej na to, aby se měnil. Řetěz sice vydrží dýl, ale výměna je nákladná. Tak je otázka, jestli se vůbec něco ušetří.
Novou konstrukci motoru bych kupoval až po faceliftu.

Odesláno

1.5 BHDI - pridej jeste 20cku na 7miletou zaruku, bo se jeste podela AdBlue - bud komplet nebo jen vstrikovac u motoru. Jinak se mrkni do Nase kary na moje auto - vedu v prvnim prispevku komplet naklady na provoz ...  ted mam Riftera 3tim rokem a najeto 44.500 km, Optiway 7 let zaruka a rocni servisni interval (jsem si vybral sam).

Odesláno (upraveno)
před 36 minutami, martinecondrej napsal:

no jasně, ale tady jde o to, že řemen se rozpouští v oleji a může to poměrně brzy mít fatální následky, pak občas vysoká spotřeba oleje a kdoví co ještě

No jo, to je zase tahle specialita, že musí řemen máčet v oleji. Na to jsem zapoměl. Teď se nově u přímovstřikového benzínu bude ředit benzínem s dvojnásobným obsahem lihu.

Jestli není lepší zvolit nějakou jinou značku, která má normální rozvodový řemen a konstrukce motoru už je ověřená. O kvalitě konstruktérů už vyjadřuje to, jak někoho vůbec mohlo napadnout udělat vypouštěcí šroub oleje tak, aby ho tam ještě hromada zůstala.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

Z diskusií na tomto fóre a všeobecne na internete by som zhrnul tipy ako udržať motory Puretech s rozvodovým remeňom v dobrej kondícii čo možno najdlhšie:

- Výmena predpísaného motorového oleja 0W20 a filtra najneskôr po 10 000 km / 1 roku; Pri prevažujúcich krátkych jazdách už aj po 5000 km. Nezanedbávať aj predpísanú lehotu výmen vzduchového filtra a sviečok. Pri zhoršenom výkone motora alebo zvýšenej spotrebe aj skôr.

- Pravidelná kontrola rozvodového remeňa (minimálne po každých 20 000 km) a jeho výmena najneskôr po 100 000 km / 6 rokoch, aj keby vyzeral ako nový.

- Uprednostňovať tankovanie vysokooktánových kvalitných benzínov s aditívami a ETBE na renomovaných ČS najmä z dôvodu potláčanie samozápalov a vzniku karbónových usadenín v motore, čo zvyčajne vedie aj k nárastu spotreby motorového oleja.

- Vyvarovať sa jázd, keď motor, vč. motorového oleja nemá dostatočne dlhú dobu prevádzkovú teplotu, aby sa z oleja odparil benzín, ktorý sa tam dostal z nespáleného benzínu v ešte nezohriatych valcoch a piestoch. Dá sa povedať, že sú to jazdy pod 10 km a, prirodzene, v zime ešte viac. Benzín v oleji urýchľuje deštrukciu rozvodového remeňa.

- Hlavne po jazde pri vyšších otáčkach (diaľnice) neuškodí nechať bežať motor vybaveným turbodúchadlom pri voľnobežných otáčkach min. 1/2 min pred jeho vypnutím, aby sa rozpálené turbo mohlo čiastočne ochladiť, hoci sa dochladzuje aj chladiacou kvapalinou. Tým sa predíde prepaľovaniu motorového oleja v turbe. Z rovnakého dôvodu deaktivovať Start-Stop pred každou jazdou.

Pozn.: Ak som na niečo zabudol alebo je uvedené nesprávne, tak doplňte.

Odesláno (upraveno)

To má servisní nároky horší jak závoďák.
Vždy se říkalo, že na krátké trasy diesel nebrat a brát benzín.
V dnešní době diesel vs benzín je jen z louže do bláta. Možná ten diesel lepší.
Na krátké trasy fakt jedině ten elektromobil. Jenže kdo má na to, aby si na ježdění kolem komína koupil auto za milion.

Kdybych byl v dnešní době nucen koupit nové auto, tak asi fakt sáhnu po té Dacii s motorem TCE na LPG.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

A ty problémy s rozpadajícím řemenem, který následně zasere sítko a způsobí pokles tlaku oleje, ten trvá i po šesti letech co se o něm tady na fóru píše? Nebo se už do nového faceliftu P5008 a P308 dává nějaký novější?

Odesláno
před 3 hodinami, martinecondrej napsal:

no jasně, ale tady jde o to, že řemen se rozpouští v oleji a může to poměrně brzy mít fatální následky, pak občas vysoká spotřeba oleje a kdoví co ještě

Na to je holt řešení koupit si nějaké jiné auto, kde výrobce nepřišel s tak hovadským nápadem jako koupat řemen v oleji.

Odesláno

dokud tam nebude řetěz, tak to trvá stále. Kdy bude řetěz nevím, někde jsem četl že to bude až s tím novým hybridem. Každopádně stejně min tak 4 roky, než se uvidí jestli to opravdu vylepšili 

Odesláno

@lps Myslím, že teraz sa už montuje 3. verzia remeňa. Mali by byť do značnej miery potlačené problémy s droliacim sa remeňom (iná zmes na výrobu, upravená šírka).

@martinecondrej Remeň je len jeden z problémov priamovstrekových a oturbených motorov, ktoré reťaz nevyrieši. Je to ukladanie karbónu hlavne na sacích ventiloch a zhoršenie mazacích vlastností oleja, ak sa jazdí prevažne so studeným motorom. Tiež spekanie oleja na prehriatom turbe. Reťazový rozvod tiež nebýva bezproblémový. Teda časté výmeny motorového oleja a obmedzenia krátkych jázd budú stále rozumné.

Odesláno

@Akoc 

píšeš to hezky, jenom nevím, kdo ty vícenáklady na provoz bude platit, kdo bude platit majitelům čas strávený  neustálýma návštěvama autorizáku ?  já ten motor měl a v návodu nic takového o časté výměně oleje, filtrů, svíček a bůhvíčeho ještě nebylo, ani o kontrole rozvoďáku co měsíc tam nic není 🙈, ani o benzínu 98 okt. a více..., já to auto poslal po roce od novoty do světa, ať testovacího vola dělá Peugeotu někdo jiný :)

možná trpím utkvělou představou, ale myslím si, že v dnešní době se nesmí u značkového auta s POLOMOTOREM nic stát takových 200 tisíc KM,  takže na blok, kliku, písty, hlavu, ventily, rozvody atd. se nesmí šáhnout--ano, ostatní díly přišroubované k polomotoru se mohou pokazit, samozřejmě néé moc často, ale to se dá vyřešit jejich bezproblémovou výměnou, ale s tím základem by se nemělo 200k KM nic dělat, snad kromě výměny rozvodů z důvodu PREVENCE někde kolem 160 tisíc KM:myslim 

ale pokud musím řešit zas*rané sítko olej, čerpadla, nízký tlak oleje, potrhaný rozvoďák, neustále zlomené měrky, vanu co nejde zcela vypustit, vodní čerpadlo, co se mu protočí vrtulka, opětovné výměny nádrží a dalších chu*jovin spjatých s AdBlue u HDi atd., závady navíc firma neřeší více jak 15 let !!😯, tak mi nezbývá, než přejít do jiné stáje, což jsem před 4. roky udělal :), co vím, tak nejsem sám, bohužel

Odesláno

Taky laburuji s tím, co pořídím až jednou 306ka doslouží nebo se rozhodnu ji zavřít do garáže. :myslim Nejdřív to byl PureTech, ale po těch zkušenostech a info tady či jinde jsem nakloněn pro naftu. Nejlépe 2.0HDi. Trh ojetin sleduju sleduju 2x 3x týdně a z toho, co bych chtěl moc není. :roll

Nechci odcházet od značky, ale jestli za rok, dva nebude něco přijatelného, tak jsem rozhodnut a teď to bude bolet... pro Japonce v hybridu. Jede to pěkně, spotřeba přívětivá, akorát, že to byl úplně jiný typ auta než chci. A teď co s tím? :myslim

Odesláno

já byl na tom stejně, přes 20. roků pežoty a co dál ??  benzín k ničemu, diesel skoro taky 😧--píšu o nových autech, taky jsem uvažoval o ojetině s 2.0 HDi bez AdBlue, nakonec jsem šel do značky o které jsem si myslel to, co ostatní..., no a pak přišla solidní cenová nabídka a já přešel k šikmookým 🙈😂, ale nelituju, opravdu

Odesláno

Dtto, Peugeoty od r.98 a v současné době staré ojetiny, novější alternativa pro mě není. Uvidím, jak dlouho mi vydrží to současné a pak těžko říct, možná něco jako Touran, nebo Dacia Jogger. 

Odesláno (upraveno)
Před hodinou, ozzy56 napsal:

já byl na tom stejně, přes 20. roků pežoty a co dál ??  benzín k ničemu, diesel skoro taky 😧--píšu o nových autech, taky jsem uvažoval o ojetině s 2.0 HDi bez AdBlue, nakonec jsem šel do značky o které jsem si myslel to, co ostatní..., no a pak přišla solidní cenová nabídka a já přešel k šikmookým 🙈😂, ale nelituju, opravdu

Právě, ten benzín mě zklamal. Na to, že bych to chtěl primárně jako auto na ježdění denně 10km tam a 10 zpět není ani ta nafta vhodná. Ale co bude to uvidím. :myslim Koukám po 308SW ve dvoulitru naftě, ale s manuálem a nejlépe v GTline. :mad:

Ale jeden nafťák už doma mám. :D No a jaká bude třeba nabídka 3008 v hybridu? Zatím za mě mimo dosah. Proto jen teoretická rovina stejně jako ten japonec. 

Upraveno uživatelem radim.1008

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...