Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

1.6 HDi - Co udělat po koupi - olejová vana, sítko, mazací kanálek?

Recommended Posts

Odesláno

Hele to že vana na tutom motoru není úplně povedená to se ví je spousta lidí který ji mají přelisovanou tuším že tady to osobně dělal @Ferry . Na druhou stranu těch motorů po světě jezdí mraky a je spousta lidí který to neřeší a funguje jim to.  Navíc je spousta lidí který i na tu základní údržbu dlabou a přejetí intervalu oleje o 2,3,4 tis km pro ně nic neznamená. Jako nejsem až takový puntičkář a tvrdím že když to nevychází a olej se přejede o pár desítek nebo stovek km tak jednou nebo dvakrát to není tragédie.  Kdysi tady někdo za pár korun prodával přípravek na to přelisování tak jsem ho koupil s tím že třeba někdo ze zákazníků bude mít zájem to přelisovat protože pár lidí s tímhle motorem ke mě jezdí ale nikdo z nich to neřeší a řešit nepotřebuje.  Jak píše ozzy56 je to spíš taková věc kterou " starý dílenský pardál "  těžko chápe ale holt inženýři to tak namalovali a funguje to na tisícovkách motorů  tak to asi nenamalovali úplně blbě. 

Odesláno

Nejlepší je, že vlastně pořádně nevím, co v tom Blue HDi mám, jestli AdBlue nebo Eolys. Můj mechanik, co to měl napíchlý, tak říká, že Adblue nemám a že aditiva tam mám ještě snad půlku. Nádrž na Adblue jsem taky ještě neobjevil. Moje první nafta, tak dost bádám.

Odesláno (upraveno)

tvoje auto má jak Eolys, tak močku, emisní předpis má Euro 6.1, takže snímač NOx a vstřikovač močky a zároveň aditivaci Eolys pro regeneraci FAPu

Hrdlo pro doplnění močky je vedle rezervy v kufru pod kobercem. Mrkni do manualu https://public.servicebox.peugeot.com/APddb/

Upraveno uživatelem Ferry
Odesláno

Hele, tvůj motor moc neznám (nafta mi smrdí) :) a až teď, když má něco podobného manželka ve služebáku, tak se s tím trochu seznamuju, ale co se týká té vany, proběhla tu i rada, jak to udělat bez přelisování výpustě. Je tedy k té výměně potřeba ideálně pomocník k závěrečné fázi nalévání nového oleje. Spočívá to totiž v tom, že nový olej začneš nalévat ještě před zašroubováním výpustního šroubu. Ten nový olej tlačí ten starý, takže ti vyteče ještě trocha starého, černého oleje. Když to začne téct světlé, zařve ten zespodu na toho, co nalévá, aby na chvíli přestal lít, prdne tam šroub a normálně to doleješ. Stojí tě to cca 2 dcl nového oleje navíc, ale myslím, že to docela pomůže. No a když jsem asi po deseti letech vlastnictví kupé zjistil, že můj motor má výpusť zalisovanou dovnitř úplně stejně, vzpomněl jsem si na tento návod a od té doby ho pokaždé praktikuju. Skutečně z té vany vytlačím vždy tak 3-4 dcl starého, špinavého oleje, než to začne razantně světlat novým olejem. Ale u mého kupé  při tom objemu oleje asi tři decy starého oleje nenadělají takovou paseku, jako u tvého motoru. Když se nad tím člověk zamyslí, vypadá to, že to není  vymyšlené úplně dobře, protože holt nevypustíš ten největší sajrajt ze dna, nicméně, když měníš často olej i s filtrem, ono ho tam moc není. Já u kupé sundával vanu kvůli přetěsnění, když mělo najeto asi 220 tis. a nějaký sajrajt na dně i na sacím koši byl. Já ho mám od 180 tis, tak nevím, jaké intervaly výměny praktikoval předchozí majitel, já od začátku jedu cca jeden rok, či 10-12 tis km. No a když jsem ji kontrolně sundával podruhé, když bylo najeto asi 330 tis, vůbec nic tam nebylo. Na dně trošičku černých zrníček a sací koš úplně čistý. Dřív jsem dával QUARZ 7000 10w-40, teď dávám QUARZ 9000 5W-40. 

No a to sítko v holendru bych jen zkontroloval, případně vyměnil holendr, sítko bych nevyndával, oni vědí, proč ho tam navrhli.

Odesláno
Před hodinou, kupák napsal:

No a to sítko v holendru bych jen zkontroloval, případně vyměnil holendr, sítko bych nevyndával, oni vědí, proč ho tam navrhli.

V těch nových motorech už nic takového tuším není. Dokonce snad i ty staré 1,6hdi to tam v pozdějších datech výroby už neměly :myslim 
A s tím olejem je to jak píšeš. Stačí to měnit pravidelně v rozumném intervalu a žádný kal, nebo usazeniny tam nejsou. A opravdu stačí po vypuštění starého tam poslat 2dcl nového a nechat vykapat.
U naší 308 jsem tenkrát po koupi jen udělal jednu výměnu za nádrž. Nějaký levnější filtr+olej a po nějakých 1200km vypustit. Aditiva v novém oleji všechno pěkně rozpustí, a jak to tam není dlouho, tak to pak krásně vyteče.
Pak nový filtr+olej a na rok pokoj :)  Aktuálně něco přes 150tis najeto a bez problémů (klep,klep).

Odesláno (upraveno)

Ještě k té statistice průserů:

- Problém s AdBlue spočívá v nádržce a čidle, po ujetí asi 100 až 200 t. se pokazí, hlásí chybu. Řešení je výměna té nádržky asi za 19000 Kč. Nějaká firma v Trenčíně provádí repas, ale za asi 12000, takže se vyplatí dát fungl novou.

- Problém s Eolysem je podobný, taky odchází nádržka.

- Na mnoha Partnerech, a to docela nových (80 t km) odcházel vysílač pedálu plynu. Má dvě dráhy a jakmile se signál liší, byť na moment, přejde do nouzáku a jede omezeně, anebo jen na volnoběh. Pomůže chcípnout a nastartovat... Taky jsem už jel do servisu na volnoběh...

Auta s AdBlue, hlavně 308SW, mívají spotřebu pod 5 l, např. 4,2 dlouhodobě v průměru, včetně dálnic a měst. Takže se zase ušetří na naftě.

Upraveno uživatelem P607Olda
  • O 1 měsíc později...
Odesláno

Ahoj všem na peugeot clubu, udělali jsme si letos doma radost a pořídili si 5008, r.v. 2014 s motorem 1,6 HDI, 84 kW. První výměna proběhla ihned, za pomoci TEC 2000 na výplach motoru. Co mi vadí, jsou ty tři deci starého oleje, při vypouštění zátkou ve vaně. Objednal jsem si vanu, která má ploché dno, ale bude potřeba malinko přibrousit výpusť. Doposud až sem oki. Zeptám se, když sundáte olejovou vanu motoru, čím ji lepíte zpět, náhradou za těsnění? Samozřejmě chci detailně prohlédnout sací koš, pokud někdo doporučí nějakou radu, budu rád pánové. Máme ho od dubna a stále na něj nemám tolik času, abysme se lépe poznali. 😄 Jinak fakt super autíčko.

Odesláno (upraveno)

ahoj,  doporučím prolisování vany (nebo její výměnu), jinak už nemusíš řešit nic--pružinky, sítko atd. už vyřešil výrobce :super, vana se dává na montážní silikon a šrouby dotáhni na moment, jinak samozřejmě měnit motor. olej a filtry co 10-15 tisíc, paliv. filtr co 30 tisíc, jestli máš manual převodovku, vyměnil bych olej i tady (s automatem nemám zkušenosti), jinak ta 1.6 HDi 8V 84kw je nejlepší motor z řady 1.6 HDi 👍

Upraveno uživatelem ozzy56

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...