Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Retro koutek, aneb vzpomínky nás dědků :D

Recommended Posts

Odesláno

Miloval jsem za totáče ty krásně mastný bramboráky prodávaný v hladovým okně tehdejší restaurace Plzeňský dvůr za 1,80 Kčs (později za 2,20 s uzeninou). Taky si pamatuju na rohu pasáže LUCERNA ve Vodičkově ulici smažený sýr jen tak do papíru za 2,10 Kčs a samozřejmě ARBAT a jeho hranolky s růžovou majonézou (snad smíchaná tatarka s kečupem, ale tam už cenu netuším).

Těsně po revoluci se v horní polovině Vencaplacu objevil stánek s hamburgery, kde je podnikatel prodával za 11,99 Kčs a opravdu ty "jedníky" vracel. Nevím, kde k nim přišel, ale X lidí včetně mě tam právě kvůli nim na ty hambáče chodilo (možná jich ještě několik mám někde doma schovaných)

Odesláno

vzpomenu dobu, kdy strejda koupil novou Š 100 (asi 1971),  byla to událost v celé familii, sešli jsme se všichni chlapi u nich na baráku a začali tu novou stovku rozebírat 😯, teta chodila kolem se slzama v očích, protože za dvě hodiny byla kastle očesaná od dveří, blatníků, čelního i zad. okna atd., atd.--prostě zbyl takový vrak 😂, já byl tehdá učeň, ale velice jsem před chlapama ,,vyrostl'', protože jsem v podstatě začal to rozebírání řídit, radit co a jak, jelikož jsme stovky a embéčka dělali v učení do zblbnutí--já měl všelijaké ty klíče jedenáctky, spec. téčka atd. snad přirostlé k rukám..., samozřejmě se to rozebíralo kvůli rezi na všech možných i nemožných místech, takže pak pět chlapů šmirglovalo, čistilo, natíralo, lepilo, abychom po obědě z toho zase udělali auto, dutiny se stříkly rozehřátou vazelínou z těžních lan, bo nic originálního stejnak nebylo v obchodech, nakonec se auto umylo a vyleštilo, takže večer bylo auto připraveno do provozu..., tak nějak to tehdá řešili všichni, aby jim auto co nejdéle vydrželo... 😉

Odesláno (upraveno)

@Medvěd Ten smažák si pamatuju z '80 ... byly to takový trojúhelníky asi dvakrát obalovaný a lepší jsem dodnes nejedl, a že jsem sakra milovník téhle "Pohlreichovy" laskominy. Vedle Berjozky měli v okýnku hermelín se šunkou, to bylo number two. A v podloubíčku na rohu staromáku a Dlouhý prodávali ruský pirohy; většinou s tvarohem čili sladký ... nezájem. Ale jednou za čas byly masový a to byla lahůdka naprosto neskutečná. Standardní oběd byly tři párky v rohlíku za deset káčées vedle Prince, v Jizeře na Václaváku v suterénu měli luxusní sekanou a na "druhým břehu" (Jalta?) různý smažený ryby s hranolkama. Do profláknutejch podniků typu Arbat nebo Koruna pro venkovský rodinky na nákupní trase Labut-Kotva-Dětskej dům jsem asi nikdy nestrčil ani nos, to bylo pod úroveň bufetovýho šmekra. 🤣

@morepower 80-82 existovaly jen dva druhy "školního" oběda: sekačka v bufáči na náměstí vedle trafiky a opečená klobása v podloubí na rohu vlastně mezi velkým náměstím a prasečákem (vpravo vedle vchodu byly vývěsky kina). A v létě měl Láďa Eder v rohový zahrádce vedle Rytířů naproti kostnici stánek s lahváčema a luxusníma bramborákama.  

Upraveno uživatelem Sawoy
Odesláno

Tsss .... zas ňáký novoty ... poctivou nastříhanou pásku nemáš?🤣

Odesláno

Jo když jsem v 97 nastoupil k cestářům tak se výplata ještě dávala hotově tak to bylo v takových vreckách ale dost záhy to skončilo od té doby jsem výplatu bral vždy jen na účet myslím tím oficiální z různých melouchů a šmelin byly samozřejmě "kulatý" nebo naturálie.

Odesláno
před 9 hodinami, Sawoy napsal:

...

@morepower ... a opečená klobása v podloubí na rohu vlastně mezi velkým náměstím a prasečákem (vpravo vedle vchodu byly vývěsky kina)....

no jasně, tam pak právě začli prodávat taky hranolky (chtěli konkurovat mastnýmu vlasu). Měli je o korunu levnější, když pak zdražil vlas na deset, měli je za 9. Ale vlas měl lepší tatarku.

Odesláno
před 9 hodinami, Pepito napsal:

Kdo pamatuje? :papa

IMG_20220620_211333.jpg

Ten kupón jsem nikdy neměl, ale pamatuju že nás pár provozovalo takovej sport v metru: měli jsme tyhle pouzdra a v nich žaludský eso a tím jsme mávli na dozorčího v kukani. V době turniketů na korunu to bylo jediný místo, kde mohli v metru chytit černýho pasažéra.

Na přelomu 70/80 stál studentskej měsíčák Nera-Mělník 14, pak do háku týdenka do Holešovic za 7.

Odesláno

nejvíc vzpomínám na cesty do práce MHD z jednoho konce města na druhý, dva přestupy a hlavně v zimě v mrazu super 👍, hodinu na cestě , MHD netopí a narvané k prasknutí..., když se nedařilo, tak v 6.05 v práci 😯--mistr samozřejmě kravál a poučka, v kolik začíná prac. doba..., síťové jízdenky nebyla třeba, tak brzy ráno revizoři nejezdili, jednou jsem byl svědkem, jak havířiska vyhodili revizora z vozu a jelo se dál  🙈😉

dneska mladí řvou, když mají v dešti přeběhnout z paneláku k autu... 😂

Odesláno
před 13 hodinami, HonzaZ napsal:

Jj, studentská za 35,- na měsíc. Také jsem míval. 

Taky

Ale jako učeň Dopravního podniku jenom v prváku, od druháku už jsem měl zaměstnaneckou grátis a ta platila na MHD ve všech městech ČSSR, kde MHD provozoval Dopravní podnik. Někde jezdilo MHD ČSAD a tam jsme museli platit.

Odesláno (upraveno)
před 13 hodinami, Pepito napsal:

Na Novodvorské? Tam bylo kino Moskva. Byl jsem tam na koncertě Olympic Prázdniny na Zemi. :papa

Nebylo kino MOSKVA čistě náhodou v Ďáblicích?

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/644283/kus-nostalgie-na-ladvi-jde-k-zemi-bouraji-legendarni-kino-moskva-chatralo-misto-nej-vyroste-supermarket.html

Upraveno uživatelem Medvěd

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...