Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím, 

po vyjetí z nákupáku a sotva 5 minutové cestě domů mi vyskočila ručička teploty vody nezvykle vysoko. Nechal jsem to chvíli běžet na místě a pustil topení naplno, nezdálo se, že by to mělo nějaký velký vliv. Topení se pak po chvilce samo vyplo, což mi obecně v horkých dnech rádo dělá opakovaně i bez přehřívání. Zkusil jsem to ještě chvilku projet bez žádného velkého vytáčení a ručička začla postupně stoupat do červeného až mi z půlky polohy najednou vylétla během vteřiny na max a palubka vyhlásila stop. Opět jsem zastavil a pustil topení, které zase topilo jen chvilku. Ventilátor točí, chladící kapaliny je dost - mezi ryskami (pár měsíců dozadu se komplet měnila), nikde nic nehulí. Nicméně teplota oleje je také výše než obvykle - někde kolem 110°, což mívám na dálnici, ne na 5 semaforech a už vůbec ne, když stojím. Dojezdovou vzdálenost auta teď odhaduji max do pár kilometrů.

Dá se z těchto indícií něco vyvodit? Po 40.000 km je to pažoutovo první přehřátí...

Díky

Michal

Odesláno (upraveno)

Je to napsané v klíčových slovech pokud se vám to tedy zobrazuje.. 307 cc, 1.6, 2004

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek
Odesláno

Aha, klíčová slova jsem překouknul.... :mad: 

Zkusil bych komplet odvzdušnit a kdyby nepomohlo tak bych se asi juknul na termostat....

Odesláno

na 1.6 máš ME7.4.5 nebo ME7.4.4 jednotku a tam dost často odchází výstup z jednotky pro čidlo teploty, kdy neustálé i po studeném startu hlásí stop ;) prvně bych zkontoval zda je zapojené čidlo, zda v něm není voda.. poté ho vyměnil a i kdyby to nepomohlo, tak proměřit svazek k jednotce a pak už jen výměna jednotky motoru

Odesláno
před 1 minutou, Hafity napsal:

Aha, klíčová slova jsem překouknul.... :mad: 

Zkusil bych komplet odvzdušnit a kdyby nepomohlo tak bych se asi juknul na termostat....

Už jsem byl strašen hlavou válců, ale emulze nikde žádná, tak snad nebude tak zle..

Odesláno

Během dnešní zkušební jízdy jsem zjistil, že hladina chladící kapaliny je tedy níže než jsem se původně domníval, ale pořád si myslím, že to není nic dramatického. Uzávěr je dotažený pevně. Nikde nic neteče.

Přikládám foto před jízdou

IMG_20200517_130941.thumb.jpg.0eba1c509726c39f73eba3bfd9062cf5.jpg

a po jízdě 20 minut poté... 

IMG_20200517_134147.thumb.jpg.4a46a02db4902ab9a8c09c73e20b4feb.jpg

až auto vychladne - doleju nádobu trochu destilkou.

Osahal jsem dle rad chladič a ten fouká jak o závod.. naprosto studeně.. a trubky k němu vedoucí se zdají max vlažnější..

IMG_20200517_134309.thumb.jpg.0ccc335975b9c43da002c448a3a558c7.jpg

Teplota oleje opět na + - 110°

Odesláno

No tak trochu výchovného je zde dobrou tradicí že většina lidí má ve svém podpisu auto i s rokem výroby a motorizací někteří mají i VIN v podpisu a pokud vznášejí technický dotaz tak se předpokládá že to je k autu z podpisu pokud je to k jinému tak to uvedou v dotazu. Klíčová slova pomůžou při vyhledávání ale ne každý kdo je ochoten pomoci má čas nebo náladu dohledávat někde mimo obvyklá místa o jaké auto by se mohlo jednat. 

Další věc ChouLu ti radil co máš udělat a co bývá problémem na tebou uváděném autě. To jsi zkontroloval?  To že se voda v nádržce má kontrolovat pravidelně je ti snad známo. Pokud voda neubývá nějak dramaticky tak bych to tipnul stejně jako psal ChouLu na problém s tím čidlem když to vztáhnu k tomu že hadice do chladiče jsou vlažné. Samozřejmě že by to mohlo být i víčko nádržky jak píše Hafity. Když se něco zeptáš a někdo ti poradí tak je dobré napsat ano to jsem vyzkoušel a v tom to není protože bez komunikace se k řešení nedá dopracovat a dá se k tomu dopracovat i takhle jak to píšeš že teda dnes jsi zkoušel zase něco a popsat výsledek svojí zkoušky ale to je zbytečně zdlouhavé a někdy i nákladné a pro motor to může být i nebezpečné. 

Odesláno

No kdyby to byl můj vehikl, tak bych primárně doplnil kapalinu a odvzdušnil na VŠECH odvzdušňovacích místech.... Následně zkušební jízda....

Odesláno
před 3 hodinami, Vena garážmistr napsal:

No tak trochu výchovného je zde dobrou tradicí že většina lidí má ve svém podpisu auto i s rokem výroby a motorizací někteří mají i VIN v podpisu a pokud vznášejí technický dotaz tak se předpokládá že to je k autu z podpisu pokud je to k jinému tak to uvedou v dotazu. Klíčová slova pomůžou při vyhledávání ale ne každý kdo je ochoten pomoci má čas nebo náladu dohledávat někde mimo obvyklá místa o jaké auto by se mohlo jednat. 

Další věc ChouLu ti radil co máš udělat a co bývá problémem na tebou uváděném autě. To jsi zkontroloval?  To že se voda v nádržce má kontrolovat pravidelně je ti snad známo. Pokud voda neubývá nějak dramaticky tak bych to tipnul stejně jako psal ChouLu na problém s tím čidlem když to vztáhnu k tomu že hadice do chladiče jsou vlažné. Samozřejmě že by to mohlo být i víčko nádržky jak píše Hafity. Když se něco zeptáš a někdo ti poradí tak je dobré napsat ano to jsem vyzkoušel a v tom to není protože bez komunikace se k řešení nedá dopracovat a dá se k tomu dopracovat i takhle jak to píšeš že teda dnes jsi zkoušel zase něco a popsat výsledek svojí zkoušky ale to je zbytečně zdlouhavé a někdy i nákladné a pro motor to může být i nebezpečné. 

Nezkoušel, nevím kde ani jak. Jsem prostý laik, kterého jen zajímají názory zkušených lidí. Stejně tak, i když bych rád, neznám proces odvzdušnění, ani netuším, co dělat s víčkem od nádržky. Má příští cesta v blížící se pracovní den stejně zamíří do servisu, jen jsem chtěl být aspoň trochu psychicky připraven na to, zda se auto podaří rychle opravit, či zda je to vzhledem k jeho stáří a ceně možného servisu definitivní konec. Z jiných zdrojů zatím převládá názor ve vadném termostatu, což bych si nyní přál asi ze všeho nejvíce.

Odesláno

Nejhorší smrt je z vyplašení to potvrdí každej kdo byl na vojně že to byla jedna z hodně používaných hlášek. Takže neházej flintu do žita. Uvidíš co ti zítra řekne servis. Určitě budou chtít měnit spousty věcí a budou házet tisícema. Nech diagnostikou prověřit to co ti napsal ChouLu o tom čidle nech odvzdušnit systém a preventivně nech vyměnit víčko na expanzce. 

Odesláno

To je to, čeho se nejvíc obávám, jelikož s tím nemám zrovna dobré zkušenosti a jediný mechanik, kterému jsem doteď věřil je 120km daleko a tam teď nemám šanci dojet. Raději bych to dal nějakému kutilovi s vlastní garáží, který ta stará auta ještě zná a něco mi k tomu i poví, než velkému servisu, co dělá jen koncern a ještě s prací 1000,- na hodinu.

Odesláno

Tak pánové dneska jsem to byl prohlídnout. Závěr prohlídky: Diagnostika nehlásí co se týče motoru žádnou chybu. Jediné na diagnostice to ukazuje teplotu okolo 20°C i když auto ukazuje na palubce 80°C  při ohřátí je chladič studený  a od termostatu je hadice do chladiče studená spodní do chladiče je vlažná. Hladina v expanzce vystoupá ale je studená. Podle mě je termostat po smrti a neotvírá. 

Odesláno (upraveno)

@Vena garážmistr A nepřehlídl ses? To není technicky možný s tou teplotou. Dopočítává se pouze teplota oleje ze zatížení, teplota motoru má jenom jedno čidlo a z toho bere jak jednotka, tak budíky (potažmo budíky). Nespletl sis to teplotou nasávanýho vzduchu? Tam by to odpovádalo.

Vyměnit termostat je první na řadě. Pokud je to ještě hliníkovej monoblok na ME744, tak tam termostat stojí 150Kč. ME745 má komplet i se skříní a tam je to dražší, kolem 600Kč.

Upraveno uživatelem inoxing
Odesláno
V 16. 5. 2020 at 15:41, Iverson napsal:

Zdravím, 

po vyjetí z nákupáku a sotva 5 minutové cestě domů mi vyskočila ručička teploty vody nezvykle vysoko. Nechal jsem to chvíli běžet na místě a pustil topení naplno, nezdálo se, že by to mělo nějaký velký vliv. Topení se pak po chvilce samo vyplo, což mi obecně v horkých dnech rádo dělá opakovaně i bez přehřívání. Zkusil jsem to ještě chvilku projet bez žádného velkého vytáčení a ručička začla postupně stoupat do červeného až mi z půlky polohy najednou vylétla během vteřiny na max a palubka vyhlásila stop. Opět jsem zastavil a pustil topení, které zase topilo jen chvilku. Ventilátor točí, chladící kapaliny je dost - mezi ryskami (pár měsíců dozadu se komplet měnila), nikde nic nehulí. Nicméně teplota oleje je také výše než obvykle - někde kolem 110°, což mívám na dálnici, ne na 5 semaforech a už vůbec ne, když stojím. Dojezdovou vzdálenost auta teď odhaduji max do pár kilometrů.

Dá se z těchto indícií něco vyvodit? Po 40.000 km je to pažoutovo první přehřátí...

Díky

Michal

Podle toho, že to skáče rychle ("během vteřiny") bych to viděl na elektrický kontakt, ať už u čidla, nebo v přístrojovce, anebo kostra kdekoli.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...