Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)
před 5 hodinami, oddie napsal:

Tak asi jak který, jeden kolega to tu taky furt zkouší propočítávat...

Mně to aktuálně na vzorku 5.500 km vychází v kombispotřebě na 3,50 Kč/km (veřejné dobíječky AC typicky s cenou 8,- Kč/kWh).

Při současné ceně N95 kolem 42 Kč/l to vychází na spotřebu spotřebu do 8,4 litru na 100 km, aby to nákladově bylo stejně.

Pokud by cena N95 byla původních řekněme 34 Kč/km, musela by být spotřeba 10,3 litru na 100 km, aby se elektrina z veřejné dobíječky začala vyplácet. Tzn. při ceně N95 42 Kč a víc a ceně elektřiny na dobíjení ne vyšší než 8 Kč/kWh už i u paneláku dává hybrid smysl 🙃

Takže mám být vlastně rád, že ropa tak zdražuje... 😆

Upraveno uživatelem Veverka
Odesláno

@Veverka už jsem tu psal, jezdil jsem e-Up po Praze 12kWh/100km, to je u veřejných necelá 1Kč/km. Kolegova Tesla S má průměr asi 20kWh, což by bylo asi 2Kč, Tesla SC má ale pro "své" větší rozptyl cen, takže tam se dá i u veřejného dostat na míň. Ostatní s Ioniq, Kona apod. jsou někde mezi 15-20kWh. Moje pixla žere 7 litrů nafty, což je aktuálně 3,50Kč/km, ale je to neporovnatelné auto, ten e-Up bych pomalu mohl vozit v kufru :)  Nicméně pointa je ta, že malý městský hajzlík na jízdy okolo komína se klidně vyplatí elektrický i u veřejných nabíječek, nejen s nabíjením doma.

Odesláno

když to tady tak čtu tak mi někdy příjde ,že majitelé EV jsou tak trochu soc....teda co to povídám ekonomicky myslící lidé😇

Odesláno
V 8. 4. 2026 at 0:36, Veverka napsal:

Mně to aktuálně na vzorku 5.500 km vychází v kombispotřebě na 3,50 Kč/km (veřejné dobíječky AC typicky s cenou 8,- Kč/kWh).

Při současné ceně N95 kolem 42 Kč/l to vychází na spotřebu spotřebu do 8,4 litru na 100 km, aby to nákladově bylo stejně.

Pokud by cena N95 byla původních řekněme 34 Kč/km, musela by být spotřeba 10,3 litru na 100 km, aby se elektrina z veřejné dobíječky začala vyplácet. Tzn. při ceně N95 42 Kč a víc a ceně elektřiny na dobíjení ne vyšší než 8 Kč/kWh už i u paneláku dává hybrid smysl 🙃

Takže mám být vlastně rád, že ropa tak zdražuje... 😆

Jak jsi prosím Tě dospěl k 3,50 Kč/1 km u EV? Spotřeba 15 kWh/100 km x 8 Kč/1 kWh dělá 1,20 Kč/1 km. I kdybychom brali velké auto a dálnici tak 20 kWh/100 km x 8 Kč/1 kWh dělá 1,60 Kč/1 km. Musel by jsi nabíjet neustále na rychlých za 17,50 Kč/1 kWh a jezdit po dálnici s 20 kWh/100 km, aby jsi udělal 3,50 Kč/1 km. A to ještě bych se Tě zeptal proč, když síť Superchargerů Tesly po registraci neTesla auta nabízí ceny od 6,90 do 12 Kč za stojany s výkonem 250+ kWh.

Odesláno (upraveno)

Nepočítám dojmy, ale realitu...

Jaký EV, jakých 15 kWh/100 km??

Ujel jsem měřený úsek 5.525 km, což mě stálo celkem 17.840 Kč v benzínu + 1.530 Kč v elektrice. To je celkem 19.370 Kč a vydělit to snad umíš, ne?

= 3,50588 Kč/km

Takže jo, sorry, sekl jsem se (resp. zaokrouhlil jsem) o jednu setinu...

🤷‍♂️

Upraveno uživatelem Veverka
Odesláno

Takže? Jak to dobiju na Superchargeru? Jak do toho dostanu víc šťávy, levnějc, rychlejc na veřejný dobíječce? Budu rád za každý užitečný tip 😉

Aktuální nejlepší čistě elektrická spotřeba 20 kWh/100 km (ve 12 kWh baterce) 🤷‍♂️

Odesláno

@Veverka Pro nabíjení na superchargeru musíš mít aplikaci Tesla a být zaregistrovaný. Pak máš možnost platit paušál (říkají tomu "členství) 290,- Kč měsíčně (nebo 2500,- Kč ročně) a můžeš nabíjet za stejné ceny jako majitel Tesly. Nebo si členství neplatíš a nabíjíš o něco dráž.

Odesláno

Tak tak, drtivá většina. Výjimka je třeba SUV Mitsubishi Outlander, který má vnitřnosti z malého městského MPV Mitsubishi iMiev, alias Peugeot Ion/Citroen C Zero. Ten má i rychlonabíjení DC CHAdeMO  cca 43 kW.

Nebo některé PHEV od BYD, ale to je směšné, protože mají palubní nabíječku AC 11 kW a rychlonabíjení CCS umí DC 18 kW, což je houby rozdíl.

A jezdit na Superchargery Tesly se stojany DC 250+ kW s čímkoli, co má méně než 150 kW DC, je stejně nesmysl. Jen zabíráte místo a zdržujete ostatní. Což je případ PHEV, využívajících wallboxy a stojany s AC 3F 22 kW, když umí povětšinou 1F 3,6 nebo 6,6 nebo 2F 7,2 kW. Zrovna dnes jedno BMW v OC Nová Karolina na stojanu EONu.

Odesláno

tak se mi zdá, že čověk musí mít hlavu jak balon, aby se v tom nabíjení vyznal 😉, čím víc to studuju, tím víc je to složitější--o nás, co máme tlačítkový mobil nemluvě , pomalu se bez aplikací ani nevykakáme 🙈😉

přitom stačí strčit pistol do díry a za minutu fertig  :roker  (prostě to tak vidím, sorry)

Odesláno (upraveno)

tak jsem si tu Tesla apku stahnul a i pro nečlena ten SC je fajn , na me jizdy do Ostravy uplne pecka , jen  teda pak nemaj bejt ty Ostravaci na Prahu nasrany .... 😁....

Screenshot_2026-04-10-10-13-57-755_com.teslamotors.tesla.jpg

Screenshot_2026-04-10-10-13-29-955_com.teslamotors.tesla.jpg

Screenshot_2026-04-10-10-15-52-842_com.teslamotors.tesla.jpg

Screenshot_2026-04-10-10-17-02-138_com.teslamotors.tesla.jpg

Upraveno uživatelem Pe.Tr
Odesláno
před 3 hodinami, ozzy56 napsal:

tak se mi zdá, že čověk musí mít hlavu jak balon, aby se v tom nabíjení vyznal 😉, čím víc to studuju, tím víc je to složitější--o nás, co máme tlačítkový mobil nemluvě , pomalu se bez aplikací ani nevykakáme 🙈😉

přitom stačí strčit pistol do díry a za minutu fertig  :roker  (prostě to tak vidím, sorry)

Ale tak nemusí. Stačí si pořídit čip (ani nemusíš mít matlamobil), a nabíjíš za víceméně dvě, tři podobné ceny, záleží jestli chceš rychle nebo pomalu. Ta ostatní kouzla jsou akorát pro hračičky, co se tím chtěj nějak zabývat. 

Ale jinak jo, i u nás jsou pacienti, co furt onlajn koukaj, kolik jim dneska už vyrobily panely na baráku a počítaj ty halíře co dělaj talíře :) a maj to jako pomalu celodenní téma, tak ti jsou většinou schopní i vymýšlet tyhle kombinace u nabíjení, případně podle toho i plánovat cestu. Ono tak, kdo si hraje, nezlobí, a dělat to můžeš, ale nemusíš. To je na tom to kouzlo. U benzínu/nafty taky někdo řeší každej halíř a zapisuje si to, a někdo to neřeší a ani neví, kolik mu to žere a kolik ho to stojí. Jedinej rozdíl je, že to elektro má mnohem víc možností, umožňuje mnohem větší rozptyl a tedy má větší i tyhle hrátky. Ale nutnost to není, když nechceš.

Odesláno

tak se v tom hrabu víc a nakonec to pro me tak super nebude 😁 , Tesla ma ty SC jen 400V , tzn že do své káry (800V) dostanu max 105Kw nabíjení a to dost zásadně mění hru 😁. Takže stále je vítězem Shelka u Svitav s UFC kde do auta půjde krásných 230Kw a nebudu omezen max moznym nabijenim 80% baterky , kdybych chtel vic tak u Tesly se začiná účtovat i poplatek za "zdržování"...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...