Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Co je otrockého na tom, když zajedu s autem do garáže, připojit připravený kabel? Maximálně 10 sekund ;) To jsem mnohem víc naštvaný, když se 2x ročně rozhodnu, že auto vyluxuji (a to mám v garáži zásuvku centrálního vysavače, do které strčím hadici, kterou mám taky v garáži jen pro tyto účely).

Upraveno uživatelem Péťa
Odesláno

Otrocké je asi moc silný výraz, nicméně mně se to také nelíbí.... Už jsem to tu několikrát shrnul do: "To co u benzínu/nafty můžeš, tak u elektra musíš"....

Odesláno (upraveno)

Péťo - ne každý přece bydlí v RD a nebo má garáž v dosahu tak jako ty. Pro nás ostatní nabíjení elektropovozu znamená 

a) hlídat si, zda mám opravdu svůj povoz tak nabitý, aby mě aspoň k nejbližší nabíječce dovezl + současně doufat, že bude volná 

b) věřit, že zaparkuju - li elektropovoz nabitý a zrovna třeba 2 týdny nepotřebuju nikam jet, tak že i po těch dvou týdnech ještě stále nabitý bude (známe, jak rychle aku stárnou a jak jim padá kapacita) 

Zaparkuju-li klasické auto před barák s plnou nebo poloplnou nádrží, tak budu mít stejný stav PHM i za půl roku (pokud mi je nějakej poberta nevypusti do kanistru) a vůbec nemusím řešit jestli vůbec vyjedu a kam dojedu (O. K. - i PHM stárne, ale taky se nestalo, že bych půl roku nikam nejel - vše je psáno obrazně). 

Bydlím v druhém štoku v činžáku a jsem rád, pokud auto zaparkuju ve vzdálenosti desítek  (spíše stovek) metrů od domu - dobíjení z mé domácí zásuvky tedy u mě fakt nepřipadá v úvahu 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno
před 16 minutami, Péťa napsal:

.....( a to mám v garáži zásuvku centrálního vysavače, do které strčím hadici, kterou mám taky v garáži jen pro tyto účely).

Dobré vědět 

Už je mi jasný, co bude dělat Pavel až se jednou zase objevíme v Dřevíči na návštěvě 😀😀😀😀

Odesláno

Jsem rád za každého, kdo jezdí elektromobilem. Protože zbude benzín a nafta do našich aut. Bydlím na sídlišti v paneláku v 5. patře. Když se sídliště stavěla, nikdo nepočítal s tím, že pomalu každá rodina bude mít dvě auta. Každý druhý den nemám kde parkovat a parkuji někdy dost daleko. Nedokážu si představit, jak bych si tady to auto nabíjel. Prodlužovákem? Pro někoho, kdo má barák s nabíjecí stanicí asi fajn, ale má to prozatím (pro mě) slabá místa. Jel jsem s kamarádem e-upem. Měl to akorát naplánované k rychlo nabíječce co se počtu kilometrů týče. Jenže po cestě bylo dost stoupání a navíc ke konci cesty byla objížďka, kvůli nehodě. Takže posledních 15km jsme jeli max 50-60 s vyplou klimou. Tohle mi prostě nevyhovuje

Odesláno (upraveno)

Moral3z - no mě se třeba nelíbí masivní rozšiřování e-vozitek v půjčovnách tzv. sdílených aut, které rostou ve velkých městech jak houby po dešti. Tím, že EV mohou jejich řidiči zahodit v podstatě kdekoli, celkem zásadně se zvedá počet jejich uživatelů, kteří by jinak jeli třeba MHD =  delší kolony = zacpaná centra měst.... 

Že tato auta nezabírají místa rezidentům není pravda - rezidenti přece svá auta neprodají, ale ZHUSTA - dík té výhodě parkování zcela kdekoli - samí pro cesty po městě jedou tou sdílenou plechovkou a své auto využívají na delší (víkendové) cesty 

Odesláno
před 14 minutami, Medvěd napsal:

Péťo - ne každý přece bydlí v RD a nebo má garáž v dosahu tak jako ty.

Ale vám (na rozdíl od @Radovanek) auto na baterky nenutím. Ty máš v rodině jedno auto, parkuješ na ulici a hodně jezdíš. Pro Tebe je (zatím) jediná volba spalovák. To je jasný.

A taky mnohokrát jsem napsal, že ani já, který najede nula nula nic a má garáž, kam téměř každou noc auto strká, si neumím představit mít jen elektroauto. Prostě jen stávající model dvou spalováků v pohodě může přejít na jeden spalovák a jedno elektro. Jen ta cena za elektro je neúměrná.

Odesláno (upraveno)

Péťo - taky víš, že s tímto Tvým pohledem na věc nemám nijak zásadní problém. Sám dokonce znám člověka, který si letos na jaře koupil Pandu v elektrice (starší, takže v ceně cca Fábie) a jako člověk bydlící v rodinném domku poblíž Prahy a mající takřka denně v Praze nějaká jednání, si nad tímto řešením mlaská štěstím. Nicméně má k dispozici ještě velké rodinné auto a když jede někam dál, nemusí se vrhat na kalkulačkovou ekvilibristiku a zdůvodňovat si potřebu X a Y zastávek (jak nám tu vnucuje Radovánek), ale prostě sedne a jede tak jako většina běžných řidičů. 
Nejsem si jistý, ale myslím si, že právě ten fakt bezstarostného parkování i v centru Prahy byl tím zásadním (možná ještě nesmyslnost cest po Praze v pětimetrovém off-roadu), co jej k pořízení si Pandy na baterky přesvědčil

Odesláno

Ano, pro skákání po městě a bydlením na periferii v domě, perfektní věc! 

Odesláno
před 2 hodinami, Péťa napsal:

Co je otrockého na tom, když zajedu s autem do garáže, připojit připravený kabel? Maximálně 10 sekund ;)

Zas nepřeháněj.Radovánek ve videu říká,že to jsou 2-3 sekundy.😂 Ale jinak mu fakt fandim,protože jeho víra je silná a neotřesitelná. Aleluja

Odesláno (upraveno)

No vida! Posledních pár příspěvků je střízlivým zhodnocením situace :super Třeba kombinace jednoho plug-in-hybridu a jednoho plně elektrického vozidla by asi v mém případě šikla.... A k tomu, samozřejmě, jeden youngtimer abych si mohl občas zabrumlat a zavzpomínat na staré, dobré časy....

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno

Mé životní a relativně bohaté zkušenosti mi říkají, že čím víc zbytečných pikačovin bude jakýkoli výrobek obsahovat, tím větší šance je, že se nějaká ta fičura rozbije a díky tomu nebude funkční celý výrobek,. který by "v základu" úplně normálně mohl fungovat (typicky celý slavný DPF u diesela, ale je toho kolem nás samozřejmě tuny).
Proto děkuji za nabídku, ale plug - in hybrid mi pod zadkem hned tak nepřistane (LPG jsem taky s mou naftovou vírou odolal)  :D

Odesláno

No já zas nejsem tak zapřísáhlý odmítač novinek, ale musí mít smysl....

A elektrika by si měla vydobýt své postavení stylem, jakým překonala ve své době auta koňské povozy.... Tak nějak přirozeným vývojem bez direktiv....

Odesláno

To já nad nějakým jetým elektroautem i uvažuju. Velikostně by mi stačil klidně iOn. Denně teď jezdím cca 30km - cukačky po okolí - odvézt manželku do práce, přivézt ji domů, ráno děcka do školky/školy (no teď jen ta školka) a já nějaké pracovní pojížďky. Takže i dojezdem by mi to stačilo. Nabíjení doma nočním produdem. 

Když podle hrubých propočtů bych jezdil za cca 0,3kč/km a teď jezdím za 3kč/km (beru jen cenu el a phm) tak by se to i vyplatilo. Problém ale je pořizovací cena - 9let starý iOn s cca 50tis km je kolem 200tis - což se mi úplně dávat nechce. 

Odesláno

Je třeba hledat a ne v českých vodách. Tady jsou v nabídce jednotky aut Ion/Zero/iMiev a jezdí jich tu jen pár stovek. Třeba na sauto.cz Iony jen 3, Zera 2, iMiev žádné. V Rakousku, Německu a dále jich jezdí tisíce a v nabídce jsou bazarově běžně stovky. Například Ionů je tam právě 85.  Mitsubishi iMiev 46 a Citroenů C zero 135, takže hned vybíráš ze čtvrt tisícovky aut. Můžeš si je nechat i někým dovézt, ověření prodejci jsou třeba brněnští nebo kladenští, dělají to už dlouho a umí to.

Ohledně Iona (pokud tomu obětuješ hodinku času) video zde Peugeot iOn po 90 000 km – příběh elektromobilu a počátcích elektromobility v ČR | Electro Dad #119 

A v blízkém okolí pro případ nenadálé potřeby máš i 2 rychlonabíječky ČEZu

Odesláno

Ano o nabíječkách vím. Na zahraniční nabídku jsem už také koukal, on to ale cenově zas tak velký rozdíl není - když se započte cena dovozu. Leda bych vzal plaťák a dojel si pro to sám až bude světu líp.

Ale výběr je tam výrazně větší, to je pravda.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...