Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D

Recommended Posts

Odesláno

tak jsem zkoukl video na YT tak davam take k posouzeni.
Tohle je teoreticky co nas zajima...provoz ojetech eauta.
Selektivni slepota tam je...
Hlavne se vyhnout servisu baterie. V nasledujicim videu je sice reportaz z firmy ,ktera to dela a pan reditel chlacholi ze jsou ty baterie modulove a nevychazi to tak draho...
No a pobavilo me ze kdyz ma dojezd 100-150km tak na dovolenou si pujcuje spalovak😂
Ze hrozne setri...pokud jsem to zachytil spravne tak ho stoji 100km 2 eura.
Me stoji o 3.5 eura vice to je fakt.
Mesicene pri najezdu 1500km teda +52.5e a rocne +630euro.
Coz je zhruba +17000
Servis me nestoji v podstate nic. To uz jsem tady jednou pocital...
Ale ve chvili kdy si pujcim komercne auto tak kolik me to bude stat?
Ja byl letos na nekolika dovolenych...2x Lipno+1x Třeboň + Krkonoše a plánuju minimálně ještě jednu v Beskydech.
Naposled když jsem měl půjčené auto a to jsem měl za dost levno mě to na den vyšlo zhruba na 1000
Tak ať počítám jak počítám řekl bych že jsem možná na tom se spalovákem lépe než pán z videa

Jasně může si půjčovat třeba od tchána...ale asi nebudeme mít všichni tchána/kamaráda který nám během roku bude půjčovat auto na dovolené

https://www.youtube.com/watch?v=EnlQPkUreqw

Odesláno
V 25. 10. 2020 at 16:17, Radek Hurvajz napsal:

Kolik se k ty nabiječce připojí najednou aut?  Jinak nejde o to jet najednou tři hodiny, ale o to že poskakuješ a dohromady to udělá i víc než 3 hodiny, a pak nemužeš čekat až se ti někde uvolní nabiječka a pak pár hodin stát. Asi to tu už asi 100x bylo, ale je to prostě v masivním měřítku blbost. Navic už vidím jak se najednou nabíjí třeba 1000 aut v malem městečku, to trafo a dráty budou svítit misto pouličního osvětlení. No nic, to jen jsi u mě zvířil prachem zapadlej problem kterej nikdo nechce vidět.

A nepiš že je to davno vyřešený a tak dale. Není

Rychlonabíječka 2 vozy na 1 stojan. Pomalá nabíječka obvykle 2 vozy na 1 stojan. Záleží na tom, zda má zásuvky (obvykle 2) nebo kabel (obvykle 1). informace jsou u každého místa na mapě po rozkliku. Na některých místech jsou 2 rychlonabíjecí stojany, na jiných i 3. Navigace aut dnes toto zná a filtruje Ti po cestě jen rychlo a hyper nabíječky (pokud auto umí rychlonabíjet více než 50 kW výkonu) a v místě cíle cesty pak ukazuje všechny dostupné. Včetně pomalých, protože i 22 kW pomalá nabíječka nabije Teslu Model S či X 100 kWh baterku z nuly do plna za 4,5 hodiny. A obvykle v cíli nějakou dobu strávíš. 

V masivním měřítku jde o pozvolný vývoj. Paní Benzová také s problémy nakupovala benzín u lékárníka. (za vším hledej ženu 😆) Dnes jsme, zvláště v ČR, jinde. Ty vidíš problém pro nabíjení 1000 aut v malém městečku (to už moc malé není, kdybychom počítali auto na rodinu a rodina má v průměru 3 členy, tak je to tisíc domů/bytů a 3000 lidí), ale nevidíš problém v tom, že těch tisíc bytů/domů si naráz zapne pračku, myčku, televizi a dalších XY spotřebičů. Protože pomalé nabíjení znamená obvykle kabel od výrobce 2-3 kW nebo vlastní wallbox a řízené nabíjení 11-22 kW, na což má dům jističe od 3x25A výše. A obvykle se nabíjí přes noc, kdy všechny spotřebiče v městečku spí, stejně jako jejich majitelé. Tedy odběr nízký nebo žádný a rezerva maximální.

Odesláno

tak jsem se svezl teslou  S 75D einhoven  - ostrava  a  jen diky ceste zdarma se to dalo , jinak ty vypocty a  kdyz ji to nevychazi vypne  topeni (stlumi )  a nemoct volit si cestu ale  brat tu co navrhne auto (supercharger  ) 

jinak asi pro popojizdeni fajn  (mit supercharger v okoli)

jen ta logika tesly  je jak jabka ,  kup si a pak plat pokud chces vylepsit .

Odesláno

Nevím, odkud čerpáš informace, ale to co píšeš o platbách á la jabko je nesmysl. V ceně vozu prostě je nebo není supernabíjení zdarma, tedy palivo. Doživotně nebo s ročním limitem. Zbytek věcí buď máš v autě HW předpřipravených a SW Ti doplní při aktualizacích zdarma, nebo si musíš HW holt dokoupit, aby Ti SW zdarma mohl fungovat. Ukaž mi jakékoli jiné auto, co to umí.

Píšeš o Tesle S 75 D, tedy dvoumotorové čtyřkolce s nejmenší poskytovanou baterií pro tak velkou limuzínu. Bavíme se o 11 hodin dlouhé cestě (bez tankování a zastávek) po většinou německých a českých dálnicích z Holandska do ČR na východní konec republiky o délce (podle trasy) 1146-1180 km. Proto auto samo volí cestu přes Superchargery, aby se řidič o nic nemusel starat, protože na ni má nejméně vhodné vozidlo z nabídky Tesla, s nejnižší kapacitou baterie. Můžeš si na trase vybrat jakékoli jiné zastávky a odbočky, to se nijak nevylučuje, dokonce i jen prostě odbočit jinam, auto cestu samo přepočítá a navrhne jiné nabíjecí zastávky, jsou-li potřeba. Jak vidno, řídil nějaký nezkušený řidič, když mu Tesla ztlumila výkon topení, protože jel tzv. na krev. Jinak to auto nedělá, osobně ověřeno na 1800 km Brno-Lozenec (BG) přes Srbsko, s topením nebo klimatizací dle potřeby (část cesty vedro, část zima a lijáky).  Kde jsme dodržovali autem navrženou trasu až na pár místních objížděk, které neznaly ani Google mapy, z nichž Tesla čerpá. Například čerstvá nehoda tramvaje přes oba pruhy při odbočování v Burgasu.

Popojiždění s 5,5 metru dlouhou limuzínou s dojezdem 360-400 km dle profilu trati a druhu cesty? Si děláš srandu, ne? To je Ostrava-Praha. A Supercharger samozřejmě využívat jde ve svém okolí, jen je primárně určen na superrychlé nabití 125+ kW výkonem na dálkové cestě v rámci zastávky po 300+ km. Na popojíždění máš mojeho Iona.

Odesláno

Zasa spochybnujes druhych a tvrdis si svoje. Kritika je nepriemna 🙂🙂🙂
Boli nejake informacie, ze Tesla zablokovala SW nejake funkcie, alebo pri predaji inemu majitelovi, a odblokuje ich za poplatok....  viac neviem, ale asi na tom nieco bude.
Co sa tyka odberu domov, urcite kazdy netaha 22 kW, konvice nejdu stale, pracka perie 2,5h, ale vodu ohrieva len 10 min, vyhrev kotla nejde na plny vykon celu noc, ale len par minut,
A len tak mimochodom, vsade pisu že Teslu nabijaju na superchargeroch zdarma, ale nikde nepisu, ako ju nabijaju doma z 220V zasuvky a za svoje peniaze.

Odesláno
před 11 minutami, mmartinkovic napsal:

ako ju nabijaju doma z 220V zasuvky a za svoje peniaze

Komu tohle není jasné, tak by ani neměli vystavit řidičské oprávnění ;)

Odesláno
před 17 minutami, mmartinkovic napsal:

Zasa spochybnujes druhych a tvrdis si svoje. Kritika je nepriemna 🙂🙂🙂

Jako sorry, ale veškeré argumenty, které Radovánek uvedl ke stylu provozu EV auta mi přijdou celkem logické a rozumné.

Kdežto Tvůj totální antipřístup k EV mi přijde dost mimo. Přijde mi to jako by jsi neuznával ani normální pomalou jízdu s např. Lamborghini. Prostě, proč mám jezdit po městě 50, když to umí 300. :myslim

Odesláno

Ano som proti EV a preto nemam moznost vyjadrit svoj nazor, ktory mimo ine dal uzivatelovi vyssie??? a Vsetky Radovankove popisy k inym pisatelom k EV s inymi skusenostami ako ma on su neprijatelne, vid clanok, ak mu vyplo kurenie, tak bol urcite neznaly auta atd... trasa cez nabijacky a vsetko obmedzene....
Ako aj Lambo moze jazdit 50, ale asi nebude tankovat na najlacnejsej pumpe aj vtedy ked je to v zlave, ked to tak prirovnam.
Je mi jasne ze nabijat na 220V je pre nich asi ta najotravnejsia vec s najdlhsim casom dobijania, ktore radsej nikde nespominaju....
Toť vsjo...

Odesláno

A to je to samý. S EV se taky dostaneš z bodu "A" do bodu "B". Což je víceméně účel všech vozidel. Píšeš jak Radovánek vše překrucuje a podsouvá. A ty děláš co? Barents píše že vypne (ztlumí) (aby zase tak moc nekecal) topení. Proč to udělá? Ze stejnýho důvodu, jako když Ty ubereš na rychlosti, když zjistíž, že máš paliva na 70km a pumpa kde mají N98 (kterou tam nalejt musíš (příklad omezení)) je jako na potvoru na kopci 60km daleko. A Ty se chytáš hned jen toho slůvka "vypne". Proč?

Celkem to tu vše čtu a nějak jsem si nevšiml, že by někoho z vás "anti" napadal jak to máte ve zvyku vy. A to vás asi ještě víc krká.

Hele jako všechno má svoje. Tobě na EV vadí dotace, pomalý nabíjení (jak který auto na jak kterým zdroji), cena. Radovánkovi zase smrad, hluk, náročnější servis, vše co se kolem výroby a dopravy fosilních paliv týče.

Truckem taky nepojedeš jako se supersportem. Buď rád, že máš ještě z čeho vybírat (proto jezdíš ve spalováku a on v EV). Že ještě můžeš ven kdy chceš. Tak toho využij dokud to jde. A pokud chceš změnu tak musíš plakat jinde. ;)

Každej to máme jinak a myslíš, že tímhle vzájemným napadáním tady na fóru jak o fosilu tak o EV něco vyřešíš? Ale asi Tě to očividně baví.

P.S. Mám spalovák, na EV nemám a bydlím v baráku kde na to nejsou ani podmínky (nejbližší veřejná nabíječka cca 20km), ale vím, že před 20 rokama jsem taky mobil neměl a když jsem viděl ty první velikosti kabelky a váhy 2kg tak si myslel, že budka je jistota. :papa

Odesláno
před 6 hodinami, Dave_k napsal:

Ze stejnýho důvodu, jako když Ty ubereš na rychlosti, když zjistíž, že máš paliva na 70km a pumpa kde mají N98 (kterou tam nalejt musíš (příklad omezení)) je jako na potvoru na kopci 60km daleko. 

No jo, ale spalovák topí dál i s méně sešlápnutým pedálem.... 60km k pumpě pamatuju za Komančů.... A nejsem zapřísáhlý odpůrce, jen někde mi to smysl dává a někde ne.... Většina lidí se bude k EV stavět (překvapivě) jako uživatelé.... Tím pádem je nebude zajímat, kde má EV výfuk, ale jak dlouho budou nabíjet a kolik na to najedou.... Prostě praktické věci.... S tím mobilem je to zajímavý příklad, koupil jsem ho, až přestal mít nevýhody v užívání.... 

Když to tady čtu, tak to dle diskuze vypadá, že úplně nejvíc vadí lidem délka nabíjení a ne dojezd.... A potom fakt, že co u spalováku můžeš, tak u EV musíš....

Odesláno

ty jo , ja to myslel v dobrém , jako  prvni jizda super , a vy me hned  hanite  , asi tady neni zadana zadna kritika , nebo pravda :d

Tesla opravdu nic nedava zadarmo ,  vše bud zaplatis na zacatku nebo dokupujes  .  Například mame  HW na autopilot 2 ale za sw chteji penize atd . 

k dojezdu opravdu dojezd 300 km je  na cestu kolem komina , pokud na jedno nabiti neotocim Ostrava - praha - ostrava  a az pak nabijet , je  to opravdu kolem komina . 

Odesláno
před 9 hodinami, Dave_k napsal:

....... Buď rád, že máš ještě z čeho vybírat (proto jezdíš ve spalováku a on v EV). Že ještě můžeš ven kdy chceš. Tak toho využij dokud to jde....... 

A to je právě úplně přesně to, co vadí mě. Sejří mě to násilné tlačení elektrodebility podporovaný podobnými názory jako buď rád, že ještě můžeš.

Ekektroauta mě začnou zajímat teprve až budou jejich užitné hodnoty aspoň na srovnatelné úrovni jako můj momentálně 14ti letý diesel (myslím tím nabití z prázdných do plných kdekoli na cestě do 5ti minut a dojezd aspoň 900 km), současná elektroauta jsou pro mě nepoužitelná a štvou mě veškeré úlevy, které jsou poskytovány těm, co jsou ochotní si dát klapky na oči a utratit za ně statisíce korun (parkování grátis mi vadí asi nejvíc).

Za sebe doufám, že se realizace Tvé myšlenky citované v úvodu nedožiju 

Odesláno

Zjevně jste pánové zapomněli na jednoduchou věc - externality z provozu spalovacích vozidel platíme dnes a denně všichni počínaje zejména svým zdravím a konče obchvaty, protihlukovými valy a zdmi, opatřením je zklidňování dopravy atp. A to jsou věci, které elektromobilita řeší ihned. Jsou vlády, které si tyto náklady uvědomují a nějak nákup BEV podporují. Ještě třeba mají levnou elektřinu z OZE. To je pak ideální kombinace. Obvykle podporují slevou na DPH, což je v Norsku třeba 25%, takže o tolik je elektromobil ihned levnější z pořizovací ceny. Výsledkem je, že nová auta jsou tam letos z 80% plugin hybridy nebo BEV. Naše vláda na to zvysoka, dala 2x po sobě 100-150 milionů jednorázovou podporu z evropských peněz obcím a podnikatelům mimo Prahu, naopak spalovacím automobilkám nacpala a cpe miliardy z našeho přímo. Namátkou jen Hyundai a jen 2007-2013 2,4 miliardy Kč. Takže kecy o násilném tlačení EV a jejich podpoře v ČR jsou nesmysl na entou. Brutální opak je pravdou. A co si dělají jiné země s jejich daněmi, po tom je nám kulové.

Co se nájezdů týče, statistiky hovoří jasně, většina lidí za den najede do 60 km, pokud auto používá. To je 6-10 kWh spotřeba, to jsou 2-3 hodiny na obyčejné jednofázové zásuvce 230V 16A, co má každá pračka, myčka, sušička, elektrická trouba. Většina rodinných domů novějších má zásuvku 400V 16A třífázovou, starší dokonce 400V 32A 3F. Takže pokud má auto slušnou palubní nabíječku 6-11 kW, je pak otázka znovunabití denního nájezdu 1-2 hodiny rozděleno na 3 fáze. Pro představu kuře se peče hodinu, vepřové obvykle 2, buchty od 30 minut do hodiny atd.. Celou dobu musí mít elektrická trouba 180-220°C. S malými přestávkami tedy odebírá pořád. Podobně jako elektromobil, který odebere, pak kontroluje elektronika jednotlivé baterie, pak znovu odebere... Jinak pokud řežete hodinu dřevo na cirkulárce, je to podobné té troubě, stejně jako třeba sekání trávníku elektro sekačkou, má od 1,5 do 2,3 kW odběr.

Na nesmysly jedu z Ostravy do Prahy a zpět na otočku v kuse a proto potřebuju auto s dojezdem 900 km, což dnešní EV nemají, nemá cenu reagovat. Každý to denně jistě několikrát jezdíme. Tedy vlastně jen 3x, protože nejíme, nepijeme, nespíme a nevenčíme se. Když den má 24 hodin a ona trasa je díky našim cestám 8 hodin tam a zpět.

Odesláno

ty si vzdycky vytahnes to co se ti hodi😇

Eauto je bez zateze ale nepovidej a jeste tu o Cervene Karkulce tu tam mas?

O zdravi nam kaze nekdo kdo bydli v Ostrave a je pravda zes nam tu psal ze tam kde zijes ty je vse kristalove ciste ze i kristal nemuze byt kristalovejsi.

O dostupnosti nebo neodstupnosti nabijeni se asi nema cenu prit ale jedna zasadni vec...Dotace je nejvetsi zlo. neplati ho stat ale kazdy z nas ze svych dani. takze i ja dotuju tve eauto.

A jen poznamka nakonec vis kdo odvadi temer kazdorocne nejvetsi dph statu? Neni to nahodou Skoda Auto?

Km neresim a ani nemusim s eautem musim...dost casto jezdim denne 150km a pravidelne na otocku Plzen Praha a ano jako soukroma osoba v podstate na jeden zatah

Odesláno

jo Radovane, jestli pečeš kuře 6-10kWh, tak bys měl toho troubu vyměnit.

rhinos: Obávám se, že se mýlíš. Škodovka rozhodně nebude největším plátcem DPH. naopak, její platby, jako výrobce, ne koncového spotřebitele, jsou minimální. Vzhledem k množství vozů firemních fleetů (70%) bude odvod DPH mizivý oproti například obchodním řetězcům nebo třeba prodejcům energií u či řetězcům čerpacích stanic. To jako jen k principu DPH.

Odesláno

omlouvam se myslel jsem dan z prijmu. Ja jen chtel ilustrovat co by znamenalo odstrelit ty zle producenty sazometu😀

Nehlede k tomu ze pri vypadku prijmu statu v teto oblasti by semozrejme nejspis nasledovala specialni dan na jine veci vcetne eaut

Odesláno (upraveno)
před 12 hodinami, Medvěd napsal:

A to je právě úplně přesně to, co vadí mě. Sejří mě to násilné tlačení elektrodebility podporovaný podobnými názory jako buď rád, že ještě můžeš.

Ekektroauta mě začnou zajímat teprve až budou jejich užitné hodnoty aspoň na srovnatelné úrovni jako můj momentálně 14ti letý diesel (myslím tím nabití z prázdných do plných kdekoli na cestě do 5ti minut a dojezd aspoň 900 km), současná elektroauta jsou pro mě nepoužitelná a štvou mě veškeré úlevy, které jsou poskytovány těm, co jsou ochotní si dát klapky na oči a utratit za ně statisíce korun (parkování grátis mi vadí asi nejvíc).

No, ale myslím, že to vidíme všichni kam to směřuje díky systému jaký je a jaký lidi to vedou. Je to smutná realita, ale asi většině to tak vyhovuje, když to tak je. Ale taky při každý změně (povozy-auta, parní-elektrická železnice, atd,) se někomu začne dařit a druhej končí, protože už jeho služby nejsou potřeba. Dneska je to samej lobista a jak má někdo trochu tu moc si z veřejnýho schrábnout do kapsy tak to udělá i "přes mrtvoly".

Píšeš o tvém 14 let starém autě. Ale to auto vzniklo taky z nějakého vývoje. Si vzpomeň včem všem jsi jezdil než jsi koupil tohle.

Já osobně bych klidně EV bral už dnes. Dojezd do 200km by bohatě postačil. Jen prostě na něj nemám a ani podmínky na jeho provoz. Uvidíme časem. 😕

Spalováky tady určitě svoje místo mají. Myslím, že by dneska dobrý 1/3 lidí na silnici EV bohatě stačilo a nijak je neomezovalo. A myslím, že i ta 1/3 (hlavně ve městech) by byla znát jak na hluku, prachu a smradu.

P.S. Mě by třeba krkalo každodenní nabíjení telefonu. Pořád na to myslet. A když si to nepohlídáš tak telefon klekne v tu nejmíň pravou chvíli, kdy potřebuješ volat nebo tě někdo schání. Proto si držím na volání mobil, kterej při mým provozu vydrží vpohodě 10 dní. Tahat ještě sebou další krámy typu powerbanka a nabíječka fakt nehodlám. Je fakt, že nemusím být vždy a všude online (najít tarif bez dat dneska problém) a cálovat 500,- měsíčně za founa taky nejsem ochoten. Aluška to má podobně, ale v práci na ni každej kouká jak na neandrtálce, že ještě nemá hladící telefon a jak bez něj dokáže vůbec dneska přežít. :D

Upraveno uživatelem Dave_k
Odesláno
před 9 hodinami, Medvěd napsal:

To je to samé, když jsem tu před pár lety napsal, že výsluhy u chráničů, bachařů, atd, je špatně, jako elektro, za co dotovat a proč? To jsem to tu ddostal. I od Tebe. 

Odesláno

Milan + čéče nevzpomínám, ale současně netvrdím, že bys nemusel mít pravdu. Ale uniká mi co mají společnýho parkování zdarma pro vyvolené (když si na stejných místech i rezident musí platit) a výsluhy? 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...