Radek Hurvajz Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 (upraveno) před 9 minutami, Radovanek napsal: Plně elektrický vůz, schopný autonomního řízení s neomezeným dojezdem - NO JISTĚ, má to atomový reaktorek jako ponorka a po milionu kilometrů se to rovnou sešrotuje. Vždyť jsi to vubec nečetl, je to sice spíš vzdálená budoucnost ale je to tam napsaný! Sice je to tak trochu Perpetuum mobile, ale jako třeba to muže fungovat. A na našich silnicích se toho asi nedočkáme. Díky technologii Active Aero elektromobil umožňuje indukční nabíjení pomocí senzorů podvozku, což zaručuje vozidlu neomezený dojezd. Koncept je schopen využít bezdrátového dobíjení na speciálně vyhrazených silničních pruzích Upraveno 16. únor 2024 uživatelem Radek Hurvajz pavelu96 ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 (upraveno) Ale jo četl, jenže to je pořád nabíjení z potřeby infrastruktury. To má dnes každý bateriový trolejbus (zrovna jsme v Ostravě dokoupili další kousky, a už hezky jezdí kombinovaně po trasách linek, kde sem tam chybí trolejové vedení) nebo bateriová tramvaj. Fakticky kdyby se to nemuselo uklízet a nebyla nějaká dopravní sedla, kdy část linek nejezdí kvůli nižší poptávce, mohli by se v těch trolejbusech a tramvajích jen střídat řidiči na trase. Jinak ta indukce se intenzívně zkouší, prozatím jako stacionární nabíjení na parkovištích. Ale furt jsou tam díky mezeře mezi povrchem a baterkou v podvozku šílené ztráty. Zatím vymysleli zvedající se část vozovky, ale to je tak řešení do kryté garáže a ještě si auto nesmí dovézt člověk obalené sněhem, ledem a břečkou, což je u nás bohužel normálka. Pořád ta zásuvka a kabel jsou nejlepší, nejlevnější a nejjednodušší řešení. Tady mne mrzí že skončili mladí Němci a Sion, auto pokryté solárními panely, prostě nebude. Protože to slibovalo pro rodinu použitelné MPV jak velikostně, tak tažným, Vehicle to load a do budoucna Vehicle to home či Vehicle to grid a hlavně jen doplňkovým nabíjením ze zásuvky, když by auto parkovalo venku. Většinu by si nabilo z okolního světla. Upraveno 16. únor 2024 uživatelem Radovanek Citovat
BubakGS Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 .mmmno ... "Takže tak vypadá současnost, kterou může mít u nás každý z 2 milionů majitelů rodinných domků." ... nemuze a presne to je ten problem.... Péťa, radim.1008 a Radovanek ohodnotil 2 1 Citovat
oddie Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 35 minutami, Radek Hurvajz napsal: Vždyť jsi to vubec nečetl, je to sice spíš vzdálená budoucnost ale je to tam napsaný! Sice je to tak trochu Perpetuum mobile, ale jako třeba to muže fungovat. A na našich silnicích se toho asi nedočkáme. Díky technologii Active Aero elektromobil umožňuje indukční nabíjení pomocí senzorů podvozku, což zaručuje vozidlu neomezený dojezd. Koncept je schopen využít bezdrátového dobíjení na speciálně vyhrazených silničních pruzích Já jsem to četl a řekl bych, že by se ten odkaz hodil spíš do Vtipů Radek Hurvajz a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 @BubakGS radovanek rika, ze muze, tak to tak proste je a hotovo , Debat uz probehlo nekolik, vzdycky byl za vola, nikdy se nepoucil Radovanek, Medvěd, Hafity a 2 další ohodnotil 4 1 Citovat
oddie Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 Před hodinou, Radovanek napsal: .... A teď něco málo k Peugeot Ion - Mitsubishi rezignovalo na další vývoj i-Miev, fakticky ho před 2 lety odpískalo. Nešlo ani cestou vylepšení funkcí, natožpak zvýšení kapacity baterií. Přestože Renault v ZOE, Nissan v Leafu i eNV-200 a dokonce i německé BMW u i3 dokázaly do stejného prostoru jen s mírným navýšením váhy v řád pár desítek kilogramů dát i více než dvojnásobnou kapacitu baterie. Bavíme se zrovna o tom nejmenším ZOE, z 22 na 52 kWh. Aktuálně kapacitně větší baterie do nesmrtelných trojčat i-Miev/C Zero/Ion montují Australani, know how od nich koupili Maďaři. Z papírových 150 km a 132 km dojezdu reálných se dostali na 286 km reálných. To už porývá trasu Ostrava-Brno nebo Brno-Praha včetně klimy/topení. Která si v počátku bere 5 kW, později na udržování 1,3 kW. U nás se tomu věnují kluci z Brna, jdou vlastní cestou. Už první Zero předělali, ale ještě to není ono. V březnu má za 77 tisíc dorazit z Číny (už je v kontejneru na lodi, jen kvůli nevystříleným muslimákům putuje kolem Afriky, namísto Suezem) bateriový packet pro dojezd 300 km. Pokud to vyjde, máme přes 12 majitelů, kteří do toho půjdou. Já tím pádem zatím nepůjdu do Tesla Model Y zado nebo čtyřkolka za milion, ale vylepším oba své Iony za necelých 200 tisíc. Možná i za méně, budeme to nakupovat a montovat po desítkách kusů. Moc se na to těším. A svoji novou 3F FVE 11,55 kWp východ/západ s 21 kWh úložištěm doplním o vymontovaných 2x16 kWh jmenovitých z obou Ionů, po degradaci +-11 kWh krát 2. Což bude znamenat ostrovní režim 4-5 dní bez nabíjení aut. K tomu nadále jede stará jižní 1F 3,6 kWp. ... Je docela tristní, že se starší auta musí řešit takhle v podstatě kutilsky, ale zase to krásně ilustruje rozdíly v přístupu jednotlivých automobilek a napovídá, které značky kvůli následnému servisu radši rovnou vyřadit z úvah... Jinak jak budete mít ty baterie řešené "papírově", když je to neorig díl? Především kvůli případné pojišťovně, kdyby to náhodou někde způsobilo požár. Tohle vidím asi jako největší úskalí přestaveb a doufám, že se to podaří uspokojivě vyřešit. Dave_k ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 1 hodinou, BubakGS napsal: .mmmno ... "Takže tak vypadá současnost, kterou může mít u nás každý z 2 milionů majitelů rodinných domků." ... nemuze a presne to je ten problem.... A to je přesně ten rozdíl mezi námi. Zatímco my ukazujeme v praxi jíž desítky let jak to jde, vy pořád jen dokola opakujete slovy že to nejde. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Ale postupně se to mění. Byl jsem v obci s fotovoltaikou ve 2009 první. Kolem měli lidi prázdné střechy, jen sem tam byl solární ohřev vody a to primárně pro venkovní bazén. Měli jsme souseda z protějšího kopce, co je roky prodával. Jenže doma není nikdo prorokem. Dnes z 12 domů v bezprostředním okolí mají 2 solární ohřev a 2 fotovoltaiku. Všichni kolem nová auta a další auta, satelitní TV, internet, klimatizace, část už i zateplené baráky včetně oken a střech, výjimečně i tepelné čerpadlo. Takže ano, jde to, prachy mezi lidmi jsou a je to jen otázka priorit. Dovolená letecky v Egyptě/Turecku s rodinkou nebo jednoduchá konfekční fotovoltaika na střeše s 50% podporou z NZÚ. Medvěd, dýzl, Milan+ a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 1 hodinou, oddie napsal: Je docela tristní, že se starší auta musí řešit takhle v podstatě kutilsky, ale zase to krásně ilustruje rozdíly v přístupu jednotlivých automobilek a napovídá, které značky kvůli následnému servisu radši rovnou vyřadit z úvah... Jinak jak budete mít ty baterie řešené "papírově", když je to neorig díl? Především kvůli případné pojišťovně, kdyby to náhodou někde způsobilo požár. Tohle vidím asi jako největší úskalí přestaveb a doufám, že se to podaří uspokojivě vyřešit. Tak to jsou ti vodíkoví Japonci, furt plná huba keců a fakticky jen projeli v bateriových elektromobilech svou životní šanci. Kdo dnes chce Nissan Ariya s 60 kWh baterkou? Znáte ho vůbec? Hodnu raději přestali vyrábět v elektrice, stejně jako Mazda to byla předpotopní věc s pidi baterkou. Mitsubishi se neposunulo nikam, jen menší 12 kWh baterku a komplet elektromotor a řízení z i-Miev strká stále do Outlander PHEV. Který je tak výjimkou mezi PHEV a lze ho nabíjet i rychlonabíječkou 50 kW za 20 minut. Ostatní jen klasickou domácí zásuvkou 2-3 kW v řádech hodin. Ale stejně to podělalo BMW, ukončit i3 a nemít adekvátní náhradu a současně nedat do i3 50 nebo 60 kWh a neprodávat ho dále byl prostě omyl. Stejně jako u Škoda Auto přestat dělat CitGoe v době největší poptávky po něm, která trvá i dnes a pomalu koupíte 4 roky staré auto za původní cenu. Prostě spalovací dinosauří autodebilky v praxi. Papírově jsou ty baterky prostě jen výrobek, který tady má CEE a to je vše. Jako všechno z Číny. BMS a další věci v autě zůstávají stejné, stejné je to i rozměrově, jen kapacita je více než dvojnásobek. A mělo by to být lehčí. Fakticky nejde o přestavbu, jen výměnu bateriových modulů. dýzl, elton a Medvěd ohodnotil 1 2 Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 2 hodinami, sitler napsal: @BubakGS radovanek rika, ze muze, tak to tak proste je a hotovo , Debat uz probehlo nekolik, vzdycky byl za vola, nikdy se nepoucil Zdravím člověka Podle sebe soudím tebe. Je 13 hodin, končím věci kolem baráku a home office, dávám sprchu z vodou z vlastní studny, vytaženou čerpadlem na vlastní elektřinu, ohřátou vlastníma solárama ještě ze včerejška (aktuálně +38°C na panelech opět nahřívá studničních +8°C dole v bojleru), sedám do plně nabitého auta ze slunce a opouštím dům, kde má baterie v domě už 68% a dále se nabíjí. Dám si dobrý oběd z menu s jedním Mustangem 11° navrch a pak později v kanceláři dobré kafe z kávovaru Jura s ořechovou bábovkou od maminky, mám tam ještě nějaké to papírování. Hezký víkend všem, slunce v duši a ať nám to svítí a bzučí. elton, Medvěd, dýzl a 1 další ohodnotil 2 2 Citovat
sitler Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 48 minutami, Radovanek napsal: konfekční fotovoltaika na střeše s 50% podporou z NZÚ. = 50% ti zaplatime my, vsichni ostatni. Aspon bys mel nahlas PODEKOVAT. Protoze si to s NZU stavis doslova z me kapsy. Dotace jsou neskutecnej humus. radim.1008 a dýzl ohodnotil 2 Citovat
Péťa Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 5 hodinami, Radovanek napsal: Takže tak vypadá současnost, kterou může mít u nás každý z 2 milionů majitelů rodinných domků. Ne všechny domy jsou vhodné k tomu, aby na jejich střechy šla namontovat FVE, která bude mít takový výkon. Kam podle Tebe mám ještě dát panely (ten domek se 14 panely)? https://mapy.cz/letecka?l=0&x=16.1854976&y=50.5086003&z=20 Něco jiného by bylo, kdybych dnes stavěl nový dům. Jedna z podmínek by byla i sřecha optimalizovaná pro FVE. @sitler DĚKUJI Charlie 1 a BubakGS ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 Myslím, že Ti Radovánek doporučí sehnat stádo lišek a k ním odpovídající počet tyčí z ebonitu dýzl ohodnotil 1 Citovat
BubakGS Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 Porad to funguje. radim.1008 ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 3 hodinami, sitler napsal: = 50% ti zaplatime my, vsichni ostatni. Aspon bys mel nahlas PODEKOVAT. Protoze si to s NZU stavis doslova z me kapsy. Dotace jsou neskutecnej humus. Obvykle tenhle argument používají u piva pobírači dávek všeho druhu. Tak kolikpak jsi odvedl na daních za minulý rok, aby z toho byla moje budoucí dotace? Nebo jsi naopak čerpal? Jinak já vím, kolik jsem odvedl já a společnosti, v nichž jsem zainteresován. To mám ještě na hodně takových elektráren, než si to vyberu od státu zpět a budu alespoň na nule. Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 (upraveno) před 1 hodinou, Péťa napsal: Ne všechny domy jsou vhodné k tomu, aby na jejich střechy šla namontovat FVE, která bude mít takový výkon. Kam podle Tebe mám ještě dát panely (ten domek se 14 panely)? https://mapy.cz/letecka?l=0&x=16.1854976&y=50.5086003&z=20 Něco jiného by bylo, kdybych dnes stavěl nový dům. Jedna z podmínek by byla i sřecha optimalizovaná pro FVE. @sitler DĚKUJI Na jihovýchod a na severozápad. Bude to dávat méně, ale bude to dávat v době, kdy jsi doma a můžeš to hned spotřebovat. Budou to další 2 stringy. Ten severozápad bych osadil celou střechu kolem dokola střešního okna. Jste nejvíce doma, okamžitě můžete spotřebovávat. Další krok je akumulace (baterie a voda bojler alespoň 1000 L nebo 2x500 a příhřev bazénu) a mobilita, tedy vyměnit spalováky za elektromobily. A postupně vše ostatní tak, jak to bude dosluhovat, např. elektrická sekačka, protože benzínová zde nemá smysl. A samozřejmě začíná mít smysl uvažovat, co s vytápěním domu. Jinak se mi líbí, že je to podobná pepíkovská vesnice, jako ta naše. Bazén s drahou vodou, filtrací, nákupy tablet a starostí o něj, o pořízení nemluvě, tam má skoro každý. Ale aby měli na střeše alespoň solární ohřev vody, to ne. Pro FVE tam má většina domů nejlepší podmínky. Střechy východ/západ a k tomu čelní štít na jih. Bomba pro celý rok, včetně zimního kolmého slunce z jihu. Upraveno 16. únor 2024 uživatelem Radovanek Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 (upraveno) před 31 minutami, Radovanek napsal: Obvykle tenhle argument používají u piva pobírači dávek všeho druhu. Tak kolikpak jsi odvedl na daních za minulý rok, aby z toho byla moje budoucí dotace? Nebo jsi naopak čerpal? Dotaci a davek jsem cerpal presne.. nula. Jsem cisty platce. A pokud mas penize, tak si to sakraa mas zaplatit sam. Z eraru ani prd. Obecne, jakakoliv dotace je z principu spatne. Pokud neni dotace, nemusi se na ni vybrat penize, nemusi se tak vytahnout lidem z kapes a ti si sami rozhodnou, co zafinancuji. Nemusi k tomu mit armadu zbytecnych dotacnich uredniku, co penize "prerozdeli" tem, co je vubec nepotrebuji. Upraveno 16. únor 2024 uživatelem sitler Medvěd, Hafity, radim.1008 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 Ale v tom si neodporujeme, naopak. Jenže nesmí existovat spalovací dotace přímo pro těžaře a výrobce. A ty jedou vesele dále. To co dává náš stát do NZÚ jsou doslova drobné. A tam to mám jako čistý plátce jednoduché rozhodování - blbej kdo dává, blbější kdo nebere. zvláště pak, když tím na státu zvyšuji svou nezávislost. Současně posiluji nezávislost země a nedávám vydělat Putinovi a šejkům. Tak jednoduché to je. Charlie 1 ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 Ono to z mapy není dobře vidět, ale je to poměrně hluboké údolí a když by mohlo svítilo slunce na SZ část střechy (tu největší plochu), tak už je tak nízko, že je za horizontem. Snad jen červenec-srpen by to bylo k něčemu dobré. Citovat
Hafity Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 7 hodinami, Radovanek napsal: je to jen otázka priorit No nekecej že už jsi to konečně pochopil.... Citovat
Radovanek Odesláno 16. únor 2024 Odesláno 16. únor 2024 před 1 hodinou, Péťa napsal: Ono to z mapy není dobře vidět, ale je to poměrně hluboké údolí a když by mohlo svítilo slunce na SZ část střechy (tu největší plochu), tak už je tak nízko, že je za horizontem. Snad jen červenec-srpen by to bylo k něčemu dobré. Tak ono to není jen o slunci, stačí, když se rozední. ten dům vedle je hodně blízko, takže by to chtělo strčit do modelu PV SOL a zjistit, jak je to s osvitem obou ploch. tedy zda stačí použít half cut panely panely nebo tam budou muset být optimizery, jako u mne. Páč dnes u mně východ vypadal ráno v 8 díky nízkému slunci a domům v okolí a našemu zahloubenému takhle a bez optimizeru by byla výroba mizerná, podle nejzastíněnějšího panelu. Což je velká škoda, když tam mám 12x550 Wp=6.600 Wp. Takhle jely alespoň 4 slušně a dávalo to 235W. Ještě méně dávala jižní FVE 3,6 kWp, jen 43W, a západ z 9 panelů po 550Wp dával jen 120W. Až se slunce zvedlo, rozjel se to. Navíc panely byly po noci namrzlé, bílý led je stínil. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.