vendelinek Odesláno 19. únor 2016 Odesláno 19. únor 2016 no,podle toho,jak jsem matce rozuměl,tak důchodcům přidali 40kc na měsíc a teď když budou platit jističe ajedenv průměru 100 a teď jich má třeba 5,tak je to trochu nepomer,aspoň jseem jí takle rozuměl,neviděl jsem Jílkovou ani nikde nečetl odesláno z Lumie Citovat
Péťa Odesláno 20. únor 2016 Odesláno 20. únor 2016 Vendelínku, platí se jen za hlavní jistič na přípojném místě. Takže jestli má jeden byt = jedno odběrné místo = jeden paušál + spotřeba. Pokud má byt a chalupu = 2 odběrná místa = 2x paušál + spotřeba. Atd... Citovat
oddie Odesláno 20. únor 2016 Odesláno 20. únor 2016 No vždyť. Když má chudej důchodce byt a 4 chalupy, tak teďka zaplatí raketu. Citovat
FrantaCV Odesláno 21. únor 2016 Odesláno 21. únor 2016 Řekl bych, že je to vlastně jednoduché - tedy důvod proč se tak děje. Někde se přece musí najít zdroj na výplaty pro fotovoltajiky, kterým se vyplácí totálně absurdní sumy na základě dementního zákona. Za hodnotu hlavního jističe se platilo i doposud jen podstatně méně, řekněme tomu paušál za pronájem zařízení v majetku rozvodných závodů (zahrnuje elektroměr, HDO a prakticky vše co je plombou). Zbytek platby byl za skutečně odebranou energii. 80% obyvatel ale nedosáhne ani na proklamovaný průměr měsíčního příjmu a k čemu to vedlo - lidi začali šetřit a zisk energetiků šel dolů, navíc musejí vyplácet horentní a absolutně nesmyslné sumy majitelům či provozovatelům FVE. Situace prakticky kopíruje vodné/stočné - šetříte? Tak si to vezmeme navýšením ceny a aby toho nebylo málo, tak: Máš vlastní zdroj vody (studnu, vrt...) zaplať za využívání přírodního zdroje. Je to všivárna a rádoby obranný postoj Sobotky (odvysíláno na TV PRIMA) je jen gesto, které nemá šanci na úspěch - stačí se porozhlédnout po netu a podívat se kdo jsou majitelé a provozovatelé fotovoltajiky a kde sedí. Dlužno dodat, že tento trend není nic nového pod sluncem - pro ilustraci: V roce 1998 jsem koupil RD kde předchozí majitel patrně pod reklamou "Pořiďte si přímotop, je to levné a čisté" nainstaloval elektrokotel, který měl měl s kotlem společného asi jen to, že byl na elektriku. Prakticky to byla jen 400l varná konvice se dvěma 12kW spirálami. Při ceně levné KW 0.17 Kč to asi byla pravda. Změna ale nastala velice záhy. Jako první přišlo zdražení a hned na to i limit spotřeby za levnou sazbu. V mém případě to bylo 3.000 KW/rok. Spotřeba nad tento limit je za běžnou denní sazbu. Koncem prosince byl limit vyčerpán a na úhradu za spotřebovanou energii jsem si musel dohodnout splátkový kalendář. ( Zima toho roku se opravdu vydařila - viz ilustrační foto ) Přešel jsem na plyn - super 20% nákladů proti elektřině. To už samozřejmě taky dávno není pravda, ale pořád je to levnější. Následovala další úprava - krbová vložka s teplovzdušným rozvodem a solární panel na ohřev TUV. Úspora na energiích cca 7000,-/rok Teď už jen čekám, kdy zpoplatní i užívání energie ze slunce. Závěrem: Je v tom logika - logika zisku. Máš garáž? Spotřeba nula, nula nic. Máš chalupu? spotřeba jen o něco vyšší než nula nula nic. Ale my z Tebe ty peníze nějak dostaneme. Omlouvám se za slohovou práci, ale nedalo mi to. Citovat
Vena garážmistr Odesláno 21. únor 2016 Autor Odesláno 21. únor 2016 no však to je ono co většina lidí ví a i ty normální odbornící to tvrdí že se tímhle přesně dostavuje efekt zdražení vody nebo i plynu. Čim vic se šetří tím méně zbývá na provoz těch distribučních firem a oni se hlásí o svoji dávku do korýtka. Uvažoval jsem o té fotovoltajické elektrárně na střechu by se vešla a spotřebu mám tak mizivou že bych troufám si říci 75% produkce mohl prodávat ČEZu ale ono se to ani tímto způsobem moc nevyplatí. Ta malá domovní elektrána se vyplatí někomu kdo dokáže doma spálit třeba 75% produkce a jen občas nějaký ten přebytek prodá do sítě. Alespoň tak mi to vysvětloval chlapík který se tím živí a s nímž jsem to konzultoval. Citovat
ozzy56 Odesláno 21. únor 2016 Odesláno 21. únor 2016 já si myslím, že dnes se stejnak podle faktury nedopočítáš, ta doba, kdy jsi platil za jednu kw, za jeden kubík vody (plynu) atd. je pryč, dnes se to zašmodrchá do různých dodavatelů, tihle maji to a tihle zas toto a tam nastává podklad pro různé přepočty, koeficienty, prostě tak, aby sis myslel, že je vlastně všechno OK, ale ve skutečnosti jdou dát do faktur ohromné částky, které, když se rozpočítají na jednotlivce, tak nad nimi mávne člověk rukou Citovat
Guest minimaxa Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Že by...? http://www.novinky.cz/ekonomika/395571-analyza-nove-tarify-by-zdrazily-elektrinu-vic-nez-tretine-domacnosti-podle-sobotky-je-navrh-spatny.html Citovat
MilanF1 Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Tedka na ČT o tom taky hovořily. Tak snad to v současné podobě neprojde. Citovat
Dano406 Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Kua, podle kalkulačky bych ušetřil 2litry Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Taky bych ušetřil. Půjdeme demonstrovat pro zavedení NTS? Citovat
Šalda Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Já kolem 3500.- bych ušetřil, takže kde se sejdeme na demonstraci pro zavedení NTS? Nicméně chápu že je to kravina, každej se snaží ušetřit kde se dá a teď ten kdo platí málo by měl platit víc, třeba babička, má na chatě 380 kvůli cirkuli a platila by o cca 500.- za rok víc, takže to co jí dali navíc na důchodě by zase zaplatila na elektřině. Citovat
oddie Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Babička s cirkulí by platila víc o pět tisíc, a ne pět stovek Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Nebo si koupí motorovou pilu, sníží jistič a pak to bude těch pětset. Citovat
oddie Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 A těch (min) 5 dá za tu výměnu jističe... jo, to už tu taky bylo Citovat
Charlie 1 Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 (upraveno) nedostala Vitásková šefka eru dnes 8let za podvody s fotovoltaikou? http://www.novinky.cz/krimi/338089-zacal-soud-kvuli-licencim-na-solarni-elektrarny-zpovida-se-i-sefka-eru-vitaskova.html a takový kriminální živly tam vymýšli NTS.. Upraveno 22. únor 2016 uživatelem Charlie 1 Citovat
Péťa Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Osobně si myslím, že to ve skutečnosti dostala za něco jiného... Citovat
Veverka Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Ještě to nedostala (tedy jako definitivně) Citovat
Dave_k Odesláno 22. únor 2016 Odesláno 22. únor 2016 Nás by to vyšlo o 3500,- víc. což je o nějakých 40% víc jen kvůli jističi. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.