Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Minulý týden jsem na ČT náhodou narazil na film Velký útěk o plánování a realizaci útěku 80 letců ze zajateckého tábora Stalag Luft III v roce 1944. Knížku o tom útěku mám už od dětství na očích v knihovničce, aby byla po ruce. A po připomenutí se téhle události tím filmem jsem si konečně do Stalag Luftu III udělal výlet, abych se podíval na vlastní oči, kdeže ten tunel Harry vlastně byl.IMG-20240121-WA0007.thumb.jpg.0155a37928ac0f94ee188743a79c0d6c.jpg

Upraveno uživatelem petrinza
Odesláno

Na místě je víceméně to, co je vidět na mapách. Trasa tunelu, vyznačené rohy baráku, z kterého tunel vedl, zachovalá je požární nádrž, byť prázdná. Tunel procházel mezi táborovým vězením a nemocnicí, z vězení se zachovala základová deska, z nemocnice základová deska a suterén. Vše je zarostlé borovicovým lesem. U hlavní silnice je malé muzeum s výstavkou v patře je tam hromada osobních věcí zajatců z vykopávek, i artefakty z tunelů - kusy ventilačního potrubí, olejové lampičky.. Venku stojí replika dřevěného táborového baráku, uvnitř je instalovaná jedna vybavená cimra, v sálech jsou fotografie účastníků útěku a kopie vzduchové pumpy z tunelu.

Mně osobně to místo přišlo zajímavé vidět s ohledem na atmosféru. Měl jsem trochu obavy, jestli nebude zklamaná žena a vnuk, ale Šárce to místo přišlo strašně zajímavé svým příběhem a prcka to nakonec také zajímalo, měl hromadu dotazů a rozváděl různé teorie.

Odesláno
před 22 hodinami, pavelu96 napsal:

Až to blikne po druhé, tak to letí do kontejneru na elektroodpad a koupí se světlo s výměnou žárovkou :cool:

přesně tyhle svetla do baraku nechci zlata led žárovka ,tyhle svetla buď se v nich hrabat nebo po 2 letech vyhodit.   

Odesláno (upraveno)
před 33 minutami, Charlie 1 napsal:

přesně tyhle svetla do baraku nechci zlata led žárovka ,tyhle svetla buď se v nich hrabat nebo po 2 letech vyhodit.   

Mám je tu pět,šest let a zatím bez problémů,nesmíš kupovat no name.

A se žarovkou nikdy nebude nízké a to je hnus.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno

Dnes  výlet do Budějek. Vezl jsem dceru s vnukem na kontrolu na ORL do KN (V bývalé VN -pavilon kožní a oční+ nem. lékárna-tedy dokud to byla VN). A pak ještě na dětské odd. v hlavním areálu , KN kde si  připravili hospitalizaci-vnukovi musí nějaké odborné vyšetření ve spánku- takže zítra pojedou domů vlakem nebo  pro ně pojede zeťák.

Odesláno

Sice to bylo včera, ale dneska mě to pěkně štve :D přivezla jsem si prkno s naprosto suprovym "rychlonazouvacím" vázáním (už jsem po tom koukala delší dobu, protože staré prkno... to jsem už asi čtvrtý majitel a je to na něm strašně znát, vázání i skluznice jsou KO a je na mě příšerně tvrdý). Přivezla jsem si i lyže, protože každý víkend nebo jiný den, kdy chci na lyže mě nebavila ta anabáze s půjčovnou. A protože mládě přišlo s tím, že chce na běžky (ona umí, já ne :D ), tak že se teda obětuju a na tyhle nenáviděný prkýnka půjdu s ní, takže ještě půjčené běžky pro nás dvě. 

Dneska jsme měly jít tady kousek od nás na ty nestabilní běhací věcičky, a ono co? Prší, mrholí, sluní a je kolem 7°C nad nulou. Fakt jak naschvál. Nevadí mi to kvůli mě, mrzí mi to kvůli té malé, která má zimní sporty opravdu ráda, já ty běžky podstoupim jen kvůli ní, dobrovolně sama od sebe na ně asi nikdy nepůjdu :D Taky jsem se těšila, že si dneska během oběd pauzy zajdu na prkno, abych si ho projela a prd :( Ani jedno se nekoná. A jezdit v dešti mě fakt ultranebaví.

Tak jsem si aspoň přeparkovala auto na dvoře 😄 včera na mě zbylo místo, který se mi vůbec nelíbilo 😄 

Odesláno

ve svobode taky prsi a je teplo, jo... 😕  to je pekne na prd. Chtel jsem na sobotu nekam vyrazit s dcerou na lzye, ale jetli bude vtydnu takhle, tak to nebude mit smysl 😕  

Odesláno (upraveno)

@sitler jo, včera to ještě jakš takš šlo, bylo kolem 1-2°C, dneska obleva jak blázen a podle předpovědi to ani nevypadá, že by to v dalších dnech mělo být lepší (o víkendu jen v noci lehce pod nulou, jinak pořád nad). Duncan dneska jezdí, Mladé Buky taky - sněhu i toho technickýho bude asi dost bo tu několik dní v kuse hodně mrzlo, jenže jezdit za deště nebo mrholení, to je fakt vopruz... Nevim, jak je to nahoře - Černá, Jánky, Pec... Tam se to asi bude držet dýl. Jinak o víkendu tady jsou opravdu davy lidí, lepší v týdnu, kdo má možnost.

edit: když koukám na stránky skiresortu, píšou všude kolem 2 stupnů nad nulou, kromě Pece a Velké a Malé Úpy, kde je kolem -1. Žádná sláva... Lyžovat asi půjde, chce to sledovat stránky resortů, ale i tam je na kamerách vidět, že je ten sníh mokrej. No... fakt bych ráda pořádnou zimu... Sníh v kuse aspoň měsíc a bez deště :D 

Upraveno uživatelem Goldinka
Odesláno

@Goldinka mno, dam se na mmodleni, aby se to do vikendu otocilo a prituhlo :D  , ale predpoved je proti mne. Minuly vikens jsme meli nemocneho mladeho, tak se nikam nemohlo a ted mela dcera plavecky zavody, tak to zase neslo... a ted se jak na potvoru otepli... hruza.

Jezdit za deste nebo mrholeni nebudu :) , to me nebavi, tim spis ze ja primo jezdim vdiptrickych brylich a to proste nejde :D 

Cim dal vic se tesim na brezen, to budou francouzsky Alpy a tam je snih docela jistota.

Odesláno (upraveno)

Skočil jsem si na oběd sem:  https://www.bistro-paulus.cz/     Sice bez pití 230,- peněz, ale bylo luxusní hovězí na houbách s rýží a skvělý vývar s nudlemi ve formátu luxusní školní jídelny (popadneš u pultu  tác a hurá si nechat nandat..)  :D ....

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno

No mě nevadí popadnout tác jak ve škole, hlavně když je to dobré. Viz kolínko - foto je z Italské restaurace pod svahem . A když itálie, tak džbánek vína . . .  :papa

Na horním okraji fota jsou vidět ty tácy :mrk

17.thumb.jpg.00d7c343c7246e7cf1eb326876674f4f.jpg

Odesláno

Tak dnes vyzvednut bílý mazlík po výměně napínacích kladek a řemene. Podle mechanika byla na jedné kladce unavené pružina a to způsobilo celý ten problém. Od čtvrtka se čekalo na řemen proto až dnes. Celé to je INA.

Odesláno (upraveno)

Tak si to šinu z Hulváckého kopce dolů a co nevidím na Vodárně 😳 +5st v 15hod. 

Synek měl odpych a švihal, že by chladno 😎

Nestihl jsem ho na Svinovské mosty 😃

IMG_6430.jpeg

Upraveno uživatelem zbynek..s
Odesláno

Dneska lyžovačka s mládětem, jezdí jako drak... Docela jsem se bála, jak bude Duncan vypadat po té velké oblevě, bylo to zmrzlé, ale vydrželo to dobrý až skoro do jedný odpo, kdy se začaly objevovat plotny, takže za mě super. Taky jsem si dneska konečně naštelovala nový vázání na prkně, abych to neladila zítra na kopci. Chtěla jsem dát dnes odpo i ty prokletý běžky, ale v Bukách je to nejezditelný, na Muchomůrce zmrzlý a na Krkonošskou magistrálu se neodvažuju už jen proto, že jsem na tom prakticky nikdy nestála 😄 a ještě hlídat mladou, která na tom umí... Tak si počkáme až zase nasněží 🙂 

Odesláno

@sitler no mě dnes všechny plány padly. Aneb rodič míní, dítě mění. Zřejmě ofoukla při včerejší lyžovačce, dneska teplota a kašel. Takže... Dnešní "co jsem dnes udělala" je... domácí práce, který nesnášim 😄 a koukání na pohádky, u kterýho nevydržim. Zrovna dneska, když je tak krásně... 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...