Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Pokud platím třeba 420.- tak nechávám na 450.- pokud je to 452.- tak klidně nechám 500.- ale musí to být jak má, a obsluhu řešit musím, když s ní mám komunikovat.

Odesláno

Nemyslím si, že by se ve většině restaurací vařilo špatně - asi mám při svých cestách po česku štěstí.

Každopádně tuzera dávám, když jsem spokojen (cca 10% útraty, max. ale nějakých 50,- Kč), nejsem-li spokojen, tak žádný tuzer není.

Odesláno

Spropitné nechávám podle chování a výkonu obsluhy, víceméně i pokud jídlo za moc nestálo, páč spropitným hodnotím obsluhu, ne kuchyň, za tu obsluha jako taková nemůže (spropitné dostává snad servis?) Snažím se dávat plus mínus autobus 10 %.

Odesláno

Spropitné dávám pokud je za co. Hospoda kam chodím na obědy má místo kuchaře magora, který místo aby šel tam kde ocení co umí a vydělal peníze, vaří v obyčejné hospodě. Takže je obvykle proč spropitné dávat. Nechávám 5-10%, pokud je to opravdu \"žrádlo\" tak mu nechám cca 20-30% Pokud mi jídlo nechutná tak ho nedojím a nenechám ani korunu a navíc řeknu co nebylo v pořádku. Pokud by byla obsluha nějak nepříjmná tak bych odešel. Asi největší spropitný jsem jim tam nechal když na MDŽ ty 2 holčiny co obsluhují si udělaly culíky, nasadily bílý podkolenky, pionýrský košile, modrošedý sukýnky a roznášely takhle. Málem jsme se smíchy potrhali a ony taky.

Odesláno

Ve většině restaurací se vaří ošizené sajrajty, jen to lidi buď nepoznají, nebo jim je to jedno, což mě naplňuje úžasem. Fakt nejsem schopen pochopit, že tu dokážete dlouhé dny opakovaně rozebírat, co přesně za nejkvalitnější olej do vašeho \"miláčka\", jak i ten nejkvalitnější radši měnit v polovičce intervalu, jakou přesně značku kterého čepu či filtru, protože ostatní jsou \"s*ačky\", ale přitom v hospodě si s úsměvem necháte nadělit horší sajrajt než je Starline, zaplatíte za to jako za značku a ještě za to necháte dýško, ačkoliv kdyby vám to udělali v servisu, protrhnete se vzteky a budete tu o tom psát ještě dva roky, jak vás podvedli a jací jsou to zloději. Speciálně u tebe, Medvěde, je ten rozdíl tak neskutečně propastný, že už propastnější být ani nemůže. Vykládat o \"dobrém vaření\" a jak sis \"pochutnal\" nad 50g nejhoršího \"masa\", 10 ks čehosi, co je pro slovo knedlík smrtelnou urážkou, a to celé zalité UHO z kýble, co s výpekem nemá co společného, je ještě horší než kdyby ti do motoru nalili místo Castrolu přepálený fritovací olej a ještě naúčtovali dvojnásobek.

Odesláno

Podle mne je dýško takový náš komunistický přežitek, v současnosti za něco co by mělo být samozřemé.Mně taky nikdo nedá ani kačku navíc za to že dělám svoji práci dobře.Navíc zkušenosti z většiny běžných restaurací jsou dost otřesné,přepálené oleje,humus jídla,umělé aidamy atd.V americe to funguje tak,že servírka má nižší plat a počítá se automaticky s tím,že dostane dýško tzv.tipa.Tím pádem se snaží a kmitá.Tady? Znám případy kdy jim to majitel posbíral a na konci jim buď nedal nic nebo podle oblíbenosti a nebo místo 1500kč 50 kč a bylo zalíčeno.Nejhorší když to mají přes ,,pokladnu\"a majitel tam má kameru,nemůžou si nic vzít,protože dojde večer,pozbírá kasírky přes kasu to spočte a co je navíc šup malá dom.Takže jaký smysl někomu něco dávat,když si to vezme svině která si ty nohy po place nešoupe a ani nemá z toho žádný platfus?

Odesláno

bara, trochu jsem nepochopil, jak v jednoum odstavci můžeš napsat, že \"dýško je takový náš komunistický přežitek\" a hned na dalším řádku psát o dýšku v americe. Neodporuje si to trochu?

Odesláno

a) dáváme, pokud jsme spokojeni, pokud se obsluha blbě xichtí, nebo na jídlo čekáme 3/4 hodiny, tak ne

b) takovej pocit nemám...znám spoustu skvělých restaurací, i na vesnicích, ale je fakt, že těch je jen pár

Odesláno

Spropitné nechávám dle spokojenosti a není problém abych nechal i 20% když to za to stojí, ale klidně si nechám vrátit do halíře, když je to na hovno.

Naposledy sem se spálil tady:

https://maps.google.cz/maps?hl=cs

Krásná koliba v super prostředí, pár let zpátky sme se tam zastavili a za 5euro mi tam donesli \"pomstu šéfkuchaře\" obrovskej talíř plnej luxusních halušek s brynzou a smetanou, na haluškách malinkatý škvarečky výborné slaniny a ještě obrovský pláty taky ze spečené slaniny a k tomu na kraji talíře položená dokonalá domácí klubása, v půlce sem byl už přežranej, aby bylo to tak dokonalý, že sem to do sebe prostě narval. Mimochodem před tím byla za pár drobných ještě vynikající polívka. S těmihle skvělými zkušenostmi jsme tam letos zastavili po cestě ke tchýni a nestačil sem se divit, restaurace byla plná, takže nevzbuzovala žádné podezření, objednal jsem si další jejich specialitu a místo avizovaných medailonků ze třech druhů masa sem dostal 3 podešve, velký jako dlaň novorozence, před přípravou zřejmě několikrát zpracovaný parním válcem a potom obalený v soli, maskované kupou bylynek. K tomu brambory, které opět kuchaž zdatně obalil solí, tentokrát s příměsí papriky a okolo typickej sajrajt v podobě hořkýho sálátu a nadopovanýho rajčete. Mladá si obejdnala jídlo, co sem já znal z dřívějška, ale už to nebyla megaporce, ale spíš standart, halušky nic moc, brynza jak z tesca, klobása taky nic moc, slaninky půlka, jídlo skoro studený, to, že cena samozřejmě už taky byla úplně jinde nemusím zdůrazňovat, za tři porce a nějaké pitivo jsme tam nechali bezmála 30 éček a už mě tam nikdy neuvidí, byl sem o to víc nasranej, protože mi příjde jako strašná škoda zničit tak nádhernou restauraci, kde dřív z kuchyně čišela taková ta domácí příprava... Doporučuju se do téhle restaurace zastvavit, tak před 3mi lety, než to tam někdo zprznil:grr

Odesláno

Pro Peta.Ted jsem nepochopil zase já tebe.V čem by si to mělo jako odporovat?Komančský přežitek to podle mne je,poněvač jak tu někdo psal už to mají u nás zahrnuto v ceně.A to jak to mají v americe je pouze konstatovaná informace z osobní zkušenosti.Já jim to tam nevymyslel,ale funguje to na výbornou tak co vlastně nechápeš?

Odesláno

No nevím jak jsi starý a kolik jsi toho spropitného za komančů rozdal, ale podle mě je to úplně obráceně než píšeš. Aspoň já si to teda pamatuju jinak...

K tomu že spropitné shrábne majitel a pod. - No a co jako? Já dávám spropitné né servíce za její dekolt (těda někdy taky) ale za prostředí, za kvalitní a chutné jídlo, za dobře natočený pivko. A to je věc celé restaurace a né jen toho kdo kasíruje. Jeslti se v kasírování střídají a dýško jim zůstává a nebo ho dávají na hromadu a pak rozdělí. Nebo třeba nedostanou nic, ale mají to v ráci platu to je jen věc kterou nastavuje majitel vůči zaměsnancům. Nebo že bych na stůl hodil 2 desetikuruny a jednu nechal poslat kuchařovi a druhou tý slečně za pultem? :D

Odesláno

nechávám standardně 5 procent, pokud jsem spokojen, a částka je nad 150 kč. Do 150 kč dorovnávám na 10 kč.

Pokud nejsem spokojen, jen zaplatím účet. To se mi stane málokdy, hodně se rozhlížím než někam vlezu. Už podle toho jak hospoda/restaurace/cokoli vypadá venku, bude to stejně vypadat i v kuchyni. Nemyslím tím jak je barák namalovanej, ale jestli je zameteno, jestli je čisto např. ve vstupní hale a podobně.

PS: Pracoval jsem v oboru 18 let.

Odesláno
No nevím jak jsi starý a kolik jsi toho spropitného za komančů rozdal, ale podle mě je to úplně obráceně než píšeš. Aspoň já si to teda pamatuju jinak...

K tomu že spropitné shrábne majitel a pod. - No a co jako? Já dávám spropitné né servíce za její dekolt (těda někdy taky) ale za prostředí, za kvalitní a chutné jídlo, za dobře natočený pivko. A to je věc celé restaurace a né jen toho kdo kasíruje. Jeslti se v kasírování střídají a dýško jim zůstává a nebo ho dávají na hromadu a pak rozdělí. Nebo třeba nedostanou nic, ale mají to v ráci platu to je jen věc kterou nastavuje majitel vůči zaměsnancům. Nebo že bych na stůl hodil 2 desetikuruny a jednu nechal poslat kuchařovi a druhou tý slečně za pultem? :D

koblihu, dovolím si ti oponovat:)

pojdme probrat jednu zásadní myšlenku, a sice, co to vlastně ony \"dýška, tipy, spropitné..etc\" vlastně je..

tím že vejdeš do restaurace a akceptuješ ceny na jídelním lístku které posléze zaplatíš, tím platíš , respektive přispíváš na \"a prostředí, za kvalitní a chutné jídlo, za dobře natočený pivko\" ....

naopak, pokud necháš tuzéra, odměnuješ tím OBSLUHU za dobre odvedenou práci, či sympatie.... tady by ti nemělo byt jedno zda to majitel \"schrabne\" jelikož ty uz jsi mu jednou zaplatil ... za konzumaci! ;)

Odesláno

koblihu, dovolím si ti oponovat:)

pojdme probrat jednu zásadní myšlenku, a sice, co to vlastně ony \"dýška, tipy, spropitné..etc\" vlastně je..

tím že vejdeš do restaurace a akceptuješ ceny na jídelním lístku které posléze zaplatíš, tím platíš , respektive přispíváš na \"a prostředí, za kvalitní a chutné jídlo, za dobře natočený pivko\" ....

naopak, pokud necháš tuzéra, odměnuješ tím OBSLUHU za dobre odvedenou práci, či sympatie.... tady by ti nemělo byt jedno zda to majitel \"schrabne\" jelikož ty uz jsi mu jednou zaplatil ... za konzumaci! ;)

Oponovat klidně můžeš, každý to vnímáme nějak. Zeptám se tě jednoduše. Vyjednal jsi slevu řekněme 500 tis. kč. Víš, že můžeš dodavatele stlačit o dalších 200 tis. Dodavatel ti nabídne, že když ho stlačíš jen o 100, dá ti 50 do kapsy. Podle tvého oponování to budeš patrně vnímat jako odměnu pro tebe a přistoupíš na 50 do kapsy. ...

Odesláno

oddie:

a) v takovém případě bych spropitné rozhodně nenechal

b) nemyslím si, že je to všude stejné. Bohužel se musí hledat ty dobré restaurace, nejlépe na doporučení. Ty dobré vědí, že musí o zákazníka bojovat.

Jinak ke spropitnému - někdy mi přijde, že už je započítáno nehorázně v ceně všeho, pak jsem na něj opatrný...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...