Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Lidl - uzitecne veci (nejen) pro motoristy

Recommended Posts

Odesláno

Ono když je -20 a valíš si to 130 km/h tak ta teplota vzduchu klesne v podstatě ještě níž, což vede k tomu, že ti může namrzat čelní okno, když stěrače neberou do sucha. Takže u mého pohledu kapalina do -30 rozhodně smysl má (a tím i do -60, když ten reálnej "výkon" nemá). Já kupuju -30 (Sheron) :papa

Ono když valíš 130 tak i když je -20 tak je pořád -20, navic ti nemuže čelní okno v teto rychlosti zamrzat protože se vysouší mnohem rychleji než když stojíš, a pak při 130 to celkem topí, takže sklo má teplotu nad nulou.

Navíc, čím koncentrovanější kapalina tím rychlejší odpar a tím i vyšší ochlazení skla, takže když postříkáš okno tak se ti taky zevnitř celkem rychle zamlží tím že se rychle ochladilo, pokud to neznaš tak si nastříkej rozmrazovač skel zvenku na pul okna a uvidiš to.

Odesláno

Radku při mínus 12° jsem měl kapalinu -20 a  odstřikovače na 807 zamrzly, při stání na parkovišti to rozmrzlo a opakovalo se to znova při jízdě po D 11, ještě že jsem měl kyselku bez příchutě po cca 30-50 Km jsem musel zastavit a postříkat kyselkou. Od té doby kupuji jen na -40 a výš.

Odesláno

No protože při proudění vzduchu teplota obtékaného povrchu (čelního skla) klesá. Záleží na tom, jak rychle jedeš a jak moc topíš. To je prostě zkušenost, stejná jak píše Haryk. Kdo studoval fyziku by to mohl vysvětlit odborně...

Odesláno

na to není třeba studovat fyziku, prostě je to tak, že každý tam leje letní směs a pak v listopadě naleje zimní a diví se, že mu to zmrzlo :mrk , před zimou se musíte té letní zbavit a pak do prázdného systému nalít zimní a budete mít klid

já to řeším tak, že leju jen zimní směs po celý rok a nikdy mi nezamrzlo :aut

Odesláno

U mě to s letní kapalinou nesouvisí. Ale hádat se tu s nikým nehodlám, dělejte si to jak chcete, ale pak se nedivte. Zkušenost už mám prostě takovou ;)

Odesláno

Taky jsem četl to co řiká veverka v pár testech. Stačí dát ruku v zimě když auto stoji a pak třeba ve 100km\h vyndejte ruku z auta určitě bude větší zima při vyšší rychlosti.

Jinak zatim ty směsy do -20 nic moc  i glacidet,-oškrabat okno,stříknout kapalinu na  okno-je čisté po 10s opět film námrazy nepruhledné a pořad dokola.

A ty obyčejné rozmražovače na skla udělali vždy mastny film a nic nešlo vidět a stejně led nerozmrzl.

Odesláno

Ten film namrazy se udělá proto že každá kapalina obsahuje vodu, čisté sklo je hned po postříkání, po odpaření lihu zbyde voda a ta ti namrzne, je potřeba počkat dokud se sklo neohřeje na teplotu okolo nuly a pak teprve ostříknout, a nebo ostříknout a počkat až se voda odpaří (odmrazí) chvilku to trvá ale ten film zmizí a potom je potřeba neostříknout, jinak je to pořád dokola.  Jinak teda rozmrazovač z Lidlu funguje dobře, jen jak pišu, efekt zamlžení okna zevnitř tam je, takže je potřeba nastartovat, omést auto a na sklo střiknout až uplně nakonec kdy už je trochu zahřáté a nehrozí že to co se zamlží ihned zmrzne

Zima jedna zasr.....

Odesláno

Jé, to je super téma.

1) Když se dostanu v zimě do auta (!)

2) ... tak nejdříve nastaruju ( proč taky škrábat něco, co třeba nenastartuju)

3) ... zapnu topení a vyhřívání zadního skla ("vzudch - časem i trochu vlažný" docela pomáhá)

4) ... provedu ometení/oškrábání skla

5) ... odmetu nakonec i trysky ostřikovačů (ale sklo hned neostřikuji, je to kontraproduktivní)

P.S.: pokud nejsou splněny body 1) či 2), popř. se mi to nechce škrávat, jdu do práce pěšky. :P

Kapalinu zásadně do -40°C, zase o tolik dražší není - na kanďáku těch 20,- Kč za rok oželím.

Navíc ji tam mám i vlétě, neboť je to jedno. A v létě se meje čelní sklo jinak :mrk 

Odesláno

Vysvetlim

Ozzy mluvi o chladicim systemu motoru,ostatni o ostrikovacich

Ozzy resej bod tuhnuti zimnich ostriku ne fridexu

:) nene, píšu o ostřikovačích, leju jen zimní a nikdy nezamrzlo :)

nějaké filmy na okně neřeším--jedu dokud nenarazím :D

Odesláno

tak ono taky k čemu minus 40 tady v česku? obvykle stačí bohatě na minus 20--možná někde v mrazových kotlinách na munus 30, a to lidi tam bydlící dobře vědí...,ta směs při překročení stanoveného bodu začne jen houstnout, ale nezvětšuje svůj objem, takže vodní čerpadlo se může točit a nehrozí vytlačení mrazových pojistek v hlavě, bloku..., v podstatě se nic neděje, auto jezdí

Vo ma pak ostrik společně s mrazovkama v hlave? :nevim

Odesláno

Taky jsem četl to co řiká veverka v pár testech. Stačí dát ruku v zimě když auto stoji a pak třeba ve 100km\h vyndejte ruku z auta určitě bude větší zima při vyšší rychlosti.

Jinak zatim ty směsy do -20 nic moc  i glacidet,-oškrabat okno,stříknout kapalinu na  okno-je čisté po 10s opět film námrazy nepruhledné a pořad dokola.

A ty obyčejné rozmražovače na skla udělali vždy mastny film a nic nešlo vidět a stejně led nerozmrzl.

Ano, na člověka působí "wind chill factor", ale jak působí na čelní sklo? Ten efekt, je způsoben rychlejším ochlazováním těla, což je způsobeno proudícím vzduchem o teplotě nižší, než je teplota těla.

Odesláno

To nerozporuju, jako ani to, že v létě u nás nezamrzne asi ani zimní směs :D Ale jinak jsem se opakovaně setkal s tím, že co za rychlé jízdy na skle zamrzalo, při stání na semaforu/v koloně teklo po skle dolů :papa

Odesláno

Ano, na člověka působí "wind chill factor", ale jak působí na čelní sklo? Ten efekt, je způsoben rychlejším ochlazováním těla, což je způsobeno proudícím vzduchem o teplotě nižší, než je teplota těla.

Tak to je podle mě jasný - když poleješ sklo na stojícím autě lihem, bude se odpařovat, díky tomu, že nasycená lihová pára bude stoupat vzhůru, u skla se bude její koncentrace snižovat a může se tak ke sklu dostat vzduch bez páry lihu. Kdyby nasycená pára zůstávala u skla, další líh by se neodpařil. No a proudící vzduch bude tento efekt urychlovat. Takže jde o odvádění par od povrchu kapaliny.

Navíc odpařování lihu ještě víc odebírá teplo vodě, která zůstává na skle, takže ta po odpaření lihu zamrzá ještě rychleji, než kdyby se na sklo dostala samotná.

Stejně tak když budeš chtít na Sahaře vychladit vodu v lahvi, omotáš ji mokrým hadrem a dáš do proudu vzduchu. Rychle se odpařující voda bude odebírat teplo lahvi.

Odesláno

tak kapalina do ostřikovače koupená,ale zarazil mě nový piktogram na novém balení,který jsem si všimnul až když jsem ji dával do sklepa-pro porovnání staré balení(složení) a nové balení (složení)

post-21598-0-70216200-1445935489_thumb.j

post-21598-0-99488800-1445935502_thumb.j

post-21598-0-23092300-1445935503_thumb.j

post-21598-0-71004100-1445935580_thumb.j

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...