Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Lidl - uzitecne veci (nejen) pro motoristy

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

No právě ten 20V Performance stojí 3500,-

Vzhledem k tomu že mám zelený a pár dalších 20V strojů nemusel bych kupovat baterky, ale taky mám 12V vrtací šroubovák, pěkně malej a vybornej tak mam i 12V baterky, takže za litr to myslim byla slušná koupě, ovšem bohužel má nějaké vady no, počkáme, uvidíme časem.

Jinak černej 20V - 3kg
          černej 12V - 1kg
Celkem velkej rozdíl

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno

@Radek Hurvajz Ty černé Performance 20V jsou 2 - já mám oba dva PASSP 20-Li A2 (1356Nm) a PDSSAP 20-Li C3 (226Nm). Velký jsem bral v akci s 8Ah baterkou a nabíječkou za "tři a půl" a když byl ten malý v akci za "litr", tak jsem si říkal, že to už není tolik, abych ho taky nezkusil. Ten malý utahovák je citelně lehčí oproti tomu velkému a abych nemusel dávat na hex redukci 1/2" čtyřhran, tak jsem jej přestavěl tak, že má místo hexu čtyřhran s hexem uvnitř (na netu je na to nejeden návod a věci na přestavbu stojí pár drobných). Od té doby už na velký utahovák sahám jen v případě, že potřebuju povolit něco fakt dotaženého na krev. Na kolové šrouby utažené na moment 120Nm mi po zimě/létě na hliníkáčích nebo i plecháčích na druhém autě v pohodě stačí ten malý se 4Ah baterkou. 2Ah baterky jsou určené jen do svítilen, pracovat s tím v ručním nářadí nemá smysl a proto je ani nekupuju. Ale třeba origo šroub ložiska na zadní nápravě mi nepovolí ani ten velký utahovák s plně nabitou 8Ah baterkou, tam už musím sáhnout po trháku s aspoň metrovou pákou a i tak se celkem nadřu.

Odesláno

Jasný. Já si to předělal a v případě potřeby vyřešit záruku není problém to přehodit zase zpátky. Navíc moje zkušenosti s reklamací (a že jich bylo za poslední rok vícero) proběhly vždycky online a stroj jsem do ruky nikomu dávat nemusel. :super

Odesláno

včera sem si přečet, jak se mají správně udržovat baterie , když se v zimě s nima nic nedělá (jako s tím nářadím),  takže vytáhnout z nářadí, nabíjet jen na 50-70%, v žádném případě na 100%, měřit jejich napětí a teplotu, uskladnit v teplotě 15-25 stupnů a ve tmě, to je myslím všecko :myslim, jinak prý mohou ztratit 50 až 100% kapacity 😯

takže pro mě nee--radši mám nářadí na kabel a v zimě se nemusím starat :super (nedělám s tím často)

jasně, že pro někoho je bateriové nářadí lepší, hlavně když s ním pracuje furt ;)

Odesláno (upraveno)

To je zase taková pověra.
Samozřejmě baterkám Li-xx škodí skladování na 100%. Měli by se ideálně skladovat tak na 60%. Ale rozhodně to není tak, že to během roku, nebo dvou odejde. Většinou je to tak, že si reálně toho úbytku kapacity ani nevšimnete.
Jen to je pak znát, jestli někomu ty baterky vydrží třeba 8 -10 let a někomu jen 5-6 let.

Kdyby to tak bylo, tak by byli tisíce baterek na vyhození, protože to většinou nikdo neřeší. Třeba el. koloběžky, el. kola, foťáky, nářadí.

Já to třeba řeším tak, že baterky po použití nenabíjím (pokud nejsou vybité téměř nadoraz) a nechvám je trošku vybité. Pak si je nabiju až je potřebuju. Jelikož mám baterek víc, tak vždy nějakou co je nabítá najdu a mezi tím se mi nabije další sada.

Jo a pokud chcete baterkám prodloužit život, tak je nevybíjejte do vypnutí nářadí, ale práci ukončete když se objeví poslední čárka.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

Na všetkých Li-packoch je elektronika, ktorá nedovolí tak prebíjať batériu (riziko explózie) ako ju aj úplne vybiť (zničenie batérie). Prirodzene, aj nabíjanie batérie v mobiloch na 100% skracuje jej životnosť. Novšie mobily už majú možnosť ukončiť nabíjanie pri 80-85% kapacity.

Odesláno
před 22 minutami, Akoc napsal:

Prirodzene, aj nabíjanie batérie v mobiloch na 100% skracuje jej životnosť. Novšie mobily už majú možnosť ukončiť nabíjanie pri 80-85% kapacity.

Zjistilo se že to není pravda, a ví se to už celkem dlouho.

Odesláno

U li-ion baterie se počítá jako 1 cyklus jedno plné dobití. Ale ne stylem, že dobití z 50 na 100%= cyklus. Z 50 na 100 je půl cyklu, druhé dobití ze 70 na 100 je 0.3 cyklu, z 80 na 100 0.2... A tímhle má aku za sebou 1 plný nabíjecí cyklus. Akumulátory nekazí nabití na 100% ale rychlé nabíjení. V mobilech je to problém hlavně z hlediska teploty. Větší aku si s tím poradí lépe. 

Odesláno

Moje řeč předsedo. Mobily dnes nabíjejí extrémě na tvrdo / rychle. Moje letecké baterie vydrží i 6 let, ale většinou je nabíjím maximálně 2C :papa

Odesláno
před 3 hodinami, Radek Hurvajz napsal:

Ktorá z tých dvoch viet, ktoré cituješ z môjho príspevku nie je pravda? Môj odhad je, že prvá. Vieš to podložiť nejakým odkazom? Ja som na webe taký nenašiel.

Odesláno (upraveno)
před 4 hodinami, sitler napsal:

spousta zarizeni tohle uz dela potichu, tzn ukazuje 100%, ale realne je prave na 85% kapacity. Ukazuje 0%, ale realne ma 10%. A v podstate az na vyjimky necykluje mimo bezpecny rozsah.

jj baterka ukazuje 0% ale mam mobil v tzv hybernaci

Upraveno uživatelem Pe.Tr
Odesláno
před 4 hodinami, Radek Hurvajz napsal:

me trebas android auto hlasi jestli chci prodlouzit zivotnost baterie tak at mobil vyndam z nabijeciho slotu , vyndam mobil a ma cca 80% ( xiaomi 14 )

Odesláno (upraveno)
před 13 hodinami, Akoc napsal:

Ktorá z tých dvoch viet, ktoré cituješ z môjho príspevku nie je pravda? Môj odhad je, že prvá. Vieš to podložiť nejakým odkazom? Ja som na webe taký nenašiel.

Samozřejmě ta první. Někde jsem četl článek a pak byl citován i v radiu, ono je to asi složitější, bylo tam něco ve smyslu že pokud budu nabijet na 80% tak za nabíjím častěji a baterka má dejme tomu na konci období cca 97% kapacity, kdežto při nabíjení do 100% po stejné období bude změřená kapacita cca 95%. Takže přínos je zanedbatelný a je to celý zbytečný nesmysl.

Mám už několikátý telefon Samsung, nabijim stylem večer připojím, ráno odpojím, vžy po dvou či třech dnech, někdy po jednom dni, podle používání, je na nabiječce cca 8 - 10hod, občas se dobije v autě na 100% při navigaci, telefony neměním často a mám třeba teď Galaxy A6 již šestým rokem a nepociťuju nějaké drastické zkrácení doby provozu na jedno nabití.

Prostě se zjišťuje že přínos je minimální a nemá smysl se nijak omezovat.

Baterky Parkside a Riwall nabijim do plna, teda podle nabiječky až rozsvítí zelenou a pak se skladují v dílně kde je přes zimu 7°C, žádná zatím neodešla a řekl bych že vydrží pořád stejnou dobu při práci. Riwall 40V 4Ah mám už asi 6 - 7 let a jede pořád 1,5h na strunovce nebo plotostřihu, vybíjí se tak až se stroj vypne, pak se hodinu nabíjí a jede se dál.

Takže tak.

před 13 hodinami, Pe.Tr napsal:

me trebas android auto hlasi jestli chci prodlouzit zivotnost baterie tak at mobil vyndam z nabijeciho slotu , vyndam mobil a ma cca 80% ( xiaomi 14 )

Android auto to hlásí protože mu to tam někdo naprogramoval, osobně bych to ignoroval.

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...