Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Zdanění podpory stavebního spoření

Zdanění podpory stavebního spoření  

1. 1. Zdanění podpory stavebního spoření

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

Souhlasím plně s Medvědem, já jsem volil VV a zatím jsem rád, uvidím s čím ještě přijdou, každopádně pokud stát nemá peníze tak se holt někde ty peníze musí vzít. Já sám jsem měl kdysi stavebko a použil jsem ho právě na nákup auta, a nejsem z mýho okolí jedinej, kdo jej nevyužil na dům ale koupil si z těch peněz \"zbytečnosti\", věřím že pokud by se stavebko používalo jen a jen na dům či podobný věci, tak by na to vláda nesáhla protože by bylo hned o víc jak polovinu stavebek míň;)

Takže za mě souhlas, bohužel to ale odnesou nejvíce Ti, kteří stavebko chtějí právě na bydlení:nevim

[upravil dne 3/7/10 Šalda]

Odesláno

P09: Podle mého názoru, ti co platí, měli by nějaký důchod dostat. Nicméně nebude to v průměru 40% z hrubé mzdy, na to prachy fakt nebudou, co se týče věku, tak ten by se nemusel tolik natahovat, ale prostě se zkrátí ta výše. Ti, co na důchod \"vidí\", ti se bát nemusejí. Střední generace by měla přemýšlet o tom, jaké to bude, případně si začít šetřit (pozemek, několik uncí zlata ...). Mladí možná něco dostanou, ale to bude dejme tomu existenční minimum, zbytek budou cálovat ze svého (pokud nebude dříve konec světa).

Bohužel dneska je takový svět, před deseti, patnácti lety se o tom moc nemluvilo, protože nebyl důvod, schodky státních rozpočtů /všech vyspělých států/ byly na tom relativně dobře. Však se ve škole učíme, jak je výhodné spotřebovávat nyní, splácet později. Bohužel toto je státní rozpočet, ten těžko zkrachuje, ale může se to stát /nestane, vždycky někdo půjči, ale za jakou cenu?/.

Co se týče mě a stavebka, určitě bych nějaký peníz navíc uvítal až přijde na řadu koupě nemovitosti, zatím bydlíme provizorně a z jednoho platu to jde blbě, vydělává jenom přítelkyně, takže o nějaké našetřené koruně není řeč. Nelze zhodnocovat úspory.

Demo: jsou tací, co důchod nedostávají, nebo na jejich poměry velmi malí. Pokud se nepletu, tak sportovci a umělci (zpěváci apod.) nemusejí platit důchodové, takže v novinách se můžeme dočíst, že ten XXX je na mizině ... .protože neplatil a ted nic nedostává, nebo platil z minima (aby měl co nejnižší daně) a dostává velmi málo a svoji dříve vydělané prachy už nemá. Takže pro ty, co mají do důchodu dejme tomu +- 10let, nezatajujte své veškeré přijmy a platně z nich sociální, vrátí se vám to v penzi - ale nemusí to být těch 40% HM.

Odesláno

nezbyva, nez rici KONECNE nekdo dostal odvahu na tento krok.

\"Stavebni sporeni\" je v puvodni koncepci tezky nesmysl, protoze neni omezene ucelovosti. Osobne bych statni podporu nepriznal kazdemu, kdo STAVEBNI sporeni nevyuzije na bydleni - tj. byt, dum, pozemek, rekonstrukci, vnitrni vybaveni a s tim spojene veci. Nevidim jediny realny duvod, proc by se z dani mely financovat dovolene a jine pozitky, to si snad kazdy muze koupit za svoje.

Kdyz si dobre prectete smlouvu, zjistite, ze nikde ve smlouve neni uvedeno ze budete dostavat 4500, resp. 3000 nebo jinou castku - vzdy je tam odkaz na zakon, a vysi priznane podpory pro dany rok. Ta byla prave snizena...

Uvidime, jestli budou nasledovat i dalsi kroky pro omezeni rozhazovani penez, ale tohle je jeden z tech co se projevi nejrychleji.

PS: Taky mam stavebko. Jediny duvod byl, ze je to dlouhodobe nejvyhodnejsi varianta sporeni, pokud se jedna o penize u kterych necekam ze je budu brzy potrebovat. A porad jeste to nejvyhodnejsi variantou zustalo - alternativa je nejake sporici konto, kde budou tak 2% (mozna uz mene) - na stavebku k tomu porad bude 1500 bonus. Ty penize zamrzi, ale nekde se proste zacit setrit musi.

Odesláno

Peugeot09: co se skolneho tyka, pokud jsem si vsimnul, tak pekna radka dekanu a rektoru prohlasila, ze velkou cast prijmu ze skolneho venuji na prospechova stipendia, a to tak aby se tem opravdu dobrym studentum skolne minimalne vratilo zpet. Takze pokud nekdo nema na skolne a je dobry, jiste nebude mit problem prave se skolnym. A ze skol treba zmizi ti, kteri tam jsou jen proto ze za ne stat plati zdravotni, socialni a pri tom chodi jen po brigadach misto do skoly. Nevim, jak moc se to od nasich casu zmenilo, ale tenkrat bylo dost lukrativni byt student, bydlet na kolejich a chodit vecer pit a pres den makat do makra. Dalo se to vydrzet i nekolik let, nez clovek obesel vsechny dostupne skoly...

Dalsi vyhodu vidim v tom, ze treba konecne stoupne dnes mizivy zajem o technicke obory. Sice jsou ted hrozne v mode humanitni vedy jako psychologie, filozofie a dalsi, bohuzel vsak absolventi plni pracovni urady a zjistuji, ze timhle se neuzivi (a ani nas, az budeme jednou treba v duchodu).

Odesláno

Vvitty: souhlasím. Neúčelovost je naprostý nesmysl. A pokud ve smlouvě je skutečně odkaz na zákon, tak ti co v této anketě hlasovali, že to je porušení smlouvy, jsou vedle :D

Zkoumal jsem kdejaké spořící účty a většinou je to okolo 2%, myslím, že jedna banka, kterou neznám, nabízí až 3% ... samozřejmě při splnění podmínek: částka a doba. Co to jsou vlastně 2%? Nyní to tak akorát pokryje inflaci...

Odesláno

sám jsem stavebko využil, ale nezdá se mi to jako dobrý systém.

Pokud opravdu chtějí lidem pomoci, proč někomu, kdo má na to, aby uložil 18.ooo ročně na spoření dají \"dotaci\". Tenhle člověk ji asi nepotřebuje. A lidi, který živoří od výplaty k výplatě nedostanou nic, protože na to, aby uložili ročně 18 litrů prostě nemají.

Školné - je samozřejmé, že když žijeme v kapitalismu, nic není zadarmo. 1o.ooo za semestr se mi nezdá moc. Ale platit to až \"dosáhne průměrného platu\"? Co to je za píčovinu??? To si každej druhej student VŠ založí s.r.o. a dá si průměrný plat mínus 5oo a do smrti jim nic nevrátí. Smůliu budou mít opravdoví vědci, ty zaměstnává stát, takže si to pěkně ohlídají.

A nakonec něco pro Buriska :-)

romáci a důchod

je to opravdu, ale opravdu rasisitický HOAX!!! ;.)

[upravil dne 3/7/10 Ravel]

Odesláno
Původně zaslal: peugeot09

V poslední době jsem se setkal s dost něpříjemným zjištěním, kdy společnost přijme do pracovního poměru radší titulovaného vola, který akorát dokáže rozdávat rozumy, namísto nějakého schopnějšího člověka, který je prostě praktickým typem a danou práci dokáže zvládnout absolutně v jiné kvalitě.

Přesně tohle znám. K nám do fabriky teď berou samý .ing jen pro to, že uměj anglicky. Setkal jsem se se dvěma VŠ elektrikářema, který nevěděli jakej je rozdíl mezi průměrem a průřezem :bojim. Potom s nějakým technologem, kterej sice uměl anglicky, ale jinak řek \"Abych řek pravdu, tak já tomu úbec nerozumím...\". A bokužel má pravdu.

Skoro to zpěje k tomu, že v republice budou samý inženýři a reálný peníze bude za směšnej plat vydělávat jen mizivý procento lidí :(

K tomu osatnímu o tom spoření: Chce se mi blejt :blicismajlik

Odesláno
Původně zaslal: MilanF1

Vvitty: souhlasím. Neúčelovost je naprostý nesmysl. A pokud ve smlouvě je skutečně odkaz na zákon, tak ti co v této anketě hlasovali, že to je porušení smlouvy, jsou vedle :D

To je přesně jako s poplatkama u doktora. V Ústavě je napsáno, že máš nárok na bezplatnou zdravotní péči ZA PODMÍNEK DANÝCH ZÁKONEM. No a PODMÍNKA je zaplatit 30-60-90. Takže to protiústavní není.

Moje dcera například na jeden lék na epilepsii, který stojí 1850Kč doplácí jenom 32 Kč + 30 Kč recept + 30Kč položka (snad to píšu dobře). A těch léků bere momentálně 5 druhů. Tekže kdybych měl platit plnou palbu, tak se s váma ani nebavím, protože bach neměl ani na Pažouta, ani na komp. :roll

Odesláno
Původně zaslal: dolly1010

Přesně tohle znám. K nám do fabriky teď berou samý .ing jen pro to, že uměj anglicky.

Osobně znám kluka, co byl v emerice, a 2roky myl na fabrikovým parkovišti Chryslery, než si pro ně přišli zákazníci.

Pak žádal o místo ve fabrice na autodíly a do referencí napsal, že pracoval jako Car Design Manager u Chryslera a oni ho vzali do vedoucí pozice. :bacha

Odesláno

Ravel: osobne shledavam docela velky rozdil mezi plnym hrazenim leku nemocnymi (od toho tu je pojisteni, ze...) a prispevky na nejake sporeni na dovolenou ;-)

Nehlede na to, ze pokud vim, tak u poplatku je rocni limit, nad ktery se nehradi.

Odesláno
Původně zaslal: Ravel

Osobně znám kluka, co byl v emerice, a 2roky myl na fabrikovým parkovišti Chryslery, než si pro ně přišli zákazníci.

Pak žádal o místo ve fabrice na autodíly a do referencí napsal, že pracoval jako Car Design Manager u Chryslera a oni ho vzali do vedoucí pozice. :bacha

Dávám mu palec nahoru :super

Musím říct, že dva roky umývat auta u jedné značky tak ten kluk musí znát linie těch aut líp jak samotnej Car Design Manager, kterej je doopravdy vymýšlel.

Odesláno

Ať si zákonodárci (viďte p. Kalousku)jdou příkladem a sníží si platy a senátoři jako akt vlastenectví by sami sebe zrušili!!! To b se najednou ušetřilo peněz!! Nemohu si vzpomenout, k čemu je v ČR senát užitečný!!!! Je to velmi dobré místo pro důchod!!!:grr

Odesláno

Chápu správně, že tu řešíte nějakých maximálně 200kč měsíčně? :roll

To fakt nemáte nic jiného na práci?

Odesláno

Ono na to školné nelze při studiu na některých VŠ jen tak jednoduše vydělat. Já osobně jsem minulý rok promoval zde, přičemž díky nabitému rozvrhu v 1., 2. a 3. ročníku se nějaká brigádka při studiu mohla konat jen těžko.

Na druhou stranu - nyní studuji opět studuji, konkrétně tady, brigádku mám a něco volného času taky ještě zbývá.

Z tohoto vyplývá že to obecně nelze kategorizovat.

Nicméně i v nynější situaci není VŠ \"zadarmo\", jak by si někho mohl pomyslet. Když bych vzal v potaz průměrného studenta, týdně dojíždějícího na kolej ze vzdálenosti 100km, tak náklady na jeden rok studia jsou cca následující:

Dojíždění (vlak) - 90kč jedna jízda x 2 (tam a zpět týdně) x 4 týdny x 10 měsíců = 7200kč

+ dojíždění do školy pomocí MHD - 640kč (3 měsíce) x 3 + 1 x měsíční za 265kč = 2185kč

Ubytování - průměrné kolejné cca 2600kč/měsíc. + 100kč internet x 10 měsíců = 27000kč

Strava - dejme tomu 4 dny v týdnu x jeden za 100kč (20kč snídaně, 40kč oběd, 40kč večeře) x 4 týdny x 10měsíců = 16000kč

Suma 52385kč mínus státní příspěvek na bydlení (kolejné) - 500kč * 10 měs. = 47385kč. Každý měsíc tedy zhruba 4700kč. Za předpokladu že si daný student za 10 měsíců nic nekoupí, nikam nevyrazí, ani nic podobného.

Když k tomu přidáme 10k kč/semestr školného, tak máme ze 4700kč rázem 6700kč měsíčně.

Studenstká půjčka bude v tom případě asi jediná schůdná varianta, jenže... 10k kč/semestr = 20k kč/rok = 100 000kč /5let studia. Tipuju že půjčka pro studenty bude bezúročná, takže na konci studia bude mít každý dluh oněch 100 000kč.

Následuje nástup do zaměstnání a nástup. plat max. cca 20000 kč čistého (zkušenost spolužáků z minulého roku). Mínus bydlení, jídlo, atd. Kolik může zbýt na placení \"dluhu\" ze školného je otázka. Tipuju okolo 3000kč. 100/3 = 33měsíců = 2,7 roku. Bezmála 3 roky, ve kterých si nebude možné nic jiného koupit, pouze platit dluh za studia. Zajímavá představa.

Odesláno

OK406: pokud se nepletu, tak tu je návrh na zdanění výhod politikům (to je víc jak ty dvě stovky mesíčně).

Kujon106: Studuji, ale spočítané to nemám, jelikož nejsem na koleji a dojíždím denně, ale jízdné mě vyjde na 2320 Kč * 3 = asi 7 000 kč ročně. V podobné výši mám ubytovací stipendium. Takže toto se mi zaplatí. Plus ještě nezbytné učebnice, bez nich to jde blbě, to je jasné. Jídlo vyčíslit nedokážu, bydlím s přítelkyní a oba si musíme měsíčně vystačit max. s 10 000 Kč.

Odesláno

Kujone - v Tvem vyctu nakladu mi chybi odpocet pridavku, ktere Tvi rodice dostavaji az dokud nedostudujes (nepostrehl jsem, ze by se to rusilo, i kdyz priznavam, ze jsem se o to hloubeji nezajimal).

Jinak investice do vzdelani neni vec, ke ktere by Te kdokoli nutil, ale diky ni mas na trhu prace podstatne lepsi pozici nez nekdo, kdo hned po ucnaku ci mature zacal hakovat. Takovy clovek se hned po zapojeni do prac. procesu stava na rodicich i spolecnosti nezavisly a tudiz nemusi nikde vypisovat, co ho stoji jizdne nebo jidlo - nikoho to totiz stejne jako mne v Tvem pripade nezajima. V mem okoli znam i lidi, kteri studovali na nekolika VS a i kdyz se jim zadnou nepodarilo dodelat, presto si nezili vubec spatne. Muj dotaz zni: \"Kdyby si museli skolne platit, fakt by studovali x let bez nejakeho vysledku? A z jakeho duvodu mame takove lidi nejak podporovat?\"

V dobe, kdy jsem maturoval bylo prijeti na VS silne vyberove. Sice se na VS dostalo urcite % studentu jen diky spravne barve knizky rodicu, ale ve sve postate platilo, ze kdo ziska VS titul, neco umi a zna - to, co na nas dnes v mnoha pripadech mava diplomem na mne v zadnem pripade nedela dojem vzdelanych odborniku, ale spis se muj nazor blizi tomu, ze VS skolstvi hodne hluboko kleslo. Tim, ze se za vzdelani ma platit podle mne dojdeme k tomu, ze VS budou studovat Ti, kteri o to budou mit zajem

Odesláno

Medvěde, na přídavky dneska nemá každý nárok (záleží na příjmu rodiny), ale rodiče určitě pobírají slevu na dani, která je přes 900 Kč měsíčně.

Odesláno

No ono vzdělání zadarmo není už dávno (a přesto tolik lidí studuje - proč asi?). To, jestli se zavede nebo nezavede školné, samozřejmě logicky studenty zajímá. Ale pokud se skutečně alespoň část školného využije na prospěchová stipendia, může to být docela dobrá motivace k tomu se snažit, ne?

Odesláno

Hlasoval jsem: \"Je mi to jedno, peněz mám dost\" :D

A teď vážně, stavebko samo mám. To předchozí jsem jako jeden z mála použil na koupi bytu, resp na vyplacení sestry z její půlky. Teď si spořím druhým rokem na dalším a posílám tam jen tolik, abych měl tu nejvyšší státní podporu (3k/rok). Pokud mi jí sníží nebo dokonce zruší, tak to nechám být a budu posílat dál, jen tolik, aby mě to moc \"nebolelo\". Je to na 6let - kdo ví co bude za 6let???

Každopádně šetřit se musí, ale musí to být vidět i u těch, co nám to přikazují :bacha

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...