Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zkusil jsem si tu jejich kalkulačku a ukazuje podobnou částku jako IDA, tak dobrý. Ale zkusil jsem i zadat, co by se stalo, kdybych šel na stará koulena dělat OSVČ, a to je teda velký rozdíl...

Odesláno (upraveno)

@oddie ... nojo, vedet a umet to co dneska a byt mi cca znova 27-30 (pred tim jsem byl dost nepouzitelnej)  .. :D    .. ale co uz ... me duchodova kalkulacka pomerne na.sr.ala  :D ...  vzhledem k tomu jake dane a soc/zdrav platim...   ale jak pise @oddie  ..jako nedejboze 5-10 let pred duchodem muset jit na OSVČ ... to by byl definitivni pruser....  ..pokud by to nebyl kseft za luxusni ranec, aby si clovek mohl poradne odsypat do pojisteni a na potom...  ...protoze momentalne ani IT trh neprekypuje luxusnimi nabidkami, dobre uz bylo ....  

Upraveno uživatelem BubakGS
Odesláno

Dnes jsem viděl tabulku a podle současných podmínek to mám přesně za 26 let a 9měsíců. :D :roll Takže zatím no stress. Poctivě si spořit a těšit se, na jak říkal nebožtík kolega, na ten poslední vagón, ze kterého už není výstupu. :myslim  

Odesláno

To OSVČ mě překvapilo hodně. Na posledních pár let by to asi zásadnější díru neudělalo, možná to nechám časem spočítat nějakého poradce, ale celý život OSVČ teda udělá rozdíl velkej.

Pokud bych měl jít do "svého", asi by to bylo spíš s.r.o. Ne že by to byl rozdíl pro důchod  🤣  ale nějak mi přijde, že to líp vypadá. 

Odesláno (upraveno)

už je pryč doba, kdy mohl člověk legálně dostat důchod 250 tisíc 😯, protože před rokem 2014 to šlo (pár jedinců ho má dodnes), protože tak ,,chytře'' byl nastaven výpočet, dnes už ani super plat tohle nezajistí--konečně se našel někdo ve Sněmovní a u Valdštejnů se zdravým rozumem..., ale překlopili to zas tak , že nivelizovali všechny kategorie 

jinak bych neřekl, že je blbá doba--je taková jaký je národ, dokonce jsme se mohli nedávno dozvědět, že ,,Češi jsou blbí a já byl taky blbý'' (Masaryk) 😉, prostě jaký si to uděláš, takový to máš..., ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že růst důchodů a náklady na život nejsou v rovnoběžce, ať si každý mluví co chce :roker, tím si rozhodně nestěžuju, mám se ekonomicky dobře, protože jsem na stará kolečka myslel, ale ,,fakt dobře'' už asi fakt bylo ;)

https://dumfinanci.cz/clanky/8659-poradna-jak-muze-mit-nekdo-duchod-nad-60-tisic-korun/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1632431&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=1632431&dop_vert_id=int1&dop_req_id=zIsiEkxSRlK-202603121130&dop_id=271658615 

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno (upraveno)
před 5 hodinami, radim.1008 napsal:

Dnes jsem viděl tabulku a podle současných podmínek to mám přesně za 26 let a 9měsíců. :D :roll Takže zatím no stress. Poctivě si spořit a těšit se, na jak říkal nebožtík kolega, na ten poslední vagón, ze kterého už není výstupu. :myslim  

To máš pytel kalendářů. To už důchody ani nebudou, to rovnou do toho vagónu. 🫣

Jako OSVČ jsem byl také, ale ne dlouho,cca 3 roky, ovlivní to sakra moc,můžeš platit jak mourovatej a neovlivní to nic. A před důchodem jít na živnost, no nevím. Já bych si klidně uměl představit domarodit to do důchodu,ale na to nevím jak. Protože to co jsem bral nemá ani hromada lidí jako hrubý plat.

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno (upraveno)

samostatnou kapitolou jsou herci, zpěváci,sportovci atd., co se kumštu věnovali cca 50-60 let (tzv. VIP či serebrity), co dneska brečí nad malým důchodem, který jim prý stačí leda tak na telefonování 😂, jojo--probendit všecko s kujwama , nemyslet na stáří a pak si stěžovat  🙉, na to musí být už pořádná hroší kůže ;)

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Spíš než hroší kůže bych řekl určitá nedůvtipnost, nevzdělanost. Což je ale problém i dnešních dětí, proč se kujva už na základce neučí nějaká finanční gramotnost, nějaké ekonomické základy? Aby měly aspoň základ chápání souvislostí? Školní osnovy jsou otřesné. 

Tím neomlouvám ty herce apod., nebo profi sportovce, ale ti prostě nejsou zpravidla žádní lumeni, kór když kvůli sportu sotva dochodili školu, sice vydělají balík, ale často je pak o něj někdo obere pod neuvěřitelně průhlednou pohádkou. Protože tyhle základy prostě chybí.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Využil jsem nudného teamsu a zkusil nakrmit GPT daty z ČSSZ, aby mi odhadl nějaké možné varianty dalšího fungování v práci a jaký to může mít vliv na důchod. Dal jsem tomu jen 3 základní varianty - současný plat, poloviční plat a OSVČ s minimálními odvody. Určitě by si s tím šlo ještě pohrát, ale už ten prvotní nástřel mě docela překvapil. OVZ už mám zřejmě natolik robustní, že ani minimální odvody jej nesestřelí úplně zásadně a když člověk ty ušetřené odvody neprožere, ale investuje, vydělá tím řádově víc. Naopak se moc "nevyplatí" pokračovat jako dobře placený zaměstnanec. No já si snad na stará kolena fakt budu muset udělat to ičo...

Odesláno

Reálně je to trošku jinde.  Kdo u nás v práci byl na IČO, tak je to sakra znát a před důchodem si myslím, že to bude stejné. Já už jsem v letech, kdy si můžu nechat jednou za rok tohle nechat udělat ofiko, třeba i vícekrát, dcerka dělá vedoucí na soc správě. 

Odesláno

V zásadě tak, jsou to jen hrubé odhady, ono se to ještě může za těch teoretických 12 let ještě x-krát změnit, nicméně je dobré si udělat nějaké scénáře, jak by člověk asi chtěl fungovat a ty si nechat spočítat. 

Především, když už mi v práci nastala situace, kdy jsem dal výpověď, bych si rád udělal volnější režim - ne že bych ho teď měl nějak moc drsný :D Takže buď částečný úvazek (z toho firmy moc nadšené nebývají), nebo kratší kontrakty (a ty se flexibilněji dělají spíš na IČO). Ideální stav by byl 8 měsíců dobře placený zaměstnanec na 4 dny v týdnu a pak 4 měsíce volna na pracáku, ale už to vidím v barvách, jak se mi to podaří načasovat a sehnat 8x po sobě 🤣 Jednou, dvakrát by se to asi podařit mohlo, pak už to začne být v CV podezřelý 😝

Uvidíme, jak se to všechno vyvine, nicméně poselství je především to, že na ičo se sice ten důchod o pár tis sníží, jenže člověk vydělá mnohonásobně víc a když to vhodně investuje, zbyde mu nakonec podstatně víc než je ten pokles - a nadto ještě diverzifikuje. 

Jinak v extrému mi za stávajích podmínek stačí odpracovat v součtu už jen 4 roky, jen tak mimochodem. 8 let střídat půl roku práce, půl roku pracák (to je vyloučená doba, nesnižuje OVZ), a pak využít předdůchod (dtto) a při něm už si pracovat vyloženě jak se člověku zrovna chce, aniž by se mu snižovalo OVZ. Což je přesně kombinace, kterou jsem si nechal také zhruba spočítat. Holt analytik potřebuje mít popsané všechny varianty 😇

Odesláno

Investice je samostatné téma, do toho bych zde úplně nezabředával, jen dvě poznámky k tomu. Ad a) penzijní připojištění nebo jak se tomu říká, je v podstatě nějaký investiční fond s aktuálně tak vysokými poplatky za správu, že sežerou většinu zhodnocení. Už jsme to tu taky dřív probírali. Podobné zhodnocení za stejných rizik, ale bez těch poplatků - takže ve výsledku s mnohem větším výnosem - se dá udělat nákupem podobných věcí, jako dělají ty fondy (tzn. pro malého investora nějaké ETF). Ty zdejší poplatky penzijních fondů jsou extrémní prasárna, ale snad se to časem zlepší - mně už to teda moc nepomůže, ale aspoň mladým by mohlo. Odkaz, abyste nemuseli hledat: https://medium.seznam.cz/clanek/slk-svedy-stoji-stejny-duchod-20x-mene-nez-cechy-co-delame-spatne-225440

Ad b) na ičo si můžu odvody (v nějakých hranicích) zvolit, jako zaměstnanec ne. A že jsou v mém případě sakra vysoké. Pokud půjdu do minimálních odvodů, za těch 8 let mi (v kombinaci s pracákem) sníží důchod o cca 5tis (v dnešních cenách). Zároveň mi ale zbyde o cca 20tis měsíčně víc. Jako, to je na mě trochu silná káva, takový nepoměr. Na to nemusím ani porážet inflaci, s takhle šíleným rozdílem to stačí i jen strčit na spořák a furt zbyde víc, než když to člověk nahází do černé státní díry a za "odměnu" dostane jen drobky. Podstatné je jen to neprožrat.

Odesláno
před 21 hodinami, Charlie 1 napsal:

jak se říká lepší malej důchod brát dlouho než obrovsky pul roku😂

říká se taky, že do 70 to jde 👍, ale pak se projeví všechny neřesti, které čověk tělu provedl 😉,   jinak v bedně říkali starší klucíí, že peníze nejsou všechno 😂

Odesláno

Jinak jsem to ještě trochu zkoumal a gpt mi nedoporučoval platit úplné minimum, ale socko tak 10-12tis. To mi nebude snižovat OVZ a zajistí slušnou podporu při přerušení živnosti - akorát to není dobré opakovat moc často, úřady to prej nemaj rády 🤣

Jestli k tomu scénáři dojde, nechám si to spočítat pořádně,  tohle je jen pro představu o řádech a co a jak vychází. 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   1 registrovaný uživatel

• Vytvořit...