Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

za komančů byl plat. průměr v určitém období dejme tomu 2500 a měli ho plusminus všichni..., po převratě stát nyní pracuje s průměrem 47 tisíc, přitom uznává, že ho má jen třetina pracujících 😯, celkem by mě zajímalo jak to statistici vypočítali, když dvě třetiny mají do 30 tisíc..., to je tady opravdu tolik lidí co berou cca 90 tisíc a víc, aby průměr vyšel na těch 47 ?? 😂

podle mě je těch 47 vycucaných z prstu, prostě přesná cifra vypočtená z nepřesných čísel (podkladů) 😉

Odesláno
před 12 minutami, ozzy56 napsal:

za komančů byl plat. průměr v určitém období dejme tomu 2500 a měli ho plusminus všichni..., po převratě stát nyní pracuje s průměrem 47 tisíc, přitom uznává, že ho má jen třetina pracujících 😯, celkem by mě zajímalo jak to statistici vypočítali, když dvě třetiny mají do 30 tisíc..., to je tady opravdu tolik lidí co berou cca 90 tisíc a víc, aby průměr vyšel na těch 47 ?? 😂

podle mě je těch 47 vycucaných z prstu, prostě přesná cifra vypočtená z nepřesných čísel (podkladů) 😉

Pokud se ti nelíbí průměr, můžeš používat medián. Jinak průměr i medián je přesná cifra vypočtená z PŘESNÝCH čísel, a to oficiálně přiznávaných výplat. A ano, je tu opravdu tolik lidí, co berou 90tis a víc, že je průměr takový. A dokonce je reálný příjem lidí ještě vyšší, protože ten průměr a medián platí pro samotné mzdy, které podléhají vysokým odvodům, takže třeba živnostníci si oficiálně vyplácejí míň a co mohou, vezmou "na firmu", a stejně tak vysokopříjmoví zaměstnanci mají řadu nepeněžních benefitů daněných méně než je daněná mzda - typicky třeba auto k soukromému použití. 

Odesláno

tak median je necelych 42000, tzn 50% bere vic nez toto. Je to hruba, v cistem je to samozrejme mene, ale cistou nikdo nepocita, protoze kazdej ma jiny odvody, ulevy apod. Mezikvartalne sel median nahoru o 3k, coz je docela dost.

Odesláno (upraveno)

Podle této tabulky patřím mezi středně placené profese i když jsem těchto čísel nikdy (dle uvedených let v tabulce) nedosáhl. Ale nestěžuju si, jen se divím. :myslim Nikdy jsem nebyl bohatý ani chudý a se svým životem jsem spokojený. Jsem holt stará škola. :papa

IMG_20251111_180119.jpg

Upraveno uživatelem Pepito
Doplňující fotografie
Odesláno

no hlavně si každý musí uvědomit kolik závazků a kravin si bere na dluh , že bude muset splatit a bude mít oprátku na krku a bude se muset podle toho honit v praci….

ja jsem ted přesunul penzijní stare z 1998 mel jsem tam presne 116 000Kč a přesunul to do DPS kvůli předdůchodu….

vse je taky o nákladech na zivot a ty mame male inkaso, jídlo, pojistky  palivo apod do 25 000kc/měsíc jen benzín dělá 5500/ mesic  holt 2 auta a vesnice 😂😂 ake he tady krásně …

Odesláno

Tohle je ovšem ta stinná stránka spoření/šetření, po téměř 30 letech spoření výsledek naspořené zhruba 3 současné platy... Podle oficiálně přiznané inflace poklesla hodnota koruny od r. 1998 dodnes na pouhou čtvrtinu (!), pokud by se do toho započítaly ceny nemovitostí, bylo by to ještě horší.

Toto je mmch. častý argument těch, co si nespoří, že za 30 let bude mít to, co si utrhávali od huby, mizivou hodnotu, a v podstatě mají pravdu - ale rozumná cesta není nespořit vůbec a všechno prožrat, ale snažit se vhodně investovat. Bohužel u nás se za ta léta jako jediná "bezpečná" investice vžila - cihla... a podle toho taky vypadá trh s bydlením.

Odesláno

jj, sporit se musi investici, nikoliv jen sporenim - to nikdy nevydela. Nemovitost je slusna investice, na druhou stranu - vyzaduje peci. Ale tohle je strasne slozity tema a pro spoustu lidi totalne nepochopitelny a neuchopitelny. 

Odesláno

Proto jsem předělal před lety důchodové připojištění nebo jak se to jmenuje. :D Po 19 letech spoření, kdy cca 9let je na bázi investování s pojištěním vkladu, je tam téměř o 100tis.Kč víc, než jsem tam já a zaměstnavatel vložili. I tak to ale není žádná první ve sportce. Ale pár stovek už tam je. :myslim Snad se toho důchodového věku dočkám nebo i dřív, abych si to mohl užít. :D

Odesláno

Já mám to důchodové především proto, že nám přispívá zaměstnavatel, 2tis měsíčně. A taky proto, že se to pak dá využít k předdůchodu, kde je (zatím) podmínka nejen nějaké naspořené částky, ale taky minimální doby spoření. Jediné, co mě na tom se.e je, že jsem si to mohl založit ještě o něco dřív :) ale co už, lepší tahle, nežli vůbec. Kolega si to nezařídil, protože tomu systému nevěřil, a teď by se mu to hodilo - nechápu, už jen kvůli tomu příspěvku zaměstnavatele mělo cenu si to založit, ale jeho boj...

Odesláno

Nejlepší je ty úspory na důchod zhodnotit za pomoci bankéře z ČNB nebo nějaké IT podpory na telefonu. To je jistota :aut

Jinak spoření v korporátu je většinou hodně výhodné. Zvlášť, když se to tam dá posílat i z benefitů :super

Odesláno
před 16 minutami, oddie napsal:

Já mám to důchodové především proto, že nám přispívá zaměstnavatel, 2tis... 

...Kolega si to nezařídil, protože tomu systému nevěřil, a teď by se mu to hodilo - nechápu, už jen kvůli tomu příspěvku zaměstnavatele mělo cenu si to založit, ale jeho boj...

Přesně tak využil jsem toho hned jak jsem nastoupil. I když to bylo tehdy pár stovek. Dnes je to sice litr, ale i tak lepší než nic. ;)

Taky nechápu ty, co si nezaložili a nevyužívají možnosti, stejně je to s obědem, kdy nás stojí teď "pouhých" 42Kč. Nechápu lidi, co nechodí. Je to teplý, někdy, misku a talíř za nás umejou a ještě je každý den ovoce nebo salát plus sklenička pití. Klasická závodka, ale vždy si vyberu něco ze třech možností. 

Odesláno
před 30 minutami, MJSytic napsal:

Nejlepší je ty úspory na důchod zhodnotit za pomoci bankéře z ČNB nebo nějaké IT podpory na telefonu. To je jistota :aut

Jinak spoření v korporátu je většinou hodně výhodné. Zvlášť, když se to tam dá posílat i z benefitů :super

Já nejvíc investuju do dětí. To je podobné 🤣

Odesláno
před 9 hodinami, oddie napsal:

Tohle je ovšem ta stinná stránka spoření/šetření, po téměř 30 letech spoření výsledek naspořené zhruba 3 současné platy... Podle oficiálně přiznané inflace poklesla hodnota koruny od r. 1998 dodnes na pouhou čtvrtinu (!), pokud by se do toho započítaly ceny nemovitostí, bylo by to ještě horší.

Toto je mmch. častý argument těch, co si nespoří, že za 30 let bude mít to, co si utrhávali od huby, mizivou hodnotu, a v podstatě mají pravdu - ale rozumná cesta není nespořit vůbec a všechno prožrat, ale snažit se vhodně investovat. Bohužel u nás se za ta léta jako jediná "bezpečná" investice vžila - cihla... a podle toho taky vypadá trh s bydlením.

ja tam spořil ale cca 300 kc, ale mas pravdu inflace vse sezrala aby to investování mělo smysl musíš se pohybovat minimálně+5% a víc nad inflaci… pak uz to za roky neco udela ,

konecne se da založit DIP a rozhodovat si o všem sam s minimem poplatku a 15% vratka na daních což je +7500 taky na zemi nenajdeš….

ad Milan s tim důchodovým věkem to vidim i v rodině v 47 a druhy dokonce ve 40 můžou přestat pracovat. jeden podniká e-shop a druhý je muj mechanik , který už má pod sebou 3 mladé kluky😉 takže da se….

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...