Pepito Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 (upraveno) Následující jsem oddělil z vlákna modelů (https://www.peugeot-club.com/topic/119242-modely-auticek/ =============================================================================== Já jsem jel, jako školou povinný, v tom přívěsu. Můj strejda s tím jezdil v ČSAD v Čáslavi. Upraveno 15. březen 2025 uživatelem Péťa Medvěd a radim.1008 ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 (upraveno) Pepito - ale to je klasickej "babosed" co dělali Poláci, těch jezdilo spousty i v ČSSR - než místo nich nastoupily kloubové "Čabajky" My se vezli v návěsu za kozlem. Původně to SNAD mělo fungoval ve velkých JZD, kde se v tom vozily dojičky do kravína, pak se návěs vyměnil za cisternu a řidič svážel mléko, aby na konci šichty zase přepřáhl a odvezl ženský domů. Kolik ks ale bylo vyrobeno netuším, myslím ale, že jednotky ks. Ten konrétní návěs, v kterým jsme se vezli, byl zrekonstuovaný totál shnilý kousek co se rozpadal v DUSLO Šala. Teď je k vidění v nějakém muzeu. Upraveno 15. březen 2025 uživatelem Medvěd dýzl a Pepito ohodnotil 2 Citovat
Milan+ Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 Před hodinou, Medvěd napsal: Pepito - ale to je klasickej "babosed" co dělali Poláci, těch jezdilo spousty i v ČSSR - než místo nich nastoupily kloubové "Čabajky" My se vezli v návěsu za kozlem. Původně to SNAD mělo fungoval ve velkých JZD, kde se v tom vozily dojičky do kravína, pak se návěs vyměnil za cisternu a řidič svážel mléko, aby na konci šichty zase přepřáhl a odvezl ženský domů. Kolik ks ale bylo vyrobeno netuším, myslím ale, že jednotky ks. Ten konrétní návěs, v kterým jsme se vezli, byl zrekonstuovaný totál shnilý kousek co se rozpadal v DUSLO Šala. Teď je k vidění v nějakém muzeu. Co pamatuji jak kluk,tak babosed se říkalo tomuto,pak asi když to čsad vyřazovalo ,tak se to možná vžilo i pro tohle,když to stálo na polích. Pepito ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 (upraveno) Tak já to slyšel o tom přívěsu za RTO, ale pravda až v době, kdy ho zhusta tahaly traktory a vozily se v ňom báby na pole Upraveno 15. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 Babosed se řikalo uplně všemu co vozilo baby na pole nebo po poli https://www.agroportal24h.cz/clanky/babosed-aneb-kdyz-je-potreba-lidska-sila-co-se-tim-oznacuje-a-k-cemu-slouzi Pepito, Hafity, Péťa a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Medvěd Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 (upraveno) Tu AVII pro lidi používali místo autobusu vodáci z Roudnice. Jednou jsem s nima jel z Lipna do Prahy a předjížděli jsme co šlo - 31ka s pětikvaltem i plná lidí ve skříni a s vlekem plným lodí vůbec nebyla vůdce kolon, ale švihala to srovnatelně s tehdy běžnými osobáky. Ale babosed tomu stroji nikdo z vodáků neříkal Upraveno 15. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Péťa Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 U nás se tomu říkalo bednabus Radek Hurvajz a Milan+ ohodnotil 2 Citovat
Medvěd Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 (upraveno) V Praze to ještě relativně nedávno používali cajti na odvoz čutofandů, říkali tomu ANTON Ale blbost.... Ta určitě nebyla prosklená Upraveno 15. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
Pepito Odesláno 15. březen 2025 Autor Odesláno 15. březen 2025 Tu modrou Avii po úpravě využívala firma OKAL Rýmařov když jsme s ní jezdili na montáže domů do Německa. Trasu třeba do Niebüllu jsme jeli na dvakrát s tím že jsme přespali v Rumburku a ráno pokračovali až do Niebüllu cca kolem 1000 km a zpátky jsme se tak těšili domů, že jsme to jeli na jeden zátah 20 hodin. Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Milan+ Odesláno 15. březen 2025 Odesláno 15. březen 2025 před 3 hodinami, Radek Hurvajz napsal: Babosed se řikalo uplně všemu co vozilo baby na pole nebo po poli https://www.agroportal24h.cz/clanky/babosed-aneb-kdyz-je-potreba-lidska-sila-co-se-tim-oznacuje-a-k-cemu-slouzi Podívej se z jakého roku ten odkaz je. Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
sitler Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 tak hlavne vyraz babosed je primarne ze zemedelskyho prostredi, takze ze stejna avie nemela mezi vodakama stejny oznaceni je vcelku logicke - tou totiz zpravidla nejezdily doslova baby na pole (nebo po poli, v pripade secek a dalsich sedacich nastroju). Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 (upraveno) před 7 hodinami, Milan+ napsal: Podívej se z jakého roku ten odkaz je. A co jako?? To přeci nic na věci nemění Přeci tam nebude odkaz z roku 1971 kdy ještě nebyl internet Upraveno 16. březen 2025 uživatelem Radek Hurvajz Péťa, Medvěd, pavelu96 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Milan+ Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 Protože ten pisálek napsal jen článek. Nějaký mlaďas, který si to poztahoval z netu a označí tak vše. Jen aby čtenář kliknul. Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
Medvěd Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 A co má novinář psát jinýho než články? Někdy Milane fakt nerozumím co nám chceš sdělit ..... Tys přesvědčenej, že babosed se říkalo tý vyorávačce brambor nebo co to je - O. K. Já si pamatuju, že tak říkali JZĎáci tomu přívěsu za RTO - což v podstatě ten Hurvajzem postovaný článek potvrdil. Že se tak říkalo i AVII je pro mě nová informace, ale jak píše Sitler - možný to je Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 (upraveno) Jinak Slovník nespisovné češtiny říká: Babosed podle SNČ 1. v zemědělství maringotka nebo krytý valník tažený traktorem, ve kterém se na vzdálenější pole či do lesa hromadně dopravují pracovníci, obv. ženy, kterým sloužil současně jako šatna a jídelna; podobně u lesních podniků. Kluci, začíná pršet, jděte se schovat do babosedu, ten chmel tu na vás počká. (80+) 2. druh sazeče brambor 3. doprav. místo k sezení určené invalidům, v zemědělství občas i v dalších významech https://eshop.maxdorf.cz/user/documents/upload/data/dl/SLOVNÍK NESPISOVNÉ ČEŠTINY, 4. vydání.pdf Upraveno 16. březen 2025 uživatelem Radek Hurvajz Pepito ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 Kdysi na střední nás vozili na vzdálenější chmelnice na nekrytém valníku za traktorem a taky tomu říkali babosed.... Dave_k a Radek Hurvajz ohodnotil 2 Citovat
Milan+ Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 před 12 hodinami, Medvěd napsal: A co má novinář psát jinýho než články? Někdy Milane fakt nerozumím co nám chceš sdělit ..... Tys přesvědčenej, že babosed se říkalo tý vyorávačce brambor nebo co to je - O. K. Já si pamatuju, že tak říkali JZĎáci tomu přívěsu za RTO - což v podstatě ten Hurvajzem postovaný článek potvrdil. Že se tak říkalo i AVII je pro mě nová informace, ale jak píše Sitler - možný to je Já tím nechci sdělit nic,jen jsem na vesnici vyrůstal,tak vím jak to bylo. A na rozdíl od měšťáků,nemusím to dohledávat na netu. Pepito ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 Babosed teda znám taky jen jako ten stroj na brambory. Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 16. březen 2025 Odesláno 16. březen 2025 před 21 minutami, Milan+ napsal: Já tím nechci sdělit nic,jen jsem na vesnici vyrůstal,tak vím jak to bylo. A na rozdíl od měšťáků,nemusím to dohledávat na netu. No ja to taky nemusim dohledávat na netu taky jsem vyrustal na vesnici a taky vim jak to bylo, jenže když bych to tu jen napsal tak by jsi tomu nevěřil, takže to bylo jen potvrzeni že tomu tak opravdu je. Pepito a Medvěd ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.