ozzy56 Odesláno 8. březen 2025 Autor Odesláno 8. březen 2025 problém je (co sem si tak všim), že ti co mají války plnou hubu přímo nebojují, ale ti, co bojovat nechtějí tam musí jít miroska, Dýdý, Pepito a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Péťa Odesláno 8. březen 2025 Odesláno 8. březen 2025 Debatu o ZVS jsem oddělil, už je tak dlouhá, že si zaslouží vlastní vlákno. Pokračujte prosím zde. radim.1008, pavelu96, dýzl a 6 další ohodnotil 9 Citovat
Davidak79 Odesláno 9. březen 2025 Odesláno 9. březen 2025 Jsem rád že jsem se vojny mohl ač "jen" na 12 měsíců zúčastnit. Dnes bych ty některé "slečinky" nakopal do prdele. 1998 -1999 VÚ 1031 ozzy56, Pe.Tr, radim.1008 a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 9. březen 2025 Odesláno 9. březen 2025 @Davidak79 jako že zemní stroje z doby před 89 byli vymakaný to vím a troufnu si říct že v některých ohledech byli různá konstrukční řešení daleko před tím co se používá dnes ano ony byli taky trochu jiné předpisy ale že se KáeNko nechalo takhle tahat jako přívěs to jsem nevěděl. Tahalo se to jako nebržděné nebo tam byl natažený vzduch hadicí z tahače ? Vím že se takhle dali tahat DéHáčka a ty východoněmecký nakladače co bejvali hojně v uhelných skladech. Citovat
dýzl Odesláno 9. březen 2025 Odesláno 9. březen 2025 (upraveno) Davidak79 - strojník KN 251? Vena garážmistr - k dotazu na KáeNko neodpovím, ale matně tuším že na trianglu se dalo vlekat bez obsluhy. K poznámce o různých konstrukčních řešeních-třeba DOK (DOzer Kolový) předběhl řádně dobu!! Byl zaváděn do ČSLA v roce 1967 a již v té době byl poháněn 4 trakčními el.motory + jeden na naviják, Motor T930-42 poháněl generátor. Současně se dal použít na sváření. (to bylo přímo jako součást stroje). Dále třeba OT 62 mělo asi jako první seriově vyráběný stroj nejen v Československu, ale min ve vých. bloku už oturbený motor typ PV6 , do výzbroje šlo v 62. Upraveno 10. březen 2025 uživatelem dýzl ozzy56 a miroska ohodnotil 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 10. březen 2025 Autor Odesláno 10. březen 2025 ohledně vzduchem chlazených motorů Tatra--měli jsme na vojně plno jednoúčelových strojů, poháněných motory T 928 --kompresory na 400 Atm , generátory, tlak. čerpadla hydr.--stačilo jim dát v mrazu ,,přečíst'' noviny, nebo zapálit pucvol namočenou v naftě a zapojit startovací vozík, chytlo to okamžitě (v té době ještě Tatra žhavící svíčky neznala) Citovat
Pepito Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 (upraveno) @Péťa nechceš oddělit i toto téma o Tatrách? Upraveno 10. březen 2025 uživatelem Pepito Citovat
Medvěd Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 (upraveno) Anketa je tutově z nějakýho provojenskýho plátku = nevěřím, že by se ve společnosti vyskytovalo víc než 50% hlasujících inklinujících k omezení svobod jednotlivce. Upraveno 10. březen 2025 uživatelem Medvěd Citovat
radim.1008 Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 Podle mě z novinek... Péťa a Pepito ohodnotil 2 Citovat
Péťa Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 před 6 hodinami, Pepito napsal: @Péťa nechceš oddělit i toto téma o Tatrách? Tatry tady mají své téma, ale jestli jsem se ještě neztratil, tak tady se vzpomíná na hlavně Tatry u ČSLA. Já bych to tady nechal, ale klidně se dám přehlasovat pavelu96, Pepito a Medvěd ohodnotil 3 Citovat
Davidak79 Odesláno 10. březen 2025 Odesláno 10. březen 2025 @Vena garážmistr @dýzl Ano dalo se to tahat , výložník se zajistil čepy proti "padnutí" přeply se brzdy a pustil se tam vzduch , vyrušila se hydraulik kloubu aby to fungovalo jako dvouosý vlek. Ten triangl na těch 25 tun působil jako osobák tažený sirkama To první KN bylo 4 rychlostní v před a jednu vzad, to druhé jedna a jedna. Bohužel nevíme proč ale to jedno rychlostní se po tažených cca 25 km uvařilo , musel jsem odpojit kardan . To první dalo celých 100 km v pohodě , zpět se jelo po vlastní ose Na Doupově jsem hrabal 40 okopů pro tanky a bvp. KN byl nástupce doku který byl uzpůsobený pro hrabání děr , bohužel KN jen nakladač , strašně to trpělo a než jsem vyhrabal těch 40 děr bylo to jako olejnička. dýzl a Vena garážmistr ohodnotil 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 11. březen 2025 Autor Odesláno 11. březen 2025 pokud dobře vzpomínám, KN mělo převodovku mazanou jen za běhu motoru, proto se při tažení atd. musel demontovat kardan, byl v tom motor Liaz, ostatně stejně se vyhazoval kardan u autobusů té doby při poruše motoru--myslím, že do 30 KM vzdálenosti se mohlo tahat bez dem. kardanu max. 30km/h, jinak musel ven..., jednou mě poslali pro firemní autobus do Prostějova, v místním ČSAD jsem na kanále vyhodil kardan, auta spojili tyčkou, propojil vzduch. hadicí a jelo se, Tatra vůbec nepoznala, že něco táhne Citovat
Vena garážmistr Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 No tak dnešní auta pokud je táhneš na tyči nebo na brejlých na vyprošťováku tak se musí taky demontovat kardan nebo poloosy aby se od otáčejících kol netočila převodovka protože není mazaná. To samý je u busu. Proto bývá občas vidět že vyprošťovák táhne tahač návěsů za zadní kola pak nemusí demontovat kardan. Citovat
Davidak79 Odesláno 11. březen 2025 Odesláno 11. březen 2025 Před tažením se náhon odpojil mechanismem , proto bylo divné že se jedno vařilo a druhé ne. Možná to bylo rozbité a náhon se neodpojil . Citovat
Fishman Odesláno 13. březen 2025 Odesláno 13. březen 2025 V 11. 3. 2025 at 9:24, ozzy56 napsal: pokud dobře vzpomínám, KN mělo převodovku mazanou jen za běhu motoru, proto se při tažení atd. musel demontovat kardan, byl v tom motor Liaz, ostatně stejně se vyhazoval kardan u autobusů té doby při poruše motoru--myslím, že do 30 KM vzdálenosti se mohlo tahat bez dem. kardanu max. 30km/h, jinak musel ven..., jednou mě poslali pro firemní autobus do Prostějova, v místním ČSAD jsem na kanále vyhodil kardan, auta spojili tyčkou, propojil vzduch. hadicí a jelo se, Tatra vůbec nepoznala, že něco táhne Jestli myslíš autobusy s hydromechanickou převodovkou Praga 2M70, tak určitě jo. Byla taky použita v motorových vozech M152 (nověji ř.810) Buď se táhl s nastartovaným motorem kvůli mazání nebo se musela vyřadit nápravová - reverzační převodovka. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.