Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Základní vojenská služba - pokec, vzpomínky

Recommended Posts

Odesláno

@Davidak79 jako že zemní stroje z doby před 89 byli vymakaný to vím a troufnu si říct že v některých ohledech byli různá konstrukční řešení daleko před tím co se používá dnes ano ony byli taky trochu jiné předpisy ale že se KáeNko nechalo takhle tahat jako přívěs to jsem nevěděl. Tahalo se to jako nebržděné nebo tam byl natažený vzduch hadicí z tahače ?  Vím že se takhle dali tahat DéHáčka a ty východoněmecký nakladače co bejvali hojně v uhelných skladech. 

Odesláno (upraveno)

Davidak79 - strojník KN 251? 

Vena garážmistr - k dotazu na KáeNko neodpovím, ale matně tuším že na trianglu se dalo vlekat bez obsluhy.  K poznámce o různých konstrukčních řešeních-třeba    DOK (DOzer Kolový) předběhl řádně dobu!!  Byl zaváděn do ČSLA  v roce 1967  a  již v té době  byl poháněn 4 trakčními el.motory + jeden na naviják, Motor T930-42 poháněl generátor. Současně se dal použít na sváření. (to bylo přímo jako součást stroje). Dále třeba OT 62 mělo asi jako první seriově vyráběný stroj  nejen v Československu, ale min ve vých. bloku už oturbený motor typ PV6 , do výzbroje šlo v 62. 

Upraveno uživatelem dýzl
Odesláno

ohledně vzduchem chlazených motorů Tatra--měli jsme na vojně plno jednoúčelových strojů, poháněných motory T 928 --kompresory na 400 Atm 😯, generátory, tlak. čerpadla hydr.--stačilo jim dát v mrazu ,,přečíst'' noviny, nebo zapálit pucvol namočenou v naftě a zapojit startovací vozík, chytlo to okamžitě 👍 (v té době ještě Tatra žhavící svíčky neznala)

Odesláno (upraveno)

Anketa je tutově z nějakýho provojenskýho plátku = nevěřím, že by se ve společnosti vyskytovalo víc než 50% hlasujících inklinujících k omezení svobod jednotlivce.

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

@Vena garážmistr @dýzl

Ano dalo se to tahat , výložník se zajistil čepy proti "padnutí" přeply se brzdy a pustil se tam vzduch , vyrušila se hydraulik kloubu aby to fungovalo jako dvouosý vlek. Ten triangl na těch 25 tun působil jako osobák tažený  sirkama :D To první KN bylo 4 rychlostní v před a jednu vzad, to druhé jedna a jedna. Bohužel nevíme proč ale to jedno rychlostní se po tažených cca 25 km uvařilo , musel jsem odpojit kardan . To první dalo celých 100 km v pohodě , zpět se jelo po vlastní ose :D Na Doupově jsem hrabal  40 okopů pro tanky a bvp. KN byl nástupce doku který byl uzpůsobený pro hrabání děr , bohužel KN jen nakladač , strašně to trpělo a než jsem vyhrabal těch 40 děr bylo to jako olejnička.

Odesláno

pokud dobře vzpomínám, KN mělo převodovku mazanou jen za běhu motoru, proto se při tažení atd. musel demontovat kardan, byl v tom motor Liaz, ostatně stejně se vyhazoval kardan u autobusů té doby při poruše motoru--myslím, že do 30 KM vzdálenosti se mohlo tahat bez dem. kardanu max. 30km/h, jinak musel ven..., jednou mě poslali pro firemní autobus do Prostějova, v místním ČSAD jsem na kanále vyhodil kardan, auta spojili tyčkou, propojil vzduch. hadicí a jelo se, Tatra vůbec nepoznala, že něco táhne ;)

Odesláno

No tak dnešní auta pokud je táhneš na tyči nebo na brejlých na vyprošťováku tak se musí taky demontovat kardan nebo poloosy aby se od otáčejících kol netočila převodovka protože není mazaná. To samý je u busu.  Proto bývá občas vidět že vyprošťovák táhne tahač návěsů za zadní kola pak nemusí demontovat kardan.

Odesláno

Před tažením se náhon odpojil mechanismem , proto bylo divné že se jedno vařilo a druhé ne. Možná to bylo rozbité a náhon se neodpojil .  

Odesláno
V 11. 3. 2025 at 9:24, ozzy56 napsal:

pokud dobře vzpomínám, KN mělo převodovku mazanou jen za běhu motoru, proto se při tažení atd. musel demontovat kardan, byl v tom motor Liaz, ostatně stejně se vyhazoval kardan u autobusů té doby při poruše motoru--myslím, že do 30 KM vzdálenosti se mohlo tahat bez dem. kardanu max. 30km/h, jinak musel ven..., jednou mě poslali pro firemní autobus do Prostějova, v místním ČSAD jsem na kanále vyhodil kardan, auta spojili tyčkou, propojil vzduch. hadicí a jelo se, Tatra vůbec nepoznala, že něco táhne ;)

Jestli myslíš autobusy s hydromechanickou převodovkou Praga 2M70, tak určitě jo. Byla taky použita v motorových vozech M152 (nověji ř.810)

Buď se táhl s nastartovaným motorem kvůli mazání nebo se musela vyřadit nápravová - reverzační převodovka.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...