Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Trochu se vrátím k původnímu tématu. Zámek levých zadních dveří se nepovedlo opravit ani na podruhé, objednává se nový. U systému měření tlaku došel elektrikář po hodině práce k tomu, že vymění všechny ventilky.

• O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Včera jsme si vyzvedli pana Berušku s namontovaným tažným z autorizovaného servisu na tažná zařízení. Auto tam bylo celý týden, pan servisák se omlouval, že ještě s žádným autem neměl takové trable a nikdy mu to tak dlouho netrvalo. Ve finále musel zajet do značkového servisu Land Rover, přehrát software, doplnit ještě relé. Koule je odnímatelná Galia, kvůli třem - čtyřem jízdám s nosičem na kola za rok jsme nechtěli trvale hyzdit zadek auta stabilní koulí. V mezičase jsem stihl tažné zapsat do registru a zažádat o třetí značku na nosič. Śárka tedy jezdila celý týden s 307CC, ale prý se jí to líbilo.

Upraveno uživatelem pavelu96
Doplnění
Odesláno (upraveno)

:)mám podobnou celoživotní zkušenost se všema servisema --já když dám něco opravit, tak se na 100% něco podělá a oprava pak trvá o mnoho déle..., ať už pro nedostatek náhr. dílů (mají všecko, ale ten ,,můj'' zrovna nee), nebo onemocněl zrovna ten machr, co umí tu moji značku televize a jiného nemají, nebo naposledy, kdy nebyla součástka do mého auta v celé Evropě 😯, přesto, že se ta auta vyrábějí 20 KM od mého bydliště...🙈😂

Upraveno uživatelem ozzy56
  • O 1 měsíc později...
Odesláno

Teď o víkendu jsem měl zase jednou možnost Evoqua řídit, za dva měsíce jsme najeli cca 2000 km, většinu najela Šárka do práce a zpět (15 km D1 + poskakování po magistrále přes Nuselský most), jen jednou jsme auto protáhli až do Klatov. Palubní počítač ukazuje dlouhodobou průměrnou spotřebu 7,1 l/100 km. Minulý týden jsme měnili přední okno, chytili jsme kámen. Šlo to na pojistku, výměna vyhřívaného čelního okna + zapůjčení náhradního elektrického Citigo na den = dohromady cca 28 tis. Kč. 

• O 1 rok později...
Odesláno

Máme za sebou něco více než rok společného života a nějakých 28 tis. kilometrů. Po roce jsme měnili všechny brzdové destičky. Původní značkové měly sice pořád nějakých 80%, ale šíleně pískaly. Teď je klid. Olej a filtry jsme měnili po 15 tisících km, poprvé to vyšlo loni v létě po návratu z Tuniska, takže ideální časování. Jemný saharský písek budil u mechanika údiv. Letos v únoru jsem nechal vyměnit rozvody. Nenašel jsem nikde konkrétní kilometrický interval, jen různá čísla mezi 120-150 tis. kilometry anebo 7 let. Dodržel jsem tedy těch 7 let + něco. Na letošní léto máme naplánovanou cestu cca 8,5 tisíce kilometrů k Araratu, tak jsem se chtěl vyhnout tomu, aby se auto někde v Turecku definitivně zastavilo. K té cestě jsem vztáhnul i novou pojistku, její součástí je rozsáhlá asistence i v asijské části Turecka. Výměna rozvodů vyžadovala 18 hodin práce technika, jde u ní ven spousta věcí kolem motoru, dokonce i převodovka, vypouští se a mění se motorový olej a také chladící kapalina. Cena na faktuře odpovídala ceně ještě poměrně slušné ojeté škodovky. Zariskoval jsem a výměnu prováděl neznačkový servis, který se chlubí, že má se servisováním prémiových značek zkušenosti. Zatím vše funguje, jak má, jen jsme se vraceli na dolití trošky chladící kapaliny, zřejmě někde zbyla bublina, která utekla později. Cena z nabídky značkového servisu odpovídala ceně velmi slušného ojetého automobilu (cca 130 tis.). Tak snad bude zase na nějakou dobu vystaráno.

• O 4 týdny později...
Odesláno

O prodlouženém víkendu čeká nové rozvody zatěžkávací zkouška, cesta do Paříže a zpátky. Zatím mají najeto pár stovek kilometrů bez problémů. Dneska auto vyluxuju a při tom se sveze i služební auto - zvlášť to už vysavač potřebuje po zimě jako prase drbání.  Hotel v Paříži je už v eko zóně, takže francouzská ekologická plaketa se bude hodit.

Odesláno

Výlet se vydařil. V pátek cesta do Paříže, cca 1060 km, za 11 hodin - hodinu jsme se zasekli v Německu na dálnici, kde probíhala velká bezpečnostní kontrola, auta odkláněli na parkoviště, kde se smělo jet 10 km/h a vybírali auta ke kontrole. Hodně času pak sebrala ještě odpolední špička v Paříži. Za sobotu a neděli jsme se byli podívat na těch "klasických" místech. Opravený Notre Dame vypadá fantasticky. Pak kolem Seiny a Louvre, malým vítězným obloukem k obelisku, dál podél Seiny k Eiffelce. Vystáli jsme frontu asi hodinu a půl a dostali se bohužel jen do druhého patra. Až na špičku to nešlo, kapacita byla vyprodaná přes rezervace. Tady doporučuji nepodcenit to a včas rezervovat. V neděli Vítězný oblouk, fronta na lístky byla kraťounká, ale na bezpečnostní kontrolu před vstupem nepoměrně delší, ale časově to šlo. A potom lanovkou na Montmartre, kolem Sacre Couer do restaurace U kadeta gaskoňského na tradiční mušle. Kolem větrného mlýna a sochy od Jeana Marise "muž procházející zdí" jsme seběhli k Moulin Rouge. A neděli jsme pak zakončili návštěvou La defense a Grand Arche. Bohužel střešní vyhlídka na Grande Arche je opětovně definitivně uzavřena. Ještě že jsme se tam před třemi lety podívali. V Paříži je zase o něco dráž, půl litr piva v restauraci stojí mezi 11,50 - 13,50 EUR. Na oběd nebo večeři ve dvou s jedním nápojem pro každého je třeba počítat s 50 - 60,- EUR.

A v pondělí cesta zpátky, ta zabrala celkem 9 hodin s půlhodinovou přestávkou na Curry Wurst. Nafta vycházela na dálnici lépe ve Francii - cca 1,65 EUR/l, na dálnici v Německu lehce přes 2,- EUR/l. Pan Beruška to na německé dálnici vytáhl maximálně na 184 km/h podle GPS na úseku s neomezenou rychlostí. Ale jinak jsme ho nehonili, ke byla rychlost neomezená jsme jeli kolem 150 - 160 km/h, kde byla rychlost omezená jsme jeli samozřejmě podle limitu. Takže tak.

IMG-20250419-WA0072(1).jpg.b1122cf245ee0bca4ba2c926a6696a2f.jpgIMG-20250419-WA0039(1).jpg.9289cc2750ac9625e21dd727b3f521cd.jpg

IMG-20250419-WA0009(1).jpg.42ec3c91eee4ff94d350b895f9f62f6c.jpgIMG-20250419-WA0024(1).jpg.c845e7979906626b94bb962a20ec49aa.jpg

IMG-20250422-WA0007(1).jpg.2a96b66a914b4b2378395f5e85fcba17.jpgIMG-20250422-WA0021(1).jpg.34a83b5ff098c738aa7aceadfe48d6fe.jpg

IMG-20250422-WA0027(1).jpg.34e73a110a4b28ffc2dfa753feb77804.jpgIMG-20250422-WA0040(1).thumb.jpg.def3b6fd2b4695645d1e367211c82c83.jpg

IMG-20250422-WA0044(1).jpg.51eba390d380308f8e359721b65704dc.jpg

• O 2 měsíce později...
Odesláno

V sobotu jsme s panem Beruškou dorazili domů. Celá cesta byla něco přes 8000 km. https://mapy.com/s/jepanonoto

Bylo to příjemných 8000 km. Uvnitř vychlazeného pohodlného auta byla venkovní teplota až 39 st. snesitelná. Nenastal žádný problém s Policií, tedy pokud ještě nedorazí fotky z nějakých radarů. Třikrát jsme se koupali v moři (Bulharsko - Sozopol, Primorsko,  Turecko - Samsun), jednou v bazénu u hotelu v Srbsku v Smederevu. Dvě ubytování v Istanbulu(cestou tam i zpět) úplně v samotném centru města s 15,7 mil. obyvateli. Kolony na Jižní spojce jsou proti tomu úplné nic, v Istanbulu bych tedy autem do práce jezdit nechtěl. Viděli jsme hrad Kale v Ankaře, údolí Ihlara Vadisi se skalnímu kostely, domy, i mešitou. Kapadokii, dvě noci v Göreme a let balónem při východu slunce, solné jezero, tedy teď v létě vlastně solnou pláň Tuz Gölü, slané bezodtokové jezero Van, kamenné hlavy a hrobku krále Antiocha  Nemrut Dagi ve výšce 2150 m.n.m., po Araratském masivu jsme vyšplhali do výšky 2500 m.n.m, postáli u  údajného vraku Archy Noemovy.

Jezdili jsme podle Map.com, někdy s daty, někdy offline. Párkrát nás mapy zradily, takže jsme občas použili i Waze. I Waze nás ale dokázal nutit odbočit do ulice přehrazené betonovými panely. Ale to nebylo nic proti tomu, kdy si mapy myslely, že jsme o pár desítek metrů jinde na jiné silnici a podle toho navigovaly, nebo když "objevily zkratku" přes hory. Nevědí, jaké jsou v dané oblasti rychlostní limity, takže nás několikrát vyhnaly na uzounké cestičky, někdy i polňačky, kde se dalo jet 20 - 30 km/h, ovšem podle map 90.

Auto dostalo zabrat, zvenku už je sice umyté a jako nové, ale ve všech škvírách jsou ještě nánosy prachu z Araratu. Největší technický problém nastal při odjezdu doma ze zahrady - pod autem se zvedla dlaždice a praštila do spodního krytu motoru. Vypadalo to neškodně, ale trochu to zahýbalo s uložením plastového obložení podběhu a předním spojlerem. Po nájezdu na dálnici proud vzduch dílo dokonal, přední spojler se vytrhl z uložení pod maskou chladiče a padl na dálnici, kus ho zmizel v nenávratnu. Vše jsem na první pumpě pojistil lepící páskou a bylo celou cestu co hlídat. Takže pojistná událost na havarijní pojištění. V Turecku se pak přidala závada ostřikovačů - co se shora nalije, spodem zase vyteče. Vidět tam není, tak se oprava spojí s opravou předku.

A teď už zase v pracovním procesu.

Odesláno

To jsem taky rád. Na neočekávané závady jsem se připravoval už na přelomu roku, kdy jsem si sjednal povinné + havarijní pojištění s poměrně luxusní asistencí v celé Evropě a celém Turecku. Ale stejně je lepší, že to nakonec nebylo třeba.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Začátkem minulého týdne jsme škodu na předním spojleru zvládli nahlásit na pojišťovně, pro opravu jsme ze smluvních servisů pojišťovny vybrali raději ten značkový (muselo to proběhnout přes telefon se servisem a s pojišťovnou, při online hlášení škody tenhle značkový servis v seznamu použitelných není a vybrat si ho nejde), ve středu tam na auto koukli, aby věděli, jaké díly z Anglie objednat, díly přišly v pátek, teď ve středu si servis auto převzal k opravě. Upozornili, že možná po rozebrání zjistí, že ještě nějaké díly potřebují doobjednat, což by zabralo další cca tři dny a pak že ještě bude asi třeba nějakou chvíli čekat na lakovnu, prý jak bylo horko, dostávali se s lakováním do skluzu. Kolem lakovny toho servisu jezdím do práce a na jejich dvorek prakticky dohlédnu z kanceláře, takže jsem dneska zaregistroval, že tam už pan Beruška stojí a čeká na lak.  Tak snad už to brzy bude hotové.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Včera byl konečně pan Beruška k vyzvednutí. Vypadá zase jako nový. Vyměnili i přední nárazník. Spravovat to za své, tak by mě výsledná cena asi dorazila - 77000,-. A to jsem přemýšlel, jestli to nevzít rovnou za své, když mám spoluúčast 10000,- a tohle jsem odhadoval nějak těsně pod.

• O 4 týdny později...
Odesláno

Zatím mě takové ježdění baví. Jednou za rok takhle pořádně provětrat auto. Na druhou stranu, dělat rozvozového řidiče, třeba u nás v práci, a jezdit 2x denně tu samou trasu ze skladu na některou z poboček, to bych vydržel maximálně dva dny, než by mě z toho jeblo. Klobouk dolů.

Odesláno (upraveno)
V 15. 8. 2025 at 11:22, petrinza napsal:

Uklízel jsem v počítači, pokusil jsem se upravit původní itinerář letošní trasy o operativní změny, které nastaly po cestě, ale přesný počet kilometrů už asi dohromady nedám.

https://mapy.com/s/jepanonoto

image.thumb.png.ced6e0dd432454ad2ed359b1faed9b2f.png

Za mě bomba, hned bych jel

image.thumb.png.7441b1fd8d0c70b348f5d428f7e31c3e.png

Co se Tvého druhého příspěvku týče, tak mě práce řidiče tak, jak jí mám téměř celoživotně nastavenou já, opravdu baví - pro mě je to svoboda dělat práci jak nejlíp umím bez toho, aby mi někdo stál neustále za řití a hlídal.mě jak bachař. Ale je to i o té různorodosti - jezdit 2, 3 nebo 5 adres až do zblbnutí ducha či těla, jak jsi zmínil Ty, to bych taky nedával. Mě baví, že jsem dneska v Praze, zítra v Chebu, pak v Brně nebo ve Znojmě (obrazně - teď mám dovču 😁) a všude mám čas se jít někam cournout (nebo třeba někdy ne, i to se stává).

Když jsem rozvážel knihy, jezdil jsem taky po celý republice a když jsem zamakal ve všední dny, měl jsem s víkendem volný i pátky - i ty jsem ale trávil na výletech a tedy za volantem.

Sedět v kanclu mě zabíjí

Upraveno uživatelem Medvěd
  • O 2 měsíce později...
Odesláno

V pátek prošel pan Beruška STK bez ztráty kytičky. Také už má obuté zimní botičky. Sice jsem dlouhodobě počítal s tím, že pořídím celoročky, ale nakonec jsem se rozhodl neriskovat a koupil zimní Nokiany.  Na přelomu ledna a února se chystáme vzít vnučku na výlet na polární kruh za Santa Clausem a tam se dobré obutí rozhodně bude hodit - i když pláště s hřeby by byly ještě lepší. Mám taky řetězy na obě nápravy, tak snad projedeme, kam bude třeba.

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Technická bez ztráty kytičky byla na dlouhou dobu poslední příznivá zpráva kolem pana Berušky. Koncem října po víkendu v garáži v pondělí ráno nenastartoval - vrkli jsme ho přes kabely a Šárka dojela do značkového servisu. Zjistili, že je baterka v háji, ale dobíjení a elektrika vůbec je OK. Bohužel nemám v okolí nikoho, kdo by uměl nakonfigurovat novou baterku u Range Roveru, tak mi nezbylo, než si ve značkovém servisu koupit jejich baterku a nechat nakonfigurovat. Nabídli mi v 80Ah buď neorigo Banner za 7 tis. ( u nás stojí max.2500), nebo origo JLR za 14 tis. Protože se většina značek baterek stejně vyrábí v jedné fabrice a liší se jen etiketama, vzal jsem Banner. A trable pokračovaly.

Asi dvakrát se opakovalo, že v pondělí ráno auto nenastartovalo, slabá baterie. Párkrát to zahlásilo ráno slabou baterii, ale ještě nastartovalo. Vždycky následovala návštěva značkového servisu a tam sledovali stav a proměřovali kde co. Několikrát i pár dnů nebo přes víkend. Všechno v nejlepším pořádku. Ujišťoval jsem se, že i je nová baterka nakonfigurovaná v systému.

Tenhle týden, když auto zase ráno hlásilo slabou baterku, jsem jí večer, když se Šárka vrátila z práce, změřil napětí. Měla 12,4 V. Druhý den ráno, po 12 hodinách stání, měla 11,88 V.

Takže znovu servis, nová měření. Rozbor s technikem po telefonu, jak parkujeme, jak daleko jsou klíčky při parkování od auta, od kdy se to projevuje atd. Za chvíli volali, že už to mají. Změřili tu novou Bannerku a je špatná. A prý se nemám co divit, když si nechám do auta namontovat takovouhle šuntovou neoriginálku. Nabídli dvě řešení - buďto tam mám auto nechat, než s dodavatelem Bannerky vyřídí reklamaci (= max.30 dnů) nebo si mám koupit tu originálku za 14 tis. a odpoledne je auto k vyzvednutí. Bannerku pošlou na reklamaci a když bude kladně vyřízená, vrátí mi, co jsem za ní zaplatil. Bohužel je aktuálně cécéčko na delší dobu mimo provoz, jiné náhradní auto doma nemáme a Šárka potřebuje jezdit denně do práce a za odcházejícími seniory do LDN,  tak jsem musel kývnout na variantu originální baterie. Mimo vlastní baterie jsem musel zaplatit podruhé i montáž a konfiguraci, protože servis přeci za vadnou baterii nemůže a práci udělal. Jestli byla Bannerka opravdu vadná, tak mi za ní vrátí peníze, ale jestli byla chyba v autě - problém s elektrikou, nebo že baterie nebyla správně nakonfigurovaná, tak nás čeká další kolo souboje se servisem.

Ještě doplním ke kvalitě práce za hodinovou sazbu 2390,-, když už něco dělali. Po nastartování přes kabely jsem nevracel na baterku kryt, kdyby bylo třeba někde cestou znovu nastartovat přes kabely. Kryt v servisu na místo nikdy nevrátili. Pokud odpojovali baterii, nikdy nenastavili zpátky čas ani datum, dvakrát dokonce byl systém natvrdo přepnutý z kilometrů na míle a nešel vrátit bez dia zpátky. A teď naposledy mi na rytu baterie vyměnili jeden ze 4 šroubů - jsou tam takové plastové velké s držátkem, které se snadno vytočí rukou - tak teď mám jeden placatý na hvězdičku, abych kryt jen tak bez nářadí nesundal a nedejbože si baterku nepřeměřil.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...