martys Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 (upraveno) Ahojte, potrebujem poradiť. Tí, ktorí máte tento konkrétny model viete, že spátečka svieti na ... prd. Kúpil som (ako inak) čínsku LED P21W, zapojil, svieti parádne - maximum 80W je poznať, avšak pri naštartovanom motore slabulinko svieti. Kúpil som aj odpor, ale nechcem moc zasahovať do existujúcej elektroinštalácie - odpor funguje. Ak používate ledku v spátečke, viete mi poradiť, akú kúpiť? Chcem sa zbaviť toho zbytočného prisvecovania. Premýšľal som aj nad dodatočným osvetlením (LED rampa pod nárazník a samostatné zapnutie, keď to bude potrebné - nech to nesvieti cez deň), ale mám trochu obavy z STK. Pre lepšiu predstavu, večer pripojím fotografie. Ďakujem za každú radu, tip. Upraveno 11. listopad 2019 uživatelem martys úprava nadpisu Citovat
ozzy56 Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 nevyrábíte si těma LED žárovkama zbytečné problémy ?? jinak každé světlo na autě musí být funkční a v souladu s předpisy, takže rampa na STK asi neprojde martys ohodnotil 1 Citovat
martys Odesláno 11. listopad 2019 Autor Odesláno 11. listopad 2019 (upraveno) Nie, problémy v interiéry s LEDkami som vyriešil asi na 5. pokus. Každý obchodník z Aliexpresu píše „Canbus“ do popisu produktu kvôli vyhľadávaniu. Objednal som veľmi dobre T10 (W5W) do interiéru, ktoré robili rovnaký problém - slabulinko svietili. Len je risk hľadať to v Číne, pretože také P21W sú na trochu inej cenovej úrovni a nechcem investovať zbytočne. A k tej rampe - presne kvôli tomu som mal obavy, je to také diskutabilné, pretože:a.) tá rampa by nikoho neoslepila z dôvodu umiestnenia pod nárazníkomb.) nevyužíval by som ju na verejných parkoviskách, ktoré sú osvetlenéc.) bola by napájaná „samostatne“ - ako tie rampy na nárazníkoch pri off-roade Napríklad - pôjdem sa niekam otočiť, kde je úplná tma, zapnem si ju pri cúvaní a pak ju vypnem. Ale dobre vieme, aké je to ísť slovo proti slovu s policajtom alebo technikom na STK-čku. Každopádne ďakujem za odpoveď a ako „odměnu“ dávam +. Upraveno 11. listopad 2019 uživatelem Péťa Necituj předchozí příspěvek ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Havlicek.Lukas Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 pokud ma vlastni vypinac na STK s tim problem nebude - je to "pracovni svetlo" martys ohodnotil 1 Citovat
martys Odesláno 11. listopad 2019 Autor Odesláno 11. listopad 2019 Áno, ako som napísal, malo by to samostatný vypínač a bolo by to využívané len v núdzových prípadoch, kedy fakt potrebujem vidieť dozadu. Žiadne blbiny, keď sa na mňa niekto vyslovene lepí a líže mi nárazník, preto pod nárazníkom, tudíž to nebude nikoho oslepovať. Skúšal som sa informovať u známeho, ktorý kedysi robil na stredisku STK a potom ešte jedného chalana, ktorý je dopravák a ich názory boli rozlišné - možno ani sami nevedia. Takže také pracovno-núdzové svetlo. Citovat
ChouLu Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 Normálně za zadní světlo na bok auta dej odpor a naletuj ho na konektor od světla a je to řešil jsem takle desítky aut a máš na vždy vyřešeno ať tam dáš jakoukoliv ledku P607Olda a martys ohodnotil 2 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 Prosimtě, pošli odkaz na tu LED Já zatím nenarazil na žádnou kloudnou, která by mi to za zádí osvítila dost na to, abych viděl za sebe. Citovat
martys Odesláno 11. listopad 2019 Autor Odesláno 11. listopad 2019 před 5 minutami, VojtouNerCZ napsal: Prosimtě, pošli odkaz na tu LED Já zatím nenarazil na žádnou kloudnou, která by mi to za zádí osvítila dost na to, abych viděl za sebe. Tu je LED P21W, ktorú mám aktuálne nahodenú - klikaj sem, varianta 80W. Tu je odpor, ktorý funguje ale nemám ho zapojený - klikaj sem, varianta 1156 BA15S. Nesvieti to nejak silno, ale to je choroba tých spátečiek v P307, že svietia extrémne slabo. před 32 minutami, ChouLu napsal: Normálně za zadní světlo na bok auta dej odpor a naletuj ho na konektor od světla a je to řešil jsem takle desítky aut a máš na vždy vyřešeno ať tam dáš jakoukoliv ledku Problém je, že odpor som kúpil už aj s paticou na P21W (plug a socket) a nechcem to moc strihať - viď. odkaz vyššie. Ale ak by si mohol ukázať nejakú fotografiu, akým štýlom to máš urobené, bol by som veľmi vďačný a vedel by som objednať samostatný odpor. Citovat
P607Olda Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 Odpor koupíš v obchodě za 1 Kč. ChouLu - Jaká hodnota se ti osvědčila? Já tipuju tak 470 R na 0,5 W. martys ohodnotil 1 Citovat
307rg Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 Žiarovku tam môžeš mať akúkoľvek silnú, furt to bude svietiť na.... lebo to svetlo tam má vnútri dvojfarebný filter, v tých rokoch boli totiž dizajnéri presvedčení, že na zadnom svetle nesmie zostať žiadna biela plocha, takže keď spiatočka nesvieti, tak ju vidíš cez deň ako červenú plochu (ako celé svetlo), no a keď žiarovka zasvieti, tak aby nesvietila na červeno, tak je pred ňou ešte ten zelený filter a výsledne svetlo je potom biele. Akurát že je nanič. To nevymyslíš, to sú inžinieri... Jediná možnosť ak potrebuješ fakt poriadne vidieť pri cúvaní je dodatočná montáž niečoho, čo by mohlo prejsť aj STK, v tom je najväčší problém, no a potom samozrejme aby to aj nejako vyzeralo. Kamarát mal na Forde (tuším Fiesta) v nárazníku domontované cúvacie svetlá a vyhodili ho kvôli tomu, že to na fotke vyzeralo ako biele odrazové sklo, a to na zadnej strane byť nesmie. martys ohodnotil 1 Citovat
Drtikoll Odesláno 11. listopad 2019 Odesláno 11. listopad 2019 Ahoj Martys! Také jsem řešil problém s pro mě nedostačující intenzitou couvacího světla. Nejprve jsem šel cestou dvou couvacích světel v origo lampách a za použití silnějších žárovek. I LEDky jsem zkoušel, ale výsledek nevalný. Pak jsem přešel na "rampu" pod zadním nárazníkem, kam jsem instaloval klasické přídavné couvací světlomety. Tato rampa byla doplněna i o dvě mlhovky, protože tu mlhu jsem zrušil, abych místo ní vytvořil couvací světlo i v levé lampě. S účinností rampy úplná spokojenost, vzhledově však nic moc. Tak jsem řešil dál. Nakonec jsem couvací lampy vyměnil za obdelníkové LED lampy a i užší mlhovky. Tím jsem se dostal na poloviční výšku světel. Tuto "přestavbu" mám již několik let, min 2x STK a nikdy nebyl sebemenší problém, ani PČR to neprovokuje. Přikládám foto "starého provedení", pokud bude zájem, pošlu ti (nejdříve zítra) aktuální stav. martys ohodnotil 1 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 12. listopad 2019 Odesláno 12. listopad 2019 Pokud máš problém s tím že by jsi rád přidal na couvání nějaký reflektor a bojíš se STK je to jednoduché. Buď uděláš podobnou rampu jako prezentuje Drtikoll nebo v číně objednej nějaké LED světlo prodávají jich mraky a namontuj to podobně pod nárazník dej k tomu samostatnej vypínač a nikomu neříkej že je to couvací světlo je to pracovní světlomet a hotovo pracovní světlomet nemusí být umístěný podle nějakých přísných pravidel a protože má osvětlovat prostor při práci stroje tak může svítit i za jízdy možná když by se mi chtělo se s tím až tolik zabývat tak bych napájení toho samostatného vypínače natáhnul od napájení originálních couvacích světel čímž by si jsi zajistil to že se ti nestane že by jsi tím někomu omylem zasvítil za jízdy no a na STK by jsi to vypnul. Pokud by se to na STK nelíbilo tak to není vážná závada a dostaneš dojížděnku k odstranění závady no tak to doma odšroubuješ a postavíš to na STK znova příp. to před STK sundáš sám dopředu a po STK namontuješ zpět. Hele na 807 mám kvůli práci ( jezdívám doprovody u nadměrů) dodávané oranžové LED blikačky což by mělo být zapsané v TP ale pak bych musel na STK každý rok. Takže na STK je přelepím tmavou samolepou aby se to neblýskalo na fotkách a nikdo nic neřeší to že s tím zbytečně nikde neprovokuju je jasné. martys ohodnotil 1 Citovat
Drtikoll Odesláno 12. listopad 2019 Odesláno 12. listopad 2019 Tak pro zájemce jsem pořídil aktuální foto martys ohodnotil 1 Citovat
martys Odesláno 12. listopad 2019 Autor Odesláno 12. listopad 2019 V 11. 11. 2019 at 18:41, 307rg napsal: Žiarovku tam môžeš mať akúkoľvek silnú, furt to bude svietiť na.... lebo to svetlo tam má vnútri dvojfarebný filter, v tých rokoch boli totiž dizajnéri presvedčení, že na zadnom svetle nesmie zostať žiadna biela plocha, takže keď spiatočka nesvieti, tak ju vidíš cez deň ako červenú plochu (ako celé svetlo), no a keď žiarovka zasvieti, tak aby nesvietila na červeno, tak je pred ňou ešte ten zelený filter a výsledne svetlo je potom biele. Akurát že je nanič. To nevymyslíš, to sú inžinieri... Jediná možnosť ak potrebuješ fakt poriadne vidieť pri cúvaní je dodatočná montáž niečoho, čo by mohlo prejsť aj STK, v tom je najväčší problém, no a potom samozrejme aby to aj nejako vyzeralo. Kamarát mal na Forde (tuším Fiesta) v nárazníku domontované cúvacie svetlá a vyhodili ho kvôli tomu, že to na fotke vyzeralo ako biele odrazové sklo, a to na zadnej strane byť nesmie. Tak trochu nesúhlasím - buď ten filter stratil účinky alebo si to neviem vysvetliť, ale ak tam dám napríklad 50W žiarovku a 80W žiarovku, je viditelný rozdiel. před 12 hodinami, Vena garážmistr napsal: Pokud máš problém s tím že by jsi rád přidal na couvání nějaký reflektor a bojíš se STK je to jednoduché. Buď uděláš podobnou rampu jako prezentuje Drtikoll nebo v číně objednej nějaké LED světlo prodávají jich mraky a namontuj to podobně pod nárazník dej k tomu samostatnej vypínač a nikomu neříkej že je to couvací světlo je to pracovní světlomet a hotovo pracovní světlomet nemusí být umístěný podle nějakých přísných pravidel a protože má osvětlovat prostor při práci stroje tak může svítit i za jízdy možná když by se mi chtělo se s tím až tolik zabývat tak bych napájení toho samostatného vypínače natáhnul od napájení originálních couvacích světel čímž by si jsi zajistil to že se ti nestane že by jsi tím někomu omylem zasvítil za jízdy no a na STK by jsi to vypnul. Pokud by se to na STK nelíbilo tak to není vážná závada a dostaneš dojížděnku k odstranění závady no tak to doma odšroubuješ a postavíš to na STK znova příp. to před STK sundáš sám dopředu a po STK namontuješ zpět. Hele na 807 mám kvůli práci ( jezdívám doprovody u nadměrů) dodávané oranžové LED blikačky což by mělo být zapsané v TP ale pak bych musel na STK každý rok. Takže na STK je přelepím tmavou samolepou aby se to neblýskalo na fotkách a nikdo nic neřeší to že s tím zbytečně nikde neprovokuju je jasné. Budem to zrejme riešiť tými „rampami“ a ako píšeš, že to mám napojiť priamo na zpátečku - to práve nechcem. Dôvod - na čo budem svietiť počas dňa, keď je vidno. Inak ďakujem za radu, všetko sa to dá poriešiť a ak pracovné svetlá nemajú prísne vyhlášky a prkotiny okolo toho, tak to urobím takýmto štýlom. Napájať to budem priamo od autobatérie cez pojistku. Citovat
martys Odesláno 12. listopad 2019 Autor Odesláno 12. listopad 2019 před 10 hodinami, Drtikoll napsal: Tak pro zájemce jsem pořídil aktuální foto Tak toto plní účel veľmi dobre! Poriešim to trochu individuálne a to tak, aby to nebolo tak vidieť - teda umiestním to pod nárazník, aby som tým nikoho neosvetľoval, nech je vidieť iba vyžarované svetlo. Ďakujem za inšpiráciu! Citovat
pajas502 Odesláno 12. listopad 2019 Odesláno 12. listopad 2019 MARTYS používáš denní nebo automat .svícení ? Citovat
Vena garážmistr Odesláno 13. listopad 2019 Odesláno 13. listopad 2019 @martys příspěvky se citují bez obrázků. A asi jsi mě v jedné věci nepochopil. Když to zapojíš s využitím napájení od zpátečkového světla a dáš tam samostatný vypínač tak to budeš moct používat tak jak píšeš přes den si vypínač vypneš a nebude to svítit a když budeš potřebovat zacouvat tak si ho zapneš akorát to budeš mít tím napájením od zpátečky "pojištěné" proti svícení mimo couvání. Osobně bych to udělal tak že bych koupil v číně nějaké obdélníkové LED světlo a fláknul ho pod střed zadního nárazníku. To jestli to bude zezadu vidět nebo ne to bych neřešil na svoje auto si dám co já potřebuju a ostatním je do toho kulový. Citovat
mmartinkovic Odesláno 13. listopad 2019 Odesláno 13. listopad 2019 Môže to dať na konektor a pre STK to odpojiť a je. Tiež premýšľam že to spravím na príves, nech vidieť v zadu. Citovat
307rg Odesláno 13. listopad 2019 Odesláno 13. listopad 2019 martys - neviem koľkowatovú LEDku som tam mal ja, bolo poznať rozdiel, ale stále to nebolo ono. Tak som ju už ďalej neriešil, keď bude čas pohrám sa s prídavným osvetlením a do tej doby v prípade núdze postačí aj prisvietenie červeným brzdovým svetlom pri cúvaní. Citovat
slimboy Odesláno 19. listopad 2019 Odesláno 19. listopad 2019 Celkom dobre sa na prisvietenie pri cuvani da pouzit zadna hmlovka. Vidno s nou o dost viac ako ked svieti len ta nepodarena spiatocka. Nehovorim, ze je to ideal, ale je to bez potreby uprav. P607Olda a 307rg ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.