Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Ferryho manželky Ford Focus Tournier mk2 1,6TDCi - tak si zase jednou zazlobil

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Dneska novej palivovej filtr a následně protaženy vstřiky jednou plechovkou TEC2000. Poté vyměněn motorový olej a zbývá ještě vzduchovej filtr (ten jsem zapomněl objednat). Nevím, jestli je to placebo efekt, ale rekl bych, ze motor ztichnul, tak uvidime na emisich :)

Resizer_16722487119961.jpeg

Upraveno uživatelem Ferry
Odesláno

Dneska doslo na montaz elektriky tazneho. Kabely od modulu napojeny na origo kabelaz auta ke svetlum pekne krimpovanim (zadne nozove rychlospojky 😛 ), zaizolovany smrstitelnou buzirkou a nasledne pekne vyvazany do svazku, at to trochu vypada :)

IMG_20221230_172811_732.jpg

• O 11 měsíců později...
Odesláno

dlouhou dobu jsem kolem forda nic nedelal, protoze se ted do nej jenom leje nafta, meni filtry, olej a pneumatiky a proste jezdi a slouzi (radeji zaklepu na drevo ... :) ) Nicmene ve skrini mi uz rok lezela obrousena predni svetla, cekajici na lakovani nebo lesteni a tak jsem nakonec v akci v Cine ( z Polskeho skladu) objednal zazracnou aladinovu lampu na chemicke lesteni polykarbonatu. Vcera jsem se s ocekavanim pustil do vyzkouseni a vysledek, musim rict, nezklamal. Jde to fakt krasne a rychle a svetla vypadaji jak nova. Na ochranu vyzkousim K2 lamp protect, ktery by mel chemicky vytvorit na povrchu ochrannou siloxanovou vrstvu.

A kdyz budou svetla pekne cira, dostanou do potkavacek Osram LED, ktere jsou pro tohle auto homologovany a schvaleny pro provoz na komunikacich.

svetlo_ford.jpg

• O 7 měsíců později...
Odesláno

Sice se říká, že kdo se bojí, s..re v síni, ale taky že kdo je připraven, není zaskočen. A tak ve stínu současných opětovných diskuzí ohledně měření emisí na základě ("překvapivě„ nedobrých) výsledků reálných případů měření emisí při silničních kontrolách jsem se rozhodl investovat do focuse nějakou tu korunu tímto směrem. Na bazoši se naskytla možnost koupit originál fungl nový FAP za docela slušnou cenu a tak jsem se pustil do retrofitu :) Vzhledem k nájezdu vstřiků 333tis km jsem se rozhodl začít nejdřív výměnou jich a včera se do toho pustil.  Šlo to pěkně, přeci jen dával jsem je tam při výměně motoru před 90tis km a pěkně je namazal, takže šly rukou jak po másle. Jediná komplikace tedy nastala pouze mou blbostí, když jsem si při demontáži ulomil jeden z přepadů, ale to se pořeší z vrakových zásob. Níže jsou fotky špiček starých vstřiků, před 30tis km jsem dával léčebnou kůru od TEC2000, ale teda nic moc, holt asi už ty km jsou znát a možná i jízdní styl manželky :) Motor má s novýma vstřikama jemnější chod a řekl bych plynulejší průběh momentu, z výfuku teď čuchometricky skoro nesmrdí. No pokračování příště, kdy budeme doplňovat Eolys a montovat FAP.

IMG_20240817_161629.jpg

IMG_20240817_171239.jpg

IMG-20240817-WA0010.jpeg

IMG-20240713-WA0012.jpg

• Ferry changed the title to Ferryho manželky Ford Focus Tournier mk2 1,6TDCi - STK uspěšně splněna
Odesláno (upraveno)

Takže minulý týden jsem dolil Eolys (nádržka byla zcela prázdná, vešlo se cca 2,8l Eolysu 176) připojil zpět jednotku aditivace a vyresetoval v ní hladinu. Následně přehrání verz SW pro Euro4 s FAP v ECU motoru a vyměna nového FAPu. Vyresetovány hodnoty FAPu v ECU a zdá se, že vše funguje. Na emisích naměřena kouřivost 0,09. Možná to může být ještě usazenými zbytky ve středovém výfukovém potrubí, které jsem sice propláchnul WAPkou, ale do středového tlumiče se samozřejmě nedá dostat. Zatím najeto cca 500km a regenerace zdá se, probíhá, chyba zatím žádná. Tak na 4 roky snad klid a pak se uvidí co bude :)

1738919970141.jpg

1738927111481.jpgEolys_reset.jpg

FAP_reset.jpg

Forscan.jpg

• O 6 měsíců později...
Odesláno (upraveno)

Minulý týden se zas Focus rozhodl otestovat moje nervy a po otočení klíčku mě před nastartováním přivítal hlasitým veselým zapípáním a červeným vykřičníkem přes celý displej palubky s hláškou o poruše motoru. Inu modlil jsem se, aby to nedopadlo tak, že do Brna jsem jel Fordem a zpátky pojedu vlakem, ale kromě té hlášky se motor choval zcela standardně a do nouze nepadnul, tak aspoň nějaké pozitivum. Říkal jsem si cestou domů, že to bude nejspíš něco s FAPem a doufal, že půjde jen o nějaké čidlo. Nemýlíl jsem se a za pravdu mi dala diag, kdy po napíchnutí to vypsalo chybu P1922 v jednotce dávkování Eolysu a v jednotce ECU motoru byla uložená s tím související P2585.

P1922 značí chybu v obvodu měření hladiny Eolysu v nádržce, kterou Ford, na rozdíl od Peugeotu, při každém otočení klíčku prověřuje. Jelikož je nádržka s Eolysem v podstatě nerozebiratelná, znamená to její výměnu a následné naplnění a resetování  přes diag. Použité nádržky se na polském Allegru pohybují od 5000 výše a nová výchází na krásných 25 000 českých vočí. Naštestí jsem kdysi s kompletní náhradní zadní nápravou koupil i tuhle nádržku, tenkrát za krásných 500 :D Stačilo jen nádržku doma najít. To se po chvilce přehrabování povedlo a jediná potíž už jen byla, že tehdejšímu prodávajícímu se při demontáži nápravy povedlo na nádržce ulomit výstupní trubičku pro napojení hadičky vedoucí k palivové nádrži. Naštěstí se tenhle kus dá, jako jediná věc na nádržce sundat a vyměnit z té nefunkční.

Zbývalo už jen otestování funkčnosti hladinoměru. K tomu ale bylo potřeba nádržku něčím naplnit. Lít do ní Eolys se mi zatím nechtělo a tak jsem pátral, čím ho nahradit. Z bezpečnostního listu jsem vyčetl, že Eolys 176 je z 90% kerosin a tak jsem v drogerii koupil 0,7l plechovku petroleje a nádržku naplnil jím (600 ml je minimální množství, kdy zas jednotka aditivace hází chybu malého množství :)). Po provizorním připojení nádržky na kabeláž,  vymazání chyb přes diag a nastartování motoru se chyby neobjevily a vypadalo to na zdárný konec. Stačilo už jen nádržky prohodit v originálním umístění nad zadní nápravou. Zprvu to vypadalo, že se bude muset náprava minimálně popustit na šroubech kousek dolů, v horším případě sundat uplně, ale mě se ty dva utopené šroubky, co nádobku drží nakonec povedlo demontovat i bez toho ( ale to jen díky tomu, že nebyly zarezlé, protože jsem si je onehdá při renovaci nápravy pěkně nakonzervoval voskem, aby v závitech nezarezly) Pak už jen přelití Eolysu, reset hladiny v jednotce a odvzdušnění systému a můžu říct, že se oprava povedla. Zabralo to i s bádáním tak 4h času a doufám, že ta náhradní nádobka už vydrží a nebudu to muset absolvovat znovu a za víc peněz 😛 .

WhatsApp Image 2025-08-07 at 08.42.18.jpeg

WhatsApp Image 2025-08-10 at 17.36.12.jpeg

WhatsApp Image 2025-08-12 at 16.29.37.jpeg

WhatsApp Image 2025-08-12 at 17.04.24.jpeg

WhatsApp Image 2025-08-12 at 19.25.54.jpeg

• Ferry changed the title to Ferryho manželky Ford Focus Tournier mk2 1,6TDCi - tak si zase jednou zazlobil
Odesláno

A z toho děti vyplívá, že pokud nemáte Eloys, skočte si na letiště pro kapku kerosinu. A když to neklape, tak stačí petrolej :aut Zajímalo by mě, jestli by to fungovalo i obráceně, a co na to motory RR nebo GE :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...