Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno
před 30 minutami, MJSytic napsal:

To není tak úplně pravda. Viz. např. ZDE

Nízké napětí kolem 12V jen nové typy baterek lepe snášejí, ale neznamená to, že je to dobře :nevim

Edit: udělátko za 800,- vs modul do zapalaovače za 30Kč :aut

Zase se přít o setiny... přesně tak, v uvedeném odkazu píše, že 12,58 je OK, ale 12,50 je průšvih.

Já bych to tak nehrotil - rozhoduje, zda baterka nastartuje, nebo ne.

Šel jsem změřit baterky do obou aut v garáži: 5008 stará půl roku má opravdu 12,60 V, ale 1007 s baterkou starou 4 roky má 12,34 V. Přesto i ta 1007 běžně jezdí a startuje (ačkoli podle odkazu je vybitá).

Toto vlákno je o tom, zda altík dobíjí doplna a trvale, anebo ne.

Odesláno

Tak ony ty setinky rozhodují o tom, kdy uvnitř začne destrukce, a kdy ještě ne. O tom to je :myslim  Mně 508 v mrazu na horách letos nastartovala, když baterka měla něco přes 10V (dle chybových zpráv z DIAG) Ale to neznamená, že je 10V dobře, a že budu tvrdit, že baterce nic není. Stejně tak netvrdím, že jí budu hned měnit. Zatím startuje, takže jí nechávám dožít.
Ano, téma je o tom, že nová auta s "eko" dobíjením, potřebují odolnější baterky, protože ta "obyčejná" dokáže čelit tomuto způsobu nabíjení v lepším případě po dobu záruky :nevim A zatím se zdá, že to alespoň u některých modelů, nelze programově obejít...

Odesláno

Nevím, proč to řešíš. Když sám píšeš, že i když byl stav průšvihu, jezdíš dál a necháváš ji dožít.

Auto by mělo dobíjet na 14,5, pokud to nedělá, tak zkusit to tak nastavit - přinutit.

S nabíječkou jsem nikdy kolem auta nechodil, a ani nebudu, Jezdím každý den, ono to nějak dopadne. Fakt je, že na minulé 5008 mi baterky vydržely jen 3 roky - to tady toto vlákno ještě nebylo (v roce 2014), teprve jsme sbírali podezření, že je něco špatně.

Odesláno

Jezdíš každý den... To je právě ono. Ten, kdo každý den jezdí, tohle řešit nemusí. Nová auta zkrátka 14,5V nenabíjí, a když nejezdíš často, máš baterku stále pod hranicí plného nabití :(Takže trpí víc, než když je každý den v provozu. Když máš navíc ještě přídavné topení, tak ta neúplně nabitá baterka trpí ještě víc. A AGM baterie není řešením, protože se bude stále nedostatečně nabíjet, jen vydrží o něco déle, než ta obyčejná :myslim

A přesně o to přenastavení nabíjení nám jde. Aby ta baterka byla po jízdě plně nabitá a ne jen ve stavu "zítra nastartuješ".

Odesláno

Je divne ze Ti to na nic nereaguje kdyz zmenis v konfiguraci. Je to jako by jsi zakazal ostrik světlometů a ono by to na ne strikalo dal konfigurace nekondigurace. Zvlastni.

Asi stale plati co francouzke auto to unikat. 😂

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Tak jen takové malé info. Dál testuji. Naposledy jsem měl nastavené tohle (viz foto) a bohužel se žádná změna nekonala.Typ alternátoru je nastaven na standardní. Schválně jsem před jízdou baterku dobil a prakticky celou cestu napětí +- 12,6V. Jen v případě brzdění motorem vyskočilo přes 14,6V :nevim  

WP_20200610_09_18_31_Pro.jpg

WP_20200610_09_19_39_Pro.jpg

Nyní jsem změnil jen nastavení na hlídaní přes BSI a uvidíme, jestli se něco změní :myslim 

WP_20200610_09_20_23_Pro.jpg

Odesláno

Na druhe a treti garancce mi technik hlasil, ze jsem mel vybitou baterku. Ptam se, jak je to mozne. Ze jsem s tim predchozi den dal 650km. Na to mi dopovedel, ze 508 je hodne energ. narocne vozidlo:-)

Pri ctvrte garancce jsem nechal baterku preventivne vymenit a od te doby mi jede dobijeni stale na 14,7-14,8V

Odesláno

Mám síce hybrida ,takže neviem či sa môžem zapojiť k tomuto experimentu :D  :D ,ale hneď po aktivovaní štartovacieho tlačítka sa napätie z nejakých 12,6 v kludovom stave ,respektíve 12,1V po otvorení dverí zvýši na 14,5V a tak sa to drží celý čas max. 0,1V +/- . 

Výstřižek.PNG

Odesláno

Co tak té jednotce na měření napětí baterie podstrčit nižší napětí, než je na akumulátoru. Např. pomocí jedné obyčejné diody, nebo více diod sériově.

Odesláno
V 10. 6. 2020 at 20:39, MJSytic napsal:

Tak jako Hybrid to musí být zase úplně jinak :D Už jenom těch baterek kolik tam je :aut 

Už mlčím a čo sa týka bateriek mám iba o jednu viac 😇

• O 2 měsíce později...
  • O 3 měsíce později...
Odesláno

Předělání dobíjení Peugeot 508 SW

V létě jezdím klasicky, ale před zimou si odpojím ten tenký modrý kablík z alternátoru. Odpojením kablíku vyřadím nízké dobíjení a auto dobíjí na volnoběh 13,9V a za jízdy 14V. U každého auta se mohou hodnoty minimálně lišit.

Je třeba zakoupit voltmetr do auta do zapalovače za 120 Kč typ HADEX R001 a vše pochopíte.

Voltmetr krásně zapadne do cigaretové přihrádky viz foto.

Auto se zapnutým kablíkem dobíjí pouze při jízdě brždění motorem z kopce na 13V až 14,5V , takže ten kdo vyřazuje rychlosti a dojíždí na volnoběh má smůlu. Pak ještě dobíjí občas průběžně podle vyhodnocení řídící jednotkou. Jinak se hodnoty za jízdy drží na 12,4V až 12,8V. Pro ekologii a životnost alternátoru je to asi dobré, ale já potřebuji mýt baterii dobitou před ranním startem a ne na hodnotě 12,3V kdy dle znalců už je baterie zralá na výměnu nebo dobití. Ráno prostě nesmí klesnout pod 12,5V před otevřením dveří. 

Zvažuji kablík nechat zapojený a přerušit ho vypínačem a to buď klasickým, který si dám až k řidiči a nebo dálkovým který bude pod kapotou a dávkový ovladač budu mít v kabině.

Před příjezdem do garáže si dobíjení prostě na chvíli zapnu.

Voltmetr nákup: Voltmetr do auta HADEX R001 montáž do autozdířky | TIPA.EU

Klasický vypínač nákup: Přepínač kolébkový 2pol./2pin ON-OFF 250V/6A černý 0-I | TIPA.EU

Spínač bezdrátový STU sbWL6 nákup: Spínač bezdrátový STU sbWL6 | TIPA.EU

Bojový úkol: Poraďte, kde nejlépe umístit klasický vypínač a kudy protáhnout kabely do kabiny...

alternátor peugeot 508.jpg

voltmetr HADEX R001.jpg

07750113.jpg

Odesláno

Co tak to vypínat pomocí varovných světel? Pár diod, odporů, hradlo AND, klopný obvod, který to podrží až do stráty napájení a relé. Jen takový rychlý nápad.

Odesláno

Ja myslim, ze najrozumnejsie je to nechat odpojene ak to nerobi ziadny problem / nehlasi ziadnu chybu a nie zbytocne dorabat spinac, aby clovek mohol zapinat taku hlupost. Aspon to bude v originalnom stave ak to bude treba znovu zapojit. Ale tak kazdy podla seba. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...