mmartinkovic Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 @Radovanek Už sa uvedomte !!! Tliachate tu dristy o nabijani a skoro nič z toho nie je pravda. Už neviem, ako Vam to treba napisať, aby ste to pochopili. TERAZ nie je možne aby sme prešli masovo na elektromobily, lebo skolabuje všetka sieť, aj ta, čo je ešte len v priprave!!! a ked to neviete pochopiť, tak sa lepšie poobzerajte dookola. Najväčšie učty miest a dedin je za verejne osvetlenie, a veci s nim spojene. VO je riadene dilakovo z miesta rozvodu, rozvodne, alebo trafostanice. Vzdialenosť lamp od seba je podla aglomeracie 30 až 50m. širka parkovacieho miesta je 2,5m. Počet parkovacich miest je obmedzeny priestorovou lokaciou medzi panelakmi, urbanizaciou a cestou. Výmena hl privodnych vodičov do panelakov zo 60 až 80r sa možno neudeje nikdy, vzhladom na vysoke naklady a sukromne vlastnictvo bytov, pozemkov, SVB a pod. Takže neverim že nabijanie EV aut, tak ako ich dnes pozname, bude fungovat tak, ako to dnes pozname ! Mňa nezaujimna že vy byvate v RD a nabijate z FVE. 90% ludi v mestach a ich lokaciach, taketo možnosti proste nemá. Na druhu stranu, všetky štatistiky uvadzaju že velka časť obyvatelstva, je na pokraji chudoby, a človeku, ktory ma minimum prostriedkov, nepresvedčite, že ma kupit EV a nabijať ho z FVE. Rovnako dôchdcu, co ma Fabiu ci oktaviu, ktora ma možno 15 či 20r, v hodnote par sto eur, nepresvedčite aby si kupil nove EV auto. a keby ste pozreli spotrebu PHM ,tak v drvivej vačšine ju spotrebuvavaju nakladne automobily, z ktorych pupmy ziju, a EV kamionov je ešte menej ako aut a maju omnoho horšie podmienky vyberu aut a nabijacich bodov. Ak to budeme umelo pretlačať aj do nakladnej dopravy, tak porastie len vysledna suma za konečny produkt a nie ekologia. dýzl, miroska, Radovanek a 1 další ohodnotil 3 1 Citovat
morepower Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 Tak sem zas mrknul na tohle vlákno, přátelé, a je to pořád teda stejný, jo . Nicméně sem vám chtěl říct dva postřehy. Tuhle jsem jel za nějakým elektrickým Hyundaiem, asi Kona, ale úplně nevím, a musím říct, že to je fakt hnusný auto. Já vim, je to jen subjektivní dojem, ale je no. Tak si řikám, že kouknu na moderní spalováky a to teda taky není žádná sláva. Normálně bych si nevybral. Řekněme do milionu teda ani prd. Ani elektro, ani spalovák. To jen tak k zamyšlení. Můžete mít i jinej názor a rád bych ho znal. Ukažte mi moderní auto, dostupný do milionu, který se vám fakt líbí (je mi jedno jestli elektrika nebo spalovák). No a druhej postřeh.. máme (už teda chvilku dýl) novýho PLC inženýra. Ten si tůle koupil Teslu, nevím typ, takovej ten puchejř, co zezadu vypadá jak jednodílný plavky z 20. let minulýho století. A když je volanej, kvůli nějakýmu problému (má pohotovost), tak nemůže přijet, protože má auto 20minut od baráku u kauflandu na nabíječce (a to se stalo několikrát...) Kolem mě má několik lidí elektroauto a teda to, co jako řešej, to mi přijde daleko od komfortu. Zatím mě ta elektroauta pořád nepřesvědčila. Dizajnově vůbec. A praktičností taky ne. Pořád slyšim co a jak bude a co se udělá a kdyby tohle a tamto, ale nějak to uniká realitě. Spíš vnímám, že když není pokrok, tak ho někdo nařídí, ošefuje dotacema a vono to pak padne na držku ještě z větší vejšky. ... hezký svátky miroska, rhinos, Medvěd a 3 další ohodnotil 5 1 Citovat
Dave_k Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) @mmartinkovic Já teda vůbec nesleduju, že by někdo chtěl během řekněme 5 let masově přejít na EV jak tady naznačuješ. Když začínali naftový OA (60,70 léta) tak pumpu kde by měli stojan na naftu by jsi dlouho hledal. Pouze super nebo special. Převážně se nafta dala natankovat tak někde v JZD nebo fabrice. A dneska benzínka bez stojanu na naftu neexistuje. Stačí se podívat jak to bylo s nabíječkama před 8 lety. V ČR jako šafránu. A dnes? Čím víc EV tu jezdí tím víc se i ta infrastruktura zahušťuje. Problémy bych víc viděl u vodíku. Když vezmeš menší EV s dojezdem 300km, většina (ne všichni) lidí dá denně průměrně 50km a když se takový auto z lampy nabije přes noc, tak jaká bude asi obsazenost? Ti co hodně jezdí nebudou mít auto s 300km dojezdem (logicky) a stejně budou spíš nabíjet z 50% po cestách na superchargerech. A je i spousty aut, co na sídlišti stojí i 14dní bez hnutí. A vidím dnes a denně, že nový auto je z většiny firemní nebo v něm sedí důchodci. Třeba sleduju jak v Brně Teplárna ve velkým buduje po městě svoje nabíječky. Já taky na EV nemám, RD taky nemám, ale že bych to viděl tak černě jak to tady maluješ to tedy ne. A to je u nás v maloměstě pouze jedna veřejná (pomalá) nabíječka a EV tu stále přibývá. @morepower Tak to je dobrej inženýr, když si pořídí EV a nabíjí 20minut od baráku. Jak se jako dostane dom a potom z5 k autu? Pokud to je 20minut chůze tak bych přídil alespoň el.koloběžku, kterou složím do kufru. Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem Dave_k elton, miroska, Péťa a 2 další ohodnotil 4 1 Citovat
Milan+ Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) @Dave_k,kde jsi přišel na to,že tu nebyly stojany na naftu? Kde by tak asi nákladní doprava tankovala? To byla naprosto běžná záležitost. Já ješte pamatuji bloky na poště na topnou naftu a na to se běžně jezdilo co vim od strýce. A 20min od baráku, to jsou tak max. 2-3 km chůze, je třeba se taky hýbat. Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem Milan+ Medvěd, Radovanek a dýzl ohodnotil 2 1 Citovat
Medvěd Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 Jo, jo Taky mě absence stojanů na naftu pobavila. miroska, Radovanek a Milan+ ohodnotil 2 1 Citovat
Dave_k Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) Hoši já nepsal, že nebyly vůbec, ale nebyly rozhodně na každé pumpě. Spíš u hlavních tahů, kde provoz náklaďáků byl vyšší. Nehledě, že bylo ještě i pár benzínových náklaďáků (ROBUR, Tatra 805, Ural). Tak se zase tak nesnažte chytat za slovíčka. To mě taky pobavilo a trošku jsem to i čekal. Něco od AI: "V 70. letech v Československu byly benzínové pumpy dostupnější i v centrech měst, ale nafta (diesel) byla na veřejných pumpách vzácnější – primárně pro nákladní vozy, zemědělskou techniku a menší výběr osobních dieselů; zatímco benzin (zejména Normal 9Kčs/l) byl standardem pro většinu řidičů, nafta se tankovala spíše v rámci podnikových areálů nebo pro speciální užitkové vozy, a její dostupnost se zhoršovala. Benzínové pumpy a tankování v 70. letech: Umístění: Mnoho čerpacích stanic se nacházelo stále v centrálních částech měst (i na náměstích), kam se začaly přesouvat po 2. světové válce, a byly běžně dostupné pro osobní vozy. Paliva: Hlavní palivovou kartou byl benzin (Normal, Speciál), který se prodával za pevné ceny (např. Normal kolem 9 Kčs/l, po krizi 1974 zdražen). Sortiment: Důraz byl kladen na benzín, a nafta byla spíše okrajová záležitost. Dostupnost nafty (diesel): Omezený prodej: Na veřejných čerpacích stanicích pro běžné občany byla nafta v 70. letech spíše výjimkou. Cílová skupina: Nafta byla určena hlavně pro nákladní automobily, autobusy, traktory a pro zemědělskou techniku (JZD). Osobní naftová auta: Sice existovala, ale jejich počet byl zanedbatelný ve srovnání s benzínovými vozy (např. starší Škoda 1000 MB, později Felicie - spíše pro podniky) a nebyly primárním cílem veřejných pump. Problémy: V období ropných krizí (zejména 1974) se i dostupnost benzínu zhoršovala, o naftě nemluvě. Závěr: Řidiči v 70. letech primárně tankovali benzín; nafta byla spíše pro „pracovní“ stroje. Zatímco benzínové pumpy byly všude, nafta byla na nich vzácná a spíše dostupná v rámci podnikových čerpacích stanic." Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem Dave_k Radovanek a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Milan+ Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) @Dave_k Jaký, že jsi ročník narození? Nepamatuji,ze by tu nebyl benzín, jediný co tak jak Klaus mlel,kraviny do rádia, že zdražovat se nebude,pak se jezdilo s velkým TP k pumpě na příděl za cenu. Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem Milan+ Citovat
Dave_k Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 Mládí v p...i a do důchodu daleko. Na co Ti to je? Chceš si něco poměřovat? Nemám zájem. Citovat
Milan+ Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) Protože co si přečteš na netu,není vždy pravda, já toho pamatuji dost,tak nepotřebuji dávat články z netu. Asi tak. To je to samé, jak to tu bylo před revolucí, nejlepší hlášky jsou od těch co to nikdy nezažili. A když jsem musel dokládat tri prdele papíru, když jsem chtěl jet za totáče do NSR na F1 před nástupem na vojnu. Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem Milan+ Radovanek a miroska ohodnotil 1 1 Citovat
Dave_k Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 Víš já poslouchám vyprávění starších a nečerpám jen z internetu, takže asi tak. Vím, že to fungovalo v každým kraji či okrese jinak ikdyž běžela normalizace. A taky vím, že z těch starších tu dobu líčí každý podle svého co mu utkvělo v paměti a občas je to i sranda pozorovat jak se dva stejný ročníky dokážou do krve pohádat a skoro i poprat za tu svou pravdu jak to opravdu bylo a že ten druhej kecá. Radovanek a Péťa ohodnotil 2 Citovat
morepower Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) před 2 hodinami, Dave_k napsal: ... @morepower ...když si pořídí EV a nabíjí 20minut od baráku.... no, a vo tom to je Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem morepower Citovat
Milan+ Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 Alespoň se musí hnout,je to zdravé. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Pepito Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 Když jsem v 15ti letech (1978) dostal Mustanga (pionýra - pro ty co by nevěděli), tak plná nádrž benzínu (cca 7l) mě stála 42 Kč. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Milan+ Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 @Pepito a to nafta tenkrát byla tak za 2kč a topná asi 0.80hal Pepito a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
Dave_k Odesláno 22. prosinec 2025 Odesláno 22. prosinec 2025 (upraveno) @Milan+Protože ta AI to víceméně shrnula do podoby jak jsem to i slyšel a četl od starších ročníků. A taky už něco pamatuju, ale spíš 80ky. Takže jsem si to tak trochu usnadnil. To se fakt kaju. Taky nečekám, že před zběžnou diskuzí o Žižkovi půjdeš do knihovny studovat staré rukopisy a kroniky. Ale to už jsme hodně Moderátoři snad prominou. Upraveno 22. prosinec 2025 uživatelem Dave_k Radovanek, Péťa a pavelu96 ohodnotil 3 Citovat
Milan+ Odesláno 23. prosinec 2025 Odesláno 23. prosinec 2025 před 1 hodinou, Dave_k napsal: Mládí v p...i a do důchodu daleko. Na co Ti to je? Chceš si něco poměřovat? Nemám zájem. Jsem se slušně zeptal jaký jsi ročník a tak se i slušně odpovídá. Medvěd a miroska ohodnotil 2 Citovat
elton Odesláno 23. prosinec 2025 Odesláno 23. prosinec 2025 před 8 hodinami, Pepito napsal: Když jsem v 15ti letech (1978) dostal Mustanga (pionýra - pro ty co by nevěděli), tak plná nádrž benzínu (cca 7l) mě stála 42 Kč. Jj Pepito a výplata byla pár stovek. Pepito ohodnotil 1 Citovat
Mí Odesláno 23. prosinec 2025 Odesláno 23. prosinec 2025 Bubákova analýza s perfektně ozdrojovaná nemá chybu. Přidám něco málo z praxe: -bydlím ve vlastním domku dobře umístěném ve svahu s odkrytým výhledem na východ, jih i západ (což není pravidlem u všech RD kam by Radovanek dal rád soláry) - nemám plyn, vše v domě je na elektřinu - vytápím tepelným čerpadlem voda-voda, dlouhodobý koeficient k= 4,2, vodu mám z vlastního vrtu a současně vrt používám jako jediný zdroj pitné vody pro dům, zásobník TUV 500l - na jižní straně mám solární ohřev vody vakuovými trubicemi 12 kW, které přednostně ohřívají TUV a přebytek v létě do bazénu, na jaře a na podzim do topení - mám naistalováno 10 kW soláry s orientací 1/2 východ, 1/2 západ (na jižní střeš už jsou kolektory na vodu), takže redukovaný výkon cca 8 kW, a k tomu 14 kWh baterii - nespotřebovanou elektřinu dávám do sítě a množství za posledních 12 měsíců: 12/2024 - 5 kWh 1/2025 - 7 kWh 2/2025 - 39 kWh 3/2025 - 134 kWh 4/2025 - 340 kWh 5/2025- 347 kWh 6/2025 - 483 kWh 7/2025 - 254 kWh 8/2025 - 293 kWh 9/2025 - 148 kWh 10/2025 - 32 kWh 11/2025 - 21 kWh Celkem za rok 2103 kWh, k tomu je třeba doplnit, že i ve "vydatných" měsících není výroba rovnoměrná, ale přebytek vzniká třeba jenom v 10 dnech po sobě a letošní rok byl z hlediska slunečního záření nadprůměrný. - dobíjet elektrovůz z přebytků bych mohl tak zhruba od dubna do poloviny září a při optimálním využití bych "zadarmo" najezdil zhruba 12000 km/rok ale jenom v létě. Závěr - i když mám ideální podmínky a dle Radovánka samé zářné zítřky, nemám elektrovůz a ani ho mít nehodlám, protože se nevyplatí. Medvěd, mmartinkovic a Radovanek ohodnotil 2 1 Citovat
Péťa Odesláno 23. prosinec 2025 Odesláno 23. prosinec 2025 Jestli chcete o všem přemýšlet jen podle toho "jestli se to vyplatí", tak budete muset hodně změnit svůj život a vyházet doma hodně věcí. Dave_k, Radovanek, Milan+ a 4 další ohodnotil 7 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.