oddie Odesláno 11. říjen 2025 Odesláno 11. říjen 2025 Dřevostavitel nosí dříví do lesa Je docela kouzelné, jak někteří na vlastní pěst objevují něco, o čem si mohou předem něco snadno přečíst - ale zase nic nového, to dělal už dědeček v Saturninovi Citovat
ozzy56 Odesláno 11. říjen 2025 Odesláno 11. říjen 2025 tak jsou lesy, kde žádné dříví není, kůrovec ho sežral Citovat
Hafity Odesláno 11. říjen 2025 Odesláno 11. říjen 2025 A jsou to pak teda ještě lesy? Ale to už jsme poněkud a mohli bychom býti popotahováni.... Citovat
Radovanek Odesláno 12. říjen 2025 Odesláno 12. říjen 2025 Druhý díl se pánovi vůbec nepovedl. Je vidět, že tomu prd rozumí. Nabíjení znamená kolik umí vzít auto, kolik pustí kabel a kolik umí dát nabíječka. Nejslabší článek řetězce rozhoduje, kolik nabijete. Domácí zásuvka 230V 16A dá 3,6 kW. Když palubní nabíječka auta umí 3,6 kW a kabel umí přenést 3,6 kW, pak tedy nabiju 3,6 kWh/1 h nabíjení, bez započítání ztrát po cestě. A je to jednofázové nabíjení. Jenže spousta automobilek dává do aut z výroby slabší kabely, aby si v západní Evropě s jejich chatrnou rozvodnou sítí nevyhazovali pojistky. Takže 10A nebo dokonce 8A. A hned máte řetěz 3,6 - 2,3 nebo jen 1,84 - 3,6, takže nabijete za 1 h 2,3 Wh nebo jen 1,84 kWh. Ano, jsou silnější palubní nabíječky u aut, dokonce dvou nebo třífázové. Jen pak musíte brát elektřinu z té červené třífázové průmyslové zásuvky 400V. Která má buď 32A a zvládne 22 kW, nebo jen 16A a dává 11 kW. Na stejném principu fungují wallboxy a veřejné pomalé nabíječky, které bývají jen chytřejší zpoplatněná průmyslová zásuvka. Opět ale Vaše auto a kabel, kterým se připojujete, musí těch 11 či 22 kW umět vzít. A to zdaleka neumí všechna auta. Kdysi byly palubní nabíječky aut 6,6 nebo 7,2 kW, málokdo měl 11. S tím přišla Tesla, příplatkově uměla i 2x11, tedy 22 kW (Twin charger). Podobně to uměl Smart, protože Mercedes do něj kupoval baterie a komponenty od Tesly. Mimo kategorii pak je Renault ZOE, který s palubní nabíječkou Chámeleon uměl i 43 kW. Rychlonabíjení je cokoli nad 22 kW, obvykle jsou to nejrozšířenější veřejné stojany od 50 kW výše a podle normy musí mít vlastní kabely. Často lze potkat 75 kW, sem tam 100 nebo 150 kW. I u nich je limitem co dokáže auto vzít. Peugeot IOn max. 43 kW při prázdné baterii, čím je plnější, tím rychleji výkon klesá. Hyundai Kona 75 kW. BYD Seal 150 nebo 230 kW podle typu své baterie. A zda je zahřátá, pak bere rychleji než studená. Ultrarychlé nabíjení se pak počítá od 150 do (dnes) 300 kW. I když Tesla nyní oznámila 500 kW. Uvidíme. Stojany Tesly umí od 125 kW výše, cena je však u nich obvykle na úrovni toho, co ostatní chtějí za pomalé nabíjení. elton a Péťa ohodnotil 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 12. říjen 2025 Odesláno 12. říjen 2025 @Radovanek díky za vysvětlení, jiní dají červenou, ani nevíš proč radim.1008 a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 12. říjen 2025 Odesláno 12. říjen 2025 Ono toho v tom druhem dilu nesedi vic. I ty pocty jsou.. zavadejici, protoze resi ciste a jen spotrebu, ale u bezneho spalovaku naskakuje i pravidelny servis kapalin a filtru, a cim mensi najezd, tim vyssi vydaj na km to je (samozrejme do nejakeho limitu, ale pri 5000 km za rok to udela klidne +1Kc na km jen to hvizdne, prumerny naklad se minimalizuje kilometrovym najezdem na hrane intervalu vymeny) Radovanek a elton ohodnotil 2 Citovat
oddie Odesláno 12. říjen 2025 Odesláno 12. říjen 2025 Když tu lítaj ty čísla, musím se pochlubit jednou historkou, no jednou, stala se mi v různých barvách opakovaně, ale u některých lidí (profesí) je to extrém a k pláči... Povídá chlapík, znám ho dlouho, jak prý někdo z jeho okolí si pořídil Teslu, byli s ní na chatě a mále neodjeli! Dali ji nabíjet ze zásuvky a považte, za dva dny se jim dobily jen 4 kilometry a měli co dělat, aby dojeli na normální nabíječku, no co je to za krám, to nebude nikdy fungovat. Povídám mu, Lojzo, co děláš za práci? (víceméně řečnická otázka, věděl jsem to). No přeci revizního technika, ještě furt! A to když máš vystudovanou elektriku a živíš se tím 30 let, neumíš spočítat ani blbý kWh? To tě taková zjevná blbost netrkne? Éééé... Jako že si neznalí lidi nechaj nakukat nějakou blbost, dejme tomu, nikdo neví všechno. Ale u lidí z oboru (!) by člověk možná naivně čekal... no nic. Nebyl totiž jedinej. Radovanek a Péťa ohodnotil 2 Citovat
Dave_k Odesláno 12. říjen 2025 Odesláno 12. říjen 2025 To mu po dvou hodinách spadnul jistič od té zásuvky a jaksi si toho nevšiml. Ani přes aplikaci. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 12. říjen 2025 Odesláno 12. říjen 2025 To bude asi nemoc těch lidí od elektriky. U nás máme na báňské hlavního energetika, a to je super trdlo co se elektromobility týče. To nevymyslíš. Citovat
Hafity Odesláno 13. říjen 2025 Odesláno 13. říjen 2025 Mám tušáka, že už se to tady řešilo, ale nemůžu to najít: dá se nakloněná rovina nahradit tažným lanem? Citovat
Péťa Odesláno 13. říjen 2025 Odesláno 13. říjen 2025 @Hafity Myslíš tím rekuperovat způsobem, že elektromobil necháš táhnout na laně? Hafity ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 13. říjen 2025 Odesláno 13. říjen 2025 Ano. Hlavně pokud je auto těsně před vybitím baterky, zapřáhneš, táhneš a on má jen zařazeno D, nechává nesešlápnutý plynový pedál, tím brzdí a rekuperuje. Hafity ohodnotil 1 Citovat
Péťa Odesláno 15. listopad 2025 Odesláno 15. listopad 2025 Za 5 let budou všechny elektromobily bezcenné. Citovat
Pe.Tr Odesláno 15. listopad 2025 Odesláno 15. listopad 2025 (upraveno) Tak já se vrátil z E Salonu, a musim říct že klasické značky to budou mit těžké . Vlastně to bude i o tom jestli ti dovozci "číňanů" nebudou nenažraný. Ale už teď některé modely za zajimavé ceny a vypadají velice good včetně infotainmentů, i použitých materiálů i co slícování jednotlivých dílů se týče. pokud bude antikorozni ochrana aspon na urovni dnesnich aut , dostupne ne drahe dily , postupem casu i v druhovyrobe ..... servisni sit si myslim bude v pohode ikdyz Frantivé z horni dolni , tam to jeste asi potrva.... no hele myslim si ze budem brzo jeste koukat. K tomu Esalonu , pro me nekolik prekvapeni, jednak venku parkoviste pro návštěvníky plne elektrik a pluginu i hybridu... a tech elektrik bylo fak kvanta. druhak velke prekvapeni ze tam chybeli premiove znacky jako audi, bmw,mercedes, porsche,.... dale teda zklamani pac sem se tesil na Dongfengy a hlavne na Jaecoo 7 a to jsem tam nenasel , takze jsem si aspon prosel dve auta cilene Zeekr evo a Hongqi a to jsem čučel teda a pak vlastně ještě jeden a ten na V a to uz si nevzpomenu Upraveno 15. listopad 2025 uživatelem Pe.Tr ozzy56 a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
mmartinkovic Odesláno 15. listopad 2025 Odesláno 15. listopad 2025 V 12. 10. 2025 at 15:56, Radovanek napsal: Jenže spousta automobilek dává do aut z výroby slabší kabely, aby si v západní Evropě s jejich chatrnou rozvodnou sítí nevyhazovali pojistky. Takže 10A nebo dokonce 8A. A hned máte řetěz 3,6 - 2,3 nebo jen 1,84 - 3,6, takže nabijete za 1 h 2,3 Wh nebo jen 1,84 kWh. Tak teraz ste trafili klinec po hlavičke, a sam ste si odpovedali na nezmysli, ktorymi ste tu presvedčovali ostatnych, ake je to dobre, a nabijete to všade rychlo a dobre a lacno.... Citovat
Radovanek Odesláno 16. listopad 2025 Odesláno 16. listopad 2025 Ach jo. Má cenu na mmartinkovic reagovat? Vytrhne jednu větu a tvrdí, že jsem si odpověděl na nesmysly, o kterých jsem druhé přesvědčoval. Chlape, Ty máš fakt dost. Celé to je jen o tom, jak chceš nabít a co pro to uděláš. Můžeš stát na pumpě a nabírat benzín do nádrže kávovou lžičkou. Děláš to? Ne, že? Takže si prostě zasuneš pistoli, zmáčkneš to, zajistíš, aby teklo co nejrychleji a díky pojistce se vypnulo při plné nádrži. Totéž nabíjení. Mám od výrobce kabel 10A, koupil jsem si navíc programovatelný 6-16A S tím nabiju vždy a všude podle toho, jaké jsou tam jističe. Mimochodem na našich srazech Peugeot clubu v kempech to bylo vždy 6-10A max. z jakékoli chatky nebo sloupku pro karavany. U těch karavanů šlo dokonce 16A, sloupek byl na to postavený. Pokud bych měl palubní nabíječku auta 3F 16A, mohl bych nabíjet z červeného pětikolíku trojnásobně rychle, ale já mám jen 1F 16A. I ten červený pětikolík i v kempu nabídli. Tedy 11 kWh nabitých do auta za 1 hodinu, namísto 3,6 kWh. Tak jednoduché to je. A teď můžeš zase plácat svoje nesmysly. Citovat
Radovanek Odesláno 16. listopad 2025 Odesláno 16. listopad 2025 před 20 hodinami, Péťa napsal: Za 5 let budou všechny elektromobily bezcenné. Pán měl potřebu zhejtit EV, takže pomotal páté přes deváté dohromady, ostatně co od ATOMRTVĚ.CZ čekat. Aby skončil kecama o ekologii, co nikoho nezajímá při koupi EV. Stejně jako kteréhokoli jiného auta na benzín, plyn, včetně vodíku, či naftu. Těch jeho 10 let je dávno za námi a my už několik let můžeme kupovat stará auta s unavenými bateriemi, takže i víme, o kolik se unaví, kolik stojí nová, repasovaná nebo doplněná baterie. A že mrakům lidí postačí po 30% degradaci z původních 300 km dojezd 200 km a s tím si to kupují. A že se to týká jen části EV, značky se solidními bateriemi mají degradaci v řádech jednotek procent, ne desítek. Tesla typicky. A ceny také známe. Pořád můj Peugeot Ion v použitelném stavu koupíte okolo 100 tis. Kč, nový mne stál 437, jiné lidi dříve 550 tis. Kč, jen kdysi dávno za něj ČEZ dával 750 tis. Kč nebo dokonce 1 mil., rok 2010. Takže tyhle první kousky opravdu jsou na 1/10 ceny. Později levněji koupené na 20 nebo 30%. Jenže třeba Škoda CitiGo-e si držela svých 450-490 tis. Kč přes 4 roky. Díky ukončení výroby se dokonce mírně ojetá starší prodávala i za 550, dráže než nová. Rychlonabíjení je jen o tom, zda ho chci využívat. Moje auto rychlonabíječku nevidělo už hodně dlouho, nabíjíme doma ze zásuvky 23V 10 nebo 16A, výjimečně venku z wallboxu, kde to ale stejně více do auta nedá, ono to při 1F 3,6 kW palubní nabíječce více stejně neumí. A tak můžeme Komárkovy slinty číst a komentovat jeden za druhým. Péťa ohodnotil 1 Citovat
mmartinkovic Odesláno 16. listopad 2025 Odesláno 16. listopad 2025 (upraveno) To nie je vytrhnute z kontextu, Je to presne to co pisesete, a nema to spolocne s nicim inym iba s tak otrepanym sposobom nabijania, ako je pre inych tankovanie. Je to Vas text, nie moj!!! Stale neviete pochopit ine nazory ako svoje, a ked Vam vratim to Vase, uz to nie je pravda!!! Ani na pumpu nechodim s vlastnou hadicou na tankovanie, a vdaka bohu hrdla v autach su zatoal dost siroke na dostatocny prietok. Upraveno 16. listopad 2025 uživatelem mmartinkovic Hafity, Medvěd, Radovanek a 1 další ohodnotil 2 2 Citovat
ozzy56 Odesláno 16. listopad 2025 Odesláno 16. listopad 2025 koukám, že nová el. auta kolem 500 tisíc už jsou, ale vzhledově teda nic moc, auto se mi musí líbit, třeba R 5 elektro je super, pokud se půjde s ním povozit i příští rok, tak tam zajdu, počítám, že ještě tak 5 let bude trvat, než si všechno kolem nich sedne a el. auto nebude žádná zvláštnost, tím nechci říct, že ho bude mít každý..., a že ta auta nemají masku je celkem logické, ale nezvyklé..., bude mi trvat, než si zvyknu Pepito a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.