Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

odber je ok

ma tam ist baterka 44AH?

a ty mas kolko 61AH jak si nedavno pisal?

tak problem uz nehladaj v tom je problem nestiha ti to dobijat 

zvlast ak jazdis kratke trasy

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno (upraveno)

pretoze potrebuje viacej krmit 

keby to nebolo dolezite tak ti vyrobca neuvadza aku baterku tam mas dat 

Odesláno

Taky bych to chtěl vysvětlit ;)

Mám nabitou baterku, vezmu si z ní 40Ah, tak zase těch 40Ah musím dodat. Když budu dobíjet 1A, bude to trvat 40 hodin (zanedbám ztráty). Budu dobíjet 10A, bude to trvat 4 hodiny. Ale kapacita baterky na to opravdu nemá vliv.

Odesláno (upraveno)

precitajte si svoje knizky co vam ide do auta hadat sa nebudem 

ak by to bolo jedno nic take sa nebude uvadzat 

silnejsia baterka doda viac startovacieho prudu

a tym padom mu to musis altikom vratit

a ak jej to nevratis postupne ju zabijas 

Odesláno

krtek: majú pravdu. Je to ako s nádržou v aute. Keď si dáš väčšiu, neznamená že do nej budeš musieť tankovať viac. Stále len toľko koľko prejazdíš. Výrobca udáva minimálnu požadovanú kapacitu. Nikde nepíše, že nemôže byť viac ak sa zmestí. Tá s väčšou kapacitou je aj drahšia.

Odesláno

elektrika neni nadrz neni to to iste 

precitaj si ohmov zakon ,najhlavnejssi zakon v elektrike

prud sa rovna napetie deleno odpor

odpor startera mas rovnaky aj napetie rovnake 

a kedze odpor je uplne nizky 

tak podla vzorca si z baterky ktora je schopna dodat viac prudov 

starter potiahne viac 

a to jej musis vratit cez alternator pri jazde 

a ked mas slaby altik a jazdis kratke trasy tak jej to proste nestihnes vratit 

takto budes fungovat rok dva a nastanu problemy 

Odesláno (upraveno)

To si trošku mimo, max. štartovací prúd neznamená, že ho batéria pri štarte aj dodáva, ale že je schopná ho dodať ak štartér potrebuje.

Ja poznám Wattov zákon, ak štartér potrebuje určitý výkon na pretočenie motora pri rovnakom napätí batérie je jedno aký max prúd navyše je batéria schopná dodať, štartérom pretečie prúd stále rovnaký.

Upraveno uživatelem AnotherOne
Odesláno (upraveno)

No ty jsi zrovna ten pravej, kdo by měl vykládat Ohmův zákon :D Když je odpor startéru stejný a napětí také, bude přesně podle toho Ohmova zákona stejný i jeho odběr, i když bude kapacita té baterky vyšší. Startér vůbec nezajímá, že je baterka schopná dodat víc, vezme si tolik, kolik vyjde z toho Ohmova zákona, na který se odvoláváš!

A že tu trousíš totální bláboly potvrzuje i mnohá praxe, v extrému kolegy, co vozil ve Škodě 105 100Ah baterku místo původní asi 35Ah, aniž by s tím měl sebemenší problém, naopak. Jediný "problém" bylo, že se nevešla do kastlíku. Ani trojnásobná (!!!) kapacita nebyl problém, ani pro to mizerné dobíjení ve škůdce, natož aby měl být problém s kapacitou větší jestli o čtvrtinu.

Upraveno uživatelem oddie
oprava překlepů
Odesláno

Oddie má pravdu , líp bych to nenapsal . Ve Škodovce jsem kdysi vozil za sedačkama baterku 180 Ah z Tatry a fungovalo to bez problémů asi 5 let ( než shnila ) :D

Odesláno (upraveno)

potiahne si viac v okamziku ked sa starter rozbieha je akoby skrat  keby to tak neni  to by potom odporovalo tomu ze silnejsia baterka potiahne sviznejsie starterom

starter ma odpor 00 nic ked sa rozbehne odbera uz normalne a plati co ty Oddie pises 

za dalsie ak motor nechyta hned silnejsia baterka bude tocit sviznejsie po dlsiu dobu lebo ma vecsiu vydrz  a to jej bude treba vratit 

a nechapem co sa rehoces nevies normalne komunikovat?

Odesláno

Prosím, nehádejte se. Počkám co řekne maximální zatížení altíku píchnutého na osciloskop a pokud bude vše jak má být a bude dodávat maximum těch 70A což by v určitých situacích měl dávat, tak tam zkusím hodit menší asi tu 44ah baterku a uvidí se. 

Teď autem skoro nejezdíme, do práce to mám cca 5km, takže to není jako když jsem jezdil do Třince.

Zase na tu starou baterku(61ah) auto tahalo dobré 4 roky bez problému ale trasy orlová - třinec = cca 80km.

Uvidíme, sám jsem zvědav, kde je zakopaný pes. 

Odesláno (upraveno)

Ták, jsme ve finále.

ZÁVĚR

Altík se hodil na stolici na zatížení pod dohledem osciloskopu. Nastavilo se zatížení na 80A a altík dává 80A = funguje jak má a výsledky z osciloskopu jsou v pořádku.

Daly se nabít obě baterie jak stará 8 let, tak nová stará pouze jeden rok. Nabíjelo se na dvou stejných nabíječkách.

Stará baterie spadla na 8,7V - druhé ráno už nenastartovala, přičemž jsem na ní dojel k elektrikáři.

Nová baterie spadla na 8,1V - totál dead, přičemž byla na nabíječce ale jakmile se dala pouze do auta na podlahu tak dnešní ráno už neškytla.

Ani jedna baterka mi nedrží napětí. Čili zítra povezu novou (rok starou, leč stále v záruce) baterku na reklamaci. V plusových teplotách bez potíží ale v mrazech ani prd.

Akorát teď mám dilema, co tam dát za novou baterku? Opět 61ah 600A nebo ta co tam má být dle výrobce - AKUMULÁTOR 12V L1-300-480A-50AH ? Auto nyní jezdí velmi krátké trasy. Občas chalupa či Krnov takže do cca 120km. No a babo raď.

Upraveno uživatelem Tony Stark
Odesláno

Tady je každá rada drahá, ale pokud Ti altík dává to co píšeš, tak bych klidně volil baterii od 70 do 80 Ah (to co se Ti vejde do prostoru pro baterii). Do mojí 406 jsem nakonec dal VARTU 78Ah i za cenu drobné úpravy "kastlíku" a mám klid. Taky jezdím převážně krátké trasy a navíc jen 2x - 3x týdně, tedy na plné dobití je to málo, ale stačí tak jednou za měsíc připojit přes noc dobíječku. Problém, který jsem měl hlavně při teplotách pod nulou, byl vyřešen. 

Odesláno (upraveno)

Psal jsem to tady, že ten propoj je tam udělaný do zálohy ale nemusí tam být a i bez něj jsou stejné problémy. 

Za chvíli budu doma a dodám přílohy v podobě výsledku z osciloskopu. Tady už není problém , jen jakou zvolit kapacitu baterie.

Upraveno uživatelem Tony Stark
Odesláno
před 2 hodinami, Tony Stark napsal:

Ani jedna baterka mi nedrží napětí. Čili zítra povezu novou (rok starou, leč stále v záruce) baterku na reklamaci. V plusových teplotách bez potíží ale v mrazech ani prd.

Abych to ještě doplnil: U té staré je to skoro s podivem, že ještě "Žije" a ta nová je zralá na reklamaci. Buď výrobní vada nebo, jak už jsem psal dříve, je "nová" už několik let. Kdo ví v jakém skladu jak dlouho se tam válela. Je to úplně stejný problém jako např. tužkové a podobné baterie nebo "knoflíky" do hodinek. A nebo baterie do mobilu - taky tady na tohle téma tady bylo vlákno.

Odesláno
před 3 hodinami, Tony Stark napsal:

Ták, jsme ve finále.

ZÁVĚR

Akorát teď mám dilema, co tam dát za novou baterku? Opět 61ah 600A nebo ta co tam má být dle výrobce - AKUMULÁTOR 12V L1-300-480A-50AH ? Auto nyní jezdí velmi krátké trasy. Občas chalupa či Krnov takže do cca 120km. No a babo raď.

Trošku sem si to myslel. Hlavně že máš jistotu. :super

No teď můj názor a zkušenost jakou baterii koupit. Já jsem po koupi vozu v roce 2015 koupil novou baterii po té, co mi po startu padaly budiky do nuly a mazaly se uložené stanice. V České Lípě ve Vartě přišel prodavač s budikem na baterie, změřil ji a říká že má 28%. Přitom auto startovalo na pohodu. Mám tedy 307 SW 2.0 hdi 66 kW, nevím jak silný mám altík(ještqě nebylo potřeba ho tahat) ... ale vzal jsem baterku 74 Ah. Jezdím na ni od srpna 2015 nepřetržitě. Zima 2015/ 2016 bylo u nás až -17°C a auto startovalo bez problémů. Náročnost tras je do/ ze zaměstnání 12 km tam, 12 km zpět. Nebo občas nějakých 30 km tam a 30 zpět. V létě 2016 jsem ji preventivně dobil a od té doby jsem si ji nevšimnul. Současné max minimum bylo -13°C  a konstatuji že při nájezdu stejných km pořád v pohodě. Ve voze používám vše ... No a teď když je zima, někde stojím ... klidně to nechám těch pár minutek běžet. Nebo ometám a je nastartováno. Opravdu nemám žádný problém. Leda jediný ... a to ten, že už jsem nenacpal plastový kryt na baterii. Baterka chodí suprově. To jest moje zkušenost.   :super  :papa

PS: Katalogově mi VARTA říká toto: http://www.autobaterie-varta.net/konfigurator/osobni/typ-peugeot-307--3a-c--2-0-hdi-90-66kw-r-v--od-2000-11021/

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...