Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

2weri:Vim ze to bude znit hnusne ale technici na stk jsou jak policajti. I presto ze budes mit auto evidentne v poradku vzdy te na neco dostanou protozw muzou. Takze bejt tebou to nejak prekousnu a necham to bejt.

Odesláno

Jistě, maximální otáčky jsou dokonce i v malém techničáku na zadní straně spolu s maximálním výkonem.

A to se všichni pletete, tam je uvedeno max výkon/otáčky,  a ty otáčky jsou ty kdy je ten výkon nejvyšší, nejsu to nejvyšší možné otáčky motoru

Toho se nelze chytat

Odesláno

V techničáku je 3750 otáček, to snad není takovej problém. Občas, když dávám aditivum na vyčištění systému, tak pár set km taky jezdím tak, abych "vymetl pavučiny", tedy 4tis určitě točím.

Odesláno

Je to tak jak píše Radek, to je uvedený určitý výkon při určitých otáčkách, tedy nejlepší výkon. A ten se dá dosáhnout právě při těch vedených otáčkách motoru.

Odesláno

Ono to nad tuto hodnotu moc nemá smysl, kdy jindy by měl být motor více zatížen (emise, kouřivost), než právě v tomto bodě charakteristiky. Myslím, že víc než 4500 to ani nepůjde.

Odesláno

V TP ale nejsou uvedené maximální otáčky motoru, ale max. výkon při daných otáčkách. Pokud se jedná o maximální otáčky, tak na to je tam omezovač.

Weri 605: Ty otáčky si nevymýšlí ten technik na emisích. Pro daný motor je předepsán rozsah otáček, při kterých se provádí měření. Jediné, co s tím můžeš udělat je nejít na emise, nebo jít při měření za dveře. Jestli jezdíš s autem (5008 2.0 HDI) tak, že ti nepřeleze 3000ot/min, což jsi tu uváděla jako strop pro emise, tak to mu taky bohužel moc neprospěje a z toho nejspíš vyplývají i tvé obavy z toho "vytáčení" na emisích. Tak neboj.

Odesláno (upraveno)

Při hledání nějakých věcí ohledně měření emisí jsem narazil na toto forum a vlákno, kde se to řeší. Je zde spousta nepřesností až úplně nesmyslných věcí. Emise mě živí už nějakých 12 let, takže se klidně ptejte, pokud to bude možné, odpovím.

K těm otáčkám - diesel se skutečně měří v tzv. přeběhových otáčkách, tj,. v omezovači. Do omezovače se šlape celkem 5x, poprvé bez zapnutého měřícího přístroje (resp. přístroj je zapnutý, ale nezapisuje měření). První šlápnutí má za účel jedna vyfouknout bordel z výfuku, ale zároveň se také otestuje funkčnost a nastavení otáček omezovače. Pak následují 4 měření - tedy 4x sešlápnutí do omezovače, v těchto otáčkách se to drží cca 3 vteřiny. Přístroj sám ukazuje na displeji kdy sešlápnout, kdy pustit. Poté přístroj spočítá průměrnou kouřivost a rozptyl. Některé přístroje, kdy "vidí" že nevychází rozptyl, dávají pokyn k dalšímu šlápnutí na plyn (max. 10x). 

Ty maximální otáčky si nemůže technik vycucat z prstu. Jsou dány výrobcem - samozřejmě na to dnes jsou databázové programy s těmito údaji - Vivid, Autodata, pokud emisní stanice používá software od Dekry, ten také obsahuje databázi.

Od 1.7.2016 bude jistá úleva pro majitele motorů s filtrem pevných částic - šlápnutí bude jen jedno.

Jinak co se týká poškozování motoru - každý výrobce vydal souhlas s tímto postupem měření, pokud je motor v pořádku, měření vydrží a neublíží mu to. Pokud dojde při akcelerační zkoušce k poškození motoru (stává se to, bohužel), oprava jde za zákazníkem, protože "zákazník je povinen přistavit vozidlo v řádném technickém stavu".

Za celou dobu se mi nestalo, aby po mě nějaký zákazník "vystartoval" jak tady výše píší někteří uživatelé :) zákazníkovi vždy vysvětluji jak a proč co budu dělat, (byť si o tom taky myslím svoje).

Jestli je nějaký dotaz, ptejte se.

Upraveno uživatelem emisák
Odesláno

emisák: Měl bych dotaz. Jak se měří emise v přeběhových otáčkách např u posledních oktávií 2.0TDi? Při neutrálu a sešlápnutím plynu se dá dostat pouze na nějakých 2800ot./min. Víc se dá dosáhnout až za jízdy se zařazeným kvaltem. Zkoušel jsem to u tchána na služební koktě, když jsme zjišťovali, co vibruje v interiéru a na místě se to vytočit nedá.

Je to teda tak, že se to měří při těch omezených otáčkách, nebo se připojením na diagnostiku ten první omezovač odstaví a jde to až do maximálních otáček?

Odesláno

Ne, měří se to v maximálních otáčkách. U každého auta s tímto omezovačem je na to nějaký fígl. Teď z hlavy neřeknu tu oktávku (mrknu zítra v práci, mám na to takový skripta), ale většinou stačí vypnout ASR nebo ESP (tlačítkem na palubovce), nebo šlápnout několikrát naprázdno na spojku apod. Tím se to odblokuje a jde to vytočit nadoraz.

Odesláno

Stanici se dvěma sondami asi ani neuvidíte (mimo výzkumáky). Pokud jsou ty výfuky spojené, t.j. společné, odebírá se jen z jednoho. Pokud jsou výfuky samostatné, t.j. pro každou polovinu válců jeden, pak se měří v jednom a pak v druhém a počítá se průměr (tak zní metodika, ale neviděl jsem ještě nikoho, kdo by to dělal :) )

Odesláno (upraveno)

Dvoje emise nejsou řešení, protože je potřeba vypočítat, jestli vyšel rozptyl.

Necituj přímo předchozí příspěvky, díky

Upraveno uživatelem elton
Odesláno

Vzdy hadrem zacpou jeden lauf a pak meri v jednom, jsou spojene jen jeden je tzv sejdrem kvuli nadrzi. Ale vzdy na max podruhe cajk. A diky.

odesláno z mého telefonu co držím v ruce

Odesláno

Jé.. pan emisák... :D Dobrý den...  Rači to tu nečtěte.. :D pardon nejsem úplně fanda emisáků, ale když už jste se tady do toho pustil... :)
moje první otázka zní - Kam jdou ty výfukový plyny, který už jste změřili..?
druhá - když si upravím regulátor (omezovač), pozná to ten počítač nebo Vy..?

a třetí - co by ste udělal někomu, kdo by ubližoval Vašemu dítěti..? :D

Weri 605:Jestli jezdíš s autem (5008 2.0 HDI) tak, že ti nepřeleze 3000ot/min, což jsi tu uváděla jako strop pro emise, tak to mu taky bohužel moc neprospěje a z toho nejspíš vyplývají i tvé obavy z toho "vytáčení" na emisích. Tak neboj.

jezdím tak max na 3400.. (ten blbej našptávač mi cpe řazení ve 2000 - zahřátej řadím tak ve 3000, ale na volnoběh se mi zdá i 2500 moc.. :D - v TP mám 110/3750 - toho sem nikdy nedosáhla.. tím, že to má 6-ti kvalt tak nebylo potřeba.. a faktem je, že pokud předjíždím přišlápnu to podřazený tak ve 3600 už to má fakt zoufalej zvuk... - oproti tomu pracovní fóbie si ševelí na 5000.... :D

-------------------------------------

Ráda bych se zeptala MilanaF1 co konkrétně ho na mých příspěvkách irituje .. :)

-------------------------------------

a v poslední řadě bych se ráda omluvila adminovi (asi Ráďa).., že mu přidělávám práci.. :D a klíč nehledej - půjčím ti vlastní.. ;)

Odesláno

Naši měli 307 na STK včera. Stálo to komplet 2,5K (TK + provize pro mechoše). Muselo se s autem do myčky a sundat poklice. Auto prošlo. V rychlosti jsem omrknul protokol a v závadách byla koroze zadních kotoučů - něco o nějakých drážkách do 1,5mm a zašlý/poškrábaný LP světlomet - nemá vliv na svítivost. Údajně se jim nějak nedařilo spojit s ŘJ, ale nakonec dobrý. Zelenou nálepku místo na RZ foukli na emisní protokol (vím, že se už nevylepuje - jen nechápu proč se dává na protokol) a starou nechali na RZ, prý si jí mají sundat sami, že oni tam za to placení nejsou :roll 

Celkově prý auto OK, až na ty zadní brzdy. Bude to chtít rozhýbat (destičky jsou tam cca 3 roky nový), tak až se udělá teplo, tak se na to mrkneme ;)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...