Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Už se vám někdy povolilo kolo? Jedná se o 406, přední kolo, plecháč.

Řidič si asi před měsícem nebo více (asi 4000 km) namontoval z rezervy kolo.

Dnes velký hluk, auto poskakovalo, a v servise zjistili, že kolo bylo povolené. Se sabotáží moc nepočítám, auto parkuje na vesnici za plotem a poklice byla řádně nasazená. Řidič se dušuje, že při montáži kolo řádně utáhl.

I dnes, podobně jako v jiné dny, ujel asi 60 km a pak, 10 km před cílem, za jízdy začal ten hluk.

Jediné, co mě napadá, je, že kolo nasadil a přitáhl trochu pootočené, že kužely šroubů neseděly rovně, ale pnuly.

Co vy na to?

[upravil dne 31.7.2014 14:35 od P607Olda]

[upravil dne 31.7.2014 14:37 od P607Olda]

Odesláno

Ano 2x

- čuňata v pneuservisu to neutáhly a když jsem začal lítat ze strany na stranu tak už byly šrouby skoro venku.

- porušený kord v pneu. Vibrace byly tak velké, že i když se to dotáhlo tak po několika km se to zase povolilo- takže cesta 40 km, byla na 4 dotažení. Po výměně pneu už opět OK. Dotahoval jsem to jen rukou na cestě...

Odesláno

Taky mám zkušenost

-asi zloději nestihli zabojovat s bezpečákem nebo je někdo vyrušil, takže kolo drželo jenom na jednom šroubu, stejně mi to do týdne čmajzli přímo z garáže nešlo jet víc jak 30km/h

-hovado v karviné (mechanik) co mi měnil na xsaře ložisko nebo náboj na přední nápravě to neutáhnul jak měl a kolo také ne, kolo mi upadlo v zatáčce, díky bohu jsem nikoho nezabil

-kord by to neměl dělat ne?

Odesláno

Občas se vyplatí zkontrolovat šrouby na kole , na vojně jsem to dělal jednou týdně při jízdě v terénu s V3Skou , býval parkový den vždy v sobotu ;)

Odesláno

Mám za sebou podobnou zkušenost z Rumunska před pár lety, kdy to skoro odskákal jeden pražský servis. V servisu mi pár dní před odjezdem měnili poslední díl výfuku. Já pak odjel 1000 km směr Banát, tam jezdil ještě cca 3 dny po kotárech a pak jsem tankoval na pumpě ve městě. Cca 50 km po tankování mi najednou začalo něco klepat ze zadní části auta - zkontroloval jsem výfuk (vypadal O.K.) a až po dalších cca 40 km jsem po dojetí do cíle cesty zjistil, že levé zadní kolo má téměř vypadené šrouby (šlo o liťák). Vzteky téměř bez sebe jsem seřval prvního človíčka, co mi zvedl telefon - následně mi volal majitel servisu zpět s tím, že oni určitě žádné kolo nepovolovali a i kdyby ho odmontovali a špatně utáhli, tak že bych s povoleným kolem určitě nedojel víc než 1000 km. Takže asi jediná pochopitelná varianta je ta, že mi někdo kolo povolil na pumpě a doufal, že mě pak připraví o prachy a já ho ujetými 100 km s povoleným kolem převezl.

[upravil dne 31/7/2014 15:03 od Medvěd]

Odesláno

Medvěde o té historce s povoleným kolem jsi už tu psal, ono je nej před dovolenkou před cestou se podívat a zkusit kola zda jsou dotažený, osobně kdyby mne čekal jízda 1000 km tak kontrola kol je to první co na to kouknu.

Odesláno

To Servisman - po bitvě každý generálem.

Ano - psal jsem tento příběh už před lety a jsem přesvědčený, že jen málokdo by u auta, které je v denním provozu, kola kontroloval. Samozřejmě se tu objeví tuny keců o tom, jak 100% ano, zvlášť když to nebo tohle, ale jsem si opravdu téměř jistý, že ze zmíněné situace by byl překvapený každý druhý.

Odesláno

medvěde nevím jak ty, ale občas já zkouknu kola co a jak po pár měsících, ono člověk nikdy neví co a jak. Hlavně po výměně kol na ti mrknu po týdnu a zkusím jak to drží. Nikdo není generál , ale vlastní zkušenost pak hovoří co a jak.

Dnes se tak alu nekradou ,ale jednou jsem přišel a koukal jak šrouby byly mimo a kolo drželo na dvou šroubech, já vždy aspoň před jízdou obejdu auto ,třeba jen proto zda tam mám obě RZ či nikoliv. :papa

[upravil dne 31/7/14 16:15 od servisman]

• O 3 týdny později...
Odesláno

ano stalo, mou vlastni blbosti ...

i kdyz jsem predtim vedel a vim, ze se kola pri nasazovani pokud mozno dotahuji tzv. do krize, tenkrat jsem na to nejak nemyslel, nasadil kola (po nejake vymene) a odjel smer ova, pred ovou mi lehce zacalo drkotat rizeni a ozyval se hluk od kol, zastavim a po chvilce premysleni jsem je zkusil dotahnout a hele, jedno bylo dost volne, po dotazeni pak ok...

Odesláno

osobne zatial nemam tuto skusenost a odjazdenych km uz dost...

dotahujem vzduchovou za2 a zo sebou mam vlastny ..trhak,,rura v rure zahnuta z navarenym kovanym orieskom.....odkrutim co chcem aj ked nevladzem...

ale svedok som uz bol ...rezerva bola mierne vyhrdzavela ....cize aj po max dotiahnuty nemohol byt disk presne nasadeny a pocas jazdy sa asi hrdza vysypala a koleso sa uvolnovalo....alebo bol excenter voci naboju.....odporucim aspon tuto sticnu cast rezervi reparovat.....

• O 4 roky později...
Odesláno (upraveno)

Bohužel mám taky takovou zkušenost.V pátek se nám odkutálelo přední pravé kolo (elektron) na kruháči v Modleticích.Tedka řeším jaké kotouče a pravou nábu.Poradí někdo? Díky za odpovědi

Mám 207 r.v 2006 benzín 1,4 65 kw 16v

Upraveno uživatelem brixtr
Priste staci dat upravit :)
Odesláno

orig. číslo před. náboje OEM 330776, ložisko př. kola OEM 335086--je tam i segrovka a ta velká matice, sada před. kotoučů OEM 4246 W7

podle těchto čísel koupíš i v druhovýrobě, značku výrobce a tím i cenu si urči sám :)

Odesláno

Od doby co mi pred 17-ti lety upadl po 150km v pneservisu nasazeny zimak a vsechny srouby sly pomalu rukou, tak u vymeny stojim, s razovym utahovakem je vyhazuju a chci potahnout momentakem!

Syn se na tohle vykaslal a kdyz na a106 pichnul, neslo povolit kolo. Nepovolila odtahovka az CSAD pro nakladaky - rikali ze to debil pneuservis pretahnul na 450Nm!!!

Odesláno

taky sem ted skakal po klici abych povolil kolo (u dodavky dotazeno profi naradim v nakladackem pneuservisu)
ale napriklad pred 2 lety sem zjistil ze mam kolo povolene - ale to sem byl u rdicu na morave kdy kolo od posledni demontaze najelo 2 tis km
a najednou bylo povolene ???
hold asi sousedi :P

Odesláno (upraveno)

povolene koleso sa vecsinoou ozve s dostatocnym predstihom ale jak sa to ignoruje  tak ....

sedel som v jednom takom aute a vibrovalo to jak rebrinak tak sa to skontrolovalo a prislo sa na to bolo to uz jak sa vravi o 5 minut 12  vela nechybalo

urvany naboj je uz nieco ine to som este nezazil 

este jak chlapec si pametam jak u nas v parku na MB120  mu vyletela zadna polosa(alebo ulomila bolo to uz davno) aj s kolesom  a dral asfalt asi 10 metrov ale priebeh som nevidel

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

za ty roky, co jsem jezdil jako řidič z povolání, jsem odkoukal od starých šoférů, že při obhlídce auta před výjezdem z garáží koukají do disku každého kola--kontrolovali tak dotažení matic (šroubů), :o, když je totiž šroub volný, udělá se kolem něj takový rezavý kroužek, protože se do mezery mezi šroub a disk dostane voda...,takže hned věděli, že mají vzít trhák a dotáhnout kolové šrouby :super

samozřejmě platí tam, kde jsou šrouby vidět okem (takže kola bez poklic atd.), tato rada je spíše pro nákl. auta, autobusy atd., za 20 roků mi neuletělo ani jedno kolo, stačilo jen obejít auto :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...