Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

já taky uvažoval nad peletkama, ale u nás celkem často vypnou proud, nebo spadne strom na vedení a prodavač mi říkal, že ta peletková kamna nemají ráda vypadávání proudu, tak topím dř. briketama, ale jak píšeš, s peletkama je taky čistá práce a nasypeš pytel a na dva dny zatopeno

Upraveno uživatelem ozzy56
Odesláno

Jdu proti proudu, a koupil jsem krbovky s výměníkem... Záloha plynu, Bo nevím co bude... Na nich si kdyztak uvařím i čaj... A žádný eurohujer mi je nedonutí z baráku vyndat... Pac v případě krize a války to chce nějaký lokální topeniště...přeci jen kdyby ta bída co se děje na východ od nás přišla sem, tak nějaký CO limity budou všem jedno... A ti co je prosazují budou první co si skrtnou... 

Nový kotel od loňska dokázal i přes skokové zvýšení ceny ušetřit plyn... Oproti předchozímu🙈

Odesláno (upraveno)

Teď jsem objednal Drivi polena 28cm buk,dub nastipane 1350 za Kubik už se mi nechce ani štípat je to cena ze známosti…nakonec hsem rad té jsme postavili pidi barák a ceny energii mě nechávají chladným ….tepelný čerpadla asi dobrý ale až bude za 1-2 roky kw stát  12-15kc tak už to nebude taky takový hit….

Upraveno uživatelem Charlie 1
Odesláno

A teď otazka kolik dřeva se protopi za zimu? Vytapime na cca 20 stupňů... Dle aplikace běží topení na plyn cca 3 - 6 hodin denně v závislosti na zime venku... 

Odesláno

Priznam se ze jsem dnes vice mene lenosil.
Dopral si klidu.
Zkusmo jsem pripojil druhy mikrofon na kameru - naprosto hrube nastavil ale nezkousel venku - je tam zima :(

Po tydnu sel nastartovat auto jen tak - napeti 10,8V (mame Optimu) zvestovalo ze bude problem a ...?
Na drc nastartovano = asi bude na konci zivota starter - tak ze zkusime go starteru.
Neb baterka i altik asi budou Ok.

Guest minimaxa
Odesláno

Dneska ráno jsem v 6h vstal, jako každý jiný den, udělal si kávu, poslal psa vyvenčit a lenošil. V 9h jsem je odvezl na cvičák, v 10h přijel synovec pro cihly z akumulaček a k mému překvapení naložil i kamna samotná, že je do sběru odveze. Takže už mi zbývá jen odvézt do sběrného dvora vatu-izolaci z kamen a bude to náš definitivní konec akumulaček po 20 letech. 

Teď navečer trochu bojuji s ekvitermní křivkou, musel jsem ji trochu zploštit, jak v noci konečně trochu mrzlo, tak to topilo víc než bych rád. Uvidíme, až se zase víc oteplí, jak to bude topit 🙂

20220403_192415.jpg

Odesláno

K tomu topení dřevem → když jsem stavěl (2017) a rozhod se topit dřevem v kotli, tak si známí ťukali na čelo :D

Ono to ale vychází velmi rozumně, barák je nízkoenergetickej, topení v podlaze (to ale mimo jiné znamená, že se topí furt, ne jen když je někdo doma). Topím na nějakejch 23-24°, páč ta moje hezčí polovička je zmrzlina. Topit začínáme kolem půlky září a jedem až do května. Protopím kolem 10-12m3 podle zimy (polabská nížina). Kubík tvrdýho je do litru, sám ho nařežu a naštípu.

Odesláno

Abych nebyl OT, tak dneska, jak sem dorazil ze střelnice, tak sem zatopil a dojíždim smrk od souseda, co sem dostal předloni za flašku, páč si nechal přivézt polena 50cm a má krbovky na 25:D a nechtělo se mu to krájet. Bylo toho celkem tak 4metry, blbej rozměr i pro mě, musel sem doštípávat, ale tak neberte to za ty prachy.

Odesláno

Jj ... dneska mě mrzí že když jsem před 15 lety dával krbovou vložku že jsem nepřitlačil za variantu s výměníkem a nemám napojení na topnej okruh, ale kdo tohle mohl čekat ... Dříví vzhledem k řadě okolností musím kupovat naštípaný ale za 1600 mám kubík smrku ručně srovnanej ve dřevníku, vozej to v přepravkách a srovnání je v ceně. Tvrdý jsem zjistil že tady u nás nemá smysl kupovat, když zatopím bukem je tu 24 - 26 a to vytápím obývák 30 metrů a kus přes dvě podlaží celkem nějakých 250 kubíků, sousední jídelnu s kuchyní 50 metrů a v patře rozvodem z mezipláště vložky dva pokoje po 30 metrech. Ten smrk na 22 - 23 bohatě stačí. Ale něčím musím vytápět suterén dva kancly a vedle 1+1 tatíkův vejminek. Dneska jsem zjistil že by mi banka půjčila až mega, 300k na TČ bych při 3% na 5 let splácel cca 5400 a přeplatil necelých 30k ... 🤔

Tak nechám přivézt deset kubíků a uvidíme ...

Odesláno (upraveno)

No k tématu co jsem udělal bych měl také nějaký příspěvek, ale je to dost osobní - zdravotní, tak nic nebude 😞   Ale k tomu povídání kdo čím a jak a kdy topí bych mohl. 

Bydliště - panelák. Takže jediné co jsem mohl udělat : Koupil jsem programovatelné termostatické hlavice na dálkové topení - přeci proč topit když spím a nebo když není nikdo doma. No a pak mám klimatizaci. Takže když příjdu domu vymrzlý a nebo mám pocit, že je zima zatopím si klimačkou. Za rok mne její provoz tj. chlazení a topení vyjde na cca 600,-.  No když jsem se tím pochlubil známé a zároveň předsedkyni družstva, tak mne sejmula, že nově od letošku je poměr rozpočtu tepla 70:30 spotřeba : moje domácí měřáky. Takže proč doprčic vlastně šetřím a netopím ???  Je to jak s vodou a vodárnami.  Po zdražení začala celá Praha šetřit vodou (nemyla se, nesplachovala, nevařila) a výsledkem bylo, že vodárna zdražila , protože prachy na provoz potřebovala stejné. No tak k čemu je šetření . . .  Maximálně kvůli přírodě, kvůli penězům tedy ne . . . . A teď bylo ve zprávách, že ti psychouši v EU kvůli Rusku vymysleli, že se ve městech bude jezdit místo 50 jen 30km/h. Aha já jsem laik a oni profíci, takže to mají za jedna !!! Místo abych na čtyřku a 50 km/h při 2500ot/min projel město za 30 minut, tak ho projedu při 30 km/h při 2500ot/min za 50 minut. Takže podle mne nejen , že neklesne spotřeba a smrad, ale ještě stoupne - prostě hlavy pomazené na správných místech . To by se jeden poblil . . . :bacha

Upraveno uživatelem Klemoň
Odesláno

Dneska jsem nedělal nic, nechávám si to na zítra, pokud to vyjde tak to ke konci týdne hodím do vlákna ke 307 ;)

k tématu topení: na bytě jsme radiátory pouštěli, tak málo, že bych to spočítal na prstech (a možná by mi stačila i jedna ruka na sezonu ),ale ne pro šetření, ale prostě to nebylo potřeba - dokonce i mé polovičce bylo teplo :D pochopitelně jsme to měli dopočítané do průměru.... a k tomu teplá voda přes 300 za kubík :bacha:blicismajlik

Tak jsem si říkal, že na baráku to bude levnější, první jsem vyhodil wafky a nechali jsme dát radiátory a plynový kotel. Kotel na pevné / pelety jsem nechtěl, protože v baráku není místo a tahat to přes venek ze šopy jsem zavrhl. TČ jsem nechtěl právě kvůli místu (a případnému hluku) a už nebylo tolik peněz (nebral jsem žádné dotace během reko)  Na začátku této topné sezony (první, co tady bydlíme) žena prohlašovala, že je jí furt zima, tak jsme vzali obyč Petry a v pohodě vytopíme kuchyň, obývák a ložnici (110 m3) v pokoji v patře jsou druhé kamínka (tam se topí dle potřeby) a pro případ nejvyšší nouze zůstaly v koupelně ještě lázeňské kamna. Kotel jsme pouštěli hlavně na noc, přes den skoro vůbec, jinak běží pro ohřev vody - u kotle je boiler, o kterém momentálně přemýšlím, jestli by šel dodělat i elektrický ohřev. Dřevo jsme měli letos grátis, tak jsme kupovali jenom brikety - dřevěné i uhelné, ale letos tolik štěstí asi mít nebudem, tak asi budu dělat zásoby ode všeho průběžně celé léto.

Odesláno

Když problém toho topení kamnama v pokoji je že to dělá pořád neskutečnej bordel. A to mi nikdo nevymluví jako dokážu to pochopit jako nějaký záložní řešení v trvale obývaném domě nebo jako provozní řešení na chalupě. A vím o čem mluvím protože i z toho automatu je bordel a když ho krmím uhlím tak dvounásobnej než když ho krmím peletama. Takže za mě ano je potřeba nějakým způsobem se nenechat natlačit do placení politikama vyhrocených cen za plyn nebo elektriku ale myslím si že i tohle by mělo mít nějakou hranici. Když slyším co jsou některý lidi schopný dělat v roce 2022 jen aby měli pocit že ušetří tak je mi z toho docela blivno navíc když vím že do dob než lidstvo poznamenali dvě poslední velké události že ty lidi byli vcelku normální a jsou to lidi který měli přehled kulantně řečeno fungovali jako většina společnosti ale jen protože se sešel faktor C19 + odchod do důchodu resp. ukončení pracovní kariéry v souběhu s důchodem a teď k tomu to co se děje na Ukrajině tak to my hlava nebere. 

Odesláno

když topíš pevným palivem (jakýmkoliv) bude se prášit , o tom žádná, taky kdysi byl u kamen smetáček a lopatka, co se s ní i přikládalo..., dnes jsme na tom líp, takže co mi odešel vysavač popela, koupil jsem nový vysavač na koberce a ten starý používám ke krbu--během minuty vyřešeno  ;)  je pravda, že kdysi nebyly takové nároky na čistotu jako dnes...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...