Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

To já bych automat bral hned, dřív jsem se tomu taky bránil, ale asi lenivím. Bohužel Ducato v 3.0 mohlo mít max robota a ten tomu motoru dost ubíral.

I jsem si říkal jestli to cabrio nepřekopu na automat, když ho tu mám plonkovej a všechno k tomu ale zas na to co s tím najezdím to za to nestojí. 

Odesláno

Hele já mám odježděno spousty let s automatem ve velkým( BUSU) a vím že do města bych ve velkým manuál nechtěl něco trochu jinýho je třeba sklopka nebo kontejnerka tam bych asi radši maunál. Ale v osobáku bych automat dneska asi dokázal snesl  což jsem si před třeba 5-6 roky nedokázal představit. Asi je to tím že od doby co jsem začal ordinovat ve Vinoři tak se s automatem v osobáku svezu dost často. 

Odesláno (upraveno)

Véno - taky si pamatuju jak si chlapi z DoPraPo vokazovali až do krve rozedřený dlaně když ze ŠiMla s automatem přesedli do Béčkovýho sedmikila nebo do "Čabajky", co měly manuál s klackem (ten Maďar tuším i půlky). Kdosi si pak dal tu práci a spočítal až tisíce pohybů šaltrpákou za směnu - ale to přece nám, běžným řidičům, vůbec nehrozí.

Na mě - člověka, co si nikdy soukromě nové auto nehodlá pořídit = vždy bude pořizovat ojetinu za max. 1/4 ceny nového - jdou vždycky mrákoty když čtu o cenách opravy automatu. Znám jen velmi málo případů, kdy se někomu totálně rozbila manuální převodovka, za to ale kopici těch, co platili i vyšší desítky tisíc za repasi automatu. Když je nejhůř, tak manuální převodovku seženeš z vraku za pár drobných, automat seženeš povětšinou zase jen zralej na repasi.

Jak jsem napsal - nejsem tak bohatej, abych si mohl dovolit jít do takového rizika a jízda v automatu mě ani nebaví, tak nemám důvod se tím trápit. Bude-li v práci novej Sup, bude bohužel 100% v automatu, páč manuál už do něj nemontujou. Tam ale případný servis zaplatí škola a tak mi to žíly netrhá 

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

No Méďo vím že na spoustě věcí se mi dva neshodneme.  Hele já jsem taky dost stará škola na to abych se učil novotám ale pokrok jde dopředu a to nezastavíš.  Já jsem taky  tvrdil že člověk kterej nezvládá ovládání auta jedním klackem a třema pedálama nemá za volantem co dělat. A že při jízdě s automatem si nemůžeš tu jízdu užít protože nemáš pocit " nadvlády " nad strojem a podobný pindy.  A že by Ti na osobáku nehrozilo stovky pohybů šaltpákou dej si Prahu napříč sem a tam v ranní špičce po hlavních ulicích ( ano vím že Prahu jezdíš) nebo líp dej si to dvakrát v ranní a dvakrát v odpolední špičce v jednom dni a možná názor začneš měnit.   Pro mě  je třeba argument přemýšlet o automatu ten že dnes je u spousty aut dost velký rozdíl ve váze taženého přívěsu kdy většinově je větší váha povolená u automatické převodovky. A ze zkušenosti vím že doby kdy třeba spojka vydržela na autě 300 000 km bez problému a i když auto tahalo a i těžký vleky je dávno pryč a dneska když auto ujede s původní spojkou 180-200 000 km a k tomu tahá těžký vleky tak to je dost nemožné protože se šetří na všem a i když to nakrásně dá lamela tak umře přítlačák nebo spojkové ložisko příp. oboje což u automatu nehrozí.  A to že se kazí automaty víc než manuály to bych netvrdil pokud autu dáš tu správnou péči a neuvěříš blábolům že náplň převodovky je doživotní a budeš olej v převodovce měnit max. po 60-70 000 km tak ta převodovka vydrží stejně jako manuál a u moderních automatů tím myslím ty 7-9° není argumentem ani spotřeba protože ty moderní převodovky dokážou jezdit za stejný neli menší litry jako manuální převodovka. 

Odesláno (upraveno)

Véno - spojka vyjde na cca 20 - 25 tKč a dělám jí jednou za celou dobu vlastnictví toho kterýho auta - převodovku jsem měnil za celou moji řidičskou kariéru 2x (jednou po špatném zařazení, jednou v cca 400 tkm u auta věčně přeloženého knihama). Kluci, co si naběhli a pořídili ojeté Mondeo/S Max/Galaxy s automatem Powershit, dělají repase převodovek mezi 150 - 200 000 km a pokud to dají tam, kde to umí, platí za tu legraci kolem 70 000 Kč a pak mají zase minimálně 100 000 km klid.

Sorry, ale platit za opravu zhruba 50 - 70% reálně ceny celého auta mi přijde jako finanční nesmysl a proto jich taky tolik končí "na díly".

Pro mě je tohle celkem zásadní pohled a když si to spojím ještě s tim, že mě ani 4 roky a 80 000 km v Supu nepřesvědčily o výhodách automatu, opravdu věřím, že minimálně soukromé s manuálem dožiju (podobně jako budu mít až dokud to půjde auta na naftu a ne na elektriku)

Odesláno (upraveno)

Tak dneska sem si dal naftovou sprchu...

Mam jednu P309 ve stodole asi 300m od baráku a chtěl jsem ji zprovoznit, abych s ni mohl vyjet ze stodoly ven. Nuže donesl jsem baterku a kanystr s naftou. Kanystr napojil na čerpadlo a zapojil baterku. Baterka vybitá, tak jdu pro jinou baterku, při utahování se strhnul závit na minisove francouzske uplně blbé svorce, takže zase zpátky domů pro karosářské kleště a pricvaknul jsem kabel k baterce.

Pezot nestartoval, nechtěl si nacucnout naftu. Zacal sem mit nerv, tak jsem domů došel pro elektrický naftový čerpadýlko, že mu ji do toho bosche tu naftu prostě nacpu když si ji jechce nasát. Mezitím byla venku i ve stodole uplná tma a já si svítil mobilem. Napojil jsem hadice na elektrické čerpadýlko a zapnul. Po pár sekindách koukám, že kanystřik je prazdnej, a ejhle, zapojil jsem špatnou hadici a všechno vyteklo na zem. ( na autě je odpojená nádrž) Nuže došel sem domu zas pro dalši naftu. Potmě zapojil uz spravny hadice a zapl čerpadlo.

Čerpadlo začalo tlačit naftu do vstrikovacího čerpadla a najednou vyletěla hadice a začala všude kolem sebe stříkat naftu, upadl mi svítici telefon nanl zem, takže rázem byla všude uplná tma a všude po mě  střikala nafta a ja hledal vypínač na čerpadle 😁 takže slušně prolitej od hlavy az k patě sem pežota rozhejbal, ale je stejně nějakej divnej. 😁 stálo mě to je  2hodiny práce a 5litrů nafty. Kdybych ho vytahnul lanem za traktůrkem, tak to bude jistě levnějši a rychlejší 🤣

A to se vyplatí!

20241006_160950.jpg

Upraveno uživatelem patt
Odesláno

@patt no Ty seš stejně z nějakýho divnýho kmene to není poprvé co jsi se přiznal že ti to dělá vcelku dobře se macerovat v naftě pamatuju si ten skoro legendární stream od Zdenka kdy jste se pokoušeli rozhejbat ten Ampiho stroj jak jsi Zdenkovy promastil celou dílnu naftou a sebe taky. 

Odesláno

tak já se taky přiznám :aut, přijedu v létě na chatu, zastavím, zmáčku to tlačítko Start/Stop a otvírám dveře, ano, začalo to nějak pípat, cosik tam blikalo červěně , ale kašlu na to a lezu ven, jdu dozadu, otvírám kufr a najednou ta ludra jede dopředu 🙈, naštěstí dveře zůstaly otevřené, stejně tak i branka 🙈, tak dupnu zvenku na brzdu, skočím do auta a zatáhnu tlačítko ruční brzdy 👍

srdce mi chce vyskočit z trika, sedám si v garáži a otvírám první pivo , pak čtu návod..., takže resumé--nedal jsem páku do polohy PARK, takže se nevypnul ani motor, proto to pípalo a blikalo a cosik aj psalo na displeji, prostě jsem udělal všechno pro to, aby se auto samo rozjelo 🙈, to je hajzl auto, co ?? 🙈😂

Odesláno (upraveno)

Asi chce bejt Patt dobře promazanej. 🤪

Někteří k tomu používají různě drahé alkoholy od RUMu a FERNETa přes všemožné domácí vypáleniny až po bourbony, koňaky a whiskey a hle, skromný Patt se spokojí s promazáním naftou za 35 peněz za litr. I to pivo v hospodě je minimálně jednou tak drahé 

Odesláno

@Medvěd diky, alespon někdo se smál, já už sem nemohl ani nadávat jak jsem byl z toho vyčerpanej a zároveň načerpanej  naftou 🤣

@Vena garážmistr hele jako když sem v akci, nadopovanej pivem a adrenalinem, ze ten traktor prostě bude vrčet, tak mi těch pár kapek, litrů  nafty nepřijde 🤣 U Zdeňka sem trochu promastil dílnu, jelikoz sem testoval vstrikovače na pumpě a koukal jak hezky práší. Nicméně plastova vanička do který se měla nafta vstrikovat nebyla úplně idealní volba a prášily tak hezky, ze naftovej aerosol byl všude 🤣

Odesláno
před 2 hodinami, Medvěd napsal:

Asi chce bejt Patt dobře promazanej. 🤪

Někteří k tomu používají různě drahé alkoholy od RUMu a FERNETa

No pánové já se byl včera s partou známých, kamarádů apod. také promazat. Organizátor to nazval "procházka za pivem" já pak Beer tour. Trasa 14,00 U Fleků / 16,00 U Pinkasů / 18,00 U Medvídků / 20,30 U Vejvodů.  Byla to prima akce a docela jsem čučel (nejsem pivař) kolik jsem toho spláchnul. Piv nejméně 15 kousků, k tomu cca 5 panáčků (rum či Fernet) a nějaká drobná strava k pivu. Doma jsem byl (metrem) v cca 22,30 Někdy v jednu jsem "musel" a cestou do pelechu trocha coly a jeden Gaviscon.  Dnes mi volal v cca 9 hodin ten kamarád a ptal se jak mi je, což mne samotného překvapilo, že celkem dobře  😉  Pro úspěch to budeme příští rok opakovat , samozřejmě že jiné adresy . A jen poznámka  - U Fleků to tedy byl masakr na lidi . . .

Odesláno (upraveno)
před 4 hodinami, Klemoň napsal:

No pánové já se byl včera s partou známých, kamarádů apod. také promazat. Organizátor to nazval "procházka za pivem" já pak Beer tour. Trasa 14,00 U Fleků / 16,00 U Pinkasů / 18,00 U Medvídků / 20,30 U Vejvodů.  Byla to prima akce a docela jsem čučel (nejsem pivař) kolik jsem toho spláchnul. Piv nejméně 15 kousků, k tomu cca 5 panáčků (rum či Fernet) a nějaká drobná strava k pivu. Doma jsem byl (metrem) v cca 22,30 Někdy v jednu jsem "musel" a cestou do pelechu trocha coly a jeden Gaviscon.  Dnes mi volal v cca 9 hodin ten kamarád a ptal se jak mi je, což mne samotného překvapilo, že celkem dobře  😉  Pro úspěch to budeme příští rok opakovat , samozřejmě že jiné adresy . A jen poznámka  - U Fleků to tedy byl masakr na lidi . . .

To máš dobrý spalování,15 kousků,to bych víkend prospal ,ale větší problém jak domů 

Upraveno uživatelem Milan+
Odesláno

No Milane definice " celkem dobře " neznamená , že bych mohl řídit či psát romány. Ale nemusel jsem se opírat o futra a sklánět se nad mísou. Lehký třes rukou a lehce nejistý krok trval tak cca do 11,30 hodin. Pak následoval oběd, který mi dost pomohl :super

Odesláno

tak po 15 pivech (12 stupňů--na desítku do hospody nechodím), bych na WC ,,bydlel'' asi dlouho 😉, ale tolik jsem nevypil ani jako mlaďoch , dnes dám za večer ,,rukavičku'' (5 piv) a v pohodě 👍,  víc už nedám , nechci

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...