Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

oddie:  Nadsázka ... ironie ... nic? Nemám problém domluvit se anglicky i když nic moc, ačkoliv (anebo právě proto) jsem "Vénova ruskojazyčná generace", ale jedna věc je mezinárodní dorozumívací jazyk pro mezinárodní použití (nečekám že se na dovolený nebo při shánění zakázky v zahraničí domluvím česky, takovej vůl opravdu nejsem), ale když chci někde pracovat tak se naučím aspoň základy komunikace v tamnějším jazyce - pro instalatéra to bude otázka uživení se, u doktora je to podle mě vizitka jeho vztahu, přístupu k pacientům. Nevím, proč by se dnešní -sátníci a výš, kteří jsou asi přece jen nejčastější klientelou, měli učit anglicky. Velice dobře si pamatuju první vlnu doktorů z UA, kteří byli vděční za to, že tady dostali práci, a podle toho se chovali, včetně češtiny. Možná mě někdo označí za xenofoba, ale tady jsem doma já, platím tu daně a pojištění a chci se tu domluvit česky.

Odesláno

Chtít klidně můžeš, jenže z tvého chtění na pr*el nikdo nepadne. Vzhledem k tomu, že jsi to ty, kdo v tom případě něco potřebuje, a na druhé straně není dostatečná nabídka (a bude ještě menší a horší, na to můžete vzít jed), je mnohem rozumnější varianta pro to sám něco udělat (=třeba se naučit anglicky), než povýšeně vykřikovat, jak se někdo jiný "musí" naučit česky a ve finále nemít doktora vůbec žádného. Resp. zařiďte se kdo chcete jak chcete, já budu mít mnohem radši doktora, který umí jen anglicky, než žádného doktora. A přesně o tom to pomalu už je, ale hlavně bude.

A pokud se jedná o "generaci", ta s tím nemá moc co společného, naučit se něco (obecně) nového je především otázka vůle a motivace. Na "generaci" se především vymlouvají hlavně ti, co proflákali učňák a od té doby se nic nového nenaučili ze zásady, v jejich případě tedy spíš DEgeneraci, kterou si sami zvolili. Lidí, kteří se začali něco učit po klidně padesátce a naučili, protože CHTĚLI A NEBYLI LÍNÍ, je naštěstí pořád docela dost, aby bylo vidět, že to jsou skutečně jen výmluvy.

Odesláno

Nemůžu si pomoct, ale řídit se tím že jsem to já kdo něco potřebuje - zejména pokud jde o zdraví a ve vlastní zemi - je cesta do pekel. Nevím co je povýšenýho na tom chtít se ve vlastní zemi domluvit vlastním jazykem kor když jde o službu kterou si platím. A někdo (stáít) by se měl postarat aby to tak bylo. JInak mi to zavání českou připosraností a předposraností, který nesnáším stejně jako vidláctví kterým nás mnozÍ spoluobčané též proslavili. Je to stejná ostuda jako neumět venku kváknout. A ta hranice je mezi zdravým sebevědomím a chvástáním, nebo na druhý straně vstřícností a vlezdoprdelstvím je po čertech tenká.

Na žádnou generaci se nevymlouvám, já se domluvím a naučil jsem se po čtyřicítce, žádnej učňák jsem neproflákal a za pětatřicet let od maturity jsem se naučil hodně novýho - vlastně všechno čím se už přes dvacet let na vlastní triko živím. Ale nevím, jak k tomu přijde můj osmdesátiletej táta.

A jestli to bude jak říkáš (o té nabídce), tak při tvém postoji nakonec dojde i na tu mnou původně ironicky myšlenou čínštinu - ti se totiž s nějakou anglinou namáhat nebudou.

Odesláno

Co že si přesně "platíš"? Prostřednictvím daní si platíš tak maximálně iluzi, a jestli jí věříš, tak jsi těžce naivní. A s tím, jak by se "stát měl postarat" ještě naivnější. To, že by se o něco měl postarat někdo jiný ti v případě, že budeš toho doktora potřebovat a on prostě nebude, bude leda tak k prdu. Ale zařiďte se kdo chcete jak chcete, když tu fňukaj lidi už dneska, že doktorům nerozuměj, tak to je tak poslední varování něco s tím dělat - každý sám, a nejen si stěžovat v diskuzi, že imaginární "stát" by něco měl.

Odesláno

Tady nejde o to čemu věřím nebo nevěřím, tady jde o to jak věci mají být. Imaginární stát, imaginární soudy, imaginární policie, imaginární dálnice ... to je podle tebe v pořádku a máme se tomu přizpůsobit a připravovat se na to že to bude ještě horší? Zajímavý je, že ta imaginarita platí jen když něco potřebuju, obráceně je to docela reálný - dojí mě naprosto reálný neimaginární stát, když dám někomu hodně přes hubu sejme mě velice reálný soud a za překročení rychlosti velice reálný policajt.

No nic, zas budem držet huby a nadávat po hospodách a na fórech. To nám jde nejlíp.

Pokud by ses chtěl zeptat co s tím chci dělat tak nevím, ale to neznamená, že to budu obhajovat, tvrdit že je to OK a přizpůsobovat se tomu.

Jasně, nemusíme s tím souhlasit, nemusí se nám to líbit, ale to  ja asi tak všechno, co  s tím můžeme dělat. Je to hodně pravda, ale ne absolutní, leckde se s tím něco dělat dá.

Odesláno

Jenže tady se nebavíme o tom, co "má být", tady se bavíme o tom, s čím se lidi reálně setkávání a co potřebují akutně řešit. A co za ně opravdu nikdo jiný nevyřeší. A ve chvíli, kdy akutně potřebuješ doktora, ti je naprosto a úplně k prdu, že to "má být" jinak, když je k dispozici jen to, co je. O tom "má být" si klidně dál můžeš frfňat na diskuzi nebo u piva, kór když stejně nevíš, jako to řešit, já se místo toho radši postarám, abych sobě a svým blízkým za dané reálné situace zajistil pokud možno maximum, zvláště když pro to stačí udělat jen takovou směšnou prkotinu jako kváknout něco anglicky.

Odesláno

K tem "jazykum" mozna by se nejeden divil jak funguje "slovenstina" prave u indu cinanu ale i nemcu .....

A k tomu zda ucit ci neucit - nekomu to vleze do makovice prectenim a nekdo ikdyby si to cetl dene 1000x bude to stale stejny - a je fakt jedno zda mu bude 30 nebo 50 .....

Divim se ze v dnesni ere "hloupejch fonu" ma malo kdo nainstalovaneho prekladatele .... jo faceboooook bez nej ani ranu !!
A ve zdravotnim zarizeni ??? Bylo to to spravne zarizeni? Nechce se me verit ze poslou doktora/ku bez teto "vybavy" rozumej reci do ordinace - mozna spatne chapu nebo jsem cetl / mozna oboji :)  /

Odesláno

Promiň oddie , ale myslím, že plácáš z 50 % hovadiny a musím souhlasit se Sawoyem. :roker

Ta jak se kdo vypracuje a co se nauč,í je asi z valné většiny jeho věcí a jeho možnostmi, ať už se to týká snahy naučit se nový jazyk či nové řemeslo. (dělám už třetí)

A ano asi máš pravdu, že kdyby mne napadlo blafnout na tu mojí Indku "english" tak by to bylo možná jednodušší :potlesk neb odbornou teminologii neovládám a přečti si o čem jsem psal ( o multifokálním skle ) a to bych tě chtěl vidět jak se svojí british english válíš.  Ale to je jen půlka toho co jsem chtěl říci.

Ta druhá a podstatnější je jak k tomu příjde moje moje 70letá matka , která dojde do ordinace a tam na ní laskavě, ale anglicky promluví lékař.

Jóóóóó já zapomněl tvojé krédo - vždyť je blbá a jestli chce v Čechách přežít, tak ať se naučí english / engliš , jo vlastně anglicky, vždyť nevadí, že si kvůli brýlím sotva přečte nápis na těstovinách.

Když tě poslouchám, tak se občas stydím, za to že jsem Pražák a nebo že by mne moje milovaná máti blbě vychovala ? :myslim

Odesláno

Jojo to je to co jsem přesně očekával, aneb téma anglicky mluvící lékaři je uzavřeno.

Toto téma zní - co jste dnes udělali . . . . a dovolil jsem si pouze sdělit svůj názor.     A ty svůj.      Hrubosti nejsou potřeba.      Howg . . .    :xvul

Odesláno

Tak musím říct, že jsem prodělal dvě operace na špičkových pracovištích a angličtinu jsem tam nejen vůbec nepotřeboval a ani ji za celý pobyt neslyšel. Hodila by se třeba v cizině na dovolené, ale tam je možná opravdu lepší ten překladač (třeba ve Francii jsou na ni i trochu alergičtí)... Všude ocenění spíš snahu o místní jazyk... :-)

Odesláno

K tématu: Dnes jsem sdělil svůj názor a na oplátku jsem se dozvěděl že jsem hloupej naivní frfňa. Cítím se obohacen.:papa

Odesláno (upraveno)

Parizov - tak to máš asi velkou pravdu . Já se tedy do ciziny moc nedostanu, ale v Holandsku i ve Francii je Angličtina spiš za trest.

Když v Holandsku nebo v Africe začneš rozhovor "  Pozdravem v mistním jazyce a pokračuješ, "I Am From Czech Republic" Hned jsou příjemnější a v podstatě můžeš mluvit i rukama a nohama a usmívají se.

A poznámka pro některé Anglofily - zrovna v Holandsku jsi například v pekárně s angličtinou "někde". Asi jsou to také ti divní co neumí anglicky a jsou líní - přeci angličtina je světový jazyk že Oddie.  :cool:

Ale fakt už bych nechal téma jazyků a vzdělání někde. Radši se rád dovím proč má Sawoy na Peugeot clubu Lancii  :D

Upraveno uživatelem Klemoň
Odesláno
před 7 minutami, Klemoň napsal:

Ale fakt už bych nechal téma jazyků a vzdělání někde. Radši se rád dovím proč má Sawoy na Peugeot clubu Lancii  :D

Protože jsem nechtěl 807, C8 ani Ulysse :bojim

Odesláno

díky za ,,diskuzi'', vzal jsem si ponaučení, že příště mám do fakultní nemocnice přibalit k županu, zub. kartáčku a trepkám i GB slovník, jsem to ale osel--do nemocnice v česku bez angličtiny... :mrk

Odesláno

Tak jsem poslal penízky na vánoční sraz. 

A ani jsem k tomu angličtinu nepotřeboval :D  ... nebo jsem si měl přepnout web banky do angličtiny? :myslim

Odesláno

město Jeseník - agresivní forma asi retrovir , napadá střevní sliznici a projevuje se nečekanou šavlí i opakovanou , plus nádherná sra.ka na pokračování ....kdo můžete vyhněte se  teď..... školka o 65 dětech bylo přítomno ve středu 18......už to mám za sebou .....:nevim

Odesláno

Něco podobného jsme prodělali během jedné noci cca před měsícem a já celý víkend. Nakonec se ukázalo, že trpěla 3/4 firmy. Podezřívali jsme jídelnu, ale ostatní odběratelé nic.

Odesláno z mého E2303 pomocí Tapatalk

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   1 registrovaný uživatel

• Vytvořit...