Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Má stát dotovat autokluby?  

1. 1. Má stát dotovat autokluby?

• 1. Ano , motorismus je sport
      10
    • 2. Ne , motorismus není sport
      18

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno

Dosud jsem se nijak nezajímal o centrální autokluby, jako je např. ÚAMK nebo Autoklub ČR, maximálně jen ve spojení se zmínkou v článcích o soutěžích, či nějakých sporech s motorkáři nějaký rok nazpět. Dnes jsem narazil na článek o mýtném a vyjádření Autoklubu ČR, klikl na jejich web a ani nevím jak, do kolonky státních dotací. Neříkám, že jde o něco důležitého, ale prostě mě překvapilo, co všechno stát (MŠMT) dotuje. Jsou tam dotace pro jednotlivé kluby od 20 tisíc po půlmiliony atd.

Osobně si myslím, že by stát měl podporovat v této oblasti pouze opravdový sport. A tím myslím nějakou fyzickou aktivitu. Dovolím se odkázat na Brucknera - hlavně masový sport. Což ve vší úctě není kroucení volantem v motorismu, skoky padákem, jezdectví, házení šipek nebo třeba střelbu - to vše jsou u mě dovednosti. I když náročné.

Aby nedošlo k mýlce, oproti Ovarovi jsem příznivcem motorismu, jen by si na sebe mělo vydělat samo.

Odesláno

Nestarají se tyto organizace o bezpečnost provozu? Poté ty dotace smysl mají.

Že bychom taky jako club zažádali o dotaci? :D

Odesláno

To ozzy56 : Není mi jedno, co si kdo myslí. Rád bych v tom viděl změnu. Aby se i druzí něco dozvěděli.

To Stifler : Šachy nejsou sport. Ale rozvíjí ducha a myšlení. Zde by malá dotace měla smysl, např. na provoz nějaké klubovny či drobných nákladů na organizaci turnaje - ale pro děti.

To MilanF1 : To jsou malé kluby, daleko menší než tento. V čem se starají o bezpečnost provozu? Stojí na přechodech, rozmisťují značky, montují svodidla? I ten blbý BESIP je krom nějaké aktivity při \"výchově mládeže\" jen zbytečným penězovodem a zřejmě slušný tunel. Tipl bych, že i Jehovisté mají větší aktivitu než tohle. A na zadávání spotů do televize by myslím stačilo zaúkolovat jednoho úředníka, ty spoty by zvládl zadat do ČT i bez BESIPu, které je jen zbytečné oddělení na ministerstvu.

Odesláno

Stát by měl podpodovat sport ve smyslu zdraví prospěšné aktivity. Tedy rozhodně ne profesionální sport a pod. od toho jsou sponzoři. A za zhůvěřilosti jako je Olympijský park bych sekal ruce ... jojo to my umíme, rozpočet v háji a vymýšlíme kraviny jako pořádání Olympijských her, \"Libereckých slavností lyžování na asfaltu\" a když ne tak aspoň olympijský park :blicismajlik

Odesláno

Tak z hlasování vidím, že zatím tři lidi rádi podporují motorismus z daní. Tak by mě zajímalo, zda také nemají nic proti následujícím údajům. Na webu Autoklub ČR - Sekce Dotace z Ministerstva školství - Reprezentace 2013 - Základní příspěvek :

- Prokop Martin : 1.100.000,-Kč

- Kopecký Jan : 900.000,-Kč + 400.000,-Kč

- Tomáš Enge rok 2012 : 1.000.000,-Kč

a další desítky pilotů z rally, okruhů, vrchů, rallycrossu, veteránů ! atd.

Hned mám lepší pocit, když můžu z daní přispět Škodovce na plat továrního pilota !!! Tento klub dostává a dostával z ministerstva ročně desítky milionů, aby se pár lidí bavilo drahým koníčkem.

Odesláno

kdysi jsem se oto zajimal , milion pro klub by byl zajimavej, podmínkou bylo jen jednou za rok udelat velkou sportovne-kulturni medializovanou víkendovou akci .

myslim že jsem udelal dobře ze jsem se na to vyprdnul , jinak bych na sebe toho slyšel daleko více.

Odesláno

Kultura, školství a zdravotnictví jsou asi jediné 3 obory kde má smysl se o nějakých dotacích bavit. Nicméně třeba u zdravotnictví to v důsledku vlastně není potřeba. Kdyby fungovalo zdravotní pojištění jak má tak není důvod. Jednoduše stačí model kdy si platím pojištění (jako třeba úrazové) a pak ho čerpám (nebo třeba nečerpám). Bohužel dneska zdravotní pojišťovny v čele s VZP nechutnou část těch peněz spotřebují na vlastní provoz a to je úchylný. Asi nikomu není příjemné, že by měl platit školné, ale na druhou stranu stejně ho všichni platíme v daních. Prostě je nám příjemnější sypat někam do černé díry prachy a pak dostávat něco zadarmo... na duhou stranu základní vzdělání a něajký \"balík\" kultury asi komerčně fungovat nemůže, nebo ne dobře a tak se tomu úplně nevyhneme. Ale tyhle transfery daní jsou jenom zlo pro ekonomiku.

Odesláno

proto píši do jisté míry u zdravotnictví

u středního školství si myslím, že by mělo být plně dotované

VŠ - půl na půl, možná kdybych si ho musel platit, nepromarnil bych všechny své šance - klidně to přiznám veřejně, v nejhorším to jistí univerzita třetího věku (nebo druhu? :D )

Kultura jednoznačně, to je to co dělá národ národem

Bohužel zřizovatelé divadel (radnice povětšinou) by chtěli mít jen stagiony (divadla bez souborů) kam by přiváželi masovou zábavu v podobě Donutila a spol.... Na menší soubory se jim přispívat nechce, neuvědomují si, že právě různorodost dělá kvalitu. třeba www.cinoherak.cz

Odesláno

Dle mého ani ta kultura by neměla být dotovaná, zákon nabídky a poptávky by to v rámci svobodného trhu vše uspokojivě vyřešil, každá dotace akorát trh pokřivuje a upřednostňuje něco/někoho na úkor něčeho/někoho jiného.

Odesláno

Já to tvrdím taky, ale jsou asi případy kdy to podle mě prostě nejde. Když bude uprostřed města nádherný morový sloup tak ten si jednoduše na sebe nevydělá. Má proto sejít věkem? Nemyslím si to. Když bude mít město park nebo prostě pomník lidem co umřeli pro jiné tak si na sebe taky nevydělají... ten led co dotovat a co ne je hodně tenký, ale úplně to vypustit nejde. Když to vezmeme na školství, měl by mít právo člověk z rodiny, která na to nemá vystudovat? Ano, ale na základě prospěchového stipendia. Nicméně to je opět jen skrytý transfer.

[upravil dne 6/2/14 23:26 od koblih69]

Odesláno

Tak myslím, že cílem debaty by nemělo být, zda se má platit zdravotnictví, školství atd. Cílem by mělo být to, proč máme každý rok sto miliard schodek. Netvrdím, že tohle je jediná cesta, ale jistě by se našlo víc takových organizací, kde by se osekaly ty desítky milionů dotací a ono by to pár miliard v součtu udělalo.

Nevím proč mít v každém městě profesionální divadelní soubor, to jsou placení herci, placený dramaturg, placení technici, uvaděčky. Jako když je to město malé a nevydělají si na sebe ze vstupného, tak ať to dělají pouze jako druhé zaměstnání.

Nevím proč by stát měl udržovat všechno možné a nemožné jako památky. Má vybrat to podstatné, co finančně utáhne, ostatní nabídnout městům či soukromníkům a finito. Nechápu snahy památkově udržovat bezcenné barabizny bez historické hodnoty, jen proto že tam bydlel někdo slavný. A nemít potom prachy na hrady, zámky atd. Památka má cenu, jen když tam chodí hodně lidí.

Hlavně že je dnes v každém městě dvacet dotovaných muzeí, na radnici turistické centrum a přitom hotely neprosperují protože tam žádní turisti nejezdí. A ty náklady na provoz zase hradíme z daní.

Odesláno

No s těmi divadly je to trošku složitější v tom, že prostor o třista židlích a více si na sebe ze vstupného do 200 Kč může vydělat, menší nikoliv... Jsou to právě povětšinou ta malá divadla a nezávislé scény, která produkují ty herce, které pak má \"národ\" rád

Ten Činoherák jsem sem dal za a) z nostalgie - makal jsem tam 6 let a něco o fungování divadla vím za b) proto, že tímto divadlem prošla nebo zde začínala spousta herců dnes hrající v ND nebo ve všech možných filmech

zákon nabídky a poptávky nelze uplatnit. Taky nenadávám na to že v UL opravují za desítky milionů nějaký fotbalový stadion, kam já nikdy na nějakej fotbal nepůjdu, ale lidem to neberu, platí v UL daně a chtějí chodit na fotbal, tak prosím. Ale i já chci mít nějakou možnost kulturního vyžití a to je například to divadlo, kam fandové do fotbalu nikdy za život přijít nemusejí.

Kdybyste všechno brali jen na základě poptávky a nabídky. Tak z kultury nám zbyly jedině sereblitky typu Novotný, Náhlovský, Mašlíková se svejma pizdama a vyšumělí Olympici s kolegou Davidem.... Na tyhle věci totiž chodí masy, na kulturu ne.... Snad je to dost jasné vysvětlení :roker

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...