Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Zácpy na dálnici - možnosti řešení?

Recommended Posts

Odesláno

Na toto téma se moc nepíše a nikdo to neřeší. V Německu prý mají aspoň komisi, která zkoumá a vyhodnocuje příčiny a řešení zácp. U nás bohužel zmařený čas řidičů a cestujících, a škody vzniklé ztížením podnikání a zmařeným palivem nikdo neřeší.

Následující text by měl aspoň přimět k zamyšlení, ať už pány, kteří mají plynulost silničního provozu v popisu práce, anebo redaktory, kteří se rádi zabývají čímkoli, anebo aspoň řidiče, kteří to mají v rukou (nebo v paži).

Jedná se o zúžení do jednoho pruhu.

Zvláštní bylo, že někdy se zácpa utvoří, jindy ne i když je provoz zhruba stejný.

Problémem je propustnost, a přesněji řečeno, jak řidiči dokážou \"proklouznout\" zúžením.

Běžně jedou vozidla po dálnici s kadencí asi 2 sekundy, tedy 1800 vozidel za hodinu. Problém při zúžení je ten, že tato kadence se sníží, protože vozidla při zipování příliš zpomalí. Tím pak lavinovitě vznikne blokace (je prokázáno, že při náznaku brždění vepředu, zadní řidiči brzdí víc, až se kolona zastaví).

Zároveň je otázka, jakou rychlostí projíždět zúžení - příliš velká rychlost (např. 90 km/h) je při odstupu 2 sekundy už nebezpečná, protože např. kamion by asi nestihl zabrzdit). Příliš malá rychlost (např. 36 km/h) by neumožnila dostatečný odstup mezi dlouhými vozidly, protože kamion dlouhý 10 metrů projíždí bodem po dobu 1 sekundy a na bezpečnou vzdálenost pak zbývá jen 1 sekunda, což je málo.

Takže se pokusím o návrh řešení:

existuje nějaká optimální a bezpečná rychlost, odhaduji asi 60 až 70 km/h, kdy kolona může jet bezpečně (s ohledem na možnou nutnost okamžitého zastavení) a zároveň je možné dodržet optimální kadenci (propustnost) 1800 vozidel za hodinu.

Místo pro zipování by mělo být silničáři vyznačeno. Vozidla by se měla zipovat přesně na určeném místě, ne dříve. Už před tímto místem si vyhlídnout, kdo se kam zařadí.

Rychlost by neměla klesnout pod uvažovaných 65 km/h. Omezení pak projíždět s odstupem ne větším, než 2 sekundy od předchozího vozidla.

Vrtá mi hlavou pokus, pro který nemám oprávnění, nicméně by nestál moc peněz ani času, kdyby ho nějaký policista s pomocníkem zkusili:

- předpokladem by bylo informovat řidiče např. tabulí, nebo v televizi, jaké je optimální chování pro předcházení zácpě, tedy zipovat se plynule bez brždění a dodržet optimální rychlost v zúžení a odstup 2 sekundy od předchozího vozidla.

- když kolona stála a rozjíždí se před zúžením, policista by stál asi 400 m před zúžením a stojící auta by pozdržel (asi 1 minutu), než se 400-metrový úsek vyprázdní.

- pak by uvolnil jízdu a vozidla by na 400 metrech nabrala rychlost asi 65 km/h a výšeuvedeným (optimálním) způsobem by projížděla zúžením.

Tak a můžete se smát, nesouhlasit, nebo se zamyslet...

[upravil dne 8.11.2013 10:40 od P607Olda]

Odesláno

Teoreticky je to dobře, prakticky ti to během chvilky zničej řidiči, protože i když to vysvětlíš sebevíc polopaticky, lidi to nebudou dodržovat. Kdyby lidi nebyli blbci, fungovalo by to dávno, takhle nefunguje ani ten zip, každé takové místo zúžení je tristní. Nicméně čím dál na východ, tím ještě horší, jsem si připomněl na nedávných cestách na Slovensko...

Odesláno

myslím, že v dnešní době bezohledných řidičů, kdy každý druhý kouká jen na to, aby byl někde o minutu dřív, je to celkem nereálné. Ale myšlenka dobrá:)

Odesláno

tohle je Oldo moc hezké, ale nejsme stroje, jsme jen lidé

Moje zkušenost je taková, že nejvíce zdržení a zpomalování dělají řidiči, kteří nejedou plynule, takzvaně brzda plyn....

Jiný příklad zbytečných front je před semaforem. Všichni koukají na semafor, blikne zelená a nic se neděje, přeci bychom se všichni mohli pomalu a plynule rozjet naráz. Ne my čekáme, až se ten před námi hne :myslim

Odesláno

Tohle fungovat nemůže už jenom proto když se podíváš na dálnici před zúžením na řadu blbečků, který vidí že se mají zipovat ale povalí to do posledního centimetru aby tam byli dřív.. a pak je nikdo nepustí a taky jako proč ? mám se zařadit tak se zařadím a né že se naseru vlevo a předjedu ještě 7 aut abych bych o pár metrů dřív..

Odesláno

No ono zipování má ještě jeden důvod proč se u toho tvoří kolony. Je spousta řidičů který dělají slušnou ale nelogickou věc. Když je značka dejme tomu kilometr před zúžením tak se všichni začnou cpát do pravýho pruhu a levej je defakto prázdnej, ale jen do doby kdy do týhle kolony na začátku zúžení začne vjíždět pár aut z levého pruhu a to stylem že tam stojí třeba Mercedes a BMW a aby moc nečekali tak se tam nacpou oba do jedný díry, takže řidičovi co jede v pravým nezbyde nic jiného než to zašlápnout a tím zastaví tu kilometrovou kolonu. Takže místo tý slušnosti by se prostě měli auta rozdělit půl na půl a pak začít zipovat. Je pravda že já taky nemám moc rád když někdo předjede kolonu co stojí v pravým pruhu a na začátku zúžení se tam nacpe, ale ten člověk to dělá přesně podle zákonu, ačkoliv to jeví známky vychcanosti...

Odesláno
Tohle fungovat nemůže už jenom proto když se podíváš na dálnici před zúžením na řadu blbečků, který vidí že se mají zipovat ale povalí to do posledního centimetru aby tam byli dřív.. a pak je nikdo nepustí a taky jako proč ? mám se zařadit tak se zařadím a né že se naseru vlevo a předjedu ještě 7 aut abych bych o pár metrů dřív..

ZIPOVAT se máš až na konci toho končícího pruhu. BLBEČEK je naopak někdo, kdo se do průběžného cpe dřív a nepouští ty, kteří se SPRÁVNĚ zipují až na konci.

Odesláno

Já vidím problém už v autoškolách.. o Zipu padlo pár slov, ale v praxi to nikdo nikde s tebou nevyzkouší a pak dostaneš řidičák a bum.. rveš se hned do průběžnýho pruhu klidně kilák před koncem... :myslim

Odesláno

tam je problem, ze se mezi skalu a reku vic pruhu nevleze, resp. zatim nikdo nevymyslel jak.

Druhy problem je, ze kdyby fungoval aspon ten zip, tak to uplne tragicky byt taky nemusi -minimalne ve smeru od Prahy. Se vubec nedivim, ze tam obcas nekoho poslou do zdi...

Odesláno

zipování tu nefunguje proto, že čecháček přece nepustí před sebe nikoho, kdo je o půl auta před ním ve vedlejší pruhu, prostě ať mi chcípne kráva, když sousedovi chcípnou dvě...;)

Odesláno

Trošku moje profese, ehm :)

Maximální propustnost komunikace je opravdu při rychlosti okolo 80km/hod.

Problém je v zipování, zipování má proběhnout i bez jakkékoliv značky při každém zúžení. Zipovat se má až na KONCI, tzn. u směrovacích desek se světlama, ne 300m, ne 1000m, ne 2000m před! (Ideálně, když do uzavíraného pruhu pak vjede kamion, aby ho někdo \"nepředběhl\").

Myšlenka na zastavení provozu v koloně je malinko naivní a rozhodně by se to nesetkala se vřelým přijetím veřejnosti.

Semafory jsou jiná věc...Kdyby každý koukal na semafor, tak by bylo vyhráno :) ale ona část lidí ladí rádio, část řidiček se maluje a pak to vypadá jak to vypadá...Správně by měla padnout oranžová a všichni naráz řadit jedna, zelená - pouštím spojku a jedu, ale u nás to jednomu trvá 1s, někomu 3s a to celý systém narušuje.

Každopádně mi přijde, že situace je o malinko lepší než dříve.

Ještě takový detail k tomu výpočtu kapacity, 1800 voz./hod dá jeden jízdní pruh v jednom směru, před zúžením máš většinou dva pruhy, tzn. něco okolo 3000 voz./den (není to přímo dvojnásobek) a když najednou potřebuješ prohnat tyto 3000 kapacitou 1800 tak musí logicky vzniknout problém.

Odesláno

Semafory jsou jiná věc...Kdyby každý koukal na semafor, tak by bylo vyhráno :) ale ona část lidí ladí rádio, část řidiček se maluje a pak to vypadá jak to vypadá...Správně by měla padnout oranžová a všichni naráz řadit jedna, zelená - pouštím spojku a jedu, ale u nás to jednomu trvá 1s, někomu 3s a to celý systém narušuje.

[upravil dne 8/11/13 14:51 od JakubkoSK]

Odesláno

Problém je v tom zipu ... jak se ale na to mám dívat já, jako vyznavač velmi klidné jízdy? Já jsem povětšinou v tom průběžném a moc často z něj nevyjíždím ... ale občas kvůli špatnému zipování si vyjedu do rychlého a zazipuju se. :roker

Odesláno

ono je to u nas vsechno takove jine. Na dalnici omezena rychlost silnicari neco delaj a malem je to odfoukne protoze auta jedou 150 misto 60. Jedes po dalnici 130 chces pred kamion a nemuzes protoze v levim jedou vsichni 150+. Před zuzenim na tebe vsichni troubej protoze chces dodrzet zip. Cyklisti nedavaj prednosti... I v italii se me jezdi lip nez u nas tam sice predjizdej v zakazech nedodrzujou rychlosti ale tak nejak jim to funguje uhnou si, pusti se..

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...