Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Bez konexí normální smrtelník nemůže prolomit ochranu osobních údajů - holt zase jedna z perel ÚOOÚ

proto jsem psal,co jsem psal ;)

Odesláno

Co je na tom jako za perlu? Je to jen dobře, taky nejsem zvědavej na to, aby si kdejakej vocásek jen tak zjišťoval komu jaké auto patří. Pokud vám někdo způsobí autem škodu, máte jej nahlásit, to se pak majitele dozvíte. Ale jen tak si lustrovat kdykoliv kdekoliv cokoliv vás napadne, k tomu fakt není sebemenší důvod.

Odesláno

Normalně jsem zavolal na MP s tím že nám SPZ XX-XX parkuje před branou a že si zajistime sami aby s tim majitel odjel a že mu vysvětlíme kdy je potřeba aby tam neparkoval a oni mi řekli jmeno i adresu a byli rádi že nikam nemuseli :papa

[upravil dne 8/3/10 Radek Hurvajz]

Odesláno

Nevim jestli je to trestnej čin, ale majitel byl rád že jsme ho nenechali odtáhnout a ani se nedivil kde že jsme sehnali jeho adresu, v čechách je možný všechno

[upravil dne 8/3/10 Radek Hurvajz]

Odesláno
Původně zaslal: godzila.01

To je podle zákonů snad i trestnej čin ne? :D

Co je trestný čin? Někam si zavolat a optat se? To snad ne. A jestli se něčeho dopustili ty MPíci, tak to je jejich problém ;)

Odesláno

Ne se optat, ale neoprávněně někomuj sdělit osobní údaje. Zavání to velkum průšvihem. A není to jejich problém, je to problém toho, o kom ta data stělili. To je přece jasný. Oni ti poldi s tím probém nemaj, ačkoli by měli mít. A to tak velkej, tže bych je nechal okamžitě vyhodit.

Odesláno

JJ presne tak ... To je viacmenej nehoraznost...

Staci vojst na VW club ... Najst si nejakeho cloveka, co ma pekneho passata s SPZ, precitat si o nom co ma v aute, jaky alarm, jake zabezpeceni, a ze jede treba tenhle tyden letecky do egypta, zavolam na MPkov, poviem ze mi stoji pred branou, dam im spz, oni mi povedia kde byva, a byt zlodej mam auto jak na podnose ...

Neni to sranda ...

Odesláno

Lubko: tak takový případ zrovna znám, že se odehrál, pikantnější o to, že řada joudů napíše na tyhle kluby nejen to, co všechno v autě má včetně zabezpečení, ale taky přímo i to, kde bydlí, není ani třeba nic zjišťovat.

Odesláno
Původně zaslal: godzila.01

To je podle zákonů snad i trestnej čin ne? :D

Zákon č. 553/91Sb. o obecní policii

§ 12

Oprávnění požadovat prokázání totožnosti

(1) Prokázáním totožnosti se pro účely tohoto zákona rozumí zjištění jména, příjmení, data narození, rodného čísla a bydliště osoby. Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjištění provádí.

(2) Strážník je oprávněn vyzvat osobu, aby prokázala svoji totožnost,

a) jde-li o osobu, vůči které provádí úkon k plnění úkolů obecní policie,

b) jde-li o osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku či jiného správního deliktu,

c) jde-li o osobu, od níž bude třeba požadovat vysvětlení (§ 11),

d) jde-li o osobu, která odpovídá popisu osoby hledané policií nebo osoby pohřešované,

e) na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem,

f) jde-li o osobu, která žádá o prokázání totožnosti podle písmena e),

g) jde-li o osobu, která oznamuje podezření ze spáchání trestného činu, přestupku nebo jiného

správního deliktu.

(3) Osoba je povinna výzvě podle odstavce 2 vyhovět.

(4) Strážník je oprávněn údaje zjištěné podle odstavce 1 poskytnout osobě podle odstavce 2 písm. e).

Odesláno

Hodně svérázný výklad. Zjištění majitele vozu není prokázání totžnosti, to za prvé, a za druhé nějaký volající na MP není automaticky osoba mající právní zájem.

Odesláno

Lada citoval si to uplne od veci ... Toto je iba to, kedy policajt moze od teba ziadat doklady ... Nema to nic spolocne s SPZ auta a podobne ...

Odesláno

To máš asi pravdu, ale já jsem tím chtěl jen říct že na předání totožnosti osob jiným mají právo. Já nevím jak přesně to bylo na místě jak píše Hurvajz.

Dále je taky k zamyšlení jak Mp zjistila totožnost provozovatele když na to má jen zákonné důvody.

Viz.

§ 11a

(1) Obecní policie je v rozsahu nezbytném k plnění svých úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona oprávněna vyžadovat poskytnutí údajů z informačních systémů

a) policie o

1. hledaných a pohřešovaných osobách a věcech,

2. odcizených motorových vozidlech a odcizených registračních značkách motorových vozidel,

3. totožnosti osob, které byly předvedeny na policii podle § 13 odst. 1 až 3 nebo omezeny na osobní svobodě podle § 76 odst. 2 trestního řádu,

b) obecních úřadů obcí s rozšířenou působností o

1. totožnosti provozovatele motorového nebo přípojného vozidla, kterým byl na území obce spáchán přestupek,

2. řidiči, který je podezřelý ze spáchání přestupku na území obce,

3. osobě mladší 18 let, které se poskytuje sociálně-právní ochrana dětí podle zvláštního právního předpisu8a),

4. totožnosti občana obce, kde obecní policie plní úkoly podle tohoto nebo zvláštního zákona,

c) obecních úřadů o

1. psech přihlášených podle zvláštního právního předpisu u správce místního poplatku ze psa, o jejich držitelích a o uhrazení místních poplatků ze psa v rozsahu nezbytném k provádění kontroly dodržování obecně závazné vyhlášky obce o místním poplatku ze psů,

2. povoleních ke zvláštnímu užívání pozemních komunikací na území obce,

3. povoleních ke zvláštnímu užívání veřejného prostranství v obci v rozsahu nezbytném k provádění kontroly dodržování obecně závazné vyhlášky obce o místním poplatku za užívání veřejného prostranství.

(2) Dožádaný orgán, který požadované údaje ve svém informačním systému vede, je povinen je obecní policii poskytnout, pokud mu v tom nebrání plnění nebo dodržování povinností podle zvláštních předpisů. V případě, že na straně obecní policie a dožádaných orgánů podle odstavce 1 jsou splněny technické podmínky, lze v případě, že dožádaný orgán je zároveň správcem informačního systému, údaje poskytnout způsobem umožňujícím dálkový a nepřetržitý přístup.

(3) Jestliže mají údaje uvedené v odstavci 1 povahu osobních údajů, poskytne je dožádaný orgán pouze v rozsahu nezbytně nutném ke ztotožnění osoby uvedené v § 12 odst. 1.

Odesláno

Taky si nemyslím, že sdělování osob, adres a dalších údajů kde jakýmu volajícímu má souvislost s prokazováním totožnosti a už vůbec ne s právním zájmem. To by bylo zajímavé najít nějaký odbornýž výklad, ce může být oním právním zájmem. Podle mě by to mohl být soud, státní policie, státní zastupitelství a další podobné a to ještě jen v některých případech, jako by mohlo být například nějaké trestní řízení, nebo jiné závažné úkony.

Rozhodně ne nějaký volající s tím, že mu někdo stojí na oblíbeném místě. To zavání zněužitím pravomoci přinejmenším z nedbalosti.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...