peugeot09 Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Nebýt Šaldy s dobrmíkem, kteří mi ve vedlejším threadu vcelku spravili náladu, tak bych tady teď musel být naprosto nechutně sprostej. Tak tedy. Před třemi lety za mnou přišel můj dobrý kamarád s tím, že by chtěl nějaký výkonnější počítač na kterém by zapařil i nějakou tu hru a který by byl naptosto spolehlivý. Tak jsem mu ho vybral, sestavil, nainstaloval a NĚKOLIKRÁT jsem mu říkal, aby se o něj dobře staral, nebo údržbu přenechal buď na mě, nebo na servisu. Říkám to úplně každému. Jednou za rok nebo lépe za půl roku to dej do rukou někomu, kdo ví, co dělá. Ten ti to za mrzkej peníz zkoukne, pročistí a doporučí či sdělí, co se tam děje, neděje nebo co by se dalo udělat a vylepšit. Dneska jsem ho zase po dlouhé době (skoro dva roky) viděl, tak jsme hodili řeč. Ptal jsem se samozřejmě, jak je na tom PC, který jsem mu stavěl. Říkal, že se nějak sere, že mu nenaběhne operační systém a že neví co s tím. Ptal jsem se ho, kdy ten počítač byl naposledy v servisu, prý \"nedávno\". Tak jsem se u něj doma stavil a protože jsem pospíchal, tak jsem jenom zkouknul chybu, odpojil kabely a vzal bedýnku s sebou domů. Zhruba po desáté jsem se do toho pustil a hned po odmontování bočnice jsme zůstal v němém úžasu zírat. Viděl jsem už docela dost počítačů zevnitř, ale tohle ještě ne! Nemám slova na to, abych to dost dobře popsal, tak vám sem hodím několik fotek. Hlavní velkej chomáč na mě vypadl ihned po demontáži bočnice, až jsem se lekl. Nebudu popisovat, co se dělo potom, ani hovor se známým, který po shlédnutí tohohle následoval. Hlavně, že se dušoval, jak PC nechal pravidelně servisovat! Ledatak *****! :blicismajlik Neříkám, že výpočetní technice musí každý rozumět (to v žádném případě nemusí!), ale aspoň jednou za půl roku či za rok nejdéle by se ta magická bedýnka měla otevřít, vyčistit a zkontrolovat po HW i SW stránce. Myslím, že nikoho nepřekvapí, že je PC skoro na odpis. Prý tam nejdříve byl problém s USB porty, ale ten samovolně zmizel (asi se chomáč přesunul jinam). Teď jsou tam již neodstranitelné problémy. Kvůli zadrhnutí ventilátoru na grafické kartě vlivem absolutního ucpání prachem je z obrazu šachovnice (čip má krásnou duhovou barvu) a čipset základní desky je po dvou minutách (dle teplotního čidla) na 80°C. Počítače stejně, jako auta potřebují pravidelnou údržbu. Bez ní prostě nemůžou fungovat korektně. No řekněte, ujeli byste na svém autě 100 tisíc km bez výměny oleje, filtrů a kontroly stavu? Citovat
budvar Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Myslím, že to moc prožíváš, s*al na to tak se mu to vys*alo Jeho bussiness Každopádně už se pár počítačů po dlouhé době otevřených viděl a i tak se mu doma teda hoooooooooooooodně práší evidentně Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 No pár takových už jsme taky viděli, lidi to přinesou a diví se jak je to možný že se tam práší, dokonce jeden byl jak z kotelny, by se z toho prachu dal udělat metrák briket Citovat
marko306 Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 možno, že to tam nanosila nejaká myška ako nedávno tuná jednomu členovi ktorý aj tú myšku naozaj objavil v PC:D [upravil dne 27/11/09 marko306] Citovat
Driver Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Tak si to tak neber ..... Tohle jsem už taky viděl, když jsem dělat v IT firmě tak jsem stavěl počítače pro jednu firmu, která sídlila ve starých budovách v holešovické tržnici, prášilo se tam nehorázně. Když jsem po roce jeden z počítačů otevřel tak tam byl podobný humáč, možná větší. Ale musím říct,že ty počítače tam běžely bez problémů, maximálně jsem tam řešil nefunkční větrák ve zdroji, který se přestal točit díky tomu jak byl ucpaný prachem. Jinak žádnou údržbu zákazník nechtěl a chválil nás jaké jsme mu postavily spolehlivé počítače Citovat
urdemala Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 ten měl ten komp někde v truhlárně nebo ve slepičárně, ne? Citovat
punkac Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 mno je vidět, že jsi technokrat, když tě vytočí taková blbost je to jeho komp a jeho problém a jen jeho vyhozený prachy jinak je vidět, že dotyčnej kouří 40 denně a nebo vůbec doma nevysává Citovat
Free-style Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 tak tomu se rika mazec, tam stradal na novou perinu ci co ... je proste videt jak si kamosi vazi prace kamosu,ale je to jeho boj tak bud v klidu. Tobe comp prece facha [upravil dne 27/11/09 Free-style] Citovat
Medvěd Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Pokud tě to uklidní, tak já jsem asi zrovna takový PC uživatel jako Tebou zostuzovaný kolega. Pokud kupuju auto, většinou se v návodu dočtu (nebo si to pamatuju třeba z autoškoly), že je třeba v nějakých intervalech měnit olej a když mi začne někde blikat nějaká kontrolka nebo někde něco drhnout, je to zcela jasný popud navštívit servis. Proč bych ale měl nosit do servisu něco, co doposud bezproblémově funguje? Mám doma počítač minimálně 4 roky (ten, na kterém zrovna píšu) a v životě by mě nenapadlo jen tak zbůhdarma sundavat bočnici a něco v něm luxovat - mám pocit, že při mém štěstí bych právě tím něco na 150% odpálil. Tím, co výše píšu chci říct - pro spoustu PC uživatelů je šílenou záhadou, jak to, že taková plechová bedna dokáže bezchybně spočítat 1899 x 9915 (stejnou operaci zvládne i kalkulačka, což mi hlava nebere už vůbec), o dalších možnostech jako je třeba pokec na netu se už vůbec nemá smysl vyjadřovat (a doufat, že běžný uživatel bude počítač rozebírat, aby ho mohl vyluxovat - o je vážně sci-fi). Citovat
punkac Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 hehe, každej jsme jinej pes, jiná ves PC čistím tak jednou za rok, když si náhodou koupím novou součástku, ale to asi před rokem bylo naposledy do toho mýho starýho střepa (kupoval jsem pinacle střižnu) stačí jednou za čas vyluxovat byt Citovat
ozzy56 Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 počítače--jako Medvěd--pořád si myslím,že v kalkulačce sedí miniaturní matematik... Citovat
vendelinek Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 No tak se taky vyjádřim,mám notebook 3a1/2 roku, a za tu dobu jsem ho ze vnitř pucoval asi 3x,udělal sem si takovou vychytávku na vysavač z brčka,abych se všade dostal,stahnu si vysavač na minimum,odstranim mřížky a už jedu:D,za 10 minut je čistej jak slovo boží,a toho prachu se tam moc nedrží,nemá na to čas,sem rychlejší:P něco takovýho,jak popisuje kolega,sem ještě neviděl:bojim Citovat
NicolasB Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Původně zaslal: punkac stačí jednou za čas vyluxovat byt nebo v pravidelných intervalech ledničku Citovat
dobrmik Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 no ty kráso...tak to je mazec jako.. to jsem taky ještě neviděl... Citovat
urdemala Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Původně zaslal: ozzy56 počítače--jako Medvěd--pořád si myslím,že v kalkulačce sedí miniaturní matematik... ...s kalkulačkou v ruce, že? Citovat
chuck11 Odesláno 27. listopad 2009 Odesláno 27. listopad 2009 Ty krávo:ticho kamarád asi bydli v nějakém uhelném dole:myslim Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.