Radek Hurvajz Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 (upraveno) Před hodinou, OK406 napsal: pokud bych použil závitník M16x1,25 mm, musel by se otvor předvrtat? Teoreticky nemusel, díra pro 16mm závit je potřeba cca 14mm, ale pokud jsou tam zbytky původního závitu tak určitě projet tím 14mm vrtákem. Upraveno 18. červen 2023 uživatelem Radek Hurvajz OK406 ohodnotil 1 Citovat
OK406 Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 Už se žádné ,,zbytky" závitu neobjevují. Dal jsem tam nový šroub + podložku (kulatou místo ploché) a závit omotal teflonovou páskou. Nic nekape,ale šroub nelze dotáhnout. Protáčí se. Citovat
Milan+ Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 Když se protáčí,tak tam není závit a drží to ten teflon,to bych s tím ani nikam nejel. Co jsi tam nakonec tedy našrouboval? Dej tam 16x 1,5 předvrtaných 14,5 a nebo 16x1,25 a vrtat 14,8 vrták i závitník namaž vazelínou,aby to na sebe lepilo špony. ozzy56, Hafity a OK406 ohodnotil 3 Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 Když už, tak je lepší konopí. Tím olejem to nabobtná a pak to drží slušně. Měl jsem to tak na 307 než jsem se dostal k opravě. OK406 ohodnotil 1 Citovat
OK406 Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 (upraveno) @Milan+Máš namysli tento závitník M16x1,25 a předvrtat vrtákem 14,8? Teflonovou pásku jsem dal z důvodu, že šroub (nový+podložka) nejde dotáhnout a objevý se kapky. Jinak drží, ale nelze jej dotáhnout. Nejlepší bude vyvrtat závit M16, než vložkovat viz sady v mém příspěvku na straně 3? Upraveno 18. červen 2023 uživatelem OK406 Citovat
Milan+ Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 Ano. Kdy to budeš dělat? Popřípadě mi večer zavolej,cca po sedmé OK406 ohodnotil 1 Citovat
OK406 Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 @Milan+ Budu to dělat zřejmě v týdnu, Až objednám vše potřebné (závitník ....). Bude to zřejmě lepší, než dávat vložku. Myslel jsem, zdali někdo z člení P-C nemá zkušenosti s vložkováním či opravou strženého závitu u olejové vany. Zavolat mohu, ale nemám spojení na tebe. Mohl by si mi ho prosím poslat v SZ. Děkuji Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 (upraveno) Zkušenost mám. V práci mi chlapi půjčili velký závitník, o 2 velikosti větší než původní. Protáhl jsem to, prdl tam šroub a patřičným stoupáním, co jsem našel v krabici, originální těsnící podložku a nazdar. Ani kapka. Ne, u NFU na 307 není šance, že by ten šroub za něco chytil, i když tak čumí Vložky jsou fajn ale v mém případě nebylo okolo dost materiálu na to, abych tam dal vložku s rozumným otvorem. Upraveno 18. červen 2023 uživatelem VojtouNerCZ OK406 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 @OK406 pokud máš hliníkovou vanu (mohl jsi napsat hned !!), tak nemusíš nic vrtat, vezmi tu 16 závitník--jsou to 3 kusy, jeden má na sobě jednu drážku, tak tím tu díru pomalu projeď, pak vem ten, co má 2 drážky a zase projeď, nakonec to přefikni tím, co nemá žádnou drážku a je hotovo, očisti co nejvíce od špon, třeba i vysavačem s tenkou hubicí, jinak ,,masa'' je tam dost, takže no problem, ale musíš mít pak šroub podle stoupání závitníku, to je jasné, a nervi to--dej těsnící podložku , je tam origo malý utahovací moment s ocelovou vanou je to stejné, jen ještě více opatrnosti s prvním závitníkem, trochu do oleje (vazelíny) a prostě trochu do závitu a pak zas ven, kujwa myslem jsem, když u tebe děláte ty seance s klubákama, že vytočit nový závit jste už brali , sorry, nedalo mi to David 106s16, OK406, Radek Hurvajz a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Hafity Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 před 6 hodinami, OK406 napsal: vyvrtat závit Díra se vrtá, závit se řeže.... Citovat
Dančák Odesláno 18. červen 2023 Odesláno 18. červen 2023 Řešil jsem nedávno u 406 (ale HDI) to samé, nicméně též u hliníkové vany, že již šroub nešel dotáhnout, protože se vydrolil a vytrhl závit z vany, jelikož už je to 23 let starý auto a těch výměn oleje po 15tis.km co to dělám bylo hodně (má to asi 600tis.km na hrbu) vyřešil jsem jednoduše - nechal jsem si u známého vyrobit (nebo někde z něčeho sehnat) stejný šroub jako originál, pouze asi o 5mm delší, protože závit ve vaně byl hluboký dost a na konci byl do té výměny nepoužitý a jako nový, takže jsem dal jen delší šroub se stejnými parametry a úplně v pohodě jsem ho dotáhnoul a drží i těsní dodnes tak si ten závit baterkou ve vaně prohlédni a přeměř jeho hloubku a uvidíš Hafity, Péťa, ozzy56 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
OK406 Odesláno 21. červen 2023 Odesláno 21. červen 2023 @Dančák Tak to mě nenapadlo, že by mohl být tak dlouhý závit. Originál šroub je dlouhý 13 mm (M14x1,25x13). Citovat
OK406 Odesláno 26. červen 2023 Odesláno 26. červen 2023 Nakonec jsem se na podíval do otvoru vypouštění motorového oleje. A opravdu je tam delší závit, jak psal @Dančák. Použil jsem zapalovací svíčku, jak psal ve svém příspěvku @MatrixChose. U svíčky jsem odstranil ,,spodek" (jistrící část=flexou) a zároveň jsem odstranil ve vrchní části izolant (keramiku), které jsem zalil dvousložkovým epoxidovým lepidlem. Odstranil jsem těsnicí kroužek na svíčce, který jsem nahradil měděním těsněním. Svíčku jsem lehce zašrouboval do olejové vany a dotáhl klíčem číslo 14. Zatím není ani kapička oleje. Čas ukáže, zdali to je dobré řešení. Viz příloha. Rád bych poděkoval všem, kteří mi pomáhali svými radami, a to zvláště členovi @Milan+, který mi poskytl nejen rady, ale i zaslal závitník M16x1,25 + Cu těsnění. Vzhledem k tomu, že jsem použil svíčku, která plně nahradila výpustní šroub, nebudu zatím zvětšovat na velikost M16x1,25 . Čas ukáže. Dančák, dýzl, PaKr a 4 další ohodnotil 7 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.