Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

povolovani zatazenyho kolovyho sroubu... ?

Recommended Posts

Odesláno

ehm, nejsem si jistej, jinak klepani ne li bouchani na hlavu sroubu bez vysledku, kdyz sem vzal paku a stoupnul na ní tak nic moh sem na tom skakat a akorat to pruzilo nic vic ani se to nehlo,.....Aspon jsi se pěkně pohoupal:D:D:D. Měl jsi na to vzít rozbrus:D. Já si měnim kola sám,promažu šrouby a utáhnu stoupnutím na klíč(110kg:D)a v poho potom povolím rukou.Mám 1 originál klíč a pro jistotu 2 křížové náhradní:D:D:D

Odesláno
Původně zaslal: Demo

Hlavne to chce krizovy klic, ktery neni v obi za 80 Kc :)

krizovy je kterej, takovej ten jak ma 4 klice, a sou to jakoby dve tyce navareny do krize? tak ten mam pouzival sem a este i ten obycejnej :)

Odesláno

Ja jednou koupil za 89 kc v nejake akci v Obi krizovy klic (dve trubky navareny na sebe, velikost 17,19,21,23 mm). Nasadil jsem jej na matici, zabral holyma rukama a klic jsem zkroutil... Takze od te doby vozim krizovy klic za 800 :), ale na tom muzu i skakat atd...

Odesláno

Ja sem si klic na kola pro sichr delal sam. Stacil vorech vod goly a ohnuta 20 kulatina, chvile radeni se svareckou a byl na svete. Muze po nem skakat i slon a drzi:D:D:super:super

Odesláno
Původně zaslal: M-A-X

Ja sem si klic na kola pro sichr delal sam. Stacil vorech vod goly a ohnuta 20 kulatina, chvile radeni se svareckou a byl na svete. Muze po nem skakat i slon a drzi:D:D:super:super

Tý jo :o a uneseš ho:D
Odesláno
Původně zaslal: adraj

Tý jo :o a uneseš ho:D

Da mi to docela zabrat ale jo. Obcas ho na sroub nasazujem ve dvou:D

Odesláno

:o:o:oMěl sem kdysi něco podobného na T 148:o:o:o:roker

Odesláno
Původně zaslal: ozzy1956

:o:o:oMěl sem kdysi něco podobného na T 148:o:o:o:roker

Tak na 148 jsi musel mit poradny hovado. Ten muj je kapanek skladnejsi. Je velkej asi jak original akorat vic vydrzi:super

Odesláno
Původně zaslal: Pata

Původně zaslal: aaischa

Původně zaslal: feldo

Původně zaslal: Medion

já to dělal tak že jeden člověk páčil klíčem,druhej poklepával kladivem a když to nešlo tak sem vytáhl plynovou bombu a nahřál to a vždycky povolil

:Da kolko si spalil pneumatik tou bombou?:D:D:D

morbidní metody :aut:D

tak hlavne, ze to povolil, ne? :roker:roker:roker :D

spálil sem trošku plynu akorát na ohřátí.tepelná roztažnost dělá divy párkrát ohřát a schladit a šroub pak povolí a když to budeš dělat po 10 pivech tak gumy propálíš,za střízliva by musel bejt člověk fakt úplnej deb*l aby propálil gumu.a ohřejvat s citem né do červena jako to občas dělaj v servisu když nemůžou něco povolit
Odesláno

Hlavne to chce krizovy klic, ktery neni v obi za 80 Kc :)

Ano, správné nářadí je základním kamenem úspěchu. Jinak já kola měním 2x ročně, šrouby ničím nemažu a jak už jsem psal výš - vždycky jsem šrouby v pohodě povolil (a to i na dodávkách).

Odesláno

Ja jednou koupil za 89 kc v nejake akci v Obi krizovy klic (dve trubky navareny na sebe, velikost 17,19,21,23 mm). Nasadil jsem jej na matici, zabral holyma rukama a klic jsem zkroutil... Takze od te doby vozim krizovy klic za 800 :), ale na tom muzu i skakat atd...

Tohle už jsem měl taky, akorát z jiného marketu :) Použil jsem ho jen jednou, pak už byl se závitem :D tipoval bych, že ho dělají z hliníku :D

Ale zrovna 2 dny zpět jsem sundával kola z čerstvé 206ky a na jednom šroubu jsem taky pootočil origoš klíč. Vzal jsem klíč masiv-škoda-favorit :D s tyčkou jednou vrznul a v pohodě.

Pokud jsou šrouby čisté, tak ničím nemažu! Jedině, že auto je starší, šrouby narezlé, tak okartáčovat a stříknout WD :super

Odesláno
Původně zaslal: Ferry

jj jsou \"machri\" ktery jsou liny natocit sroub nejdrive rukou a rovnou ho natoci pneumatickou utahovackou, to je pak tim utahovakem prastit po hlave :D

Co máš proti pneumatickým utahovákům? :D Jelikož se v rodině nějak neututlal můj zájem o auta, tak jsem dostal na starosti čtyři auta, z toho jedno SUV, takže já mám taky pneumatický utahovák, neb by mi bez něj upadly ruce. :D Druhá věc je, že ho mám nastavenej na tak nízkej moment, aby sice kolo bezpečně rychle uchytil, ale všechy šrouby ještě musím dotáhnout klíčem rukou. ;)

[upravil dne 29/2/08 Fakir]

Odesláno

Šrouby mají být rozumně namazané vazelínou!!! Je to proto, že utahovací moment je počítanej na namazané šrouby. Když se zarve suchej šroub tzv. \"na krev\" tak se překročí mez pružnosti a šroub působí na závit menším třením než namazaný správně dotažený šroub.

Odesláno

Druhá věc je, že ho mám nastavenej na tak nízkej moment, aby sice kolo bezpečně rychle uchytil, ale všechy šrouby ještě musím dotáhnout klíčem rukou. ;)

Tak je to správnej postup i v pneuservisu, ne? Utáhnout pistolí a dotáhnout ručně momenťákem. Nebo alespoň mně to tak dělali. (Povolovat to po nich origo rezervovým klíčem ovšem byl pěknej vopruz a sprosté nadávky se rozléhaly do kraje)

Mimochodem pro 307break píšou utahovat 85Nm (benzín) a 90Nm (nafta).

90Nm je síla 90N (neboli 9kg) na rameni 1 metr. Rezervový klíč má rameno řekněme 25cm, což znamená sílu 360N neboli 36kg. Já vážím 70, takže stačí se o to opřít tělem. Skákání po klíčí není nutné ;)

Odesláno

Presne tak, ja ho taky ukroutil a to na tom nejsem Medvěde nejak fycicky dobre, ale proste to neslo. Tak jsem si v praci vyrobil vlastni, presne na miru + kousek prodluzovaci tycky \"cokdybynahodou\" a spokojenost na max. :super

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...