Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

V Rakousku se chystá zase další z mnoha už zavedených pitchovin

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Převzato z
Travel Service

Sjet z dálnice a objet kolonu přes pár obcí? To tě bude stát nyní 2000 korun a více. Omezení se vztahují pro Tyrolsko na všechny soboty, neděle a svátky od začátku května 2026. Úřady přidaly i mimořádné termíny 29. května a 2. října. Zákaz platí vždy od 7:00 do 19:00. Právě tehdy bývá doprava nejsilnější. Pokud jedeš do regionu za ubytováním, rodinou nebo máš v oblasti reálný cíl cesty, zákaz se na tebe nevztahuje. Týká se zejména řidičů, kteří územím jen projíždějí a chtějí obejít zácpu. V případě kontroly může policie žádat vysvětlení a prokázání cíle jízdy.

Aby toho nebylo málo... Za vjezd do vybraných zón hrozí pokuty až do 2 180 eur. To se týká především větších měst a hlavně jejich center. Nový systém má fungovat přes kamery umístěné na příjezdových trasách. Ty pořídí evidenční číslo vozidla a porovnají jej s databází aut, která mají do dané oblasti povolen vstup. Pokud systém auto nevyhodnotí jako oprávněné, majiteli může být zaslána pokuta. O zavedení opatření projevila zájem zejména města jako Vídeň, Linz a Graz. Postupně se mohou přidat i další města včetně St. Pöltenu či Leobenu. Ve Vídni se podle dostupných informací hovoří o plném zavedení systému přibližně v roce 2028. Za neoprávněný vstup do zakázané zóny může řidič dostat pokutu až 726 eur. Při opakovaném porušení nebo závažnějším přestupku může sankce narůst až na 2 180 eur. Rakousko už dnes umí identifikovat i zahraniční vozidla. To znamená, že pokuta může přijít i řidiči s českou značkou. Regulované zóny mají být označeny dopravními značkami i vodorovným značením.

A my, WAZEři, se můžeme jít klouzat nebo tudyma radši vůbec nejezdit - i když ona to WAZE bude mít určitě bloklý a tak nás na objížďky ani nepustí

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Objevujeme Ameriku snadno a rychle 🤣  Tohle platí už x let, a popravdě se jim vůbec nedivím. Přejezd Brenneru po staré, Kufsteinu přes Kiefersfelden, nebo okolí Pongau chytaj už aspoň 5 let. Zvláště ten Brenner s tou rekonstrukcí, co tam teď dělaj, je na jistotu, že tam ta hlídka bude v létě trvale.

Odesláno

Blbý je, že se to jako každá omezující kravina bude šířit jak mor ve smyslu

PROŠLO TO TADY, PROJDE TO I JINDE

Podobně jako v našem ďolíčku vymysleli nejdříve v Kolíně (tuším?) omezení parkování aut nad výšku 190 cm a teď už to zavádí i Ústí nad Labem nebo Jihlava. A majitelé či řidiči dotčených povozů jaksi nikoho nezajímají, páč radní se rozhodli

Odesláno (upraveno)

Není to u mě úplně pravidlem, ale dost často se v rámci přesunu z bodu A do bodu B snažím plánovat cestu mimo dálnici právě proto, abych zbytečně netrávil čas na ucpané dálnici, ale i něco zajímavého a hezkého viděl. Papír ale o důvodu opuštění dálnice samozřejmě žádný nemám, takže bych to asi rakouskýmu četníkovi vysvětlit neuměl.

Ano, často mě do těch neokoukaných a hezkých míst zavede WAZE v rámci "zrychlení" trasy - to taky je pravda

Není ale přece povinnost jet přímou cestou z Prahy k moři, byť to tak spousta lidí praktikuje, ale je krásný poznávat nepoznané, čemuž ten rakouský krok teda moc nefandí.

No naštěstí jsou i jiný lokace a ZATÍM jde jet tam, kde se dá cestovat svobodně.

Odesláno (upraveno)

Ale jak vidíš tak i tady jsou tací, co jim taková omezení dělají dobře na dušičce a dokonce si přejou rozšiřování podobných nesmyslů.

Nechápu, nerozumím

Odesláno

Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Co na takto jednoduchém pravidle přesně nechápeš? Pokud někdo považuje za "svobodu" nacpat si svoji adorovanou plechovku kam se mu zlíbí, není divu že se ten, komu to škodí, brání. A pokud se brání takto úspěšně, je zcela zjevné, že to škodí příliš. 

Odesláno

ono někdy stačí vžít se do těch lidí, co ty dědiny obývají , s průměrnou inteligencí se to dá zvládnout :myslim

a pokud se ubytujete přímo v těch vesnicích (je tam krásně), hledejte penzion hned u cesty 😛

Odesláno (upraveno)

Ne, nechápu

Pokud svým autem využívám k tomu účelu postavené komunikace, ničí svobodu tím neomezuju.

Stejně mi ale Tvoje pokrytecké napadání přijde naprosto mimo mísu - klidně si radostně tancuj třeba kozáčka, mě (a jak to vnímám kolem sebe tak zdakeka nejen mě) podobné omezující kroky budou vždy jen a jen vadit.

Pokrytectví jsem ochoten vzít zpét až se všech svých piksel zbavíš - což se ale 100% nestane. Do tý doby jsou mi tahle Tvoje souhlasná prohlášení k smíchu

Odesláno

Ja je chapu... chapu i ty omezeni v italii ohledne motoren na nekterych pasech. Lidi jsou proste kreteni a muzou si za to sami. Na tranzit je urcena dalnice. Ne mala silnice pres vesnice. I u nas ma spousta obci, ktere maji obchvaty, zakaz vjezdu tranzitu. A je to naprosto v poradku.

Nekde proste uz neberou auta jako svatou kravu, na kterou se nesaha,... 

Odesláno (upraveno)

U nás mají některé obce zákaz transitu pro těžkou kamionovou dopravu a to se děje hlavně z důvodu poškození konstrukce domů otřesy spojenými se zvýšeným množství projíždějících kamionů. Osobák ani motorka ale pro průjezd po běžné komunikaci nejsou nijak zásadními škůdci

Odesláno

Hlukove emise jsou u osobaku a morotek naprosto silene. A tehle mist proste bude pribyvat. Bezohlednost lidi je naprosto silena a "prece nebudu v kolone jako ostatni, to to radsi protahnu mistnim pod oknama, co mi je po nich"...  To samy vjezd do centra mesta. Praha je naprosto ukazkovym prikladem, jak extremne blbe to je.

Odesláno

Nejde o počet vlastněných aut, ale o jejich vlastnictví a používání na straně jedné a halasné odsuzování téhož na straně druhé

Za mě si klidně jezdi třeba v deseti autech, když budeš mít chuť je provozovat, ale opěvovat takové kroky jdoucí proti svobodě mobility, to je to, co je podle mě pokrytecké

Odesláno

Mas-li tam cil, nijak ti to mobilitu neomezuje. Cilem je vyhnat tranzit na tranzitni kapacitni trasy. Staci rict "chci se tamhle zastavit, o kousek dal najist, projit se" a je to uplne v pohode. Ale jet tam, "protoze mi Waze rekl, ze tak objedu kolonu na dalnici", to je ten problem. Stejne jako auta v centru prahy, "co podle waze objedou kolonu u tunelu" ... 

Odesláno (upraveno)

A všiml sis kolik řidičů právě kvůli tomu WAZE preferujou a stejně jako já i opěvujou?

Kdyby všichni tito byli nuceni zvostat trčet na ucpané dálnici, byla by tam kolona samozřejmě mnohem delší jak co do vzdálenosti, tak i co do zabitého času.

Ad auta v centru Prahy - už když jsem začínal v roce 90 řídit, zhusta jsem využíval "zkratky", které tehdy znali hlavně drožkaři, pošťáci nebo řidiči motající se po Praze dík pracovním pivinnostem - a ty trasy bývaly opravdu výhodné. Taky bych mohl prskat, že mi na ty "zkratky" WAZE nahnala ostatní uživatele, ale prostě to tak je a já to akceptuju. Jesliže ale trasu Podbaba - Kulaťák - Blanka jedou řidiči odpoledne i více než hodinu, je přece naprosto logické, že to oblíždějí. MHD to tam nevytrhne, páč tramvaje tam už teď jezdí celkem plné a busy dík zatravnění kolejí poskakujou mezi auty a končí o kousek výš na Kulaťáku

Odesláno

jasne.. udelal se obchvat, ale jezdili tam lidi, tak se zase nacpeme do vesnicek, ktery ten dalnicni obchvat mel od toho tranzitu chranit. Tolerance vuci mistnim? NULA, bo prece nebudu cekat v kolone. Radsi pojedu pres vesnicky a budu tam, stejne jako 5000 dalsich ten den, vysirat mistni, jezdit jim pod okny, celej den jim tam smrdet, delat kraval... Uzasny. Presne proto ty zakazy vznikaji. Protoze "ty chces jet a vscihcni se kvuli tomu treba podelejte"

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...